Куполни къщи от стиропор, устойчиви на земетресение

Куполни къщи от стиропор

Инуитите, които живеят в Северна Канада, някога са строили домове от ледени блокове. Сега, модулния производител на къщи, Japan Dome House Co. Ltd измисли куполни къщи от стиропор.

Тези къщи се произвеждат на секции и са проектирани да се сглобяват лесно и бързо от няколко човека.

Вече има 480 от тези къщи в курорта Aso Farm Land в Кюшу, които се използват за настаняване, отдих и като магазини.

реклама

Какво представляват тези къщи?

Най-забележителната характеристика е ниската цена, която започва от под $30 000. Въпреки това, куполната къща има дълъг списък от други предимства.

Отделните модули тежат само около 80 кг, а дебелите 18 см стени осигуряват добра топлоизолация. Стените са покрити с огнезащитно покритие, което прави къщите огнеупорни.

Освен това е устойчив на земетресения и буря.

Както екстериорът, така и интериорът могат да бъдат персонализирани. Компанията също така предлага „дълги куполи“ и стилове на куполи, които могат да бъдат свързани. Тези куполи са много универсални. Те могат да бъдат превърнати в къщи за гости, заседателни зали, хотелски стаи, парни бани, барове, ресторанти, фризерни стаи и дори караоке барове

Полистиролът (по-известен като стиропор) се използва широко за всичко – от чаши и контейнери за храна до опаковъчни материали. Полистиролът е продукт на петролна основа, произведен от стиренов мономер, който е класифициран като възможен канцероген за човека от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) и от Международната агенция за изследване на рака (IARC).

Някои страни и общини по света (включително Тайван и Портланд, Орегон и Ориндж Каунти, Калифорния в САЩ) също забраниха използването на пенополистирол.

Независимо от това, бъдещето на устойчивите на земетресения жилища в Япония може да намери място на много места в света, под формата на куполни къщи, построени от този материал.

Устойчиви на земетресение!

На 16 април 2016г. земетресение с магнитуд 7, удари град Кумамото в префектура Кюшу. В тези земетресения загинаха най-малко 49 души и бяха ранени около 3000 други.

Много сгради в префектурите Кумамото и Оита се срутиха и се запалиха, а повече от 44 000 души бяха евакуирани от домовете си поради бедствието. Хиляди евакуирани все още живеят във временни жилища.

Въпреки това, сред структурите, които не са били повредени, е малко селце от 480 къщи в курорта Aso Farm Land, национален парк със здравна тематика, построен върху вулкан Сома в Кюшу.

Поради своята куполна форма, липсата на необходимост от стълбове и греди в строителството и изключително лекото си тегло, куполната къща е силно устойчива на земетресения.

Посетителите на Aso Farm Land могат да се насладят на множество горещи извори на открито и да останат да нощуват в помещения за настаняване с различна тематика.

Aso Farm Land се състои от 480 плътно опаковани къщи с форма на купол, изработени от следващо поколение форма на пенополистирол. Когато удари земетресението в Кумамото, нито една от тези куполни къщи не беше повредена.

Това доведе до нарастване на интереса към технологията зад тяхното изграждане.

Japan Dome House, базирана в префектура Ишикава, твърди, че е разработила четвърто поколение строителен материал (след дърво, желязо и бетон); и че неговата куполна къща има редица характеристики, които я правят по-добра от конвенционалните материали и форми на къщи.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: