Можем ли да използваме ниацинамид и витамин С заедно в грижата за кожата?

Можем-ли-да-използваме-ниацинамид-и-витамин-С-заедно-в-грижата-за-кожата

В света на грижата за кожата комбинацията от различни активни съставки е често срещана тема на дискусии, а понякога и на спорове. Сред безбройните налични съставки за грижа за кожата ниацинамид и витамин С са две мощни съставки, които придобиха широка популярност заради впечатляващите си ползи за кожата.

Въпреки това продължава дебат относно това дали е безопасно и ефективно да се използват ниацинамид и витамин С заедно в процедурите за грижа за кожата.

Нека се задълбочим в науката зад тези съставки и да проучим дали те могат мирно да съществуват заедно в режима ви за грижа за кожата.

реклама

Разбиране на ниацинамид и витамин С

Чрез включването както на ниацинамид, така и на витамин С във вашата рутинна грижа за кожата, можете да се насладите на цялостен набор от предимства.

От подобрена хидратация и текстура до подобрена яркост и защита срещу стресовите фактори на околната среда.

Независимо дали се използват поотделно или заедно, тези мощни съставки имат потенциала да трансформират кожата ви.

Преди да се задълбочим в тяхната съвместимост, нека разберем какво предлагат ниацинамид и витамин С поотделно:

1. Ниацинамид

Ниацинамидът, известен още като никотинамид или витамин B3, е водоразтворим витамин, който предлага множество ползи за кожата.

Известен е със способността си да подобрява текстурата на кожата, да укрепва кожната бариера, да намалява възпалението. Също така регулира производството на мазнини и да минимизира появата на пори.

Освен това, ниацинамидът се понася добре от повечето типове кожа, включително чувствителна и склонна към акне кожа.

Ниацинамидът, форма на витамин B3, привлече значително внимание в света на грижата за кожата заради разнообразната си гама от предимства:

 • Подобрява функцията на кожната бариера: Ниацинамидът помага за укрепване на естествената бариера на кожата. Това е от съществено значение за поддържане на хидратацията и предотвратяване на загубата на влага.
 • Намалява възпалението: Ниацинамидът притежава противовъзпалителни свойства, което го прави ефективен при успокояване на зачервяване, раздразнение и възпаление. Това го прави особено полезен за хора с чувствителни или реактивни кожни заболявания, като розацея или екзема.
 • Регулира производството на себум: За тези, които се борят с мазна или склонна към акне кожа, ниацинамидът може да промени играта. Помага за регулиране на производството на себум, което води до намаляване на излишното омазняване и по-малко обриви.
 • Минимизира външния вид на порите: Чрез стягане на разширените пори и подобряване на текстурата на кожата, ниацинамидът може да придаде на кожата по-гладък и по-фин вид. Това може да допринесе за по-равномерен тен и подобрена цялостна естетика на кожата.
 • Изсветлява тена на кожата: Доказано е, че ниацинамидът инхибира трансфера на меланин към повърхността на кожата. Това води до намаляване на пигментните петна. Редовната употреба може да доведе до по-светъл и сияен тен.
 • Свойства против стареене: В допълнение към незабавните си естетически ползи, ниацинамидът предлага и дългосрочни ефекти против стареене. Помага за стимулиране на производството на колаген. По този начин подобрява еластичността на кожата и намалява появата на фини линии и бръчки.

2. Витамин С

Витамин С, научно известен като аскорбинова киселина, е мощен антиоксидант. Той играе решаваща роля в синтеза на колаген, изсветляването на кожата и защитата срещу вредите на околната среда. Помага за избледняване на хиперпигментацията, намалява признаците на стареене и насърчава по-равномерен тен на кожата.

Витамин С е мощен антиоксидант, който предлага безброй ползи за кожата:

 • Антиоксидантна защита: Като антиоксидант, витамин С неутрализира свободните радикали. Те са нестабилни молекули, които могат да увредят клетките на кожата и да ускорят процеса на стареене. Тази защита помага за защитата на кожата срещу стресови фактори на околната среда като замърсяване, UV радиация и оксидативен стрес.
 • Стимулира синтеза на колаген: Витамин С играе решаваща роля в синтеза на колаген, протеинът, отговорен за поддържането на стегнатостта и еластичността на кожата. Като насърчава производството на колаген, витамин С помага в борбата с отпуснатата кожа и намалява появата на бръчки и фини линии.
 • Изсветлява и изравнява тена на кожата: Витамин С инхибира ензима тирозиназа, който участва в производството на меланин. Витамин С помага за избледняване на тъмните петна, хиперпигментацията и неравномерния тен на кожата, което води до по-светъл и сияен тен.
 • Подобрява функцията на кожната бариера: Подобно на ниацинамида, витамин С поддържа естествената бариерна функция на кожата. По този начин помага за задържане на влагата и предотвратяване на дехидратация. Подсилената бариера също така подобрява устойчивостта на кожата срещу външни агресори и дразнители.
 • Намалява възпалението: Витамин С притежава противовъзпалителни свойства. Това го прави ефективен при успокояване на зачервяването, раздразнението и насърчаване на цялостния комфорт на кожата. Това може да бъде особено полезно за хора с чувствителна или реактивна кожа.
 • Повишава защитата от слънцето: Въпреки че не е заместител на слънцезащитните продукти, витамин С може да подобри ефикасността на слънцезащитния крем. Той осигурява допълнителна защита срещу увреждане, причинено от UV лъчите.

Дебатът за съвместимостта

Основното безпокойство по отношение на едновременната употреба на ниацинамид и витамин С възниква от убеждението, че те могат да неутрализират ползите си. Понякога дори да причинят дразнене на кожата, когато се използват заедно.

Тази загриженост произтича от погрешното схващане, че ниацинамидът може да неутрализира рН-зависимата активност на витамин С, което го прави неефективен.

Изследванията и експертните мнения обаче предполагат, че това безпокойство може да е преувеличено. Въпреки че е вярно, че ниацинамидът и витамин С могат да претърпят химическа реакция при много високи концентрации и екстремни нива на pH, вероятността това да се случи в типичните формулировки за грижа за кожата е минимална.

Повечето продукти за грижа за кожата са формулирани в диапазон на рН. Той гарантира стабилността и ефикасността както на ниацинамид, така и на витамин С.

Освен това проучванията показват, че ниацинамид и витамин С могат да се допълват взаимно, когато се използват заедно.

Ниацинамидът притежава противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за смекчаване на потенциалното дразнене, свързано с витамин С. Това прави комбинацията подходяща за хора с чувствителна кожа.

Освен това и двете съставки са насочени към различни аспекти на здравето на кожата, като предлагат синергичен ефект, когато се използват заедно.

Съвети за съвместна употреба на ниацинамид и витамин С

Ако желаете да включите ниацинамид и витамин С в рутинната си грижа за кожата, ето няколко съвета, за да осигурите оптимална съвместимост и ефикасност:

 • Наслоявайте разумно: За да сведете до минимум риска от всяко потенциално взаимодействие, помислете за наслояване на вашите продукти за грижа за кожата по начин, който разделя ниацинамида и витамин С. Например, можете да използвате серум с ниацинамид сутрин и серум с витамин С вечер.
 • Тест за алергия: Преди да приложите нов продукт за грижа за кожата или комбинация от продукти върху цялото си лице, направете тест за алергия върху малък участък от кожата, за да прецените как кожата ви ще реагира.
 • Започнете бавно: Ако въвеждате едновременно ниацинамид и витамин С в рутината си, започнете с по-ниски концентрации на всяка съставка. След това постепенно увеличавайте честотата или концентрацията в зависимост от това как кожата ви реагира.
 • Наблюдавайте кожата си: Обърнете внимание на всякакви признаци на дразнене, чувствителност или нежелани реакции. Ако почувствате някакъв дискомфорт, прекратете употребата и се консултирайте с дерматолог.
 • Използвайте слънцезащитен крем: Както ниацинамид, така и витамин С могат да подобрят естествената защита на кожата срещу UV увреждане. Но те не са заместители на слънцезащитния крем. Винаги нанасяйте широкоспектърен слънцезащитен крем с SPF 30 или по-висок през деня, за да защитите кожата си от вредните UV лъчи.

Ниацинамид и витамин С – Обобщение

В заключение, комбинацията от ниацинамид и витамин С в грижата за кожата е не само безопасна, но може да предложи и множество ползи за различни типове кожа и проблеми.

Въпреки че може да има опасения относно тяхната съвместимост, научните доказателства и експертните мнения предполагат, че когато се използват правилно, ниацинамидът и витамин С могат да работят хармонично за насърчаване на по-здрава и по-сияйна кожа.

Както винаги, от съществено значение е да се вслушвате в нуждите на кожата си и да коригирате съответно рутинната си грижа за кожата.

Ако не сте сигурни как да включите тези съставки във вашия режим, консултацията с дерматолог. Той може да предостави персонализирани насоки, съобразени с уникалните изисквания на вашата кожа.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: