Магията на цветето Невен: Ползи за Кожата

Магията-на-цветето-Невен-Ползи-за-Кожата

Невенът, известен със своите ярки и красиви цветове, не само е прекрасно растение за градината, но и един от най-полезните билки за кожата.

Със своите мощни антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, невенът може да превърне вашата кожа, от скучна и раздразнена, в копринено гладка и здрава.

В тази статия ще разгледаме някои от основните ползи от невен за кожата и как да ги включите във вашата грижа за нея.

реклама

Какво е цветето невен

Официално наречен Calendula officinalis, той принадлежи към семейството на маргаритките, известно като Asteraceae.

Невенът е използван като лечебно растение в продължение на векове, а благодарение на своите противовъзпалителни свойства е изключително ефективен при локално приложение върху кожата.

Произнася се „kuh-len-juh-luh“, а невенът получава името си от латинската дума „kalendae“, която означава новолуние или първия ден от всеки месец.

Това е така, защото се счита, че яркожълтото и оранжево многогодишно растение цъфти само на първо число от месеца.

Екстрактът от невен, който се получава от листата, венчелистчетата и семената на цветето, е традиционно използван в аюрведическата и китайската медицина.

Използва се също и в западната медицина за вътрешно лечение на язви, предотвратяване на мускулни спазми, намаляване на температурата и други.

Невен ползи за кожата

Вероятно ви харесват цветята, които растат в градината ви, или може би те са изложени в чудесна ретро ваза или дори сплетени в косата ви.

Но знаете ли, че определени цветя могат да бъдат също толкова благоприятни за вашата кожа? Тези красиви растения притежават множество полезни свойства, които могат да успокоят, хидратират, стегнат или защитят вашата кожа.

Моят фаворит е невена, известен също като календула. В грижата за кожата той се използва за лечение на всичко – от възпаление до сухота – и е невероятно за чувствителна кожа. Нека разберем многото му предимства.

1. Успокоява раздразненията и възпаленията

Невенът е известен със своите успокояващи свойства върху кожата. Екстрактът от невен може ефективно да намали възпаленията и да успокои раздразнената кожа, като например след излагане на слънце или при различни кожни състояния като акне или екзема.

2. Хидратира и овлажнява

Невенът е богат на влага и помага за задържането й в кожата, като я хидратира и овлажнява. Това прави невенът идеален за дехидратирана и суха кожа, като осигурява необходимата хидратация и влага за здравословен и сияен вид.

3. Подпомага заздравяването на рани и ожулвания

Благодарение на своите антибактериални свойства, невенът е изключително полезен за заздравяването на рани, ожулвания и незначителни порязвания. Той помага за предотвратяване на инфекции и стимулира бързото заздравяване на кожата.

4. Регенерира кожните клетки

Екстрактът от невен стимулира регенерацията на кожните клетки, като подпомага възстановяването на увредената кожа и намалява появата на белези и петна. Това прави невенът идеален за борба с признаците на стареене и за поддържане на младежки вид на кожата.

5. Защитава от свободните радикали

Невенът е богат на антиоксиданти, които помагат да се защити кожата от вредното въздействие на свободните радикали, причинители на преждевременното стареене на кожата. Това поддържа кожата здрава, сияйна и млада.

Как да използвате невен за кожата си?

Има много начини да включите невен във вашата грижа за кожата. Можете да използвате кремове, лосиони, маски или кремове с екстракт от невен.

Също така можете да направите ваши собствени домашни средства за грижа за кожата с невен, като например маски или тоници.

Независимо от начина, по който изберете да използвате невен, вие ще се възползвате от неговите невероятни ползи за вашата кожа.

Невенът е истинско съкровище на природата, което може да промени начина, по който гледате на вашата кожа. С внимателна грижа и редовно използване на невен, вие можете да се насладите на по-здрава, по-сияйна и по-красива кожа.

Магията на цветето Невен: Ползи за Кожата – Обобщение

В заключение, невенът представлява невероятен елемент от природата, който носи множество ползи за кожата.

Неговите успокояващи, хидратиращи и регенериращи свойства го правят идеален за грижа за кожата, като същевременно я предпазва от вредните въздействия на околната среда.

Използването на невен в грижата за кожата може да подобри нейния вид и здравословно състояние, като ви дари с копринено гладка, здрава и сияйна кожа.

Редовната му употреба може да бъде ключът към постигането на красива и подмладена кожа, която излъчва здраве и красота.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: