Най-големият вулкан в света, който е супер активен

най-големия вулкан в света

Светът е пълен с природни чудеса, а едно от вдъхващите страхопочитание е най-големия вулкан в света, който е супер активен.

Огромната планина бълваща лява се нарича Мауна Лоа и се намира на Хавайските острови.

Лавата, която се стича по стените на вулкана е с температура от 1000 C, но учените казват, че това все още не представлява голяма заплаха за местното население.

реклама

Колко голяма е Мауна Лоа?

Колко е голям най-големия вулкан в света?

Мауна Лоа, което означава „Дълга планина“ на хавайски, е щитов вулкан (приличат на щит, лежащ на земята), който се издига на 4 169 метра над морското равнище и покрива площ от над 5 271 квадратни километра.

Само този вулкан обхваща половината от целия остров.

Основата на вулкана е на морското дъно, а оттам до върха е 9 170 метра, което го прави по-висок от връх Еверест.

най-големия вулкан в света
най-големия вулкан в света – Мауна Лоа, Хавай

Защо изригва често?

Мауна Лоа е активен вулкан, който е изригнал 33 пъти след първото си добре документирано изригване през 1843 година.

Последното изригване е през 1984 година, а вулканът показва признаци на активност от 2004 година насам, което кара някои експерти да смятат, че друго изригване може да случи по всяко време.

Въпреки историята на чести изригвания, Мауна Лоа е и един от най-добре проучените вулкани в света, като учените наблюдават дейността му денонощно.

Известен е с това, че произвежда огромни потоци лава, които могат да изминат до 50 километра от върха, и е известно, че изригванията му продължават месеци или дори години.

Свръхактивният статус на Мауна Лоа се дължи на местоположението му на гореща точка, която е област, където магмата от земната мантия се издига на повърхността.

Тази гореща точка е отговорна за създаването на веригата от острови, които съставят Хаваите, като продължава да подхранва продължаващата вулканична дейност на Мауна Лоа и съседния му вулкан Килауеа.

Защо е важно изригването на Мауна Лоа?

Мауна Лоа, най-големият активен вулкан в света, е претърпял 33 изригвания от първото регистрирано изригване през 1843 година, което е средно едно изригване на всеки пет години и половина. Изминаха обаче почти четири десетилетия от последното изригване.

Въпреки че има признаци на натрупване на магма през последните десет години, доскоро не е имало изригване, според Андрю Хупър, професор по геофизика в университета в Лийдс в Обединеното кралство.

Сегашното изригване на Мауна Лоа предоставя уникална възможност за ново поколение учени да проучат как функционира вулкана, казва професор Хупър.

Опасно ли е изригването на Мауна Лоа?

За разлика от много вулкани, най-големия вулкан в света Мауна Лоа обикновено не произвежда наистина експлозивни изригвания, при които огромни количества пепел и газ излитат високо във въздуха. Вместо това лавата тече със сравнително бавно темпо по стените на вулкана.

Въпреки потенциалната опасност, която идва от живота в близост до активен вулкан, хората на Хаваите са се научили да съжителстват с Мауна Лоа и други вулкани на островите. Всъщност много хавайци смятат вулканите за свещени и ги гледат като източник на духовна сила.

Посетителите на Хаваите също могат да станат свидетели на силата на Мауна Лоа и други вулкани на островите, като направят обиколка на Националния парк.

Хавайски вулкани, който е дом на някои от най-зрелищните вулканични пейзажи в света. Тук можете да видите масивни кратери, лава и отвори за пара, като също ще научите за геоложкото и културно значение на тези природни чудеса.

В заключение, Мауна Лоа е не само най-големият суперактивен вулкан в света, но също така е източник на вдъхновение за хората по целия свят.

Въпреки че е важно да сме наясно с потенциалните опасности, свързани с живота в близост до активен вулкан, също така е важно да оценим красотата и силата на тези природни чудеса и ролята, която играят в оформянето на нашата планета.

ВИДЕО

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: