11-те най-големи диаманта в света, откривани някога

най-големия диамант в света

Думата диамант произлиза от гръцката дума „adámas“, което означава „нечуплив“, но знаете ли кой е най-големия диамант в света?

  • Най-големият необработен черен диамант „Карбонадо“ е Серджио „Carbonado do Sérgio“ с 633,4 грама (3167 карата).
  • Диамантът Кулинан „Cullinan“ е най-големият необработен чист диамант с качество на скъпоценен камък, откриван някога – тегло 621,35 грама (3106,75 карата).
  • Най-големият шлифован „фасетиран“ диамант е Golden Jubilee (Златен юбилей), който е 545,67 карата (109,13 грама).

Диамантите са ни известни поне от 8-ми век пр.н.е. и се смята, че за първи път са открити в Индийския субконтинент.

Диамантът е най-твърдият естествено открит материал на земята. Освен това има най-висока топлопроводимост. Днес диамантите се използват или като скъпоценни камъни за направата на декоративни предмети, като бижута, или като инструмент за рязане и полиране в различни индустрии.

реклама

По-долу сме съставили списък с най-големите диаманти в света преди обработка от всякакъв вид и цвят: *

*в класацията не са включени диаманти, които се възстановяват!

1. Серджио „Carbonado do Sérgio“

3167 карата

Това е най-големият карбонадо „черен диамант“ и най-големият необработен диамант, откриван някога.

Диамантът е открит през 1895г. в щата Бахай в Бразилия, тежи невероятните 633,4 грама и е общо 3167 карата. Твърди се, че диамантът Sergio е с приблизително 61 карата по-тежък от най-големия бистър диамант, открит някога в Южна Африка през 1905г.

Карбонадо „Черните“ диаманти са маси от микрокристални диаманти, подредени в различни кристалографски ориентации. Те обикновено са непрозрачни, сиви до черни на цвят и могат да се видят пори.

Това, което прави тази находка още по-интересна е, че тези черни карбонадо диаманти са много редки и трудни за намиране.

Те са индустриални диаманти, които не са подходящи за производство на фасетирани скъпоценни камъни.

През годините имаше много научни дебати за това как всъщност се образуват тези диаманти. Въпреки това, докато все още не е постигнат пълен консенсус, мнозина смятат, че карбонадо диамантите всъщност са резултат от древни метеори, които са си пробили път в земната кора.

2. Кулинан: Най-големият чист диамант в света

3106,75 карата

През 1905г. огромен диамант с тегло 3106,75 карата е открит в мина, разположена в град Кулинан, колония Трансваал (част от съвременна Южна Африка). Малко след това е наречен диамантът Кулинан.

Когато е открит Кулинан е три пъти по-голям от диаманта Excelsior с тегло 972 карата.

След като крал Едуард VII получава Кулинан като подарък през 1907г., той нарежда да бъде нарязан и полиран на няколко по-малки парчета. В резултат на това диамантът е разделен на девет големи и почти сто по-малки части.

Най-голямото парче, Кулинан I „Звездата на Африка I„, е крушовиден диамант с общо 74 фасета (плоски геометрични лица).

От 1910г. Кулинан I може да се види на върха на Кралския скиптър на британския суверен, украсен златен прът, държан от монарха по време на коронация, който е преработен, за да го побере.

През 1992г. Кулинан I беше надминат от Golden Jubilee Diamond като най-големият шлифован диамант в света от всякакъв цвят. Обаче Кулинан 1 остава най-големият чист шлифован диамант. Кулинан I е оценен на 2,5 милиона долара през 1908 година, което днес се равнява на около 51 милиона долара.

Кулинан II е поставен в Имперската държавна корона.

3. Диамантът Sewelô

1758 карата

Диамантът Sewelô, с тегло 1758 карата, е вторият по големина необработен диамант с качество на скъпоценни камъни, откриван някога. Той е с размерите на тенис топка, но тежи шест пъти повече.

Диамантът е описан като „почти скъпоценен камък с променливо качество“.

Името му е взето от южноафриканския език Setswana и може да се преведе като „рядка находка“. Внушителната скала, която отговаря на името си, беше открита на 19 април 2019г. в Ботсвана.

4. Lesedi La Rona

1111 карата

Lesedi La Rona е третият по големина диамант с качество на скъпоценни камъни в света и заема 4-та позиция в необработените диаманти намирани някога, като цяло.

Той е безцветен/бял диамант тип IIa . Тежи 1111 карата (222,2 грама) и е с размери 65 мм × 56 мм × 40 мм.

Диамантът е купен от британския бижутер Graff за 53 милиона долара през 2017г., две години след като е открит в Ботсвана.

През 2019г. диамантът беше разрязан и превърнат в един голям диамант Graff Lesedi La Rona с тегло 302,37 карата и 66 по-малки.

Първоначално диамантът е наречен Karowe AK6, на името на мината, където е открит. Името му по-късно е променено на Lesedi La Rona, което означава „Нашата светлина“.

5. Диамант от 1098 карата

1098 карата

На 1 юни 2021г. минната компания Debswana, базирана в Ботсвана, откри един от най-големите диаманти в света с тегло 1098 карата (219,6 грама). Сега той е третият по големина диамант и все още няма име.

6. Диамантът Excelsior

971 карата

Диамантът Excelsior е намерен на 30 юни 1893г. в мината Jagersfontein в Orange Free State, една от южноафриканските републики през втората половина на 19-ти век.

Това е най-големия чист диамант в света преди откриването на Кулинан през 1905 година и в момента е третият най-голям с качество на скъпоценен камък.

По време на откриването му необработеният камък тежи 971 карата (около 194,2 грама) и е с форма приблизително като лист, категоризиран като цвят G. Намерено е в южноафриканската мина Jagersfontein в провинция Северен Кейп.

През 1903г. диамантът е нарязан на 11 парчета с различно тегло. Причината била, че е твърде голям и скъп за един купувач.

През 90-те години на миналия век Excelsior I (69,68 карата) беше продаден за около 2 642 000 долара.

7. Звездата на Сиера Леоне

968,9 карата

Звездата на Сиера Леоне е голям камък с качество на скъпоценен камък, открит близо до град Койду в Сиера Леоне в Западна Африка.

В момента това е четвъртият по големина диамант с качество на скъпоценни камъни в света. Освен това е един от най-редките видове диаманти, които нямат химически примеси. Няколко месеца след откриването му, диамантът е купен от нюйоркски бижутер за 2,5 милиона долара.

8. Диамантът Легендата на Лесото

910 карата

Легендата на Лесото е петият по големина диамант с качество на скъпоценни камъни. D-цветен диамант тип IIa. Iзвлечен e от мината Letseng в Лесото, Африка, и придобит от Taché за 40 милиона долара на търг в Антверпен.

9. Несравнимият диамант

890 карата

През 1984г. младо момиче го открива в купчина развалини от стари рудници на близката диамантена мина MIBA, Демократична република Конго.

Преди рязането, камъкът е бил най-големият кафяв диамант. След като не нарязан, най-големият от тези камъни все още носи името „Несравним диамант“ и е оценен от GIA като вътрешно безупречен през 1988 година.

10. The Constellation „Съзвездието

813 карата

Известен като The Constellation, диамантът е закупен от дубайската търговска компания Nemesis International за рекордните 63 милиона долара.

Тежи 813 карата и е с диаметър 6 сантиметра. За първи път се появи в заглавията през ноември 2015г., когато беше изваден от мината Karowe в Ботсвана от канадската минна компания Lucara Diamond.

11. Кох-и-Нур (Кохинур)

793 карата

Koh-i-Noor, също изписван като Kohinoor, е може би един от най-популярните и противоречиви диаманти на земята. Открит е, най-вероятно през 12-ти век, от мината Колур (намираща се в Андхра Прадеш, Индия) и е част от много исторически значими коронни бижута и орнаменти.

Диамантът сменя собственика няколко пъти, преди да бъде придобит от Британската империя при кралица Виктория през 1849г. и малко след това е транспортиран във Великобритания. Там той е нарязан отново от 191 карата до сегашния си размер през 1852г. В момента е изложен в Къщата на бижутата в Лондонската кула.

В продължение на десетилетия диамантът Kohinoor е източник на дипломатическо напрежение между Индия, Пакистан, Афганистан и Обединеното кралство, като всеки от тях твърди, че е негов законен собственик.

Мнозина смятат, че това е най-скъпия диамант в света!

Карати Диамант
3167 Серджо ( карбонадо )
3106.75 Диамант Кулинан
1758 Sewelô 
1174 Без име
1109 Lesedi La Rona
1098 Без име
998 Без име
995.20 Excelsior Diamond
969 Звездата на Сиера Леоне
910 Легенда на Лесото
890 Несравним диамант
813 Съзвездието 
793 Кох-и-Нур
777 Милениум звезда
770 Река Войе
755 Златният юбилей
726.6 Варгасът
726 Джонкерът
709 диамант на мира
650.8 Юбилеят

Таб.1 (най-големия диамант в света – включени са всички диаманти)

Най-големият шлифован диамант в света

най-големия диамант в света

Диамантите, които са били използвани като декоративни елементи от древни времена, са най-известните и търсени скъпоценни камъни на планетата.

Златният юбилей и Кулинан I са само два от първите пет най-големи диаманта в света.

Вижте топ 5:

  1. Златен юбилеен диамант – 545,65 карата
  2. Кулинан I – 530,20 карата
  3. Несравним диамант – 407,48 карата
  4. Кулинан II – 317,4 карата
  5. Graff Lesedi La Rona – 302,37 карата

Най-големият в света диамант във формата на сърце

Безцветният Internally Flawless диамант от 56,15 карата първоначално е бил част от легендарния Cullinan. Диамантът е пуснат на търг от Christie’s на Свети Валентин през 2011г. Оттам идва и романтичният прякор „Любов от пръв поглед“. Сегашният собственик платил за него не по-малко от 11 милиона долара.

Най-големият розов диамант в света

Най-големият розов диамант в света е Daria-I-Noor. Тежи около 182 карата и е част от бижутата на иранската корона. Първоначално диамантът е намерен в Индия. Що се отнася до качеството, това не е най-добрият розов диамант.

Най-големият син диамант в света

Най-големият син диамант в света е открит в Ботсвана през април 2019г. Необработеният диамант тежеше 41 карата, шлифования камък тежи 20 карата. Този камък е наречен Okavango Blue, на името на делтата на Okavango в Ботсвана.

Най-големият жълт диамант в света

Известният диамант Тифани е най-големият жълт диамант в света. Открит е през 1888г. в мината на De Beers, най-голямата диамантена компания в света. Това е седмият по големина цветен диамант в света.

Как се описват диамантите?

Диамантите се класифицират или описват въз основа на четири характеристики или четири Cs; това са неговата маса (в карати), разрез (симетрия, пропорционалност и лъскав дизайн), цвят и яснота (вътрешен вид). Един карат е равен на 200 mg маса.

Цветът на диаманта се влияе от неговите химически примеси и структурни дефекти. Стойността на диаманта може да се увеличи или да намалее в зависимост от неговия цвят и интензитет. Например, белите диаманти с видима жълтеникава буква се оценяват значително по-малко ценни от безцветните или наситено сини и розови диаманти.

Научете още интересни факти

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: