Лазерно премахване на татуировки

Лазерно-премахване-на-татуировки

Един от най-популярните и ефективни методи за премахване на нежеланите рисунки по тялото е лазерно премахване на татуировки.

Съвременните техники за лазерно премахване на татуировки могат да премахнат вашата татуировка с минимални странични ефекти. Лазерите действат, като разбиват пигментните цветове на татуировката с високоинтензивен светлинен лъч.

Черният пигмент на татуировката абсорбира всички дължини на лазерните вълни, което го прави най-лесен за премахване. Другите цветове могат да се третират само с определени лазери в зависимост от цвета на пигмента.

реклама

Лазерно премахване на татуировки

Лазерното премахване използва високоефективни лазери, които излъчват кратки, интензивни импулси светлина.

Тази светлина се абсорбира от мастилото в татуировката, което води до разбиване на мастилото на по-малки частици.

С течение на времето тези частици се абсорбират и елиминират от имунната система на тялото.

Броят на необходимите лазерни сесии зависи от различни фактори като цвета на мастилото, дълбочината на татуировката, възрастта на татуировката и типа кожа. Обикновено са необходими няколко сесии за пълно премахване на татуировката.

Процедурата може да бъде болезнена, като болката често се описва като подобна на усещането при правене на татуировка или на щипане с ластик. За облекчаване на болката могат да се използват локални анестетици.

След процедурата могат да се появят зачервяване, подуване, образуване на мехури или временни промени в пигментацията на кожата. В редки случаи може да останат белези.

След всяка сесия е важно да се следват инструкциите на специалиста за грижа за кожата, за да се минимизират рисковете и да се подпомогне заздравяването.

  Лазерното премахване на татуировки е доказан метод, но винаги е добра идея да се консултирате със специалист, за да получите пълна информация и да разберете какво да очаквате според вашите специфични обстоятелства.

  Кой може да се възползва от лазерно премахване на татуировки?

  Тъй като всяка татуировка е уникална, методите за премахване трябва да бъдат индивидуално адаптирани. В миналото татуировките можеха да се премахват с различни методи, но често белезите бяха по-нежелани от самата татуировка.

  Хора, които вече са опитвали други методи за премахване, също могат да бъдат подходящи кандидати за лазерна терапия.

  Татуировки, които не са били успешно премахнати с други процедури или домашни средства, могат да реагират добре на лазерната терапия, стига предишните методи да не са причинили прекомерни белези.

  Какво да очаквате по време на лазерно премахване на татуировка?

  Броят на сесиите за премахване на татуировка зависи от нейния размер и цвят. Може да са необходими от две до четири посещения, но в някои случаи се изискват много повече. Трябва да насрочите консултация, при която специалист ще оцени вашата ситуация и ще ви информира за процеса.

  Лазерното лечение варира при всеки пациент в зависимост от възрастта, размера и типа на татуировката (аматьорска или професионална). Цветът на кожата и дълбочината на пигмента също влияят на метода на премахване.

  По време на посещение за лазерно премахване на татуировка с нови лазери може да очаквате следното:

  • Ще ви бъдат предоставени защитни очила.
  • Реакцията на кожата към лазера ще бъде тествана, за да се определи най-ефективната енергия за лечение.
  • Самото лечение включва поставяне на ръка върху кожата и активиране на лазерната светлина. Много пациенти описват усещането при всеки импулс като пръскане на мазнина или щракване на ластик върху кожата.
  • По-малките татуировки изискват по-малко импулси, докато по-големите изискват повече. Във всеки случай татуировката изисква няколко процедури и многократни посещения, като при всяко третиране тя постепенно изсветлява.
  • Веднага след третирането се прилага компрес с лед за успокояване на третираната зона. След това ще трябва да приложите локален антибиотичен крем или мехлем и да използвате превръзка или пластир за защита на мястото. При излагане на слънце третираната зона трябва да бъде покрита със слънцезащитен крем.
  • Повечето пациенти не се нуждаят от анестезия. Въпреки това, в зависимост от местоположението на татуировката и прага на болката, лекарят може да използва локален анестезиращ крем или болкоуспокояващи инжекции на мястото на процедурата.

  Какви са възможните странични ефекти

  Лазерното премахване на татуировки обикновено има минимални странични ефекти.

  Въпреки това, трябва да имате предвид следните фактори при вземането на решение:

  Третираната зона е изложена на риск от инфекция. Съществува също вероятност пигментът да не бъде напълно премахнат и е възможно да остане постоянен белег.

  Може да се появи хипопигментация, при която третираната кожа става по-светла от околната, или хиперпигментация, при която третираната кожа е по-тъмна от околната.

  Козметичните татуировки като тези на устните, очите и веждите могат да потъмнеят след лазерно третиране. Допълнителни процедури обикновено водят до избледняване на тези потъмнели татуировки.

  Безопасно ли е лазерното премахване на татуировки?

  С новите технологии, лазерното премахване на татуировки стана значително по-ефективно и с минимален риск от образуване на белези.

  Лазерното лечение обикновено е по-безопасно от традиционните методи поради способността си да третира селективно пигмента на татуировката.

  В някои случаи, определени цветове могат да бъдат по-ефективно отстранени от други. Синьо/черните татуировки се повлияват особено добре от лазерното третиране, докато реакцията на други цветове все още се изследва.

  Имайте предвид, че предоставената информация е обща и не замества медицинския съвет. За подробности относно вашия конкретен случай, консултирайте се с лекар, който има опит в лазерното премахване на татуировки.

  Обобщение

  Лазерното премахване на татуировки е метод, при който се използва светлинен лъч с висока интензивност за разбиване на пигментните цветове на татуировката.

  Черният пигмент е най-лесен за премахване, докато други цветове изискват специфични лазери. Този метод е станал значително по-ефективен благодарение на новите технологии и носи минимален риск от белези.

  Въпреки това, съществуват рискове като инфекция, хипопигментация (по-бледа кожа) или хиперпигментация (по-тъмна кожа) на третираната зона, както и възможността за частично премахване на татуировката или появата на постоянни белези.

  Козметичните татуировки могат да потъмнеят след лечението, но последващите сесии обикновено водят до избледняване.

  Вижте още: Грижа за татуировката – Как да се грижим за една татуировка в дългосрочен план

  Споделете тази статия

  Как актуализираме тази статия:

  Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

  Дата на публикуване:

  Дата на последна промяна:


  Още от ЛАЙФСТАЙЛ: