Ледените покривки в Гренландия и Антарктида се топят

лед антрактида гренландия топене

Според ново проучване ледените покривки в Гренландия и Антарктида се топят със скорост, която съответства на най-лошия сценарий за повишаване на морското равнище.

По-голямата част от ледената маса на планетата се съдържа в ледената покривка на Антарктика, което би довело до повишаване на морското равнище с 58 метра, ако се разтопи напълно.

Много по-малката ледена покривка на Гренландия, за която предишни изследвания предполагат, че може да се е стопила безвъзвратно, би довел до покачване с малко над седем метра.

реклама

Въпреки че не се очаква пълно разтапяне, дори малки увеличения биха могли да имат опустошителен ефект и новите изследвания казват, че глобалните нива на морето вече са се повишили с 1,8 см от 90-те години на миналия век – в съответствие с най-лошия сценарий, разработен от Междуправителствената комисия по климатичните промени.

Загубата на ледена маса в периода 2007 – 2017г. поради разтопена вода и разпадащ се лед е почти напълно съобразена с най-екстремните прогнози IPCC (Междуправителствения панел за изменението на климата), които показват, че ледени покривки на Гренландия и Антарктида ще добавят до 40 см към океаните до 2100-та година, се съобщават в Nature Climate Change.

Глобалните морски нива се повишават предимно чрез нещо, известно като термично разширение, което означава, че обемът на морската вода се разширява, когато става по-топла.

Но през последните пет години топенето на лед от ледените покриви и планински ледници изпревари термалното разширение като основна причина за повишаване на морското равнище, като добави допълнителен обем вода към океаните.

В ново проучване на учени от Университета в Лийдс и Датския метеорологичен институт предупреждава, че ако тази скорост на топене продължи, глобалното морско равнище може да се повиши с още 17 см до края на този век.

Подобно увеличение би имало опустошително въздействие в световен мащаб. То ще доведе до увеличаване на разрушителната сила на бурите, което ще изложи крайбрежните райони, в които живеят стотици милиони хора, на многократни и опасни наводнения.

Това е близо три пъти повече от средните прогнози от последния основен доклад за оценка на IPCC през 2014г. , който предвижда 70-сантиметрово покачване на морското равнище от всички източници, включително планинските ледници и разширяването на океанската вода, докато се затопля.

Сателитите започнаха да наблюдават ледените покривки през 90-те години на миналия век, оттогава, когато топенето на Антарктика доведе до повишаване на морското равнище от 7,2 мм, докато топенето на ледената покривка на Гренландия го увеличи с повече от 1 см.

Д-р Том Слейтър, водещ автор на проучването и изследовател на климата в Центъра за полярно наблюдение и моделиране в Университета в Лийдс, заяви, че човечеството рискува да остане „неподготвено“ за скоростта, с която морското равнище може да се повиши.

„Въпреки че предполагахме, че ледените покривки ще загубят голямо количество лед в отговор на затоплянето на океаните и атмосферата, скоростта, с която те се топят, се ускорява по-бързо, отколкото бихме могли да си представим“, каза д-р Слейтър.

„Топенето изпреварва климатичните модели, които използваме, за да се насочваме, и има опасност да бъдем неподготвени за рисковете, породени от повишаването на морското равнище.“

До началото на 21-ви век в Гренландия и Западна Антарктика обикновено  се натрупва толкова лед, колкото се топи. С други думи, разтопения лед се компенсира от нов снеговалеж.

Лошата новина е, че през последните две десетилетия темпът на глобално затопляне промени този добър баланс.

Например, миналата година Гренландия загуби рекордните 532 милиарда тона лед – което се равнява на шест олимпийски басейна студена вода, вливаща се в Атлантическия океан всяка секунда. Това вливане представлява 40% от повишаването на морското равнище през 2019г.

В друго проучване, публикувано по-рано този месец в The Cryosphere, списание на Европейския съюз за геология, Слейтър и колеги изчисляват, че ледените маси на Земята – включително планинските ледници, ледената шапка на Арктика и двата ледени слоя – са загубили близо 28 трилиона тона маса между 1994 и 2017г.

По-малко от половината от това количество допринесе за повишаване на морското равнище. Арктическата ледена шапка например се образува в океана и по този начин не повишава морското равнище, когато се топи.

Те установиха, че степента на загуба на лед се е увеличила с почти 60 процента от този период от време.

Изследването, сравняващо сателитни проучвания с изчисления от климатични модели, е публикувано в списанието Nature Climate Change.

Виж Още:
1. Подводници създаващи лед, биха могли да се борят с изменението на климата чрез повторно замразяване на Арктика
2. Човечеството е заличило 83% от всички диви бозайници и половината от всички растения: сочи проучване

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: