Млечна киселина – как действа върху кожата?

Млечна киселина – как действа върху кожата

На пазара има много козметични киселини, които влияят благоприятно на кожата. Една от тях е невероятната млечна киселина, която освен всичко друго има силно овлажняващо действие и намалява фините линии и бръчки.

Млечната киселина се среща естествено в човешкото тяло и в хранителни продукти, като ферментирали млечни продукти. Днес обаче ще се спрем на използването й в козметиката. Оказва се, че има благоприятен ефект върху състоянието на кожата, така че присъствието й в някои козметични продукти за грижа за лицето не бива да е изненадващо.

Пилингът с млечна киселина е една от най-популярните ексфолиращи процедури.

реклама

Какво е млечна киселина?

Човешкото тяло произвежда млечна киселина естествено, например, тя се произвежда в мускулите по време на тренировка. Произвежда се и от бактерии, намиращи се по кожата и лигавиците, като задачата й е да поддържа правилното pH.

Млечната киселина, използвана в козметиката, е химически ексфолиант, който се предлага без рецепта. Получава се при ферментацията на лактозата, въглехидрат, намиращ се в млякото, с участието на бактерии. Тя е под формата на прозрачна, гъста течност. Подобно на гликоловата и бадемовата киселина, млечната киселина е една от AHA киселините (алфа-хидрокиселини), които се използват в продуктите за грижа за кожата и професионалните процедури. AHA са водоразтворими органични съединения, които носят специфични ползи за кожата в козметичните препарати.

Въпреки че днес млечната киселина е изключително популярна съставка в козметиката, нейното използване не е нищо ново. Добре известно е, че Клеопатра се е къпела в прясно мляко, за да поддържа кожата си по-млада – а древен Египет датира от първата козметична употреба на млечна киселина.

Използването на млечна киселина в козметиката

Благодарение на своите свойства, млечната киселина се използва в различни области, включително в текстилната, сладкарската и козметичната промишленост.

В козметологията се използва млечна киселина L. Трябва да знаете, че тази киселина може да бъде разделена на два различни вида, а именно оптичните форми, обозначени с L и D.

Единствено L-млечната киселина е важна за хората, тъй като проявява биологична активност, поради което се използва в козметиката. Получава се при ферментацията на захари и млечнокисели бактерии от групата на лактобацилите.

Най-просто казано, млечната киселина действа като ензимен пилинг, който се абсорбира през кожата и отваря порите, овлажнява и хидратира кожата, поради което се използва в овлажняваща козметика, предназначена за грижа за дехидратирана кожа.

Освен това L-млечната киселина има силен ефект против стареене и има положителен ефект върху синтеза на колаген, поради което се използва в козметиката против бръчки. В допълнение, млечната киселина е чест компонент на геловете за интимна хигиена, тъй като помага за поддържане на правилното pH, което намалява риска от инфекция.

Ще я намерите и в препарати за борба с акнето и обезцветяването. В контролирани клинични проучвания е доказано, че използването дори на ниски концентрации на млечна киселина значително подобрява текстурата на кожата и намалява възпалителните промени с до 90% при хора с акне.

Изненадващо, млечната киселина се използва и в продуктите за грижа за косата. Това се дължи на факта, че в грижата за косата и в подходящо ниски концентрации има изглаждащ и гланциращ ефект. Освен това има благоприятен ефект върху скалпа и активира космените фоликули, като по този начин ускорява растежа на косата.

Нека добавим, че млечната киселина в професионалните процедури действа като регулатор на клетъчното обновяване. Отстраняват се мъртвите клетки, което стимулира производството на нови, а също така има положителен ефект върху равномерността на структурата и цвета на кожата. Този вид лечение използва висока концентрация на млечна киселина.

Как действа млечната киселина върху кожата

Млечната киселина показва свойства за кожата на всяка възраст. Освен всичко друго, той увеличава клетъчния оборот и помага за елиминирането на натрупаните мъртви епидермални клетки. Освен това има едно допълнително предимство, което другите AHA киселини нямат – освен способността да проникват в роговия слой и значително да подобряват външния вид на кожата, спомага за поддържането на естествената й хидратация.

Свойства на млечната киселина

Проучванията показват, че млечната киселина има по-силен овлажняващ ефект в сравнение с гликоловата киселина. В същото време може да бъде полезна алтернатива на гликола, особено ако имате чувствителна кожа и търсите по-мек продукт. Това се дължи на факта, че млечната киселина има по-голяма молекула от гликоловата киселина, поради което действа по-нежно и по-безопасно.

Свойства на млечната киселина:

  • Овлажняващо – не само помага за поддържане на оптимално ниво на хидратация чрез повишаване на нивото на гликозаминогликаните (GAG), но също така предотвратява изпаряването на влагата;
  • Регенериращо – предимно при кожа с фотоувреждане;
  • Антибактериално и почистващо – поради което се използва за предотвратяване на акне и други кожни несъвършенства;
  • Регулиране нивото на pH на кожата – възстановява нейното естествено и физиологично pH;
  • Анти -ейдж – поради което се използва в терапии против стареене и козметика;
  • Стягащо – тъй като влияе върху производството на колаген, като по този начин намалява бръчките и фините линии;
  • Изсветляване на кожни лезии и белези от акне – може също да помогне за премахване на пигментни петна;
  • Укрепва и предпазва от вредните външни фактори – тъй като L-млечната киселина стимулира производството на керамиди, които запечатват защитната бариера на епидермиса;

Млечна киселина – ефекти

Що се отнася до действието и ефектите на млечната киселина, то зависи от нейната концентрация. Например, ако редовно използвате млечна киселина 12%, можете да разчитате, че кожата ви ще стане по-хидратирана, по-гладка и тонизирана. В резултат на това всякакви промени като линии, бразди или други несъвършенства ще бъдат намалени и невидими. Това е така, защото киселината във високи концентрации прониква в по-дълбоките слоеве на кожата.

Продуктите с концентрация на млечна киселина до 10% най-често се класифицират като химически пилинг при домашни процедури. По-ниски концентрации от около 5% не засягат средния слой на кожата, но осигуряват подобни ефекти, но на повърхностно ниво, тоест кожата придобива гладкост и приятен цвят.
След едно нанасяне на млечна киселина ще забележите по-ярък и гладък тен. Когато се използва редовно, киселината помага за изсветляване на умерено до силно обезцветяване, например в резултат на фотостареене. Може да помогне за премахване на старчески петна и да намали появата на разширени пори и бръчки.

Как да нанесете млечна киселина върху кожата?

Концентрации до 10% млечна киселина са подходящи за домашно лечение. Ако вече сте изпитани и имате опит с киселини, на пазара има продукти с по-високи концентрации, като L-млечна киселина 80%, която трябва да се използва с повишено внимание.

Независимо от избраната от вас концентрация, млечната киселина не трябва да се използва твърде често, тъй като рискувате да ексфолирате кожата си прекомерно и да разрушите естествената й бариера.

По правило киселините за ексфолиращи цели трябва да се използват веднъж седмично. Освен това внимавайте, ако използвате допълнително ретиноиди и агресивни ексфолианти – не ги използвайте заедно, правете почивки между процедурите.

Започнете с по-ниски концентрации, за да видите как реагира кожата ви. Ако няма дразнене или дискомфорт и сте доволни от резултатите, придържайте се към този продукт. Увеличете силата на млечната киселина с течение на времето, но го правете бавно и въвеждайте по-висока концентрация на интервали. Въпреки това, ако смятате, че това е твърде много за кожата ви, изберете продукт с по-ниска концентрация.

Възможни странични ефекти на млечната киселина

Въпреки че млечната киселина е по-нежна от другите AHA киселини, тя все пак е мощен ексфолиант. Възможните нежелани реакции при употреба на млечна киселина включват зачервяване, парене и сърбеж. Добрата новина е, че обикновено това са умерени симптоми, които изчезват сами за кратко време, до няколко часа след процедурата. Ако обаче почувствате силно парене, има подуване или обрив, незабавно измийте продукта.

Ако имате много чувствителна кожа, млечната киселина може да я раздразни. Започнете с използването на продукта с ниска концентрация (например 5%) и вижте как реагира кожата ви.

Може да изпитате и повишена чувствителност към слънцето. Млечната киселина ексфолира кожните клетки и в резултат на това увеличава риска от увреждане на кожата от ултравиолетова светлина. Някои медицински източници съобщават, че чувствителността към слънцето може да продължи до четири седмици след употребата на избрания продукт или лечението с млечнокисел пилинг. Ето защо е толкова важно да използвате слънцезащитен крем с висок фактор, поне SPF 30, дори в облачни дни.

Млечна киселина – обобщение

Млечната киселина е една от по-меките хидрокси киселини, използвани в грижата за кожата. Помага за подобряване на естествения хидратиращ фактор на кожата, който е начинът, по който кожата се овлажнява. В резултат на това помага да се поддържа кожата хидратирана и намалява усещането за сухота. Редовната употреба на млечна киселина в козметиката може да намали признаците на стареене, като стимулира обновяването на колагена. Струва си да помислите и за пилинг с млечна киселина, който е един от най-популярните ексфолиращи процедури, има ексфолиращ, анти-ейдж и овлажняващ ефект.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: