Магнолия в козметиката

Магнолия в козметиката

Когато мислим за магнолии, най-често си представяме ослепителни, големи цветя и интензивен, спиращ дъха аромат. Магнолията обаче ни предлага много повече от просто естетическо изживяване. Тя има много ползи за красотата и употребата на магнолия в козметиката става все по-популярна.

Много видове магнолии, като Magnolia officinalis и Magnolia liliflora, отдавна се използват в традиционната източна медицина. Днес те се радват на нарастваща популярност в козметиката, като предлагат редица ползи за кожата. В тази статия ще разгледаме по-подробно употребата на магнолия в грижата за кожата.

Видове магнолия

Магнолията е огромен род растения с около 210 вида. По-долу са някои от тях, които са най-популярни и най-често култивирани:

реклама

 • Magnolia grandiflora – това е видът магнолия с най-големите цветове – те могат да достигнат до 30 см в диаметър. Тези красиви, ароматни цветя са кремаво бели и са заобиколени от тъмнозелени, лъскави листа.
 • Magnolia stellata – Наричан още звездна магнолия, този сорт произвежда малки, деликатни звездовидни цветя. Цветята обикновено са бели, но могат да бъдат и в нюанси на розово.
 • Magnolia liliiflora – Известен също като лилава магнолия или люлякова магнолия, този сорт дава ефектни наситено розови цветя. Цветовете са малко по-малки от много други сортове магнолии, но интензивният им цвят и по-късният им цъфтеж ги отличават от останалите.
 • Magnolia soulangeana – Често наричана магнолия с чиния, това е хибрид между Magnolia liliiflora и Magnolia denudata. Цветовете на този сорт са много големи, обикновено с диаметър от 10 до 20 см и с форма на чинийка.
 • Magnolia officinalis – Наричана още медицинска магнолия, това е вид магнолия, позната от традиционната китайска медицина. Кората му често се използва в здравословни добавки.
 • Magnolia kobus – Това е вид магнолия от Япония. Известна е с пролетните си цветя, които са бели с нежен розов оттенък.

Кора от магнолия

Кората на магнолия, особено от вида Magnolia officinalis, отдавна се използва в традиционната китайска медицина заради многобройните си ползи за здравето.

Съвременната козметика също е оценила предимствата му, като го въвежда като съставка в много продукти за грижа за кожата. Ето малко ключова информация за ролята на кората от магнолия в козметиката.

Свойства на кората от магнолия

 • Антиоксидантно действие: Кората от магнолия е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата със свободните радикали, отговорни за стареенето на кожата. Благодарение на това продуктите с екстракт от него могат да помогнат за поддържане на младежкия вид на кожата.
 • Противовъзпалителни свойства: Кората на магнолията съдържа съединения, които имат естествени противовъзпалителни ефекти. Ето защо често се използва в продукти, предназначени за раздразнена или чувствителна кожа.
 • Антибактериално действие: Кората на магнолията има антибактериално действие, което я прави ценна съставка в козметиката, предназначена за грижа за кожата с проблеми, включително акне.
 • Успокояване на кожата: Със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, кората от магнолия може да помогне за успокояване на кожата и намаляване на зачервяването.

Приложение на кората от магнолия в козметиката

Кората от магнолия се използва в широка гама от продукти като кремове, серуми, тоници, маски и др. Може да се намери в:

 • Продукти против стареене: Благодарение на антиоксидантните си свойства.
 • Козметика за проблемна кожа: Благодарение на антибактериалния си ефект.
 • Козметика за чувствителна кожа: Благодарение на своите противовъзпалителни и успокояващи свойства.

Екстракт от магнолия в козметиката

Екстрактът от цвят на магнолия е получил признание в света на козметиката благодарение на уникалните си хранителни и лечебни свойства.

Действието му е многостранно и носи много ползи за кожата. Ето някои ключови аспекти относно екстракта от цветя на магнолия в козметиката:

Свойства на екстракт от цвят на магнолия

 • Антиоксидантно действие : Цветовете на магнолията са богати на антиоксиданти, които предпазват кожата от вредното въздействие на свободните радикали. Благодарение на това те противодействат на процеса на стареене на кожата.
 • Противовъзпалително действие: Екстрактът от цвят на магнолия помага за намаляване на зачервяването и раздразнението, което е особено полезно за чувствителна кожа.
 • Овлажняващи свойства: Екстрактът спомага за поддържане на правилната хидратация на кожата, като я прави мека и еластична.
 • Антибактериални ефекти: Цветята на магнолията проявяват антибактериални ефекти, които могат да бъдат полезни за хора с кожни проблеми като акне.
 • Успокояващи свойства: Екстрактът от цвят на магнолия успокоява раздразненията, като облекчава кожата.

Употреба в козметиката

Благодарение на тези свойства екстрактът от цветя на магнолия се използва в широка гама от продукти за грижа:

 • Кремове: Като хидратираща съставка и против стареене;
 • Тоници: Заради техните успокояващи и противовъзпалителни свойства;
 • Маски: Благодарение на способността си да почиства и овлажнява кожата;
 • Козметика за тяло: За дълбока хидратация и регенерация на кожата.

Магнолия в козметиката – Резюме

Магнолията е не само красиво дърво с впечатляващи цветове, но и ценна съставка в козметиката.

Екстрактите от цвят и кора на магнолия предлагат редица ползи за кожата, от противовъзпалителни до антиоксидантни.

Това прави магнолията идеален избор за тези, които търсят естествени съставки за грижа за кожата.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: