Липиди в козметиката – Каква е тяхната роля?

Липиди в козметиката - Каква е тяхната роля

В козметологията термини като керамиди и холестерол се появяват доста често. Така важните липиди обаче също не са за подценяване, те играят специфична роля в грижата за кожата. Какво представляват липидите, и как липидният крем действа върху кожата? Ще научите от статията.

Когато мислим за мазнините в кожата, първата асоциация може да е себум и прекомерно мазна кожа. Въпреки че свръхпроизводството на себум или използването на прекомерни количества емолиенти може да доведе до неприятни изненади за кожата, липидите играят ключова защитна функция и не трябва да се забравят в ежедневната грижа.

Какво представляват липидите?

Липидите са доста голяма и разнообразна група от съединения , които включват:

реклама

 • мастни киселини
 • прости липиди (мазнини и восъци)
 • сложни липиди (глико- и фосфолипиди)

Липидите са неразтворими във вода, но се разтварят в органични разтворители. Поради факта, че те са доста разнообразни по структура, те изпълняват различни функции в тялото. Те са главно енергиен резервен материал за тялото и покриват клетъчната мембрана.

Що се отнася до кожата, именно тук те образуват защитна липидна обвивка. Компактната им структура предотвратява загубата на вода от епидермиса, а също така предпазва от проникване на чужди вещества отвън. Изчислено е, че роговият слой на епидермиса се състои от 75–80% протеини и 5–15% липиди, докато останалите компоненти са 5–10%.

Липидите са естествени кожни мазнини, те са нейните градивни елементи и източник на минерали и хранителни вещества. Без тях кожата не може да функционира правилно.

Липидната обвивка на кожата не само защитава, но и подпомага естествения процес на възстановяване на кожата. Липидите, присъстващи в роговия слой, също спомагат за поддържането на стегнатостта на кожата, както и осигуряват нейната мекота и равномерна структура.

Функции и видове кожни липиди

Въпреки че има много видове липиди, трите най-важни за кожата са:

1. Холестеролът

Той укрепва и регенерира кожната бариера, подобрява външния вид на кожата. Интересен факт е, че симптомите на преждевременно стареене на кожата може да са резултат от недостиг на холестерол. Можете да научите повече за холестерола в статията: Холестеролът в козметиката – как действа, безопасен ли е? Какво си струва да знаете за него?

2. Серамиди

Те са предназначени да поддържат правилната хидратация и целостта на епидермалната бариера, като по този начин допринасят за нейната еластичност. Първият признак за дефицит на керамид е прекомерната сухота на кожата.

3. Мастните киселини

Спомагат за поддържането на баланса на кожата и регулират нейните естествени процеси. Характерни са за младата кожа и са в големи количества, с регулиращи и подхранващи функции. Тук особено важни са ненаситените мастни киселини, докато наситените киселини се избягват в козметиката, особено в натуралната козметика (това са силиконите, парабените и минералните масла).

Най-общо казано, функциите на кожните липиди могат да се сведат до грижа за целостта на кожата и нейната защита. Благодарение на липидите кожната бариера е устойчива и по този начин предпазва от изтичане на влага и вредното въздействие на външни фактори. Освен това липидите са своеобразен склад за ценни липофилни вещества, съдържащи се в козметиката.

Къде може да намерите липиди?

Струва си да въведете липидите в диетата си, защото действайки отвътре, вие също поддържате здравето и състоянието на кожата. Когато тялото има недостиг на липиди, особено на мастни киселини, могат да се развият кожни проблеми като екзема, възпаление и дори псориазис.

Добрата новина е, че ще намерите здравословни мазнини в различни растителни храни. Примери за продукти, които си струва да допълните в менюто, са риба и морски дарове, растителни масла (включително зехтин, ленено масло, слънчогледово масло, рапично масло), семена и фъстъчено масло, ядки и авокадо. Също така не забравяйте за млечните продукти като яйца, кисело мляко и сирене моцарела.

Животинските мазнини трябва да се използват внимателно в диетата като масло и свинска мас, тъй като те са източник на енергия за тялото, но съдържат наситени мастни киселини, считани за нездравословни. От друга страна, рибеното масло (също от животински произход) е богато на омега-3 мастни киселини, освен това съдържа витамини D и A и може да се окаже ценна подкрепа не само за красотата, но и за имунитета.

Кои липиди се използват в козметиката?

Когато става въпрос за това кои липиди се използват най-често в козметиката, отговорът е прост: липиди от растителен произход.

В козметиката липидите са предимно емолиенти. Те са щадящи кожата, защото имат свойства, подобни на тези на кожните липиди.

За козметични цели ценни мазнини (прости липиди) се получават, между другото, от зехтин, царевица и слънчогледово семе. Именно липидите от растителен произход могат да бъдат намерени в натуралната или веган козметика. Тук производителите залагат основно на растителни масла, които действат по два начина: те са основата на активните съставки и същевременно улесняват проникването им в по-дълбоките слоеве на кожата.

Обичайните козметични растителни мазнини са:

В козметиката за коса, наред с други, се използват рициново масло, керамиди и масло от карите. В допълнение към тях, козметиката също използва подобни на мазнини вещества (липоиди), които включват, наред с други течни и твърди восъци, ланолин и неговите производни.

В козметологията се използват предимно растителни мазнини. Животинските мазнини са с високо съдържание на наситени и мононенаситени мастни киселини и не се препоръчват.

Що се отнася до липидите, използвани в козметиката, в зависимост от вида им, възможностите тук са почти безкрайни. Това означава, че липидите идеално се вписват във всеки етап от грижата:

1. Почистване

В продуктите за почистване на кожата се използват предимно восъчно-маслени съставки, сапуни (соли на мастни киселини) и мицели, които успешно премахват мастни и водоразтворими замърсявания.

2. Овлажняване

Тук често се препоръчват керамиди и растителни масла. Струва си да се отбележи, че многобройни проучвания показват, че най-ефективният овлажнител за суха кожа е липиден комплекс, състоящ се от серамиди, холестерол и свободни мастни киселини, тъй като такава смес е много подобна на липидите на междуклетъчния цимент.

3. Регенерация

При увредена и зряла кожа се препоръчват кремове с фитоестрогени и цитокинини, които имат положителен ефект върху колагеновите влакна и еластина.
Когато избирате правилната козметика, е важно да разберете нуждите на вашата кожа. Не бива да действате набързо или по рефлекс. Ако внезапно започнете да използвате липидни кремове, особено тези със силно омазняващо действие, кожата ви може да реагира по различен начин, отколкото бихте искали, например да се появят запушени пори, свръхпроизводство на себум и дори акне.

По-долу ще разберете на кои съставки си струва да обърнете внимание в зависимост от ефектите, които искате да постигнете.

Как действа липидната козметика?

Ако кожата ви е здрава и сияйна, това е знак, че кожата ви е богата на липиди. Това обаче не винаги е така. За съжаление производството на ценни мазнини намалява с възрастта. Разрушителните външни фактори като ултравиолетова радиация (главно UVA), замърсяване и температурни колебания също не помагат. Липсата на липиди в кожата я прави неприятно опъната, суха, грапава, губи младежкия си блясък и цвят. Може също така да реагира с прекомерно дразнене. Как да му противодействаме? Козметиката с липиди е на помощ тук.

Независимо от сезона трябва да използвате козметика, богата на антиоксиданти и слънцезащитни кремове. Само по този начин ще защитите кожата си от загубата на ценни липиди, а оттам и от признаците на стареене.

В зависимост от това каква липидна козметика изберете, можете да разчитате на различен ефект. Например керамидите се използват най-често в козметиката с овлажняващ ефект. Освен това имат подхранващо и успокояващо действие, а керамидите намаляват растежа на бактериите.

От друга страна, козметиката с холестерин се препоръчва за профилактика против стареене и за суха и дехидратирана кожа. Холестеролът помага за поддържане на оптимално ниво на хидратация чрез задържане на влага, което от своя страна има ефекти като подобряване на еластичността, гладкостта и стегнатостта на кожата.

Мастните киселини в козметиката са например мононенаситени киселини, като олеинова киселина, диненаситени киселини, като линолова киселина, тринаситени киселини, като α-линоленова киселина (ALA) и γ-линоленова киселина (GLA), и тетраненаситени киселини, като арахидонова киселина. Всеки от тях има различен ефект, но основната им задача е да поддържат правилната хидратация на кожата, да успокояват раздразненията и да стимулират възстановителните процеси. Благодарение на това, в зависимост от вашите нужди, можете да изберете правилната киселина и например правилно да овлажните кожата или да подпомогнете нейния процес на регенерация.

Липидите и техните производни, освен като емулгатори в козметиката, могат да бъдат активната съставка на крема.

Струва си да се споменат восъците. Восъците в козметиката се използват за подобряване на тяхната консистенция като емулгатор. Типичните восъчни продукти са грим, червила и препарати за депилация. При кремовете за тяло и лице се използват емолиенти и се препоръчват особено при много суха и напукана кожа, например на лакти, ръце, пети или напукани устни.

Липиди козметика – резюме

Липидите са безопасни съставки в козметиката, някои източници ги описват като „една от най-безопасните“ и „една от най-важните съставки, използвани в козметиката за грижа за кожата“.

Те са широко използвани в козметиката поради уникалните си свойства, което ги прави често срещани в препаратите за грижа за тялото и лицето. Козметиката с липиди е идеална за суха, дехидратирана, атопична, увредена и зряла кожа.

Обещаваща тенденция е търсенето на естествени вещества, които ще бъдат неутрални за човешкия организъм и околната среда, когато става дума за вредност. В натуралната козметика се набляга на прости съставки, вещества от естествен произход и възможно най-малко количество консерванти и изкуствени добавки. Ще намерите естествени мазнини (или липиди) от растителен произход, които се използват главно за овлажняване на кожата и укрепване на нейната защитна бариера.

Липиди, които си струва да търсите в козметиката:

 • керамиди
 • растителен холестерол (извлечен от сквален)
 • масло от шеа
 • слънчогледово олио
 • арганово масло
 • рициново масло
 • EFA киселини, особено линолова киселина
 • сквален (класифициран е като липид, но не е мазнина, а въглеводород)

Липидите създават защитен филм върху кожата, но също така подхранват, успокояват раздразненията, насърчават регенерацията и влияят върху цялостния вид на кожата. Затова ви препоръчваме да се запознаете с тези вещества, защото те могат да направят много добри неща за вашата кожа!

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: