Най-високият връх в Европа – Вижте топ 10

най-високият връх в европа

Когато се замислите кой е най-високият връх в Европа, най-вероятно ще се сетите за Монблан или може би дори за Матерхорн. Макар че, тези две планини със сигурност са впечатляващи, нито една от тях не е на почетното място – най-високият връх в Европа.

„Европа“ е доста обширен термин, но най-вече под „Европа“ имаме предвид географския континент Европа.

Интересно: >>Открит е изгубен континент, погребан под Европа

реклама

Има много дебати за това кой е най-високият връх в Европа, но истината е една, номер едно в този списък (Елбрус) всъщност се намира на границата между Европа и Азия в планинската верига на Кавказ.

„Монблан – 4,808м е най-високият връх в Западна Европа, а не на континента Европа“

Монблан е най-високият връх в Западна Европа или в Европейския съюз, а Елбрус е най-високият връх в Европа като континент.

Виж Още: Най-високият връх в най-високата планина в България

Докато Алпите може да са най-известната планинска верига в Европа, Кавказките планини съдържат всички 10 от най-високите върхове на континента.

Всичките 10 най-високи върха в Кавказките планини са разположени в Русия или Грузия или по протежение на границата между двете страни. Освен това, тези 10 върха са по-високи от най-високия връх в Алпите, Мон Блан, който има надморска височина от 4 808 m.

Съществуват и други класации които се различават от тази. В някои от тях поставят Монблан на седмо място, като не се включват някои от върховете в Кавказката планина, смятани за „сателитни“, а в други го посочват като най-високият в Европа, защото напълно изключват Кавказките върхове като част от Европа.

В тази класация са посочените най-високите върхове в Европа според Световния Атлас.

Вижте 10-те най-високи места на континента Европа.

1) Връх Елбрус

Най-високият връх в Европа, елбрус
Елбрус, най-високият връх в Европа

Височина:  5,642м

Местоположение:  Русия

Най-високият връх в Европа, връх Елбрус, се намира на в Южна Русия и е част от планинската верига на Кавказ, която образува границата между Грузия и Русия, там се сблъскват европейските и азиатските тектонски плочи (оттам и планинската верига).

Елбрус е вулкан съставен от два върха – западен (5,642) и източен (5 621 м). По-малката източна среща за пръв път е изкачена през 1829г. от Хилар Хачиров.

След още 45 години, е покорен и по-високия връх запад, през 1874г. от британска експедиция, ръководена от Флорънс Гроув.

Връх Елбрус е включен в различни списъци на забележителни планини, като Седемте върха, които са най-високите планини и най-високите вулкани на всеки континент.

2) Дих-Тау (Dykh-Tau)

Дих-Тау, вторият най-висок връх в Европа
Дих-Тау, вторият най-висок връх в Европа

Височина:  5,205м

Местоположение:  Русия

С име, произлизащо от тюркска дума, което означава Назъбена планина, Dykh-Tau е вторият най-висок връх в Европа.

Намира се в Кабардино-Балкария, която е федерален субект на Русия, близо до границата между Русия и Грузия в планинската верига на Кавказ.

През 1888 г. Алберт Фредерик Мъмери и Зарфлух бяха първи изкачили върха.

3) Шхара

Шхара, третият по височина връх в Европа
Шхара, третият по височина връх в Европа

Височина:  5,201м

Местоположение:  Грузия

Шхара е третият по височина връх в Европа, с надморска височина 5201 м и е част от Кавказките планини. Той се намира в Грузия и е най-високият връх на страната. Освен това, Шхара е само на 88 км от Кутаиси, вторият по големина град в Грузия и се намира югоизточно от връх Елбрус.

Изкачването на Шхара е предизвикателство и изисква опасно изкачване по стръмен, силно заледен връх. Върхът е изкачен за първи път през 1888 г. от британски / швейцарски отбор.

4) Кощан-Тау

Най-високият връх в Европа №4, Кощан-Тау
Най-високият връх в Европа №4, Кощан-Тау

Височина:  5151м

Местоположение:  Русия

Кощан-Тау е най-високият връх на Кощанския масив в Кавказките планини и се нарежда като четвъртият по височина в Европа.

Върхът е с надморска височина 5 152 м и се намира в Република Кабардино-Балкария, която е федерален субект на Русия, близо до границата на страната с Грузия. Кощан-Тау за първи път е изкачен през 1889 г. от алпиниста Херман Вули.

5) Джанга или Джанги-Тау

Най-високият връх в Европа №5, Джанги-Тау
Най-високият връх в Европа №5, Джанги-Тау

Височина:  5059м

Местоположение:  Русия / Грузия

Джанга е петият най-висок връх в Европа, с надморска височина 5,059 м. Върхът е разположен на границата между Русия и Грузия, застъпвайки руската република Кабардино-Балкария и грузинската провинция Сванети. Склоновете на Джанга са покрити в големи ледници и ледени шапки.

6) Връх Казбек

Най-високият връх в Европа №6, Казбек
Най-високият връх в Европа №6, Казбек

Височина:  5047м

Местоположение:  Русия / Грузия

Връх Казбек е неактивен стратовулкан, който се намира точно на границата между Русия и Грузия. Като се има предвид географското положение на региона, планината Казбек често получава тектонична активност, като в региона често се случва да има малки земетресения.

Поради цялата тектонска и вулканична активност, ледниците, които висят на стръмните склонове на планината Казбек, често падат на големи парчета, което често води до инциденти.

7) Пушкин

Пушкин, #7
Пушкин, #7

Височина:  5033м

Местоположение:  Русия

Намира се в планинския масив на Dykh-Tau в района на Безенги (Централен Кавказ, Русия) между Източен Дих-Тау и връх Боровиков.

Връх Пушкина няма много описани маршрути и все още е загадка защо алпинистките групи не проявяват интерес към него.

8) Катин-Тау

Катин-Тау, #8
Катин-Тау, #8

Височина:  4979м

Местоположение:  Русия / Грузия

Катин-Тау е един от върховете на стената Безенги и се нарежда 8-мо място в класацията „най-високият връх в Европа“.

Намира се в Кабардино-Балкария на територията на резерват Кабардино-Балкария в горното течение на река Черек Безенгийски. Височината на върха е 4979 м надморска височина.

9) Шота Руставели

Шота Руставели
Шота Руставели

Височина:  4860м

Местоположение:  Русия / Грузия

Шота Руставели (официално известен като връх Шота Руставели) е връх в централната част на планинския масив на Големия Кавказ, обграждаща границата на Сванети ( Грузия ) и Кабардино-Балкария. Котата на планината е 4860 метра.

Шота Руставели обикновено се счита за 9-ия най-висок връх на Кавказ. Склоновете на планината са заледени и някои от ледниците се спускат до съседните долини. Името му идва от известния грузински поет Шота Руставели.

10) Гестола (Gistola)

Най-високият връх в Европа №10, Гестола
Най-високият връх в Европа №10, Гестола

Височина:  4860м

Местоположение:  Русия / Грузия

Гестола е връх в централната част на планинския масив на Големия Кавказ на руско-грузинската граница. Котата на планината е 4860 м над морското равнище. Планината е изградена от палеозойски гранити. Склоновете на Гестола са покрити с лед.

Прочети Още:
1. Най-дългата река в света
2. Най-дългата река в Европа
3. Най-високата сграда в света

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: