Масло от чаено дърво – Свойства и приложения за красива кожа и коса

Масло от чаено дърво - Свойства и приложения за красива кожа и коса

Небезизвестното масло от чаено дърво е естествено средство с лечебни и подхранващи свойства. От стотици години се използва като антибактериално, противовъзпалително и дезинфекциращо средство.

Благодарение на своите антибактериални, противовъзпалителни и дезинфекциращи, подхранващи свойства, маслото се използва лесно при лечение на настинки и инфекции, а също и като натурална козметика, подпомагаща ежедневната грижа и борба с различни кожни проблеми, акне и пърхот.

Какво е масло от чаено дърво?

реклама

Маслото от чаено дърво е екстракт от листата на чаеното дърво (Melaleuca alternifolia) от семейство миртови, което се среща естествено в Австралия. Съставът на маслото се състои главно от фенолни съединения и терпени, които проявяват антимикробни свойства. Чаеното масло също съдържа монотерпени, включително терпинен, цинеол, цимен, дитерпени, сесквитерпени и много други вещества.

Масло има рядка консистенция със светложълт цвят и интензивен мирис на камфор. Жителите на Австралия са използвали свойствата на това растение от стотици години – предимно като лекарствен препарат. Днес маслото от чаено дърво се използва и като натурална козметика, ароматерапия и средство за масаж на кожата.

Масло от чаено дърво – приложение

Маслото от чаено дърво се използва като помощно средство за намаляване на различни заболявания и като добавка към козметиката за лице и коса. То е изключително универсално натурално козметично средство, което се грижи и заздравява кожата.

Чаеното масло най-често се използва за :

 • грижа за мазна и акнеична кожа;
 • борба с пърхота;
 • лечение на псориазис;
 • борба с прекомерното изпотяване;
 • премахване на лошия дъх;
 • лечение на настинки;
 • облекчаване на мускулни болки;
 • лечение на микоза;
 • профилактика и лечение на обрив от пелена;
 • премахване на симптомите след ухапване от насекоми;
 • дезинфекция на ръцете.

Как да използвате масло от чаено дърво?

Поради своите бактерицидни и противовъзпалителни свойства, маслото се използва много често като препарат, подпомагащ грижата за мазна и склонна към акне кожа. Лесно прониква в кожата и се бори с бактериите, отговорни за образуването на лезии от акне. Маслото нормализира работата на мастните жлези и намалява лъщенето на кожата, без да я изсушава, а също така подпомага регенерацията на кожата.

Но как да нанесете масло от чаено дърво върху лицето си? Няколко капки масло от чай, добавени към козметичните продукти, използвани ежедневно, могат да засилят ефекта им.

1. Акне

Чаеното масло може да се използва върху лицето, особено локално, където има видими възпалителни промени, акне или други видове дерматози. Доказано е, че може да действа срещу бактериите, които допринасят за развитието на акне (Propionibacterium acne). Не забравяйте обаче да не нанасяте прекалено много масло тогава и да го използвате ясно на точки, а не върху цялата кожа, дори върху непроменената кожа. Прекомерното количество чаено масло може да бъде дразнещо.

Интересното е, че по химичен път можете да проверите дали дадено чаено масло е съхранявано дълго време и също има отношение към появата на кожни раздразнения. Мярката за това колко дълго се съхранява едно масло е количеството на образуваното в него съединение, наречено аскаридол. Той присъства в продукта още 3 месеца от дестилацията на маслото и трябва да се добави, че аскаридолът има дразнещи кожата свойства.

И така, практичен съвет: купете масло от чаено дърво възможно най-прясно , проверете датата на производство/опаковка и не използвайте масла, които са били съхранявани в чекмеджето ви дълго време. В противен случай, вместо маслото да действа според очакванията, може да развиете дразнене и зачервяване на кожата.

Маслото от чаено дърво регенерира кожата, тъй като стимулира производството на нов епидермис. Той е съставна част на много препарати за замърсена и склонна към акне кожа, по-специално почистващи гелове и тоници за лице.

Можете да добавите няколко капки от маслото към козметиката, която използвате всеки ден, за да подсилите действието им.
Използвайте вместо крем – след като смесите с любимото си меко масло, можете да го нанесете върху цялото лице, шия и деколте.

реклама

2. Пигментни петна

Чаеното масло е ефективно в борбата с пигментните петна, то може да се прилага неразредено върху засегнатите области на лицето, ръцете, деколтето или гърба.

3. Маска за лице

Глинена маска за лице с няколко капки масло от чаено дърво помага за предотвратяване на петна и регулира производството на себум.

4. Парна баня за лице

За да подготвите парна баня, трябва да добавите 10-20 капки масло в купа с гореща вода. След това трябва да се наведете над приготвения разтвор, като покриете главата си с кърпа. След 10-15 минути кожата ще бъде видимо освежена, а порите почистени. Лечението може да се повтаря два пъти месечно.

5. Борба с пърхота

Маслото от чаено дърво се използва и като естествена козметика за борба с пърхота и заболяванията, свързани със себореен дерматит. Маслото намалява сърбежа, нормализира производството на себум и намалява омазняването на косата. Как се използва? Просто добавете няколко капки от маслото към шампоана си, измийте косата си както обикновено, оставете сместа върху кожата си за около 2 минути, след което изплакнете обилно.

6. За красива кожа на краката

Свойствата на маслото ще оценят и хората, които се борят с прекомерно изпотяване на краката и напукване на кожата на петите. Маслото ще подейства добре и като средство, използвано както за профилактика, така и за лечение на гъбички по краката и ноктите. За да се справите с тези проблеми е достатъчно да смесите маслото с крем за крака. Като помощно средство може да си приготвяте от време на време вана за крака, като капвате около 30 капки от маслото в топла вода.

7. За красиви устни

Чаеното масло може да се използва и при афти и хейлит, а също и за изплакване на устата, тъй като намалява лошия дъх и зъбния камък.

Къде да купя масло от чаено дърво?

Можете лесно да закупите масло от чаено дърво в аптеки, дрогерии и онлайн магазини с козметични междинни продукти.

Важно е да е чисто масло, без никакви добавки като минерални масла или аромати. Той е много ефективен, тъй като се нуждаете само от няколко капки, за да се възползвате от неговите предимства. Освен това е едно от малкото етерични масла, които могат да се използват без разреждане.

Ако използвате маслото директно върху лицето си за първи път, първо трябва да направите тест за алергия. При хора с много чувствителна кожа може да предизвика дразнене или алергична реакция .

Масло от чаено дърво – противопоказания и странични ефекти

Бъдете внимателни, когато използвате масло от чаено дърво, ако сте имали алергична реакция към друго етерично масло в миналото. Маслото от чай също не се препоръчва за бременни жени – влияе се от високата концентрация на активни вещества, които могат да проникнат през кожата. Препаратът не трябва да се използва и от деца под 6 години.

Важно е, че подобно на другите естествени етерични масла, маслото от чаено дърво трябва да се използва само външно – в комбинация с други вещества или самостоятелно. В последния случай обаче трябва да се прилага само локално, тъй като при нанасяне върху големи участъци от кожата може да предизвика дразнене, парене или сърбеж.

реклама