Масло от вечерна иглика – Ползи, дозировка, странични ефекти

Масло от вечерна иглика

Вечерната иглика е растение, което най-често се среща в цяла Европа и Северна Америка.

Отдавна се използва за всякакви медицински цели, като коренните жители на Америка са използвали листата, корените и цветовете, за да правят лекове за натъртвания, рани и кожни проблеми. ( 1 )

Какво е масло от вечерна иглика?

Това е маслото, което се извлича от семената на дивата жълта вечерна иглика Oenothera biennis.

реклама

То е богат източник на линолова киселина и гама-линоленова киселина (GLA), и двете есенциални мастни киселини Омега-6. 2,3

GLA се използва за производство на вещества, подобни на хормони, наречени простагландини, които могат да помогнат за успокояване на възпалението. ( 2 )

Много жени използват масло от вечерна иглика за облекчаване на симптомите на предменструален синдром и менопауза, като горещи вълни.

Използва се още и за облекчаване на кожни състояния, като екзема и акне.

Масло от вечерна иглика ползи

Смята се, че маслото от вечерна иглика носи няколко ползи за здравето, някои от които са доказани чрез изследвания, а други тепърва ще бъдат доказани.

Предимствата включват подобряване на симптомите на ПМС и менопаузата и подпомагане при състояния на суха кожа и сухи очи и намаляване на възпалението, причинено от акне.

Листата и кората на растението благоприятно повлияват стомашни и чернодробни оплаквания.

Доказателствата за ползите му все още са неубедителни, но някои проучвания показват, че може да бъде полезно за:

1. Симптоми на менопаузата

Има много доказателства от жени в менопауза, че използването на масло от вечерна иглика може да облекчи горещите вълни.

Едно проучване от 2013 г. установи, че приемането му в продължение на шест седмици може да облекчи честотата, интензивността и продължителността на горещите вълни.

Жените в проучването също съобщават за значително подобрение в тяхното чувство за благополучие. ( 3 )

2. Предменструален синдром

Много жени приемат масло от вечерна иглика за облекчаване на симптомите на ПМС, като задържане на вода, чувствителност на гърдите и лошо настроение; Кралският колеж по акушерство и гинекология съобщава, че може да облекчи чувствителността на гърдите.

Проучване от 1983 г. заключава, че приемането на EPO е „високо ефективно“ за лечение на симптомите на ПМС, но са необходими повече изследвания. ( 4 )

3. Състояния на суха кожа

Европейската агенция по лекарствата казва, че маслото от вечерна иглика може да се използва за облекчаване на сърбеж при състояния на суха кожа, и често се приема от хора с екзема, за да помогне за предотвратяване на симптомите.

4. Акне

Смята се, че гама-линоленова киселина в маслото от вечерна иглика може да подобри акнето чрез намаляване на възпалението и минимизиране на белезите. Корейско проучване, проведено през 2014 г., заключава, че гама-линоленова киселина, намалява възпалението при страдащите от акне. ( 5 )

Необходими са обаче повече научни доказателства, преди маслото да може да бъде препоръчан като лечение на акне.

5. Артрит

Вечерната иглика често се използва от тези с ревматоиден артрит за облекчаване на болката и сковаността.

Едно проучване установи, че приемането му облекчава сутрешната скованост при пациенти със заболяването. ( 6 )

6. Остеопороза

Повишените нива на ненаситени мазнини са свързани с намален риск от остеопороза (загуба на костни минерали), особено при жени в постменопауза.

Поради факта, че маслото от вечерна иглика се състои почти изцяло от ненаситени мазнини, се смята, че помага за предотвратяване на костите при жени с остеопороза, както и при възрастни хора.

7. Жлъчен поток

Първоначалните проучвания заключават, че приемането на 2 г. масло от вечерна иглика два пъти дневно в продължение на 12 седмици подобрява сърбежа на кожата при някои хора с нарушения, засягащи потока на жлъчката в черния дроб.

Признаците на подобрение започват да се проявяват в рамките на 1 до 2 седмици след началото на лечението.

8. Синдром на хронична умора

Едно първоначално проучване установи, че приемането на специфична комбинация от вечерна иглика и рибено масло може потенциално да намали симптомите, подобни на СХУ, които се появяват след вирусна инфекция.

9. Сухи очи

Ранните изследвания показват, че приемането на специфичен продукт от вечерна иглика – 3 г. на ден в продължение на 6 месеца – подобрява симптомите на сухота в очите при жени, които носят контактни лещи.

10. Нива на холестерола

Според някои проучвания маслото от вечерна иглика може да намали общия холестерол и кръвните мазнини (триглицериди), като същевременно повиши добрия (HDL) холестерол.

Междувременно други проучвания стигат до обратния извод.

Следователно са необходими повече изследвания.

Как да приемате масло от вечерна иглика?

Въпреки че се смята, че е безопасно за възрастните да приемат 500 мг. масло от вечерна иглика на ден и дори до 1300 мг. на ден, то не трябва да се дава на деца, освен ако не са посъветвани от здравен специалист.

Няма официална „горна граница“ за приема на маслото, но Европейската агенция по лекарствата предупреждава, че деца под 12 години не трябва да го приемат.

Винаги следвайте указанията на производителя; ако не го приемате според указанията, това може да повлияе на резултатите.

Най-общо казано маслото може да се приема всеки ден – около една до три капсули, за предпочитане с храна, за да се подпомогне усвояването.

По отношение на това дали го приемате сутринта или през нощта, следвайте препоръчаните указания.

Масло от вечерна иглика противопоказания:

 • Приемате лекарства за разреждане на кръвта – това се дължи на факта, че маслото има ефект на разреждане на кръвта.
 • Ви предстои операция след две седмици – маслото от вечерна иглика може да причини прекомерно кървене, ако продължите да го приемате до датата на операцията.
 • Имате епилепсия, шизофрения или друго гърчово разстройство – има вероятност маслото от вечерна иглика да увеличи риска от припадък.
 • Бременни – може да причини усложнения и може да увеличи риска от спонтанен аборт или предизвикано раждане.

Винаги се консултирайте с вашия медицински специалист, преди да приемете масло от вечерна иглика и прочетете етикета, тъй като инструкциите за дозиране може да варират между продуктите.

Странични ефекти

Страничните ефекти от приема на масло от вечерна иглика могат да бъдат:

 • гадене
 • диария
 • лошо храносмилане
 • главоболие
 • алергични реакции, ако забележите обрив, сърбеж или затруднено дишане след прием, незабавно потърсете медицинска помощ

По-сериозни странични ефекти:

 • Повишен риск от кървене – ако се приема заедно с антикоагуланти и антитромбоцитни лекарства
 • Повишен риск от гърчове – сред хора, приемащи лекарства за шизофрения и други психотични разстройства
 • Понижаване на кръвното налягане – при хора, които приемат лекарства за понижаване на кръвното налягане
 • Предизвиква гърчове – ако го приемате едновременно с поставянето на упойка

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: