Масло от амла – ценен дар за красива коса

Масло от амла - ценен дар за красива коса

Масло от амла е вид масло за коса, направено чрез вливане на плода на индийското цариградско грозде, известен също като амла, в носещо масло, като кокосово или сусамово масло.

Amla е богат източник на антиоксиданти и се използва в аюрведическата медицина от векове поради многобройните си ползи за здравето.

Смята се, че маслото от амла подхранва скалпа, укрепва космените фоликули и насърчава растежа на косата. Може също да помогне за намаляване на пърхота и подобряване на цялостното здраве и текстура на косата.

реклама

Масло от амла

Маслото от амла се извлича от плода амла, наричан още индийско цариградско грозде ( Emblica officinalis ), който е известен с употребата си в аюрведичната медицина ( 1 )

Маслото от амла се прави чрез изсушаване на плода и накисването му в базово масло като минерално масло. Отглежда се в тропически и субтропични страни като Индия, Китай, Пакистан, Узбекистан, Шри Ланка, Индонезия и Малайзия.

Смята се, че маслото от амла стимулира растежа на косата и предотвратява косопада. На този етап все още няма достатъчно научни доказателства за това. Маслото от амла обикновено се прилага директно върху скалпа или се приема през устата.

В допълнение към ползите за грижа за косата, маслото от амла може да се използва и локално за лечение на кожни заболявания като акне и екзема. Също така се използва в аюрведичната медицина за лечение на различни други здравословни състояния, включително храносмилателни проблеми, респираторни проблеми и диабет.

Въпреки че маслото от амла обикновено е безопасно за употреба, винаги е добра идея да направите тест с пластир върху малък участък от кожата, преди да го използвате по-широко. Също така е важно да изберете висококачествено масло от амла, което е без никакви добавки или синтетични съставки.

Ползи

Тази статия обсъжда предполагаемата употреба на масло от амла, неговите странични ефекти и предпазните мерки, които трябва да вземете.

Маслото от амла е известно с разнообразните си ползи за здравето и красотата.

Ето някои от ползите от използването на масло от амла:

1. Насърчава растежа на косата

Смята се, че маслото от амла подхранва скалпа и космените фоликули, което може да стимулира растежа на косата. Може също да помогне за укрепване на кичури коса, намаляване на накъсването и предотвратяване на цъфтящи краища.

2. Кондиционира косата

То е естествен балсам за коса, който може да помогне за омекотяване и изглаждане на кичури коса. Може също така да подобри текстурата и цялостното здраве на косата.

3. Предотвратява пърхота

Има противовъзпалителни и антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на пърхота и предотвратяване на повторната му поява. Може също така да успокои сърбящ или раздразнен скалп.

4. Забавя преждевременното побеляване

Смята се, че маслото от амла забавя преждевременното побеляване на косата поради високата си концентрация на антиоксиданти.

5. Повишава имунитета

Това масло е богат източник на витамин С, за който е известно, че засилва имунната система и предпазва тялото от инфекции и болести.

6. Намалява възпалението

Има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и да насърчат цялостното здраве.

7. Подобрява здравето на кожата

Маслото от амла може да се използва локално за подобряване на здравето и външния вид на кожата. Може да помогне за намаляване на акне, петна и други кожни заболявания и да насърчи по-младежки и сияен тен.

Важно е да се отбележи, че трябва да изберете висококачествено масло, което е без никакви добавки или синтетични съставки.

Допълнителни факти

  • Активни съставки: полифеноли, фитохимикали, витамин С, линоленова киселина, линолова киселина;
  • Алтернативно име: Индийско цариградско грозде;
  • Правен статус: Понастоящем не се регулира от FDA;
  • Препоръчителна доза: Няма предложена препоръчителна доза;
  • Съображения за безопасност: Не се препоръчва по време на бременност, кърмене или деца; консултирайте се с лекар, преди да приемете това масло.

Употреба

Изследванията за потенциалните ползи за здравето от маслото от амла са ограничени. Няма научни доказателства за ползите на маслото, въпреки че плодът amla е преминал лабораторни изследвания и изследвания върху животни за определени здравословни състояния – включително;

  • сърдечно-съдови заболявания;
  • метаболитен синдром (група от заболявания, които могат да доведат до инсулт, сърдечни заболявания и диабет);
  • ракови заболявания;
  • стомашно-чревни разстройства;
  • антибактериални и антимикробни свойства (унищожаване на растежа на бактерии или вируси).

Косопад

Андрогенната алопеция се характеризира с постепенна загуба на коса от горната и предната част на скалпа. Въпреки че често се нарича мъжки косопад, това състояние може да засегне хора от всякакъв пол и възраст.

Маслото от амла се използва от векове в аюрведическата медицина (алтернативна медицина, която е традиционната медицинска система на Индия), за да подпомогне подхранването на косата и да поддържа здрав скалп.

Има някои проучвания, които предполагат, че може да помогне при косопад, но те са проведени предимно в лаборатории, а не с група хора.

Например, едно проучване изследва 17 растения, които обикновено се използват за лечение на коса. Доказано е, че масленият екстракт от амла е вторият най-силен инхибитор на 5-алфа-редуктазата, който е ензим, който може да доведе до плешивост. ( 2 )

Въпреки това, не е доказано, че действа, когато се прилага директно върху кожата в сравнение с приема под формата на хапчета. Освен това това проучване е лабораторно, а не клинично изпитване върху хора.

Страничните ефекти

Маслото от амла не е проучено задълбочено. Може да доведе до странични ефекти при някои хора. Не е известно дали има отрицателен ефект върху или от други лекарства, приемани през устата или прилагани върху кожата.

Поради липса на изследвания, малко се знае за безопасността на краткосрочната или дългосрочната употреба на маслото. Спрете да го използвате и се свържете с вашия лекар, ако получите някакви нежелани реакции.

Взаимодействия

От съществено значение е внимателно да прочетете списъка със съставките на добавката и панела с хранителни факти, за да знаете кои съставки и колко от всяка съставка са включени.

Липсват изследвания относно взаимодействията с различни лекарства. Някои проучвания обаче предполагат, че маслото от амла може потенциално да взаимодейства с антидиабетни средства ( 3 ) (лекарства за лечение на диабет) и антикоагуланти (разредители на кръвта). ( 4 )

Резюме

Смята се, че укрепва косата и засилва растежа й, но няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази употреба. Необходими са повече клинични изпитвания при хора.

Маслото от амла може да бъде закупено онлайн или в магазини, които предлагат аюрведични продукти. Въпреки това, когато избирате масло, прочетете внимателно етикета. Както при всички добавки, маслото от амла не е строго регулирано от FDA, така че е важно да уведомите вашия лекар, ако обмисляте да го използвате за някакви здравни цели.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: