13 ползи от масло от жасмин

13 ползи от масло от жасмин

Лечебните и грижовни свойства на атрактивното масло от жасмин има редица, са  оценени в много региони на света от стотици години. Цветето жасмин, от друга страна, е символ на любов и романтика, често срещано в много истории. От векове той е вдъхновявал поети и други художници с характерния си нощен цъфтеж и изключително интригуващ аромат.

Самото цвете жасмин има характерен, силен, сладък аромат, точно както повечето растения, които цъфтят през нощта. От него възниква и женското име Жасмин, изключително популярно в Близкия изток, както и в много други части на света.

Масло от жасмин

Маслото от жасмин се добива от Jasminum grandiflorum и Jasminum officinale.

реклама

Основните му активни съставки са:

 • бензоена киселина;
 • бензалдехид;
 • бензил алдехид;
 • бензилов алкохол;
 • индол;
 • бензил;
 • бензоат;
 • цис-3-хексенил;
 • цис-жасмон;
 • цеозол;
 • евгенол;
 • фарнезол;
 • гераниол;
 • линалол;метил антранилат;
 • р- крезол;
 • нерол;
 • гама терпинеол;
 • неролидол;
 • изохитол;
 • фитол.

Маслото от жасмин е идеално за лечение с ароматерапия, а също така се смесва и композира много добре с масло от бергамот, масло от сандалово дърво, иланг-иланг, както и с розово масло и масла от цитрусови плодове.

Но обратно към въпроса, жасминът е много повече от просто красиво цвете с невероятен аромат. Романтичното въодушевление е едно, но си струва да слезете на земята и да забележите неговите просто впечатляващи свойства за здраве и грижа.

Най-важните от тях включват антидепресантни, антисептични и спазмолитични ефекти. Може да се използва и като естествен афродизиак. Има голямо отхрачващо, седативно действие и помага при женски заболявания, кърмене и раждане. По-долу представяме най-важните ползи от маслото от жасмин.

Маслото от жасмин е наричано кралят на маслата от древни времена. Заслужава да се отбележи също, че етеричното масло от жасмин е едно от по-скъпите масла, тъй като за производството на 1 грам (около 1 мл) масло от жасмин се нуждаем от 8000 внимателно ръчно набрани цвята, тъй като те са твърде деликатни, за да бъдат събрани машинно. Такъв голям брой цветя, необходими за производството на истинско масло от жасмин, влияе върху много високата му цена и изключителността на този уникален аромат. Маслото от жасмин има двойна ароматерапевтична употреба, тъй като има стимулиращ и успокояващ ефект. Това се дължи на множеството естествени вещества, които присъстват във високи концентрации в това масло.

Действие на маслото от жасмин

Жасминът и маслото от жасмин са чудесен източник на много ценни лечебни и грижовни вещества, които лесно могат да се използват в ежедневието.

1. Маслото от жасмин има антисептични свойства

Маслото от жасмин има антисептично и дезинфекционно действие, което се дължи главно на съдържащите се в него бензалдехид и бензил бензоат, които имат ефективно бактерицидно, фунгицидно и антивирусно действие. Използва се външно върху рани, перфектно предотвратява тетанус. Благодарение на използването на инхалации, може да бъде полезно за облекчаване на симптомите на инфекции на дихателните пътища, настинки и кашлица.

2. Отхрачващо действие на маслото от жасмина

Отхрачващите свойства на маслото от жасмин могат да спомогнат за спокоен сън, особено когато имате настинка или грип. Помага за премахване на слузта, натрупана в дихателните пътища, а също така елиминира проблемите с хъркането, като естествено прочиства носа и дихателните пътища.

3. Маслото от жасмин има успокояващ ефект

Релаксиращият ефект на маслото от жасмин може да донесе облекчение при стрес и безпокойство, потиска изблиците на агресия. Успокоява неразположенията по време на възпаление, повлиява общото благосъстояние и болка. Може също да помогне за успокояване на болката, свързана с артрит и подагра. Маслото от жасмин също е полезно за поддържане на емоционален баланс по време на терапия за лечение на зависимости.

4. Маслото от жасмин има сънотворно действие

Комбинацията от съставки в маслото го прави незаменим помощник при проблеми със съня, като гарантира, че той ще бъде дълъг, спокоен и необезпокояван. Неговият отхрачващ ефект перфектно отпуска дихателните пътища, осигурявайки правилното ниво на оксигенация на тялото. Намаляването на проблемите със съня прави човек много по-отпочинал и ефективен през деня.

5. Антидепресантно действие на маслото от жасмин

Приятният аромат на маслото от жасмин има положителен ефект върху ума и помага в борбата с депресията. Оттук и неговото силно влияние върху човешкото въображение. Ароматното масло от жасмин стимулира тялото да произвежда самостоятелно серотонин, един от хормоните на щастието. Следователно има пряко въздействие върху общото благосъстояние, умствената дейност и ентусиазма за работа.

6. Регулаторни ефекти върху хормоналния баланс при жените

Маслото от жасмин също облекчава много жени, особено тези, които страдат от нередовен и болезнен цикъл и преждевременна менопауза. Той естествено регулира менструалния цикъл и го прави по-малко болезнен. Елиминира проблема с прекомерната умора, раздразнителността, гаденето и промените в настроението. Регулирането на цикъла също помага за предотвратяване на ранна менопауза и балансиране на правилното ниво на хормоните в тялото.

7. Използването на масло от жасмин осигурява релаксиращ ефект

Ароматът на жасмин предизвиква усещане за релаксация и има спазмолитично действие. Благодарение на това носи облекчение при състояния като кашлица, астма, задух, инсулт, а също така успокоява болки в корема и червата.

8. Масло от жасмин може да бъде полезно по време на раждане

Маслото от жасмин естествено улеснява раждането и намалява болката. Жените, които го използват по време на раждане, твърдят, че усещането за болка е по-малко и по-кратко, особено когато се комбинира с прилагане на кислород. Жасминът засилва ефективността на контракциите, помагайки на бебето да се появи на бял свят. Освен това скъсява следродилния период и намалява риска от следродилна депресия.

9. Маслото от жасмин има защитен ефект върху репродуктивните органи

Маслото от жасмин подпомага производството на определени хормони, благодарение на които регулира правилното функциониране на женските репродуктивни органи. Предпазва матката от възможни ракови заболявания, на които са изложени предимно жени след менопауза, които страдат от естрогенен дефицит.

10. Лактационен ефект на маслото от жасмин

За кърмещите майки маслото от жасмин е идеално средство за подпомагане на лактацията. Това е особено важно през първите седмици от живота на бебето. Освен това предотвратява образуването на рак на гърдата.

11. Подхранващо действие на маслото от жасмин

Използван от векове в грижата за кожата, жасминът е особено полезен за защита на дехидратирана, лющеща и суха кожа. Въпреки деликатните си свойства, той може да предизвика леко дразнене и алергични реакции, особено когато се използва върху отворени рани или драскотини. Въпреки това, той е много популярно и изцяло натурално средство за лечение на екзема и атопичен дерматит. Маслото от жасмин също е често използвана съставка в много натурални и органични козметични продукти.

12. Маслото от жасмин има защитен ефект върху кожата

Маслото от жасмин ефективно намалява белези от акне по лицето, следи от циреи и други рани. Също така може да помогне за намаляване на стриите, които са често срещан проблем за бременни жени и хора с наднормено тегло.

13. Маслото от жасмин е естествен афродизиак

Маслото от жасмин силно повишава либидото. Поради този ефект, в районите на неговото възникване, той често се използва като декорация на стаята. Той също така помага при лечението на различни сексуални проблеми, вариращи от преждевременна еякулация до фригидност и умствена импотентност.

Масло от жасмин – противопоказания за употреба

Бременните жени не трябва да използват масло от жасмин до самото раждане поради ефекта, предизвикващ раждане. Има релаксиращ и седативен ефект, така че избягвайте твърде високи дози, които могат да доведат до умствено объркване. Маслото от жасмин също може да причини алергични реакции, особено когато се прилага директно върху кожата.

Масло от жасмин – предпазни мерки

Маслото от жасмин е много концентрирано и трябва да се използва внимателно. Дръжте далеч от деца.

Никога не използвайте чисти етерични масла или смеси от етерични масла директно върху кожата. Винаги тествайте за алергична реакция към определено масло или смес от етерични масла. За разреждане може да се използва масло-носител по ваш избор.

Никога не приемайте вътрешно, не поглъщайте етерични масла или смеси от етерични масла. Да се ​​избягва контакт с очите и лигавиците. Да не се използва по време на бременност, от кърмачки, малки деца и алергични хора.

Информацията по-горе е предоставена само за информационни цели. Етеричните масла и смесите от етерични масла не са лекарства. За лечение на заболяването трябва да се консултирате с лекар.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: