Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Куполни къщи от стиропор, устойчиви на земетресение

Модулната куполна къща, които тежат само около 80 кг, може да бъде сглобена за около седмица от трима човека.

Инуитите, които живеят в Северна Канада, някога са строили домове от ледени блокове. Сега, модулния производител на къщи, Japan Dome House Co. Ltd измисли куполни къщи от стиропор.

Тези къщи се произвеждат на секции и са проектирани да се сглобяват лесно и бързо от няколко човека.

Вече има 480 от тези къщи в курорта Aso Farm Land в Кюшу, които се използват за настаняване, отдих и като магазини.

Какво представляват тези къщи?

Най-забележителната характеристика е ниската цена, която започва от под $30 000. Въпреки това, куполната къща има дълъг списък от други предимства.

Отделните модули тежат само около 80 кг, а дебелите 18 см стени осигуряват добра топлоизолация. Стените са покрити с огнезащитно покритие, което прави къщите огнеупорни.

Освен това е устойчив на земетресения и буря.

Както екстериорът, така и интериорът могат да бъдат персонализирани. Компанията също така предлага „дълги куполи“ и стилове на куполи, които могат да бъдат свързани. Тези куполи са много универсални. Те могат да бъдат превърнати в къщи за гости, заседателни зали, хотелски стаи, парни бани, барове, ресторанти, фризерни стаи и дори караоке барове

Полистиролът (по-известен като стиропор) се използва широко за всичко – от чаши и контейнери за храна до опаковъчни материали. Полистиролът е продукт на петролна основа, произведен от стиренов мономер, който е класифициран като възможен канцероген за човека от Агенцията за опазване на околната среда (EPA) и от Международната агенция за изследване на рака (IARC).

Някои страни и общини по света (включително Тайван и Портланд, Орегон и Ориндж Каунти, Калифорния в САЩ) също забраниха използването на пенополистирол.

Независимо от това, бъдещето на устойчивите на земетресения жилища в Япония може да намери място на много места в света, под формата на куполни къщи, построени от този материал.

Устойчиви на земетресение!

На 16 април 2016г. земетресение с магнитуд 7, удари град Кумамото в префектура Кюшу. В тези земетресения загинаха най-малко 49 души и бяха ранени около 3000 други.

Много сгради в префектурите Кумамото и Оита се срутиха и се запалиха, а повече от 44 000 души бяха евакуирани от домовете си поради бедствието. Хиляди евакуирани все още живеят във временни жилища.

Въпреки това, сред структурите, които не са били повредени, е малко селце от 480 къщи в курорта Aso Farm Land, национален парк със здравна тематика, построен върху вулкан Сома в Кюшу.

Поради своята куполна форма, липсата на необходимост от стълбове и греди в строителството и изключително лекото си тегло, куполната къща е силно устойчива на земетресения.

Посетителите на Aso Farm Land могат да се насладят на множество горещи извори на открито и да останат да нощуват в помещения за настаняване с различна тематика.

Aso Farm Land се състои от 480 плътно опаковани къщи с форма на купол, изработени от следващо поколение форма на пенополистирол. Когато удари земетресението в Кумамото, нито една от тези куполни къщи не беше повредена.

Това доведе до нарастване на интереса към технологията зад тяхното изграждане.

Japan Dome House, базирана в префектура Ишикава, твърди, че е разработила четвърто поколение строителен материал (след дърво, желязо и бетон); и че неговата куполна къща има редица характеристики, които я правят по-добра от конвенционалните материали и форми на къщи.