Масла за брада – как да използвате и как да изберете най-доброто масло за брада

Масла за брада – как да използвате и как да изберете най-доброто масло за брада

Маслото за брада е задължителна козметика за всеки брадат мъж. Нещо повече, именно от него често започва растежът на космите по лицето. За да бъде ефективен и да донесе ефекти под формата на омекотена и лъскава брада, струва си да знаете кои масла за брада е най-добре да изберете и най-важното – как да ги използвате правилно.

Хората, които искат да си пуснат брада, трябва да знаят, че просто да се откажат от бръсненето или подстригването не е всичко – трябва да се грижите за брадата си.

Това важи и за брадати мъже, които вече имат впечатляващо окосмяване по лицето. Благодарение на правилната козметика ще омекотите брадата си, ще й придадете здрав и естествен блясък, а също така можете да ускорите растежа й.

реклама

Можете да избирате от различни продукти за грижа за брадата, включително балсами и масла. Днес ще разгледаме последното и ще отговорим на въпроса кое масло за брада да изберем и как и кога да го използваме.

Защо да използвате масла за брада?

Маслото за брада се използва за грижа за брадата. Неговата задача е не само да овлажнява и подхранва косъма, но и да я омекотява и да му придава деликатен блясък. Благодарение на това брадата изглежда по-здрава и цветът й се задълбочава.

Нека добавим, че редовното омасляване на брадата е важно за мъжете, които искат да имат окосмено лице, тъй като подхранените космени луковици означават по-здрав косъм и по-бърз растеж.

Редовната употреба на масло за брада прави брадата подхранена, лъскава и по-гладка. Освен това спира да драска и е по-приятна на допир.

Действието на маслото също се свежда до защита. Маслото създава защитен филм, който предпазва от вредното въздействие на външни фактори като UV радиация, дъжд, скреж, смог и др. От друга страна, филмът предпазва от абсорбиране на чужди миризми, например храна или цигари, което прави брадата свежа по-дълго.

Доброто масло за брада се грижи не само за брадата, но и за кожата под нея. Това е добра новина, ако се борите с различни кожни проблеми, например имате много суха кожа или кожа, склонна към акне.

Правилно подбраното масло за брада ще се погрижи за кожата, т.е. ще помогне за нейното овлажняване, благодарение на което тя ще спре да се лющи и да сърби. Може също да помогне в борбата с акнето и други изненади по кожата. Някои масла съдържат успокояващи вещества, благодарение на които имат успокояващ ефект върху кожата и помагат за намаляване на усещането за опъване или раздразнение след бръснене.

Масла за брада – свойства

Предимството на използването на масло за брада е, че брадата става не само по-добре подхранена, но и по-лесна за стилизиране. Това е важно, защото всеки мъж с брада трябва да включи стилизирането в процедурите за грижа, което включва разресване на брадата и нейното моделиране. Благодарение на това брадата запазва своята форма и здрав вид.

Допълнително предимство е, че маслото за брада мирише приятно – често със смолисти, опушени, мускусни нотки, възприемани като мъжествени и дори еротични – а самият аромат остава върху брадата дълго време.

Ползи:

 • омекотява брадата, като я прави по-лесна за подстригване, бръснене и оформяне;
 • овлажнява и подхранва брадата, което й придава здрав и добре поддържан вид;
 • грижи се за кожата под брадичката, включително намалява сухотата и раздразнението;
 • предпазва от вредни фактори на околната среда;
 • предпазва брадата от изсушаване;
 • улеснява моделирането и предотвратява накъдрянето;
 • укрепва косъма, предпазвайки го от падане и чупливост;
 • придава естествен блясък;
 • може да стимулира растежа на брадата.

Кое масло за брада да изберете?

Има много продукти на пазара, така че трябва да запомните три неща, които ще ви помогнат да изберете най-доброто масло за брада:

 • Миризма – това е първото нещо, на което мъжете обръщат внимание, тъй като маслото често се третира като парфюм, а в същото време е най-лесното нещо за оценка. Възможностите са безкрайни, тъй като има масла с опушени, цитрусови, сладки, смолисти нотки и много други. Добра препоръка тук е не само вкусът, но и каква козметика обичате да използвате всеки ден и как мирише.
 • Съставът на маслото трябва да бъде възможно най-естествен, без синтетични вещества. Струва си да се съсредоточите върху 100% натурални студено пресовани масла. Повечето от предлаганите на пазара масла имат подобна основа, като масло от жожоба, арганово масло или бадемово масло. В допълнение, те съдържат етерични масла и аромати, понякога допълнителни активни съставки като витамин Е и успокояващи вещества като пантенол.
 • Консистенция – някои масла могат да бъдат по-воднисти, други по-плътни, по-мазни и по-компактни. Маслото, което е твърде рядко, не само може да капе от ръцете и брадата ви, но е и по-малко ефективно. Мазнината, от друга страна, може да се абсорбира по-бавно и да остави мазен филм върху брадата, от друга страна, запазва аромата си по-дълго. Кой ще изберете зависи от вашите нужди.

След като проверите тези три неща, можете да преминете към следващите въпроси, като капацитета на дадено масло за брада или неговата цена. Понякога намирането на перфектната козметика може да отнеме известно време, но определено си заслужава!

Кога да използваме масла за брада?

Маслата за брада обикновено се споменават в контекста на мъжката грижа и укротяване на брадата след например измиване и разресване, за да придобие хубав вид. Междувременно маслото за брада може да се използва и преди бръснене или подстригване на брадата. Благодарение на това, че омекотява косъма, подготвя брадата за по-нататъшни третирания.

Следователно:

 • Можете да използвате масло за брада СЛЕД измиване и подстригване на брадата като финален щрих.
 • Можете да използвате масло за брада ПРЕДИ бръснене, за да подготвите брадата си за третирането.

Не само това, можете също да използвате масло за брада за мустаци и дори за лице и коса. Все по-често производителите предлагат универсални масла, които могат да се използват вместо крем за лице. Преди да го направите обаче се уверете, че маслото не съдържа вещества, които могат да ви навредят.

Добре е да изберете естествени масла за брада, които съдържат състави от растителни масла (за предпочитане студено пресовани) и етерични масла с добавка на меки аромати, без съставки, считани за спорни, като консерванти или парабени.

Как се прилага масло за брада?

Методът на използване на маслото за брада може да варира в зависимост от вида масло и производителя. Затова е най-добре да прочетете внимателно инструкциите на опаковката. По правило 3 капки са достатъчни за кондициониране на кожата и брадата със средна дължина.

Добрата новина е, че маслото е безопасен продукт и използването му е лесно и включва само няколко стъпки. Обикновено 2-3 капки масло са достатъчни за къса брада. Не забравяйте, че маслото трябва да се втрива старателно не само в брадата, но и в кожата под нея. Нанесете маслото върху чиста брада, т.е. измита и сресана с четка или гребен.

Колко често трябва да използвате масло за брада?

Маслото за брада трябва да стане част от ежедневната ви грижа. Ако изберете натурално масло, нищо не пречи да посягате към него по-често, дори 3 пъти на ден. Препоръчва се системно и често нанасяне, особено когато имате косми по лицето, имате доста непокорна брада или кожата ви е много суха. Както можете да видите, честотата на използване на масло за брада е индивидуален въпрос.

Ако имате набола или къса брада, достатъчно е да използвате масло за брада 1-2 пъти на ден (сутрин и вечер). Въпреки това, ако имате дълга брада или тепърва започвате да я пускате, можете да нанасяте маслото по-често, дори 3 пъти или в зависимост от вашите нужди.

По правило маслото за брада трябва да се нанася веднага след сутрешната процедура. Има смисъл, защото задачата на маслото е да придаде хубав вид и да подготви брадата за новия ден.

Също така е добра практика маслото да се нанася вечер след почистване на лицето и брадата, но не непосредствено преди лягане. Тук трябва да дадете време на продукта да попие, така че го нанесете преди лягане. Не забравяйте, че кожата се регенерира най-добре между 22:00 и 2:00 часа, така че е най-добре да нанасяте всяка нощна козметика преди 22:00 часа.

Кое е по-добро балсам за брада или масло за брада?

Основната разлика между балсама и маслото за брада се свежда до консистенцията, която след това се отразява в ефектите. И двата продукта работят по подобен начин, т.е. овлажняват и подхранват, но осигуряват различна степен на оформяне на брадата:

Масла за брада

Маслото за брада се използва главно за подхранване и осигурява слаба фиксация. Това е лек продукт, който не натоварва брадата. Нанася се лесно, както върху самата брада, така и върху кожата под нея. Препоръчва се предимно на начинаещи и хора, които държат на лекото утежняване на брадата и естествения ефект.

Балсам за брада

Балсамът за брада има по-плътна консистенция, което го прави по-труден за разнасяне и изисква използването на специална ролкова четка и дори изсушаване със сешоар. Използва се предимно за моделиране и оформяне на бради, поради което се препоръчва за мъже с по-дебели и непокорни бради.

Струва си да се отбележи, че балсамите за брада могат да се различават един от друг. На пазара има три основни групи: хидратиращи балсами, омазняващи балсами и балсами за оформяне на брада.

Тяхното действие зависи от използваните субстанции и така например моделиращите балсами могат да имат повече вакси.

Овлажняващите балсами, от друга страна, може да са подобни по състав на маслата за брада и да осигуряват подобни ефекти, включително по-лека фиксация.

Ако сте начинаещ и не знаете как да я оформите, изберете масло за брада. Удобно е за нанасяне и не изисква допълнителни стъпки, като изсушаване. Освен това ще помогне да се погрижите за кожата под брадата.

За да обобщим, изборът между масло и балсам зависи от вида на брадата и ефекта, който искате да постигнете .

Ако държите на моделирането на брадата си и искате ефектът да е дълготраен, посегнете към балсама. Не забравяйте обаче, че прилагането му изисква практика, освен това, ако съдържа вещества и синтетични восъци, по-добре е да не го нанасяте върху кожата (тогава можете да решите да комбинирате масло за кожа + балсам за брада). Нека добавим, че балсамът за брада се препоръчва на всеки, чиято брада е изложена на екстремни климатични условия, например по време на пътуване в мразовитата планина или по време на плаване.

Ако просто искате да спечелите грижа и здрав вид на брадата си, маслото определено ще работи по-добре. Маслото се препоръчва за хора с окосмяване по лицето, както и с къси и дълги бради, които не създават големи проблеми. Ще бъде добър избор и ако изпитвате неприятен сърбеж или драскане на кожата под брадичката.

Масла за брада – резюме

Всяка козметика трябва да бъде съобразена с индивидуалните нужди, това важи и за маслата за брада. Това е основен козметичен продукт, към който трябва да посегне всеки собственик на брада, независимо от нейната дължина. Добре подбраното масло, т.е. такова с натурален и мек състав, ще работи ефективно при условие, че се използва редовно. Нещо повече, то ще работи не само върху брадата, но и върху кожата под нея, което има положителен ефект не само върху нейното състояние, но и върху космените луковици.

Маслото за брада ще направи вашата брада мека, гладка и ароматна. Освен това брадата ще стои по-добре. Ще успокои кожните раздразнения и ще помогне за възстановяване на естествения й баланс. Маслото ще има и защитно действие, което е особено важно през лятото, когато брадата е изложена на вредното въздействие на слънцето, което може да я изсуши, да я лиши от цвят и дори да доведе до чупливост.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: