Листа от нийм – 5 ползи за красотата и здравето

Листа от нийм - 5 ползи за красотата и здравето

Листата от нийм са полезни не само здравето, но и за красотата. Как функционира храносмилателната ви система през целия ден зависи до голяма степен от това, което предлагате на стомаха си веднага след събуждане. Добре известно е, че консумацията на определени храни или напитки в рамките на първия час след събуждането помага за задействане на метаболизма ви.

Едно такова често срещано лекарство в индийските домакинства е нийм, или индийски люляк, за да бъдем точни. За практиката и ползите от яденето на листа от нийм на празен стомах се говори отдавна и ето всичко, което трябва да знаете за това.

Листата на нийм могат да имат множество ползи за вашата коса, кожа и цялостно здраве. Нийм има противовъзпалително, противогъбично, антибактериално и антиоксидантно действие. Хранително съдържание на листата се състои основно от протеини, въглехидрати, минерали, витамин С, каротин, глутаминова киселина, пралин, цистин и няколко мастни киселини, за които е известно, че са много полезни за кожата.

реклама

Листата от нийм за най-ефективни когато се консумират пресни, сутрин на гладно. Това е, за да се гарантира, че хранителните вещества на нийма се абсорбират напълно, без да се разреждат с друга храна или напитки. Консумирането на нийм на празен стомах също гарантира, че хранителните вещества достигат до кръвния ви поток в тяхната мощна форма и действат отвътре навън.

1. Листата на нийм помагат за намаляване на появата на акне

Както бе споменато по-горе, листата на нийм имат противовъзпалителни и антибактериални свойства. Когато се консумират, съединенията, присъстващи в листата, могат да се борят с редица кожни инфекции, включително акне, сърбеж, ухапвания от насекоми, екзема, трихофития и усложнения от изгаряния.

Консумацията на нийм помага за пречистване на кръвта и поддържа здрава кожа. Те също така намаляват възпалението в тялото ви, което помага да поддържате мастните си жлези под контрол и инхибира прекомерното производство на себум. Това е особено полезно при сезонно акне, когато прекалено мазната кожа може да запуши порите ви и да причини черни точки.

2. Листата от нийм помагат за поддържането на здрав скалп

Консумацията на листа от нийм поддържа здравето на скалпа и по-добрия растеж на косата. Противогъбичните свойства на нийм могат да помогнат в борбата с инфекциите на скалпа, причинени от маласезия, гъбичка, която е склонна да се наслаждава на естествените масла на скалпа и прави косата по-мазна. Доказано е, че както прилагането, така и яденето на листа от нийм помагат да се предпазите от инфекции на скалпа, причинени от маласезия,като допълнително потискат растежа на пърхот и лющене на скалпа.

Нийм също е богат на антиоксиданти, които могат да помогнат в борбата с увреждането на свободните радикали върху скалпа ви. Това индиректно предотвратява ранното „стареене“ на скалпа, като потиска косопада и също така стимулира растежа на нова коса. Допълването на вашата диета с антиоксиданти може да помогне за подобряване на циклите на клетъчна обмяна на скалпа, поддържайки го подхранен и здрав.

3. Листата от нийм повишават имунната ви система

Едно от основните предимства на консумацията на нийм на празен стомах е, че помага за подобряване на здравето на червата. Поддържането на добро здраве на червата е необходимо, за да се чувствате здрави отвътре и отвън. Така вашата храносмилателна система е по-добра в обработва и усвоява хранителните вещества и изхвърля токсините. Такава редовна форма на детоксикация помага да поддържате кръвта си чиста и повишава способността на тялото ви да се бори с инфекциите и предпазва състояния като треска и грип.

Яденето на листа от нийм може да помогне на имунната ви система да се саморегулира и тъй като е богато на етанол, може да засили антибактериалната активност срещу външни патогени. Пиенето на вода от нийм на празен стомах също може да повиши способността на тялото ви да лекува вътрешните си рани, като ви предпазва от разболяване и ви помага да поддържате оптимално здраве.

4. Листата от нийм подобряват оралното здраве

През последните години има изместване на фокуса към оралното здраве, за да се повиши естетиката на красотата – красивата усмивка се оказва привлекателно качество, което всеки иска.

Тук идва нарастването на популярността на дъвченето на листа! Съединенията, присъстващи в нийм, могат да ви помогнат да запазите зъбите и венците си без натрупване на зъбен камък и плака. Антибактериалните свойства на листата също са добри за освобождаване на устната ви кухина от бактерии, натрупани от предишната нощ. Това може допълнително да помогне да се отървете от лошия дъх, причинен от липсата на навици за устна хигиена.

Билковото лечение с дъвчене на листа от нийм е известно, че помага за полирането на зъбите ви и помага за естественото им избелване. Така че, добавянето на този ритуал към сутрешната ви рутина, наистина може да ви помогне.

5. Листата на нийм помагат за регулиране на нивата на кръвната захар

Една от по-добре познатите и отдавна практикувана употреба на листа от нийм е консумацията им за управление на нивата на кръвната захар. Все още обаче са необходими много изследвания, за да се установи пряката връзка между дъвченето на листа от нийм на празен стомах сутрин и нивата на кръвната захар. Това е така, защото листатата от нийм са богати на много флавоноиди и гликозиди. Те могат да помогнат за управление на оптималните нива на кръвната захар при хора, които се борят с диабет или диабетни състояния.

Тъй като няма потенциални странични ефекти при консумацията на листа от нийм, безопасно е да се предположи, че можете да го добавите в хранителния си режим си.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: