Масло от маракуя – източник на здрава кожа и коса

Масло от маракуя - източник на здрава кожа и коса

Не толкова популярното масло от маракуя е естествено растително вещество, използвано главно като съставка в продукти за грижа за кожата.

Маракуята е прекрасен екзотичен плод, известен още като пасифлора. Ценен е както заради уникалния си вкус и аромат, така и заради многобройните си хранителни стойности. Все още не е много популярен, но се появява все по-често в хранителните магазини. Малко хора знаят как да ядат маракуя, за да могат да се наслаждават напълно на вкуса й всеки ден. Всеки, който харесва естествените методи на грижа, със сигурност ще се заинтересува от използването на маракуя в козметиката. Маслото от маракуя, получено от семената, има фантастични свойства за грижа за красотата. Въпреки че не е от най-евтините и популярни продукти от този тип, несъмнено си струва да го изпробвате поне поради няколко причини.

Маслото от маракуя е преди всичко естествен емолиент, съдържащ ценни активни вещества, които повишават хидратацията на кожата. Поддръжниците му твърдят, че това масло е богат източник на ценни растителни съединения, които могат да подобрят цялостното здраве на кожата, особено есенциални мастни киселини, минерали и антиоксиданти като витамин С.

реклама

Масло от маракуя

Маракуя е относително непозната за голяма част от хората. Маслото от маракуя произхожда от гората на Амазонка и обикновено се извлича или от семената на плода. Това масло става все по-популярно за използване за подобряване на кожата, косата и ноктите.

Маслото от маракуя е богато на витамини Е, А, С, калций и фосфор. Маслото от маракуя е мощен емолиент, богат на витамин С. Високото съдържание на есенциални мастни киселини и леката текстура прави маслото от маракуя ценно за третиране на бръчки и суха старееща кожа.

Освен това, според проучване, публикувано в International Journal of Cosmetic Science, маслото от маракуя може да инхибира производството на меланин; което го прави естествена алтернатива за лечение на пигментни петна. Маслените семена от маракуя съдържат линолова киселина, съставка, ефективна при регулирането на клетките и възстановяването на кожната бариера. Освен това маслото от семена на маракуя се счита за добър овлажнител.

Маслото от маракуя съдържа 72,6 процента линолова киселина, което го прави един от най-добрите източници на есенциалната мастна киселина на планетата. Маслото, извлечено от семена на маракуя, е богато на линолова киселина, една от основните мастни киселини, които играят ключова роля в поддържането на здравето на кожата. Тъй като маслото от маракуя има некомедогенен рейтинг 0, то е добро и за кожа, склонна към акне, поради незапушващото си овлажняващо действие.

Масло от маракуя – ползи

Маслото от маракуя предлага противовъзпалителни ползи при състояния като екзема, псориазис, розацея и акне. Има както антибактериални, така и антиоксидантни съединения, които могат да помогнат за подобряване на външния вид на кожата, минимизиране на бръчките и старчески петна и дори увеличаване на еластичността на кожата.

В заключение си струва да се отбележи, че в алтернативната медицина маслото от маракуя се използва предимно външно. Освен това е все по-използвана съставка в различни козметични продукти за грижа, най-често предлагани в онлайн дрогерии и магазини за натурални продукти. Благодарение на уникалния си състав може да бъде полезно при следните дерматологични проблеми:

Освен това, прилагайки масло от маракуя върху скалпа и косата, ще осигурите по-добро стимулиране на растежа й, а също така ще допринесете за по-бързата регенерация и възстановяване на увредените структури. Някои поддръжници също предлагат използването на масло от маракуя като масажно масло за намаляване на мускулната болка и стреса.

1. Овлажнява кожата

Лесно прониква в кожата, за да я овлажни в дълбочина и да намали сухотата. Благодарение на високото съдържание на мастни киселини, то прониква в кожата, много по-ефективно от други масла. Мастните киселини в маслото поддържат кожата овлажнена, като същевременно не я оставят прекалено мазна. Лицето ви няма да се чувства мазно, то ще се чувства меко на допир и ще има здравословен блясък.

2. Лекува суха или напукана кожа

Високото съдържание на антиоксидант ликопен помага за подобряване на тонуса на кожата и работи с витамин С, за да спомогне за насърчаване на производството на колаген. Маслото от маракуя работи чудесно като естествен емолиент, осигурявайки на кожата правилна хидратация и предотвратявайки сухота. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете няколко капки от продукта върху сухия участък от кожата. За да овлажните цялото тяло, струва си да смесите масло от маракуя с друго базово масло, например кокосово масло, масло от авокадо или зехтин.

3. Намалява възпалението

реклама

Намалява възпалението, за да подпомогне лечението на акне, обриви и други кожни заболявания, като снабдява кожата с линолова киселина, която обикновено липсва при хора с кожа, склонна към акне.

4. Премахва свободните радикали

Премахва свободните радикали със своите антиоксидантни свойства, предотвратявайки увреждането, като същевременно помага за намаляване на фините линии и бръчки.

5. Облекчава сърбежа

Маслото от маракуя е особено полезно при проблеми с чувствителна и сърбяща кожа. Използвайки го за ежедневни процедури за грижа, можете ефективно да успокоите досадните раздразнения и зачервявания. За съжаление, то може да бъде малко по-малко ефективно в случай на дерматологични заболявания като екзема и псориазис.

6. Предотвратяване на акне

Маслото има високо съдържание на антиоксиданти, което предпазва кожата ви от всякакви стресови фактори на околната среда. Маслото също е в състояние да помогне за балансиране на омазняването на кожата ви поради високия си състав на линолова киселина (77%). Освен това проучванията показват, че предразположената към акне кожа обикновено има дефицит на линолова киселина и благодарение на високото съдържание на линолова киселина в маслото от маракуя, то ще помогне за балансиране на кожата и предотвратяване на акне.

7. Против стареене

Витамин А от каротеноидите помага за намаляване на появата на линии и бръчки по кожата. Маслото от маракуя е натурална козметика, която съдържа множество антиоксиданти, които позволяват ефективна борба срещу свободните радикали. По този начин допринася за по-дългото запазване на младия и сияен вид, като ограничава процесите на отпуснатост на кожата и образуването на бръчки.

Ползи за здравето от маслото от маракуя

Към днешна дата са направени относително малко изследвания за определяне на потенциалните ползи от маслото от маракуя. Въпреки това, някои предварителни резултати показват, че маслото от маракуя може да има някои ценни защитни и регенериращи свойства. В проучване от 2008 г., публикувано от International Journal of Food Sciences and Nutrition, учените установиха, че маслото от семена на маракуя съдържа голямо количество линолова киселина, вид есенциална мастна киселина, която играе ключова роля в поддържането на кожата здрава.

В допълнение, проучвания, публикувани през 2011 г., показват, че маслото има висока антиоксидантна активност. Известно е, че използването на антиоксиданти в грижата за кожата може да помогне в борбата с щетите, причинени от слънчевата радиация, което значително допринася за преждевременното стареене. По този начин маслото от маракуя може да помогне за намаляване на ефектите от вредното въздействие на слънцето върху кожата.

Масло от маракуя в ароматерапията

Както сочат някои източници, това невзрачно масло може да има много благоприятен ефект върху вашето душевно състояние. Сред привържениците на ароматерапията то има много добра репутация като ефективно средство за облекчаване на стреса и безпокойството. Маслото от маракуя има много деликатен аромат, с леко земна и дървесна нотка. Съчетава се много добре с други аромати, с които може да осигури синергичен терапевтичен ефект. Често се препоръчва да се комбинира с масла от лавандула, лимон, роза и здравец.

Натуралното масло от маракуя често се препоръчва за решаване на проблеми със заспиването. С негова помощ можете да извършите успокояваща терапия, даряваща усещане за облекчение и блаженство. За целта преди сън можете да напръскате няколко капки върху възглавницата, да използвате овлажнител за въздух или да вземете топла вана, като добавите десетина капки от екстракта във водата.

Масло от маракуя – съвети за употреба

Поради ограниченото количество изследвания върху маслото от маракуя е твърде рано да се препоръчва на всички и за всеки дерматологичен проблем. Ако обмисляте употребата му, особено в случай на по-сериозни заболявания, винаги си струва да се консултирате с Вашия лекар предварително. Трябва също така да се има предвид, че не може да се използва като заместител на стандартната терапия.

Преди да използвате маслото върху по-голям участък от кожата, трябва предварително да се направи тест за алергия. За тази цел си струва да нанесете капка или две върху малък фрагмент, на невидимо място на тялото. Трябва да е безопасно, когато не предизвиква дразнене. Струва си да внимавате с маслото от пасифлора, ако имате кожа, склонна към акне. В такива случаи не винаги работи и може да причини нови изригвания. Ако сте склонни към пъпки, по-добре е да се въздържате от използването на този продукт.

реклама