Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Магнолия в козметиката

Когато мислим за магнолии, най-често си представяме ослепителни, големи цветя и интензивен, спиращ дъха аромат. Магнолията обаче ни предлага много повече от просто естетическо изживяване. Тя има много ползи за красотата и употребата на магнолия в козметиката става все по-популярна.

Когато мислим за магнолии, най-често си представяме ослепителни, големи цветя и интензивен, спиращ дъха аромат. Магнолията обаче ни предлага много повече от просто естетическо изживяване. Тя има много ползи за красотата и употребата на магнолия в козметиката става все по-популярна.

Много видове магнолии, като Magnolia officinalis и Magnolia liliflora, отдавна се използват в традиционната източна медицина. Днес те се радват на нарастваща популярност в козметиката, като предлагат редица ползи за кожата. В тази статия ще разгледаме по-подробно употребата на магнолия в грижата за кожата.

Видове магнолия

Магнолията е огромен род растения с около 210 вида. По-долу са някои от тях, които са най-популярни и най-често култивирани:

 • Magnolia grandiflora – това е видът магнолия с най-големите цветове – те могат да достигнат до 30 см в диаметър. Тези красиви, ароматни цветя са кремаво бели и са заобиколени от тъмнозелени, лъскави листа.
 • Magnolia stellata – Наричан още звездна магнолия, този сорт произвежда малки, деликатни звездовидни цветя. Цветята обикновено са бели, но могат да бъдат и в нюанси на розово.
 • Magnolia liliiflora – Известен също като лилава магнолия или люлякова магнолия, този сорт дава ефектни наситено розови цветя. Цветовете са малко по-малки от много други сортове магнолии, но интензивният им цвят и по-късният им цъфтеж ги отличават от останалите.
 • Magnolia soulangeana – Често наричана магнолия с чиния, това е хибрид между Magnolia liliiflora и Magnolia denudata. Цветовете на този сорт са много големи, обикновено с диаметър от 10 до 20 см и с форма на чинийка.
 • Magnolia officinalis – Наричана още медицинска магнолия, това е вид магнолия, позната от традиционната китайска медицина. Кората му често се използва в здравословни добавки.
 • Magnolia kobus – Това е вид магнолия от Япония. Известна е с пролетните си цветя, които са бели с нежен розов оттенък.

Кора от магнолия

Кората на магнолия, особено от вида Magnolia officinalis, отдавна се използва в традиционната китайска медицина заради многобройните си ползи за здравето.

Съвременната козметика също е оценила предимствата му, като го въвежда като съставка в много продукти за грижа за кожата. Ето малко ключова информация за ролята на кората от магнолия в козметиката.

Свойства на кората от магнолия

 • Антиоксидантно действие: Кората от магнолия е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, отговорни за стареенето на кожата. Благодарение на това продуктите с екстракт от него могат да помогнат за поддържане на младежкия вид на кожата.
 • Противовъзпалителни свойства: Кората на магнолията съдържа съединения, които имат естествени противовъзпалителни ефекти. Ето защо често се използва в продукти, предназначени за раздразнена или чувствителна кожа.
 • Антибактериално действие: Кората на магнолията има антибактериално действие, което я прави ценна съставка в козметиката, предназначена за грижа за кожата с проблеми, включително акне.
 • Успокояване на кожата: Със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, кората от магнолия може да помогне за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването.

Приложение на кората от магнолия в козметиката

Кората от магнолия се използва в широка гама от продукти като кремове, серуми, тоници, маски и др. Може да се намери в:

 • Продукти против стареене: Благодарение на антиоксидантните си свойства.
 • Козметика за проблемна кожа: Благодарение на антибактериалния си ефект.
 • Козметика за чувствителна кожа: Благодарение на своите противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Екстракт от магнолия в козметиката

Екстрактът от цвят на магнолия е получил признание в света на козметиката благодарение на уникалните си хранителни и лечебни свойства.

Действието му е многостранно и носи много ползи за кожата. Ето някои ключови аспекти относно екстракта от цветя на магнолия в козметиката:

Свойства на екстракт от цвят на магнолия

 • Антиоксидантно действие : Цветовете на магнолията са богати на антиоксиданти, които предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Благодарение на това те противодействат на процеса на стареене на кожата.
 • Противовъзпалително действие: Екстрактът от цвят на магнолия помага за намаляване на зачервяването и раздразнението, което е особено полезно за чувствителна кожа.
 • Овлажняващи свойства: Екстрактът спомага за поддържане на правилната хидратация на кожата, като я прави мека и еластична.
 • Антибактериални ефекти: Цветята на магнолията проявяват антибактериални ефекти, които могат да бъдат полезни за хора с кожни проблеми като акне.
 • Успокояващи свойства: Екстрактът от цвят на магнолия успокоява раздразненията, като облекчава кожата.

Употреба в козметиката

Благодарение на тези свойства екстрактът от цветя на магнолия се използва в широка гама от продукти за грижа:

 • Кремове: Като хидратираща съставка и против стареене;
 • Тоници: Заради техните успокояващи и противовъзпалителни свойства;
 • Маски: Благодарение на способността си да почиства и овлажнява кожата;
 • Козметика за тяло: За дълбока хидратация и регенерация на кожата.

Магнолия в козметиката – Резюме

Магнолията е не само красиво дърво с впечатляващи цветове, но и ценна съставка в козметиката.

Екстрактите от цвят и кора на магнолия предлагат редица ползи за кожата, от противовъзпалителни до антиоксидантни.

Това прави магнолията идеален избор за тези, които търсят естествени съставки за грижа за кожата.