Куркумата – Невероятни ползи и множество приложения за здравето и добрия тонус

куркума

Куркумата и нейната активна съставка куркумин могат да имат противовъзпалителни, противоракови, антиоксидантни и други ползи.

Здравословния жълт прах се получава от корена на самото растение куркума, а заедно с джинджифила са в едно семейство Джинджифилови (Zingiberaceae).

Това не е просто подправка. Това е едно от популярните средства с огромни ползи за здравето, което може да се използва по различни начини.

реклама

Научете какво е куркумин, какви са ползите от куркума и как е най-добре да я консумираме. Ще добавим и няколко терапевтични рецепти за вас!

Какво представляват куркумата и куркуминът?

Куркумата, позната и като „Турмерик“, идва от Индия и е известна от хиляди години. Това е често срещана подправка, която идва от корена на Curcuma longa. Тя има топъл, горчив вкус и често се използва за овкусяване или оцветяване на къри на прах, горчица, масла и сирена.

В продължение на безброй години се използва в Индия не само като подобрител на вкуса, но и като лечебна билка.

Последните научни изследвания започнаха да предоставят доказателства в подкрепа на традиционните вярвания относно лечебните свойства на куркумата.

Куркумата е адаптоген, който играе роля в метаболитните и клетъчните функции и въздейства върху повече от 100 молекулярни пътя.

Тя има противовъзпалителни ефекти и също така действа като естествен антивирусен препарат и антибиотик. Основният му компонент е куркумин, който е отговорен за неговия противовъзпалителен ефект и способността му да повишава имунитета.

Активните съединения, открити в куркумата, са известни като куркуминоиди, като куркуминът е най-значимият сред тях.

Куркуминът служи като основен биоактивен компонент в куркумата, като проявява мощни противовъзпалителни свойства и действа като силен антиоксидант.

Ползи от куркумата

Куркумата се използва при лечение на храносмилателни разстройства, добра е за стомаха и жлъчния мехур.

Чудесен помощник при настинка и вируси е комбинацията от куркума и джинджифил. Тя затопля тялото, унищожава вируси и бактерии, поддържа правилната функция на имунната система, ускорява кръвообращението и понижава нивата на кръвната захар и холестерола.

Преди да приемете куркума се консултирайте със специалист, ако приемате противовъзпалителни лекарства или при бременност.

По-долу са описани 10 научно доказани ползи за здравето от обикновена куркума и куркумин.

1. Куркумата съдържа биоактивни съединения с лечебни свойства

Концентрацията на куркумин в куркумата е относително ниска, приблизително 3% от теглото. Повечето научни изследвания, изследващи ползите от куркума, използват екстракти, които са съставени предимно от куркумин, често надвишаващи дневна доза от 1 грам.

Получаването на такива високи нива на куркумин единствено чрез използването на куркума като кулинарна подправка би било предизвикателство.

Поради тази причина някои хора избират да приемат добавки с куркумин.

Въпреки това куркуминът има ниска бионаличност, което означава, че се абсорбира слабо в кръвта. За да се използват напълно потенциалните ефекти на куркумина, степента на усвояване му трябва да се подобри.

Консумирането на куркумин заедно с черен пипер, който съдържа пиперин, може значително да подобри усвояването му с до 2000%.

Освен това куркуминът е мастноразтворим, което означава, че се разтваря и разгражда в мазнина или масло. Следователно приемането на добавки с куркумин с храна с високо съдържание на мазнини може да бъде препоръчително.

2. Куркуминът е естествено противовъзпалително съединение

Възпалението играе решаваща роля в защитата на тялото срещу чужди нашественици и насърчава възстановяването на тъканите.

Въпреки че краткосрочното възпаление е полезно, хроничното възпаление, насочено към собствените тъкани на тялото, може да бъде проблематично.

Сега учените признават, че хроничното възпаление на ниско ниво може да допринесе за различни здравословни състояния и заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и дегенеративни състояния.

Като се имат предвид потенциалните последици от хроничното възпаление, всяка интервенция, която може да се бори с него, има значение за превенцията и лечението на тези състояния.

Докато темата за възпалението е сложна и няма просто решение, куркуминът се очертава като биоактивно вещество с противовъзпалителни свойства. Постигането на лечебни ефекти обаче изисква много високи дози.

3. Куркумата може да увеличи антиоксидантния капацитет на тялото

Оксидативното увреждане се счита за фактор, допринасящ за процеса на стареене и различни заболявания.

Това се случва, когато силно реактивни молекули, наречени свободни радикали, които имат несдвоени електрони, взаимодействат с основни органични вещества като мастни киселини, протеини и ДНК.

Антиоксидантите играят решаваща роля в защитата на тялото от вредните ефекти на свободните радикали, а куркуминът, с уникалната си химична структура, проявява силни антиоксидантни свойства.

Прпочване върху животни и клетки показват, че куркуминът има потенциала да неутрализира свободните радикали и да засили активността на други антиоксиданти. Необходими са обаче допълнителни клинични изследвания, включващи хора, за да се потвърдят тези констатации.

4. Куркуминът може да засили мозъчния невротрофичен фактор

Преди това беше широко разпространено мнението, че невроните не са способни да се делят и размножават след ранна детска възраст. Научното разбиране обаче еволюира, разкривайки, че невроните имат способността да установяват нови връзки и в определени области на мозъка да увеличават броя си.

Мозъчният невротрофичен фактор (BDNF) е ключов фактор, движещ този процес. Това е ген, участващ в производството на протеин, който поддържа оцеляването на невроните.

Протеинът BDNF играе решаваща роля в паметта и ученето и присъства в областите на мозъка, отговорни за функции като хранене, пиене и регулиране на телесното тегло.

Намалените нива на BDNF протеин се свързват с няколко често срещани мозъчни заболявания, включително депресия и болестта на Алцхаймер.

Интересното е, че проучванията върху животни показват, че куркуминът може да повиши нивата на BDNF в мозъка. Това показва неговия потенциал да забави или дори да обърне мозъчните заболявания и свързания с възрастта когнитивен спад. Въпреки това, тъй като тези проучвания са проведени върху животни, последиците за хората остават несигурни.

Освен това, куркуминът може да има положителен ефект върху паметта и вниманието, което е в съответствие с неговото въздействие върху нивата на BDNF. Въпреки това са необходими допълнителни проучвания, за да се установят категорично тези ефекти.

5. Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания

Сърдечните заболявания, водеща причина за смърт в световен мащаб, са обстойно изследвани в продължение на много години, хвърляйки светлина върху сложната им природа и допринасящите фактори.

Куркуминът е показал потенциал за обръщане на няколко етапа от процеса на сърдечни заболявания.

Подобряването на ендотелната функция, което се отнася до здравето на лигавицата на кръвоносните съдове, е ключово предимство на куркумина по отношение на сърдечните заболявания.

Ендотелната дисфункция играе важна роля в развитието на сърдечни заболявания чрез нарушаване на регулирането на кръвното налягане, съсирването на кръвта и други жизненоважни функции.

Множество проучвания показват, че куркуминът може да подпомогне здравето на сърцето. По-специално, едно проучване откри, че е еднакво ефективно да се упражнява за подобряване на здравето на сърцето при жени след менопауза.

Освен това куркуминът притежава противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, както беше споменато по-рано, които са от значение за сърдечните заболявания.

Проучване, включващо 121 лица, подложени на коронарен артериален байпас, изследва ефектите на куркумина. На участниците е назначено или плацебо, или 4 грама куркумин дневно преди и след операцията.

Групата на куркумин показва 65% по-нисък риск от преживяване на инфаркт, докато е в болницата, в сравнение с групата на плацебо.

6. Куркумата може да помогне за предотвратяване на рак

Ракът е сложно заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж. Различни форми на рак са показали потенциален отговор на добавянето на куркумин.

Куркуминът е бил обект на изследвания като полезна билка при лечение на рак, демонстрирайки ефекти върху растежа и прогресията на раковите клетки.

Проучванията показват, че куркуминът може да:

 • Допринесе за апоптозата (клетъчната смърт) на раковите клетки.
 • Намали ангиогенезата, която представлява образуването на нови кръвоносни съдове в туморите.
 • Инхибира метастазите, което е разпространението на рак в други части на тялото.

Ефективността на високи дози куркумин, за предпочитане с усилвател на абсорбцията като пиперин, при лечение на рак при хора изисква допълнително изследване.

Въпреки това има доказателства, които предполагат, че куркуминът може да има превантивен ефект срещу рак, особено рак на храносмилателната система като колоректален рак.

В 30-дневно проучване, включващо 44 мъже с лезии на дебелото черво, склонни да станат ракови, дневната доза от 4 грама куркумин намалява броя на лезиите с 40%.

7. Куркуминът може да бъде полезен при лечението на болестта на Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер, която представлява значителна част от случаите на деменция, в момента няма лечение. Въпреки че съществуват лечения за управление на симптомите, превенцията е от решаващо значение.

Обещаващо, куркуминът демонстрира способността си да преминава през кръвно-мозъчната бариера, което е значително развитие.

Известно е, че възпалението и оксидативното увреждане допринасят за болестта на Алцхаймер и куркуминът е показал благоприятни ефекти при справянето с тези фактори.

Освен това, натрупването на протеинови плетеници, известни като амилоидни плаки, е характерна черта на болестта на Алцхаймер. Проучванията показват, че куркуминът може да помогне за премахването на тези плаки.

Въпреки това, дали куркуминът може ефективно да забави или да обърне прогресията на болестта на Алцхаймер при хората, остава неизвестно и изисква допълнително изследване.

8. Пациентите с артрит реагират добре на добавки с куркумин

Артритът, често срещан проблем в западните страни, обхваща различни видове, характеризиращи се с възпаление на ставите.

Имайки предвид мощните противовъзпалителни свойства на куркумина, е логично да проучим потенциалните му ползи при артрит. В действителност множество проучвания показват положителна връзка.

В проучване, включващо индивиди с ревматоиден артрит, куркуминът показва по-голяма ефективност в сравнение с противовъзпалително лекарство.

Множество други проучвания изследват въздействието на куркумин върху артрита и съобщават за подобрения при различни симптоми.

9. Куркуминът има ползи срещу депресия

Куркуминът има потенциал за лечение на депресия.

В контролирано проучване, включващо 60 индивида с депресия, участниците бяха разделени на три групи. Една група получава прозак, друга група получава 1 грам куркумин, а третата група получава комбинация от прозак и куркумин.

След 6 седмици куркуминът дава подобрения, сравними с Prozac. Групата, получаваща както Prozac, така и куркумин, показва най-благоприятни резултати.

Въз основа на това проучване в малък мащаб куркуминът демонстрира ефективност, подобна на тази на антидепресант.

Депресията е свързана с намалени нива на BDNF и намаляване на размера на хипокампуса, мозъчна област, участваща в паметта и ученето. Куркуминът може да помогне за повишаване на нивата на BDNF, потенциално обръщайки някои от тези промени.

Освен това има доказателства, които сочат, че куркуминът може да подобри серотонина и допамина, невротрансмитери в мозъка.

10. Куркуминът може да помогне за забавяне на стареенето и да се бори със свързаните с възрастта хронични заболявания

Ако куркуминът се окаже ефективен при предотвратяването на сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер, той също може да предложи предимства за насърчаване на дълголетието.

Това означава, че куркуминът може да бъде потенциална добавка за целите против стареене.

Като се има предвид, че се смята, че окисляването и възпалението допринасят за процеса на стареене, куркуминът може да има по-широки ефекти отвъд превенцията на заболяванията.

Други предполагаеми ползи

 • Сенна хрема. Намалява симптомите на сенна хрема като кихане, сърбеж и хрема.
 • Високи нива на холестерол или други мазнини ( липиди ) в кръвта ( хиперлипидемия ). Намалява нивата на кръвните мазнини, наречени триглицериди. Но ефектите на куркумата върху нивата на холестерола са противоречиви.
 • Натрупване на мазнини в черния дроб при хора, които пият малко или никакъв алкохол (безалкохолна мастна чернодробна болест или NAFLD). Консумацията на лечебната подравка намалява маркерите за увреждане на черния дроб при хора, които имат това състояние. Изглежда също така помага за предотвратяване натрупването на повече мазнини в черния дроб.
 • Остеоартрит. Приемането на куркума, самостоятелно или заедно с други билкови съставки, може да намали болката и да подобри функцията при хора с остеоартрит на коляното. Тя може да действа както ибупрофен за намаляване на болката.
 • Куркума за отслабване. Има някои данни, които показват, че някои подправки, включително куркуминът, могат да играят ключова функция при лечението на хора с наднормено тегло.

Куркума и ползите от комбинирането и с други съставки

куркума и черен пипер
Комбинацията на куркума и черен пипер може да подобри ефектите и

Куркумата има по-интензивен ефект в комбинация с други съставки. Има много информация за ползите й за здравето и красотата, но комбинацията й с други съставки я прави още по-ефективна.

Опитайте куркума и джинджифил или куркума с черен пипер! Златната билка също е част от много подправки като къри, например. Тя е едно от важните средства на аюрведичната медицина и се използва главно в индийската кухня и при приготвянето на традиционни индийски ястия.

Подправката придава на храната жълт или оранжев цвят. Доста хора добавят куркума в ориз, който получава красив златист оттенък. Най-често се използват изсушените корени, които се натрошават на прах.

как се приема куркума

Тя може да се използва като чай от куркума и джинджифил. Този стимулант наистина ще разбуни кръвта в тялото ви и ще унищожи всички микроби.

Освен това използването на златната подправка в кулинарията е широко разпространено.

Можете да я добавите към всяко зеленчуково ястие, ризото, сосове или ястия с ориз или моркови. Подходяща е за пилешко и пуешко месо.

Използва се и в сладкарството като натурален оцветител. Благодарение на златистия си цвят и разнообразните лечебни ефекти, куркумата е наречена „златно чудо“.

Също така някои хора, които искат да се възползват максимално от ползите на куркума, приемат куркума таблетки или капсули.

Високите дози куркума и куркумин обаче не са напълно проучени за дългосрочна употреба. СЗО препоръчва дневен прием от 0-3 mg на килограм телесно тегло за куркумин.

Ефективни дози


Проучванията обикновено прилагат дози от 500-2000 mg куркума на ден, често под формата на екстракт с по-висока концентрация на куркумин от това, което естествено се намира в храните.

Например, типичната индийска диета осигурява приблизително 2000-2500 mg куркума дневно, което се равнява на само около 60-100 mg куркумин.

Имайте предвид, че подправките от куркума съдържат приблизително 3% куркумин, докато екстрактите съдържат около 95% куркумин.

Въпреки това, куркумата все още може да предложи ползи, когато се използва като подправка.

Едно наблюдателно проучване, проведено с по-възрастни хора, откри, че консумацията на куркумин е свързана с подобрения във вниманието, краткосрочната памет, езика и изпълнителната функция с течение на времето.

Въпреки че няма общоприета дозировка за ефективна употреба на куркума или куркумин, следните дози са показали обещаващи резултати в изследванията:

 • При остеоартрит: 500-1500 mg куркума дневно в продължение на 3 месеца.
 • За сърбяща кожа: 500 mg куркума три пъти дневно в продължение на 2 месеца.
 • За улцерозен колит: 100-10 000 mg екстракт от куркума дневно.

Както вече отбелязах, не е препоръчително да приемате високи дози куркума и куркумин за продължителни периоди поради липсата на изследвания, потвърждаващи тяхната дългосрочна безопасност.

Световната здравна организация (СЗО) установи, че приемливият дневен прием е 0–3 mg на килограм телесно тегло.

Рецепти с куркума

Използвайте този жизнен, успокояващ корен, за да приготвите чай, златно мляко или паста.

Златно мляко

златно мляко от куркума
Златното мляко съдържа антиоксидантни и противовъзпалителни съединения и може да предложи ползи за здравето

Напитката от куркума се нарича златно мляко. Това е отвара от куркума с мляко или вода. Можете да използвате краве или растително мляко.

Начин на приготвяне:

 1. 3-4 супени лъжици куркума, се заливат с топла вода до консистенция на гъста каша;
 2. По желание може да добавите пипер или канела
 3. След това 1-2 чаени лъжици от получената паста се заливат с 2 ч.ч гореща вода и мляко;
 4. Разбъркайте добре и оставете на слаб огън за 4-5 минути;
 5. Когато напитката се охлади леко, добавете мед, кленов сироп или друг вид подсладител;
 6. Накрая се добавя 1 ч.л. масло може да използвате и бадемово, сусамово, кокосово масло или друг вид нерафинирано масло;
 7. Напитката се пие гореща и без пипер е подходяща и за деца.

Мляко което ще използвате за приготвянето на напитката трябва да е пълномаслено. Съдържащият се в куркумата, куркумин се освобождава по-добре когато се свързва с малко мазнини.

Ползи от златното мляко:

 • Притежава антимикробни и аналгетични свойства
 • Подобрява паметта и мозъчната функция
 • Укрепва имунитета
 • Прочиства черния дроб от токсини
 • Спомага за регулиране на високо кръвно налягане
 • Лекува редица кожни заболявания
 • Подобрява здравето на храносмилателната система
 • Облекчава неврологични заболявания
 • Намалява нивата на холестерола
 • Регулира метаболизма и теглото
 • Има успокоителен ефект и насърчава добрия сън

Чай от куркума

Чай от куркума
Чаят от куркума може да бъде полезен за подсилване на имунната система

Чаят от куркума може да се закупи и в готов вид. Обикновено съдържа смес от куркума и други подправки, като джинджифил, черен пипер, кардамон, канела, копър, женско биле, ванилия или карамфил.

Просто изсипете вряла вода върху този вкусен чай и го оставете да престои. Чаят  помага за силна имунна система, намалява възпалението, благоприятства здравето на сърцето, спомага за добра мозъчна функция и е особено полезен за превенция срещу рак.

Златна паста

Златната паста е смес от

 • 1/4 ч.ч. куркума
 • вода, 1 с.л.
 • кокосово масло
 • 1 щипка черен пипер

Производственият процес е лесен;

 1. Куркумата се смесва с вода до получаване на каша;
 2. Добавят се и другите подправки, слагате на котлона на слаб огън за 2-3 минути и бъркате непрекъснато;
 3. Накрая добавяте и маслото и отново разбърквате докато се разтопи.

Маслото винаги е добро за освобождаване на куркумин, тъй като куркуминът се разтваря в мазнините. За разлика от златното мляко, златната паста е по-гъста и не съдържа мляко. Използва се вътрешно и може да се съхранява в хладилник до 2 седмици. Нуждаете се само от една чаена лъжичка на ден, по-добре не приготвяйте пастата твърде гъста. Препоръчва се дори за вашите домашни любимци – кучета – за здраве.

Куркума с мед

Друг интересен продукт може да бъде медът от куркума. Просто смесете жълтата подправка с мед и малко растително или ядково масло. Тази смес отново се приема по една лъжица на ден като лекарство.

Маска за лице с куркума

Благодарение на златистия си цвят, куркумата се използва и като естествен хранителен оцветител. Противовъзпалителният й ефект се дава своите ползи и в козметиката. Може да си направите и домашна маска за лице с кукрума против акне и възпалена кожа.

Съставки:

 • 1 чаена лъжичка куркума на прах
 • 1 чаена лъжичка органичен ябълков оцет
 • 1 1/2 супена лъжица мед
 • 1 чаена лъжичка прясно или кисело мляко

Начин на приготвяне:

 1. Смесете всички съставки в малка купа, трябва да получите консистенция на гъста сметана;
 2. Нанесете маската на лицето като избягвате зоната около очите;
 3. Оставете за 10-15 минути;
 4. Изплакнете лицето с топла вода.

Ако по лицето ви остане жълт оттенък, използвайте тоник или мляко за лице, за да го отстраните.

Неблагоприятни странични ефекти

В проучвания за кратки периоди са използвани дози до 12 грама на ден, като не се наблюдават никакви токсични ефекти.

Въпреки това има съобщения за някои странични ефекти. Тези често съобщавани нежелани реакции включват алергични реакции, стомашен дискомфорт, диария, запек, гадене и повръщане.

Освен това, проучване от 2011 г. документира човек, който е имал неправилен сърдечен ритъм, докато е приемал високи дози от 1500–2250 mg два пъти дневно.

Заслужава да се отбележи, че добавката, която приемал, съдържаше различни съставки освен куркума, включително листа от черница, черна соя, чесън и нишесте от арарут.

В публикация от 2019 г. са докладвани два случая на увреждане на черния дроб, свързани с добавки с куркума, въпреки че други проучвания показват, че куркуминът може действително да намали чернодробната токсичност.

Необходими са допълнителни изследвания, за да се установят евентуални допълнителни неблагоприятни ефекти, свързани с продължителна употреба.

Кой не трябва да я приема?

Докато куркумата обикновено се счита за безопасна за повечето хора, има определени ситуации, при които се препоръчва повишено внимание:

 1. Бременност и кърмене: Безопасността на добавките с куркума за бременни или при кърмене е несигурна поради недостатъчно изследвания.
 2. Камъни в бъбреците: Куркумата е с високо съдържание на оксалат, който може да се комбинира с калций и да допринесе за образуването на камъни в бъбреците.
 3. Заболяване на жлъчния мехур: Според някои по-стари изследвания, куркумата може да причини свиване на жлъчния мехур, потенциално влошаване на симптомите при хора със заболяване на жлъчния мехур.
 4. Нарушения на кръвосъсирването: Куркумата може да забави съсирването на кръвта, което може да влоши проблемите с кървенето.
 5. Недостиг на желязо: Куркумата може да попречи на усвояването на желязото в тялото.
 6. Диабет: Куркумата може да доведе до ниски нива на кръвната захар, което представлява риск за хора с диабет.

Освен това добавките с куркума могат да взаимодействат с определени лекарства, включително разредители на кръвта и лекарства за диабет.

Въпреки това, куркумата, консумирана в типични хранителни количества, изглежда безопасна при тези обстоятелства.

Често задавани въпроси

За какво е полезна куркумата?

Традиционно се използва при заболявания на кожата, горните дихателни пътища, ставите и храносмилателната система.

Днес куркумата се популяризира като хранителна добавка за различни състояния, включително артрит, храносмилателни разстройства, респираторни инфекции, алергии, чернодробни заболявания, депресия и много други.

Добре ли е да приемате куркума всеки ден?

Световната здравна организация установи, че 1,4 мг куркума на килограм телесно тегло са подходящи за дневен прием. Не е препоръчително да приемате високи дози куркума за дълги периоди от време.

Може ли куркумата да изгори мазнините по корема?

Едно проучване предполага, че куркуминът може да помогне за намаляване на коремните мазнини.

Заключение

Куркумата и нейното активно съединение, куркумин, имат много научно доказани ползи за здравето. Притежава мощни противовъзпалителни средства и антиоксиданти.

Може да помогне за подобряване на работата на сърцето, предотвратяване на Алцхаймер и рак. Тя също така може да помогне за подобряване на симптомите от депресия и артрит.

Въпреки че тези ползи са възможни, те не са напълно доказани в момента поради оскъдни изследвания и са необходими повече проучвания.

Още нещо важно за куркумина

Проучих въпроса за усвояването на куркумин и мога да ви кажа, че поглъщането на куркумин само по себе си не води непременно до свързаните ползи за здравето поради неговата слаба бионаличност.

Това изглежда се дължи главно на лошото усвояване, бързия метаболизъм и бързото елиминиране. За щастие има няколко компонента, които могат да увеличат бионаличността.

Например, пиперинът, основният активен компонент на черния пипер, когато се комбинира с куркумин, е доказано, че увеличава бионаличността с впечатляващите 2000%.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: