Месо, отгледано в лаборатория: Какво е култивирано месо от клетки?

Клетъчно култивираното месо се отглежда в лаборатория, а не във ферма като конвенционалното месо.

Лабораторно отглежданото месо привлече повече внимание, след като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) обяви, че UPSIDE Foods, компания, която произвежда тези продукти, отговаря на изискванията за безопасност.

Въпреки че клетъчно култивираното месо се счита за „истинско“, тъй като е отгледано от клетки, извлечени от животно, съществува малко информация за рисковете и ползите от него.

реклама

Все пак компаниите за лабораторно отгледано месо планират да пуснат продуктите си на пазара веднага щом получат необходимите одобрения от държавните агенции за безопасност на храните.

Какво е култивирано месо?

Процесът на производство на лабораторно отгледано месо започва с внимателно отстраняване на малък брой мускулни клетки от живо животно, като обикновено се използва локална анестезия за облекчаване на болката.

След това се отглеждат в богата на хранителни вещества среда за да се размножават и растат.

Клетките растат и се размножават, произвеждайки истинска мускулна тъкан, която след това учените оформят в годни за консумация „скелета“. Използвайки тези скелета, те могат да трансформират отгледани в лаборатория клетки в пържола, пилешки хапки или сашими от сьомга.

Крайният продукт е истинско парче месо, готово за мариноване, паниране, печене на скара, печено или пържено, като зад идеята се казва, че така няма да е необходимо клане на животни.

Марк Пост, холандски фармаколог, беше първият, който произведе телешки хамбургер на клетъчна основа през 2013 г. Оттогава различни компании започнаха да създават тези култивирани хранителни продукти.

Някои от видовете месо, които могат да навлязат на пазара, включват:

  • Пиле
  • Риба
  • Свинско
  • Морска храна

Въпреки това, тъй като клетъчно базираното производство на месо е сравнително ново, изследванията тепърва започват да изследват твърденията за безопасност и околната среда около тази технология за производство на храни.

Какви са възможните ползи от клетъчно култивирано месо?

Привържениците на тази технология, включително казват, че месото, създадено по този начин, е „истинско“, защото идва от клетките на живо животно. Също се твърди, че чрез отглеждане на продукти в лабораторията е възможно да се създават висококачествени парчета месо, като се използват по-малко ресурси, което води до по-малко въздействие върху околната среда.

Например, анализ на Оксфордския университет и Университета на Амстердам изчислява, че култивираното месо би изисквало до 45% по-малко енергия за производство в сравнение с конвенционалното месо. Въпреки това, конвенционално отгледаното пиле все още използва по-малко енергия за производство от клетъчно култивираното пиле.

Също така се предполага, че клетъчно култивираното месо носи нисък риск от заразяване с вредни патогени и елиминира нуждата от антибиотици. Това би могло да намали сериозните заплахи за общественото здраве, произтичащи от болести, предавани с храни, и резистентност към антибиотици.

Освен това, ако компаниите могат да произвеждат ефективно култивирано месо в лаборатория, това може да помогне за компенсиране на хранителната несигурност, която засяга повече от 2 милиарда души по света.

Има ли опасения за безопасността на лабораторно отгледаното месо?

Едно препятствие, пред което са изправени компаниите за клетъчно култивирано месо, е приемането от потребителите на техните продукти – което може да зависи от опасения за безопасността.

Твърди се, че новите хранителни продукти преминават през изключително строг набор от тестове и протоколи за безопасност, хигиена и инспекция както вътрешно от компанията, която ги произвежда, така и от външни страни, от които се изисква да гарантират, че месото е безопасно за консумация от човека.

Клетъчно култивираното месо се произвежда в силно контролирана среда, която може да предпази месото от микроби и замърсяване, включително E. coli, Salmonella и Campylobacter и други заболявания като зооноза, твърдт запознатите.

И все пак, един възможен недостатък на култивираното месо е, че клетките, използвани за създаването му, първоначално се извличат от животно. Така че може да не е подходящо за вегани или вегетарианци.

В допълнение, някои учени предполагат, че с високото ниво на клетъчно размножаване, което се случва по време на производството на клетъчно култивирано месо, е вероятно известна клетъчна дисрегулация.

Въпреки това, се предполага, че опасенията за безопасността се въртят основно около това кои компании провеждат вътрешни тестове за безопасност, санитария и инспекции, за да гарантират, че тяхното клетъчно базирано месо е идентично с месото от животни.

Кога ще бъде налично култивирано месо?

Прогнозите сочат, че до 2040 г. 35% от цялото месо, консумирано в световен мащаб, ще бъде отгледано в лаборатории.

Наскоро FDA обяви, че UPSIDE Foods, компания, която произвежда клетъчно култивирано месо, е изпълнила изискванията за безопасност на агенциите.

Говорител на UPSIDE Foods каза пред медиите, че компанията работи с Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA), за да получи грант за инспекция за техния Център за инженеринг, производство и иновации (EPIC) и да одобри техния етикет. След като тези елементи са завършени, компанията може да започне търговско производство и продажби.

И все пак не е ясно колко ще струва клетъчно култивираното месо. Например, когато Mark Post представи първия в света хамбургер, отгледан в лаборатория през 2013 г., той имаше приблизителна производствена цена от $375 000. Последните оценки обаче сочат, че когато култивираните в клетки месни продукти се появят на пазара, едно говеждо кюфте за хамбургер може да струва около 10 долара.

Бъдещето на лабораторно отгледаното месо

Ако регулаторният процес за клетъчно култивирано месо върви гладко, то може скоро да е в ресторанти и хранителни магазини по целия свят. Първоначално обаче се очаква да има по-висока цена от месото, отгледано във ферми, докато производствените методи не станат по-рационализирани.

Надеждата е, че след като това се случи, тези продукти ще бъдат широко достъпни, за да изхранват нарастващото световно население. И все пак, дали ще се превърнат в основен хранителен продукт, вероятно зависи от приемането от страна на обществеността на лабораторно отглежданото говеждо, пилешко или свинско като алтернатива на конвенционално отглежданото месо.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: