Магията на българската гайда

каба гайба

Гайдата е инструмент от рода на духовите дървени музикални инструменти.

Тя е традиционен древен народен музикален инструмент. Славяни, траки, българи – всички са били изключително добри и изкусни гайдари.

Освен в България се среща и в други държави

Гайдата е един доста древен инструмент, който се използва в цяла Европа, Близкия Изток и Северна Африка – (Германия, Гърция, Сърбия, Италия, Ирладия, Австрия, Словакия, Испания, Турция, Украйна, Франция, Индия) и много други, но във всяка страна вида и наименованието на инструмента са различни.

реклама

В стари записки на Светоний е описано, че император Нерон е свирил на гайда, наричана тибия утрикулария (tibia utricularis). В Рим тя е пренесена от древна Елада, където съществува аскаулоса (кожена торбичка за флейта и вино). Гърците пък са взели този инструмент от хетите, 1000 години пр. н. е.

Гайдата се състои от пет основни части

– Гайдуница е основната част от гайдата – дървена тръба, която прилича на кавал „Дълга дървена овчарска свирка за надуване“.гайда

За настройка на тоновете, гайдарите често използват восък. По този начин се коригира музикалния тон. За да се поддържа доброто състояние на гайдуницата често гайдарите я мажат отвън и отвътре със зехтин.

– Главините служат да съединяват тръбите с мяха.

– Мяхът се прави от кожа на яре или агне, той се пълни с въздух.

– Ручилото е дългата дървена тръба, през която изкарваме въздуха от мяха и по този начин издава звук.

Духало това е късата дървена тръба (наустник), в който се вдухва въздуха в мяха.

В България се срещат три вида гайди – каба, македонска и джура.

Каба гайда

Каба гайдата произлиза и се среща само в Родопите. При нея характерни и отличителни са мекотата на звука и дълбочината на тона.

Родопската гайда е най-ниско звучащата гайда в света, долния край гайдуницата е извит, от което зависи ниския ѝ тембър на звука.

При нея има четири основни тона – сол, ре, фа, ми, съответно и във фа диез и ми бемол.

Родопската каба гайда се използва за съпровод на хиляди магнетични родопски песни, които напомнят за красотата на Родопа планина.

В Родопите има много гайдари и майстори на гайди, който предават уменията си на младите поколения. Всички те твърдят, че най-хубав е звукът на родопската гайда.

Най-добрият майстор гайдар бил Дафо Манолов Трендафилов  – Бай Дафо – Гайдарят. От ръцете му са създадени над 800 гайди, който и до ден днешен обикалят целия свят. По думите на Бай Дафо – “ по хубава от родопската гайда нема”

От родопите идва и най-известният гайдарски състав “ 101 Каба гайди” който вече 15 години носи магията на Родопската Каба гайда навсякъде по света.

Македонска гайда

Македонската гайда идва от югозападната част на Македония (Пиринска и Вардарска) среща се и в Егейска Македония (днешна Гръцка).

Може да се каже, че тя съвкупност от джура и каба гайдата, тъй като е средна по звучене. При нея както при Каба гайдата гайдуницата е извита.

Македонските песни и хора винаги са съпроводени от звука на гайдата, те могат да бъдат съпровождани само и единствено под звука на гайдата без да е необходим оркестър с други народни инструменти.

Македонската гайда беше използвана за съпровод на песента „Вода” с която български изпълнители влязоха във финала на „Евровизия” през 2007 година.

Джура гайда

Джура е гайдата, която се среща в цяла България с изключение на Родопите –  Добруджа, Мизия, Средна гора, Западна Тракия, Странджа, Западните покрайнини и Пиринска Македония.

Тя е гайдата която се различава с височината на тона. Звучи по-високо от македонската гайда и каба гайдата, джура гайдата се характеризира с чист и ясен глас.

Тази гайда задължително присъства в народния оркестър, но има своята сила, като солов инструмент, който съпровожда множество сватби и сборни хора.

Един от най-добрите майстори на джура гайда е Николай Андонов, който научава занаята от своя баща и дядо и вече повече от 10 години предава традицията.

Оцеляла през хилядолетия, съхранила уникалния си и автентичен вид , гайдата не е само народен музикален инструмент – тя е религия, тя е живот, тя е съдба, тя е всичко.

Всеки който се е докоснал до магията на гайдата никога няма да забрави преживяното. Звученето на гайдата е уникално. То докосва душата и остава завинаги в спомена и съзнанието на човек.

Прочети Още:
Исторически места и забележителности в България

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: