Най-богатите градове в света: Топ 10 на градовете с най-много милиардери

най-богатия град в света с най много милионери

Хората притежаващи десетцифрени суми, могат да живеят почти навсякъде където пожелаят. Но се оказва, че мнозина харесват едни и същи места.

От 2173 члена на световния списък на милиардерите във Forbes (в началото на 2020г.), 551 живеят само в 10 града. Милиардерите, живеещи в тези 10 града, притежават общо 2,3 трилиона долара богатство, което надвишава БВП на почти всички държави на земята, изключение правят само седем.

Ню Йорк отново оглавява списъка с 84 милиардери, чиято обща нетна стойност от 469,7 милиарда долара е по-голяма от БВП на Австрия. Най-големият град в САЩ и дом на двете най-големи борси в света, Ню Йорк, е приютил най-много от най-богатите хора в света, от цели пет години насам.

реклама

Всичко започна през 2015г., когато Ню Йорк победи Москва, която вече е номер 3 от 2016г. насам. Руската столица имаше 85 милиардера през 2014г., 14 повече от днес.

Китай има най-много града в топ 10, като 145 от милиардерите на нацията живеят само на три места: № 4 Пекин, № 6 Шанхай и № 8 Шънджън.

Въпреки, че и трите китайски града имат по-малко милиардери от миналата година, те все още представляват 45% от милиардерите на страната. Този процент може да стане още по-голям, тъй като Китай върви към по-нататъшна урбанизация – едни от най-големите градове света са именно в Китай. Населението на големите градове се е увеличило от 48% на 59% от 2009г. насам по данни от преброяването в Китай.

Сан Франциско направи най-големия скок, преминавайки от № 10 на № 7 и добави осем милиардера, включително съоснователя на Coinbase Браян Армстронг и наследница на Леви Строс, Мими Хаас.

Ето и 10-те града с най-много милиардери от №10 до №1:

10. Мумбай, 37 милиардера (-8 от 2018г.)

Обща нетна стойност: 184,4 милиарда долара

Най-богатият жител: Петролния магнат Мукеш Амбани, 50 милиарда долара

Мумбай е дом на вероятно най-скъпата резиденция на земята: 27-етажният дворец на Амбани на стойност 1 милиард долара. Това беше и мястото на една от най-големите и скъпи сватби правени някога, отново с любезното съдействие на Амбани. Там се проведе едноседмичното тържество на дъщеря му Иша Абани и сина на колегата милиардер Аджай Пирамал, през декември 2018г.

9. Сеул, 38 милиардера (-3)

Обща нетна стойност: 99,9 милиарда долара

Най-богатият жител: Председателят на Samsung Ли Кун-Хи, 16,9 милиарда долара

Всички, освен един от милиардерите на Южна Корея, пребивават в най-големия му град и всички са южнокорейски граждани. Най-богатите хора в Сеул контролират най-големите бизнеси в страната, включително огромните корпорации Samsung и Hyundai. Също така, Южна Корея е четвъртият в света най-голям пазар на онлайн игри (над 5.7 $ милиарда приходите, според Newzoo ), и този сектор е произвел пет милиардера от Сеул, включително Ким Юнг-джу, Maple Story -maker.

8. Шънджън, 39 милиардера (-5)

Обща нетна стойност: 190,5 милиарда долара

Най-богатият жител: Изпълнителният директор на Tencent, Ма Хуатенг, 38,8 милиарда долара

Определен като „специална икономическа зона“ по време на китайските икономически реформи от 80-те години на миналия век, граничещият с Хонконг град, се превърна в икономически и туристически център. Вторият му най-богат жител е Хуей Ка Ян, който работи като техник в продължение на десет години, преди да открие една от най-големите фирми за строително предприемачество в Китай. Основателят на DJI, Франк Уанг стана първият милиардер от продажба на дронове в света през 2016 г., заедно с инвеститора си в началото, и двамата са жители на Шенджен.

7. Сан Франциско, 42 милиардера (+8)

Обща нетна стойност: 109,2 милиарда долара

Най-богатият жител: Съоснователят на Facebook Дъстин Москович, 11,1 милиарда долара

Сърцето на технологичната революция в Америка, Сан Франциско, е начална база за основателите на Uber, Airbnb и Pinterest. Притокът на компании от цифрови епохи в региона го направи най-скъпият град в САЩ (в целият залив, включително Сан Франциско и близките градове, има 82 милиардера, все още по-малко от Ню Йорк). Един от избягалите: съоснователя на PayPal и подкрепящият Тръмп, Питър Тийл, който се премести в Лос Анджелис през 2018 г., според думите му, заради по- голямото политическо разнообразие.

6. Шанхай, 45 милиардера (-5)

Обща нетна стойност: 110,7 милиарда долара

Най-богатият жител: Основател и изпълнителен директор на компанията за електронна търговия Pinduoduo, Колин Хуанг, 13,5 милиарда долара

Също така, Шанхай е най-голямото пристанище в света и е дом на четири големи компании за доставка, всяка с по-двама милиардера. Собствениците на една от най-големите компании за експресна доставка в Китай, Yunda Express са съпрузите Nie Tengyun и Chen Liying, с общо 5,1 милиарда долара.

5. Лондон, 55 милиардера (+0)

Обща нетна стойност: 226 милиарда долара

Най-богат резидент: Основателят на руската частната банка „Алфа банк“ Михаил Фридман, 15 милиарда долара

Лондон, който има повече петзвездни хотели от всеки друг град на света, е мека за собствениците на uber. Докато само 20 милиардера от британците живеят в града, 35 милиардера от 23 държави, включително Индия, Исландия и Русия, са се преместили в Лондон. Двама наследници на Ikea, четирима руснаци, включително най-богатата жена в Русия Елена Батурина, чийто съпруг беше отстранен като кмет на Москва през 2010 г. От Америка идва Кен Грифин, който купи имот за 122 милиона долара, само на десет минути пеша от Бъкингамския дворец, през януари 2019г.

4. Пекин, 61 милиардера (-3)

Обща нетна стойност: 193,3 милиарда долара

Най-богатият жител: Собственика на най-голямата строителна компания за търговски обекти, Уанг Джанлин, 22,6 милиарда долара

Пекин е дом на двамата най-млади милиардери в Китай, и двамата са от ерата на интернет: 33-годишният „копач“ на криптовалута Джихан Ву (той е съосновател на Bitmain през 2013г., която се превърна в най-голямата компания в света за добив на биткойни) и 35-годишният председател на ByteDance Джан Йимин. Той скочи от № 13 до № 2 най-богат човек в града, само за една година. Технологичните (17 милиардера) и строителните компании (12 милиардера) са най-популярните индустрии за милиардери в китайската столица.

3. Москва, 71 милиардера (-6)

Обща нетна стойност: 336,5 милиарда долара

Най-богатият жител: Олигархът и магнат на природен газ Леонид Михелсон, 24 милиарда долара

Близо 80% от всички милиардери в Русия живеят в столицата й, която е и най-населеният град в Русия. Москва е дом на петима милиардери, санкционирани от Министерството на финансите на САЩ през април 2018 г. Олег Дерипаска, Виктор Векселберг, депутата Андрей Скоч, бившият партньор по джудо на Путин, Аркадий Ротенберг и икономиста Сюлейман Керимов. Големият Гетсби в Русия ( както го наричаха ) Керимов, се сблъска с обвинения за пране на пари във Франция, които бяха свалени през юни.

2. Хонконг, 79 милиардера (+2)

Обща нетна стойност: 355,5 милиарда долара

Най-богатият жител: Сър Ли Ка-шинг, 31,7 милиарда долара

Цените на жилищата в града нараснаха многократно след голямата рецесия. Тук са процъфтяващите предприемачи като Лий Шау Ки и Питър Ву. Интересно е, че 29 хонконгски милиардери (и половината от десетте най-богати) считат недвижимите имоти за основен източник на богатство. Но може да се наложи корекция – проучване на Citigroup казва, че 57% от гражданите на Хонконг, предвиждат спад на цените на жилищните имоти.

1. Ню Йорк, 84 милиардери (+1)

Обща нетна стойност: 469,7 милиарда долара

Най-богат жител: Медийния магнат Майкъл Блумбърг, 55,5 милиарда долара

Някои милиардери на „Голямата Ябълка“ са родени и израснали в Ню Йорк, включително наследникът на Estee Lauder, Роналд Лаудер, шефът на JPMorgan Chase, Джейми Димън и съоснователя на Highbridge Capital Хенри Суека. Димън и Суека са двама от 40 милиардера в града, чиито богатства са от сферата на финансите, най-богатият от които е Карл Айкан, един от малкото мениджъри на хедж фондове, който прави пари и през 2018 г.

#Вашингтон

Може и да не се намира в топ 10, но едни от най-богатите милярдери, живеят именно във Вашингтон.

Джеф Безос – $117 млрд.
Бил Гейтс – $108 млрд.
Стив Балмер – $57 млрд.
Макензи Безос – $37 млрд.
Хауърд Шулц – $4 млрд.
Кен Фишър – $4 млрд.
Джеймс Джанард – $4 млрд.
Гейб Нюел – $3.5 млрд.
Чарлз Симони – $3.3 млрд.
Чък Бундрант – $2.4  млрд.

С обща стойност над $340 млрд. Което го нарежда на трето място след Ню Йорк и Хонгконг по обща нетна стойност на милярдерите.

Малко милиардери но с много милиарди, живеят във Вашингтон.


Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: