Магията на Родопите – Златоградско чеверме и гайдарско надсвирване

златоград

Златоград се намира в Южните Родопи в долината на красивата река Върбица, област Смолян и е най-южният град в България. 

Той е близкия град до границата с Гърция. Златоград се намира на около 300 км от София. Той е известен като градът на Делю Хайдутин.

Етнографски ареален комплекс

Златоградският комплекс е първият в България частен Етнографски ареален комплекс.

реклама

Община Златоград и нейните жители се гордеят с най-голямата си съвременна забележителност – Етнографският ареален комплекс. Идеята за него е на етнографа от БАН ст.н.с. Борис Тумангелов, той реализира идеята си благодарение на подкрепата от инж. Александър Митушев, който помага за реализиране и финансиране на обекта.

Открит е на 24 май 2001г., посветен на българската просвета, славянска писменост и култура. Златоградският Етнографският ареален комплекс с гордост е част Българския туристически съюз като един от 100-те национални туристически обекта. 

Община Златоград ежегодно организира така известният фестивал на чевермето през месец май.

През 2014г. за първи път Община Златоград събра традиции, история и любов в едно кулинарно изкушение наречено –  Златоградско чеверме!

И тази година съблазнителния аромат на чеверме ще изпълни Златоград на Празника на „Златоградското чеверме“. 

За поредна година родопски майстори ще се включат и ще създадат истинско кулинарно творение като едновременно завъртят повече от 200 хайдушки чевермета.

Всеки един от 200 -те готвачи, допринася за потапянето в автентичната атмосфера със задължително традиционна носия в която трябва да е облечен.

В обособената част на парка, където от рано сутринта се пекат агнетата, се допуска влизане само на хора, облечени в народна носия.

За поредна година градът на Делю хайдутин ще посрещне гости и приятели от цялата страна за Празника на златоградското чеверме!

Звука на гайдите ще повдигат празнично настроение, а Родопа планина ще зарадва окото и душата.

Програмата, изпълнена с участия на хиляди жители и фолклорни групи от цялата страна, всяка година продължава до късно вечерта на площада.

На 1-ви Май божествен аромат на чеверме и уникална песен на гайди ще изпълнят целия Златоград.

Целта на това невероятно събитие е да се популяризира уникалният родопския фолклор – музиката, гайдите, традиционните носии и неповторимите родопски гозби.

Посетете Златоград! 

Насладете се на прекрасното изпълнение Фолклорни ансамбли и оркестри, чуйте и вижте красотата от звуците на 101 каба гайди и вкусете от неповторимото Златоградско чеверме.

Преживейте силата на традицията, чуйте приказният звук на гайдите и изживейте емоцията на песента.

Подарете на себе си едно неповторимо преживяване и споделете емоцията от неповторимото златоградско чеверме и задължително бъдете в народна носия!

Прочети Още:
28 от Най-красивите места в България спиращи дъха
Исторически места и забележителности в България

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: