Лягането вечер между 22:00 и 23:00 часа е най-добре за здравето на сърцето

Лягането вечер между 2200 и 2300

Според ново проучване, ако искате да защитите сърцето си, трябва да си лягайте между 22 и 23 часа.

Проучването показва, че оптималното време за сън е в определен момент от 24-часовия цикъл на тялото и отклоненията могат да бъдат вредни за здравето. Най-рисковото време е след полунощ, вероятно защото може да нулира биологичния часовник.

Тялото има 24-часов вътрешен часовник, наречен циркаден ритъм, който помага за регулиране на физическото и психическото функциониране. Въпреки че  проучването не посочва причинно-следствената връзка, резултатите показват, че ранното или късното лягане може да наруши биологичния часовник с неблагоприятни последици за сърдечно-съдовото здраве.

реклама

Проучването за правилното време за лягане

Проучването включва повече от 88 000 души на възраст от 43 до 79 години, които се съгласиха да събират данни за времето си за лягане и събуждане за 7-дневен период с помощта на акселерометър.

Взеха се предвид и демографски фактори, начин на живот, здраве и физически оценки.

След това учените проследяват група за период от 5,7 години за диагнози на сърдечно-съдови заболявания, като сърдечен удар, сърдечна недостатъчност, хронична исхемична болест на сърцето, инсулт и преходна исхемична атака.

Учените казаха, че 3% от участниците в проучването по-късно са развили сърдечно-съдови заболявания. Честотата е била най-висока при тези, които са лягали след полунощ и най-ниска при тези, които заспиват между 22:00 и 22:59 ч.

Тези, които са заспали преди 22:00 часа са с 24% повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Връзката между началото на съня и сърдечно-съдовия риск е по-висока при жените, установиха проучването. Възможно е да има разлика в пола в това как ендокринната система реагира на нарушение на циркадния ритъм, потвърдиха учените.

Времето е по-важно от количеството

Много проучвания показват, че липсата на сън е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания.

Хората, които спят по-малко от 7 часа на нощ, са с по-висок риск от сърдечни заболявания, високо кръвно налягане, инсулт, диабет тип 2 и затлъстяване, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Но проучванията за определяне идеалното време за лягане за здравето на сърцето са правени рядко.

Въпреки това вече има все повече доказателства, които сочат, че кога заспиваме, в допълнение към начина, по който спим, може също да бъде важен фактор, допринасящ за сърдечно-съдовото здраве.

И все пак се отбелязва, че идеалният прозорец за сън от 22 до 23 часа, идентифициран в проучването, може да не се отнася за всички. Необходими са повече проучвания.

Как да заспите в точното време

CDC препоръчва няколко стъпки за добър и качествен сън, включително:

  • придържане към редовен график за сън
  • лягане по едно и също време всяка вечер и ставане по едно и също време всяка сутрин, включително през почивните дни
  • сутрешната или обедната разходка може да помогне
  • физическа активност през деня – но не упражняване в рамките на няколко часа преди лягане
  • избягване на изкуствена светлина, особено в рамките на няколко часа преди лягане – Опитайте да използвате филтър за синя светлина на вашия компютър или смартфон
  • не приемайте храни и напитки в рамките на няколко часа преди лягане и избягване на алкохол и храни с високо съдържание на мазнини или захар
  • поддържане на спалнята ви хладна, тъмна и с приятна тишина

Сънят е едно от трите неща, които ние хората трябва да правим, за да оцелеем. Яжте, пийте и спете.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: