Най-високият водопад в света: 11-те „Гиганта“

Най-високият водопад в света

Най-високият водопад в света е водопадът Анхел (Керепакупай меру) във Венецуела, който се спуска 979 метра, според National Geographic.

Водопадът се спуска от ръба на Auyán-Tepuí, което означава Дяволската планина, плато с плосък връх и отвесни скали, разположен в националния парк Канайма в Боливар, Венецуела.

Водата от реката често не достига дъното. Падането е толкова дълго и толкова стръмно, че налягането на въздуха често е по-силно от налягането на водата. Което превръша водата в мъгла, преди да достигне земята.

реклама

Най-високият водопад в света – „Анхел“ е в списъка за защитени обекти на ЮНЕСКО, които спадат към световното културно наследство.

Има и други впечатляващи водопади, но много от най-високите водопади в света не са много известни и това не е защото те не са завладяващи като Анхел, а защото са в много отдалечени и на сурови недостъпни места.

И тъй като са толкова далеч от утъпкания път, няколко от тези гиганти са открити наскоро.

Виж Още: Коя е най-дългата река в света?

Това са 11-те най-високи водопада в света:

1. Анхел – 979 метра

Анхел е забелязан за пръв път през 30-те години, когато Джеймс Ейнджъл, американски авантюрист катастрофира със самолета си  в близост през 1937г.

Така той открива най-високия водопад в света Анхел (Angel), който е кръстен на негово име – James Angel. В края на 2009 година венецуелския президент Уго Чавес декларира, че водопада трябва да се нарича Керепакупай Меру.

Общата височина на Angel Falls, която е почти 1 километър, включва както свободното падане на водата, така и участък от стръмни бързеи.

Но дори и да не включим тези бързеи, дългият непрекъснат пад на водопада от 807м. все още е рекорден и е около 15 пъти височината на Ниагарския водопад в Северна Америка.

Анхел обаче е само най-високия водопад в света – на сушата. Технически най-високия известен водопад се намира под водата, между Гренландия и Исландия.

Големият и мощен водопад „катарактата“ в Датския пролив е повече от три пъти по-висок от височината на водопада Анхел, като пада на водата му е огромните 3505м.

Но в тази статия не сме включили подводни водопади.

2. Водопадът Тугела – 948 метра

С обща височина 948 метра, петстепенните водопади Тугела в региона Квазулу Натал в Южна Африка са на второ място в калсацията – най-високия водопад в света. Най-високият му единичен пад в петте нива е 411 метра.

Водопадът Тугела е много по-достъпен от много други водопади в нашия списък.

Това е добре позната туристическа дестинация и има маркирани пътеки от близкия паркинг. Има две пътеки до водопада, които предлагат впечатляващи гледки.

3. Tрите сестри – 914 метра

Третият най-висок водопад в света е водопадът Триte сестри, открит в отдалечения регион Аякучо, Перу.

Водопадът, известен още като Cataratas las Tres Hermanas (буквално означаващ „Водопадите на трите сестри“), се издига на изумителните 914 метра и е кръстен на трите отличителни нива или стъпала, които прекъсват потока.

Горните две нива попадат в голям, естествен водосборен басейн. Третото ниво, което е почти невъзможно да се види, излиза от басейна и пада в река Кутивирени отдолу.

Водопадът на трите сестри се вижда само от въздуха. Въпреки че до него има пътеки, гъстата растителност в района прави невъзможно да се види цялата височина на водопада от земята.

4. Олупена – 900 метра

Четвъртият по височина водопад в света е водопада Олупена, той е открит на отдалечения хавайски остров Молокаи. Водопада Олупена, подобно на водопада Пуукаоку (номер 8 в нашия списък), са разположени на изолирания североизточен бряг на острова.

На 900 метра височина, водопада Olo’upena е стъпаловиден, тънък като лента поток на една от най-високите морски скали в света, Haloku Cliffs.

Заобиколен от огромни планини от двете страни, този великолепен водопад е толкова отдалечен, че няма пътеки за достъп до него; като водопада Пуукаоку, той е достъпен само по въздух или по море.

5. Юмбила (Yumbilla) – 896 метра

Неотдавна откритият в Южна Америка водопад Юмбила се намира в отдалечения район на Амазонка в северния перуански град Cuispes.

Въпреки че понастоящем той е номер пет в нашия списък, височината на водопада е оспорена: Националният географски институт на Перу (ING) твърди, че височината му е 895,4 метра, но други източници твърдят, че е малко по-къса – 870 метра.

Водопадът Yumbilla е многоетажен водопад.

Заобиколен от пищна дъждовна гора в отдалечени планини, той е достъпен за любителите на приключенията по немаркирана пътека.

6. Винуфосен – 865 метра

Това е най-високият водопад в Европа и шестият по височина в света. Този ледниково подхранван водопад е в центъра на поредица от водопади, които се намират в Норвегия.

1. Анхел 979 м Венецуела
2. Тугела 948 м Южна Африка
3. Трите сестри 914 м Перу
4. Олупена 900 м Съединени щати
5. Юмбила 896 м Перу
6. Винуфоссен 860 м Норвегия
7. Балайфосен 850 м Норвегия
8. Пуукаоку 840 м Съединени щати
9. Джеймс Брус Фолс 840 м Канада
10. Браун Фолс 836 м Нова Зеландия
11. Струпенфосен 820 м Норвегия

таб.1

Има твърдения, че някои водопади се нареждат измежду тези 11, но към датата на писане на статията нямам достатъчно проучвания.

Някои от тях са:

Mattenbachfälle – 930 метра
Скорга – 875 метра

Прочети Още:
1. Коя е най-дългата река в Европа?
2.
Коя е най-дългата река в България?
3. Най-големият язовир в България

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: