Наелектризирана коса – причини и съвети

Наелектризирана коса -причини и съвети

Наелектризирана коса е проблем, с който се борите не само през зимата. Много жени се оплакват от този проблем през цялата година. Добрата новина е, че има начини с които да се справите със статичното електричество в косата.

Причини за наелектризирана коса

Косата е заредена с положителни йони. Същият тип йони се носят в прахови частици, когато в помещението въздуха е много сух, намират се и във влакната на тъканите. В момента, в който косата ви срещне тези частици (а това най-често се случва през зимата, когато носим шапки, шалове, топли пуловери и стоим в топли и сухи помещения), те започват да ги отблъскват. И именно благодарение на това явление можем да наблюдаваме как косата ни се издига.

Какво причинява наелектризира коса?

Най-честите причини за наелектризирана косата са неблагоприятните метеорологични условия (ниска температура, сух въздух у дома, температурни разлики, вятър), изсушаване на косата със сешоар, носене на шапка. Затова обикновено се занимаваме с наелектризиране на косата през зимата. Статично електричество обаче може да се появи и когато косата е суха, увредена, разресвана с пластмасови четки, изсушена без топлинна защита, заредена със силикони и неподхранена след измиване. И точно тези фактори правят косата статична през другите сезони на годината

реклама

Какво да направите, за да спрете статичното електричество в косата си?

Правилно миене, сушене, ресане, грижа, подобряване на качеството на въздуха у дома, използване на антистатични препарати за дрехи, носене на вълнена шапка и някои други доста важни неща – всичко това може да ви помогне да решите проблемите с наелектризираната коса. За да не се обезсърчите, че трябва да направите толкова много, за да спрете наелектризирането на косата си и да предотвратите загубата й, какво, как и кога да направите, сега ще обсъдим всички тези въпроси един по един.

1. Нежно измиване и редовно овлажняване на косата

Както вече споменах, сухата и увредена коса най-често е изложена на статично електричество. Този тип коса изисква много внимателна, деликатна и в същото време интензивна грижа, като основата трябва да бъде нежното измиване на косата и нейното овлажняване след всяко измиване.

За тази цел:

  • измийте косата си с нежни шампоани, например на базата на лаурил глюкозид (лаурил глюкозид), коко-глюкозид (кокосов глюкозид), децил глюкозид (децил глюкозид) или кокамидопропил бетаин (кокамидопропил бетаин). Това са меки повърхностно активни вещества, които нежно почистват скалпа и косата и не изсушават кожата и косата.
  • опитайте да измиете косата си с метода балсам-измиване-балсам

2. Овлажняване на косата

Можете да използвате всеки балсам, за да овлажните косата си, но той не винаги ще бъде добър избор. Тъй като балсамът, който има за цел да противодейства на наелектризиране в косата, трябва да съдържа електростатични вещества и омекотители, които ще предпазят косата от загуба на влага и нежно ще я утежнят. Такъв балсам трябва да съдържа и овлажнители, които ще овлажняват косата, но трябва да боравите с тях внимателно, за да не предизвикат къдрене, което в съчетание с наелектризиране ще бъде експлозивна смес.

Веществата с антистатични свойства от своя страна са Бехетримониев хлорид, бетаин, лаурамидопропил бетаин. Тези съставки се намират в много балсами за коса, така че не би трябвало да имате проблем с намирането на правилната козметика. Не забравяйте, че балсамите трябва да се използват след всяко измиване на косата, особено ако използвате меки шампоани без добавяне на силикони. След тях косата често е доста заплетена, а балсамът, нанесен за 1-2 минути, помага за решаването на този проблем.

3. Разресване и сушене – друга важна тема

Освен измиването и овлажняването е важно и какво правим с косата по-късно, тоест когато я разресваме и изсушаваме. И ако искате да нямате проблема – наелектризирана коса, трябва да обърнете още повече внимание на тези две дейности. Това, което определено може да помогне, е изсушаването на косата без да използвате сешоар. Ако обаче не можете да си позволите да оставите косата да изсъхне сама, я изсушавате с йонизиращ сешоар.

Когато става въпрос за избор на аксесоари за разресване, тук мненията са разделени. Често се препоръчва използването на четка с естествен косъм за разресване, което е идеално за някои хора, но за други само увеличава наелектризиране в косата. Подобно е и с металните гребени, така че в този случай си струва да опитате няколко варианта на продукта и да изберете този, който работи най-добре за вас.

4. Сух въздух в къщата

Сухият въздух определено не е вашият съюзник, така че трябва да се грижите за заобикалящата ви среда, както и да се грижите. За да подобрите влажността на въздуха в къщата си, трябва редовно да проветрявате, да купите няколко саксийни растения и добър овлажнител за въздух. През зимата също ще бъде полезно да разстилате мокри кърпи върху радиаторите. Редовното избърсване на праха ще помогне за намаляване на количеството прахови частици, плаващи във въздуха. Струва си да се погрижите и за редовната смяна на спалното бельо и честата смяна на калъфката, на която спим.

5. Добра шапка

Не е добра идея да се откажете от шапка, която само увеличава наелектризираната ви коса. Защото въпреки че намалявате риска от наелектризиране в косата, която се получава при сваляне на шапката, в същото време излагате косата си на слабост, изсушаване, по-бързо омазняване и падане. Следователно шапката трябва да е абсолютно необходима през зимата, а за да предотвратите статичното електричество в косата си, трябва да носите вълнена или памучна шапка вместо акрилна шапка.

Що се отнася до облеклото, струва си да се откажете от акрилни пуловери и шалове. И тук вълната и памука ще бъдат по-добър избор. При пране на дрехи си струва да посегнете към омекотител, който ще има антистатичен ефект и ще намали положителния заряд на тъканите.

Доказани методи, предимства и недостатъци

  • Измийте косата си с хладка, а не гореща вода;
  • За да изсушите косата си след измиване, не използвайте кърпа, а само памучна тениска или мека, бамбукова или муселинова пелена. Не забравяйте само да изстискате излишната вода- интензивното избърсване, дори и с деликатен плат, може сериозно да повреди структурата на косъма;
  • След всяко измиване на косата нанасяйте овлажняващ балсам за коса;
  • Подхранване и леко утежняване на косата. Не забравяйте обаче да прилагате балсами и маски по дължината на косата (от ухото надолу) и избягвайте да ги нанасяте върху скалпа;
  • За последното изплакване на косата можете да използвате изплакване с ябълков оцет, което приятно омекотява, изглажда и придава блясък на косата ви.

Наелектризирана коса – обобщение

Всичко, което може да помогне за намаляване на наелектризирана коса, всъщност са доста прости промени в грижата и по-съзнателен избор на козметика, която използваме за измиване и овлажняване на косата. Въвеждането им не изисква да предприемате много радикални стъпки, така че трябва да следвате тези съвети и да се справите със статичното електричество без много усилия.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: