Масло от черен кимион за коса и скалп

Масло от черен кимион за коса и скалп

Маслото от черен кимион всяка година печели все повече привърженици. Най-често се използва вътрешно за подобряване на цялостния имунитет на организма. Въпреки това се препоръчва да се използва в различни процедури за грижа. ( 1 )

Много източници сочат, че използването на масло от черен кимион за коса може да постигне страхотни резултати по отношение на техния здрав и красив външен вид.

Подходящият вид и състояние на косата зависи до голяма степен от начина, по който се грижи за нея. Независимо от моментното им състояние, честите стилизиращи процедури могат да увредят косата и да я лишат от естествения й вид.

реклама

Един от естествените и ефективни начини за тяхната защита и регенериране може да бъде маслото от черен кимион.

Ежедневна грижа за косата и скалпа

Много хора използват редовно различни уреди за топлинно оформяне. Те включват сешоари, преси и маши за коса. Въпреки това, тяхното действие може значително да допринесе за сериозни проблеми с косата и скалпа. Например изправянето на косата може да я изсуши и да повреди повърхността ѝ. Подобни обработки могат да я направят много по-чуплива и да загуби естествения си блясък.

Когато става въпрос за поддържане на косата ви здрава, също така си струва да запомните, че повече не винаги е по-добро. Също така не си струва да посягате към всички налични аптечни продукти. Има решения, които са много по-безопасни и също толкова ефективни. Поради тази причина често се препоръчва използването на масло от черен кимион за коса и скалп.

Затова си струва да преминете към естествени средства, които ще поддържат косата ви в добро състояние. Дори ако обичате да имате права коса и искате да я изправяте всеки ден, не си струва да повтаряте тази процедура толкова често.

По-долу ще обсъдим как да използвате натуралното масло от черен кимион, което ще помогне за регенерирането на косата и ще я поддържа в здравословно състояние. Семената на Nigella Sativa (черен кимион) могат да допринесат за здрава коса, регенерация на скалпа, както и да поддържат здравето на цялото тяло.

Защо си струва да използвате масло от черен кимион за коса?

жена със слаба коса

Маслото от семена на черен кимион има предимството, че прониква дълбоко в космените луковици, което може да успокои раздразненията на скалпа и да стимулира растежа на косата по-ефективно. Все пак трябва да се помни, че трябва да минат няколко седмици, преди да видим първите видими ефекти от неговата работа. Както при много други природни продукти, маслото от черен кимион за коса трябва да се използва редовно, в продължение на поне няколко седмици.

Многобройни проучвания, проведени върху маслото от семена на черен кимион, показват, че то е един от най-ефективните естествени продукти против косопад. Той дължи своята ефективност основно на съединение, наречено тимохинон. ( 2 ) Въпреки това, този уникален дар на природата може да осигури много повече ползи за здравето, много от които вероятно остават неоткрити. Историята ни показва обаче, че маслото от черен кимион е било изключително ценен продукт още в древността, когато се е използвало за различни заболявания.

Nigella Sativa е не само натурална билка, но и продукт, от който се пресова прекрасно масло. Маслото от семена на черен кимион осигурява всичко необходимо и очаквано от естествените лечебни средства и има изключително многостранни възможности. В тази статия обаче се фокусираме върху това как да използвате маслото от черен кимион за коса и скалп.

1. Масло от черен кимион при проблеми със скалпа

жена с пърхот

По кожата на главата може да има различни неразположения, които не е задължително да са резултат от наша небрежност. Ако е силно люспест, сърбящ, раздразнен и мазен, това може да доведе до много по-сериозни заболявания.

Проучванията показват, че използването на няколко капки масло от черен кимион за ежедневна грижа за скалпа значително подобрява здравето му. От друга страна, други изследвания показват, че маслото от черен кимион, нанесено върху скалпа, регулира перфектно производството на себум. Преди всичко обаче, той ви позволява ефективно да успокоявате сърбежа и различни видове раздразнения, допринасяйки за по-добър растеж на косата.

В грижата за косата е изключително важно правилното миене на косата, както и намирането на правилния продукт за нея. В противен случай, в зависимост от текстурата и дебелината на косата ви, можете да допринесете за суха коса и скалп. Затова се уверете, че сте избрали правилния шампоан. За това си струва да добавите няколко капки масло от черен кимион към него. Благодарение на това ще осигурите на косата си подходяща хидратация и ще поддържате по-добра защита. Този метод ще бъде особено полезен за тези, които имат особено суха коса.

2. Как да се справим с косопада?

Опитайте да добавите няколко капки масло от черен кимион към шампоана, който използвате. Използвайте тази смес за една седмица и вижте как работи.

През последните 50 години са проведени над 458 различни научни изследвания върху свойствата на семената на черния кимион. Всички те показаха различни ефекти върху здравето и грижата на този натурален продукт. Тези проучвания показват колко различни приложения има черният кимион. Като част от тези проучвания, ефектът на маслото от семена на черен кимион върху плешивостта и косопада е щателно тестван. ( 3 )

Изводите, направени от тези изследвания показват, че маслото от семена на черен кимион е най-ефективният натурален продукт при плешивост и косопад. Семената на Нигела съдържат повече от сто различни хранителни вещества и витамини, които обогатяват скалпа и косата. Да не говорим, че всичко това има и много ползи за цялото тяло.

Косата съдържа протеини, въглехидрати, както и мазнини и вода. Ето защо, правилното хранене и използването на масло от семена на черен кимион може да допринесе за правилния растеж на косата и да спре косопада. Всичко, което трябва да направите, е да използвате масло от черен кимион редовно, тоест всеки ден.

Тъй като косата съдържа много хранителни вещества, логично е тя да трябва да бъде снабдена с тях, за да бъде отново здрава. Всеки ден губим около 100 косъма.

3. Масло от черен кимион за здрав растеж на косата

жена преди и след употреба на масло от черен кимион

Маслото от черен кимион може да осигури много ползи по отношение на подобряването на растежа на косата. Резултатите от изследването говорят сами за себе си. Вероятно е трудно да получите тези мнения сами, затова решихме да ги съберем и представим тук.

Ето няколко съвета в това отношение:

3.1 Използвайте срещу косопад

За да извършите този вид домашно лечение, разтриете малко в ръцете си 1-2 чаени лъжички масло от семена на черен кимион. Внимателно масажирайте скалпа и косата по цялата им дължина. Въпреки това си струва да се съсредоточите особено върху областите, засегнати от алопеция. Тази дейност трябва да се повтаря ежедневно, за да се видят максималните ефекти от терапията.

3.2 Приложение за растеж на косата

Ако имате тънка коса, маслото от черен кимион ще бъде добро решение. Просто нанесете няколко капки масло от семена на черен кимион върху ръцете си, разтрийте ръцете си една в друга и след това масажирайте скалпа. Уверете се, че масажирате чак до корените на косата. Ефектът на маслото от черен кимион върху косопада е толкова силен, че много хора го използват само заради това негово свойство.

3.3 Предотвратяване на преждевременно побеляване

Побеляването на косата е проклятието на повечето хора на средна възраст. За да предотвратите бързото им прогресиране, струва си да смесите равни части зехтин и масло от черен кимион в размер на около 1-2 супени лъжици. След това масажирайте сместа в скалпа с пръсти. След около час сместа може да се отстрани с топла вода. Въпреки това, този вид лечение трябва да се извършва много редовно.

Как да използвате масло от черен кимион за коса?

  • Нанесете 1-2 капки масло от черен кимион директно върху оплешивяващите зони. Продуктът трябва да се остави върху скалпа поне половин час. Най-добре е обаче да го оставите на главата си през целия ден.
  • Смесете масло от черен кимион със смлени семена и след това масажирайте в оплешивяващите зони на скалпа. Оставете сместа поне 45 минути.
  • Смесете масло от черен кимион, ябълков оцет и натрошени семена от черен кимион . Уверете се, че всичко се съчетава добре. Масажирайте сместа в оплешивяващите зони на скалпа и я оставете да действа поне 45 минути. Тази дейност трябва да се повтаря 3 пъти седмично.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: