Минерална козметика: 8 факта, които си струва да знаете

Минерална козметика 8 факта, които си струва да знаете

Така наречената минерална козметика е най-деликатната натурална цветна козметика, създадена за кожа с проблеми като акне, рани, белези, раздразнения след козметични процедури, дори и за хора след операции и склонни към алергии.

Има много факти и митове за минералната козметика, не всички от които са непременно верни. Днес ще разгледаме няколко от тях.

Минералната козметика съдържа само чисти пигменти, минерали под формата на прах :

реклама

 • железни,
 • цинкови оксид,
 • титанов оксид,
 • частици слюда,
 • полускъпоценни камъни – кварцит, цитрин, турмалин.

Вижте още: Цинков крем – Ползи за кожата

Минералната козметика има минимален състав и съдържа само най-необходимите съставки, така че може да се използва от всеки и се счита за мека и хипоалергенна.

Минералните продукти не съдържат:

 • силикони,
 • алкохол,
 • парабени,
 • ретинол,
 • съставки от животински произход,
 • SLS,
 • синтетични карминови пигменти.

Тя е веган, преди всичко не е тествана върху животни, което може да бъде от голямо значение за много клиенти.

Факт 1. Минералите нямат срок на годност

Да и не. Тъй като според действащото законодателство, производителят на козметика трябва да посочи срока на годност на козметиката и да го постави върху опаковката. Така че минералите имат такава дата, но тя е по-скоро теоретична, защото всъщност минералната козметика може да се използва неограничено време. Има обаче едно условие – не трябва да съдържат органични съставки. В противен случай в тях може да се развият бактерии, но дори и така времето на износване е дори няколко години. И за щастие, защото тези продукти са много ефективни.

Факт 2. Минералните продукти винаги имат добър състав

Доскоро беше така, но за съжаление много компании подхванаха минералната тенденция, като въведоха в офертата си различни „минерални“ козметични продукти, които са такива само на име.

В минералните продукти се уверете, че съставът е кратък, не съдържа ненужни консерванти и оцветители.

И така, какво да търсите и какво да избягвате?

 • Съставът може да включва: слюда, титанов диоксид, цинков оксид, железни оксиди.
 • Категорично не трябва да съдържа: Paraffinum Liquidum, Dimethicone, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben. Това са петролни деривати и консерванти, които нямат нищо общо с естествения грим!

Опитайте се също да избягвате синтетичните бои. Различни подозрително изглеждащи съставки, маркирани като CI (+ номер), например CI 77499 (черен железен оксид), са железни оксиди, естествени багрила – не трябва да се пазим от тях.

Факт 3. Минералната козметика подобрява състоянието на кожата

Тя със сигурност не го влошава, а може и да го подобри! Те не предизвикват дразнене, не запушват порите, ускоряват регенерацията на кожата. Съставките, съдържащи се в минералната козметика (разбира се истинските, а не само тези по име) имат антибактериални свойства, предотвратяват развитието на възпаления и успокояват съществуващите кожни лезии.

Слюдата красиво озарява тена, а различните нюанси на железния оксид са нежни и безопасни за кожата.

Факт 4. Минералната основа и пудра са подходящи за всеки тип кожа

Да, това е вярно! Тази козметика е много универсална, може да се използва както от хора със склонност към мазна кожа, така и от тези, които се борят с нейното изсушаване. Минералите няма да навредят дори при по-сериозни кожни проблеми, като атопичен дерматит или алергии. Затова те са чудесно решение за жени, търсещи камуфлаж, който същевременно да не натоварва кожата и да не влошава нейното състояние.

Факт 5. За използването на минерални продукти са необходими специални аксесоари

Разбира се, има четки и гъби, посветени на минералната козметика и трябва да призная, че е най-добре да посегнете към тях. Те ще осигурят най-добър и дълготраен ефект. При четките може да използвате и други, само гледайте да са с компактен косъм (в противен случай пудрата ще падне много лесно от тях). Що се отнася до гъбата, по-добре да използвате тази, типична за минерали. Има напълно различна структура от стандартната, по-твърда е и пореста, всичко това с цел по-добро нанасяне на продукта върху кожата.

Факт 6. Минералната козметика може да се прилага суха или мокра

Определено да! Тук всичко зависи от вашите предпочитания. Можем да нанасяме както минерална основа и коректор, така и сенки за очи, сухи или мокри. Нанасянето на основата с влажна четка или гъба ще ви даде по-равномерен ефект и ще помогне да избегнете петна, така че е добър начин за начинаещи. Тя ще бъде идеална и за суха кожа – ще помогне да се избегне неестетичното подчертаване на кожичките и сухите части.

Нищо не пречи да комбинирате тези методи и първо да нанесете козметиката мокра, а след това да добавите слой по класическия начин – сух.

Експериментирате, защото всеки метод ще работи по различен начин!

Факт 7. Минералите не работят добре със слънцезащитни продукти

Мисля, че темата е навреме. Лятото наближава, има все повече слънце и при продължително излагане на слънце определено трябва да посегнете към слънцезащитен крем. Особеност на много от тях е, че имат доста мазна и тежка консистенция. Това не е благоприятно за перфектен грим. Затова е по-добре да изберете такива с лека, разливна формула или евентуално със суха кремообразна формула, която не утежнява основата. Най-добрият избор ще бъде химико-минерален филтър (важно е да не съдържа глицерин). Добър начин да удължите трайността на фон дьо тена е да използвате основа преди да го нанесете.

Факт 8. Минералните продукти могат да се смесват един с друг

Разбира се! Смесвайки два (или повече) нюанса, може да създадете вашия перфектен нюанс фон дьо тен (въпреки че обикновено марките имат толкова много предложения, че не е необходимо). Може да смесвате и ружове или сенки за очи, получавайки много интересни и изненадващи цветови комбинации. В крайна сметка гримът също е забавен, струва си да тествате нови комбинации.

Минерална козметика – обобщение

Минералната козметика е най-често под формата на прах. Безспорното предимство е, нейната естественост. В нея няма да откриете вредни вещества, а само чисти минерали, които не дразнят кожата и не запушват порите. Съставът на минералните продукти е сведен до абсолютен минимум.

Независимо дали използвате традиционна или минерална козметика, хидратирането на кожата трябва да бъде приоритет. Правилно обгрижваната кожа ще приеме избраната от нас козметика, а правилно нанесената минерална козметика ще се влюби във всеки тен.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: