Това е най-гъсто населения остров в света, където около 500 души живеят на големината на 2 футболни игрища

Санта Крус дел Ислоте край бреговете на Колумбия е най-гъсто населения остров в света.

Островът няма тоалетни или канализация, а питейната вода, храната и други необходими консумативи трябва да се доставят с лодка.

Населението на острова нараства заради риболова, но впоследствие започва да намалява поради изменението на климата и неустойчивия начин на живот.

реклама

Този остров се намира в залива Мороскило, северното крайбрежие на Колумбия. Територията му обхваща около 10 000 квадратни метра или приблизително колкото две футболни игрища.

Островът е бил необитаем до преди около 150 години. Тогава е бил просто малко отдалечено парче скала, по-малко от размера на едно футболно игрище. Рибарите почивали на него или намирали убежище там по време на бури.

За разлика от съседните острови, заобиколени от мангрови гори, Санта Круз дел Ислоте било място без комари. Хората намерили спасение от досадните насекоми и скоро започнали да се местят там. Те построили домове и разширили острова, използвайки това, което намерят в морето, включително черупки, пясък, стволове на дървета и дори боклуци.

Към 2017 година на острова има 97 къщи и 47 постоянно живеещи семейства. Населението на острова е оспорвано. Някои оценки достигат до 1200 души, но по-нови оценки сочат, че има около 500 постоянни жители на острова.

най-гъсто населения остров в света
Adrian Carballos De Hoyo/AFP/Getty Images

Пространството е толкова ограничено, че починалите се погребват на съседен остров, децата нямат площадки, а играят в морето. Питейната вода на острова трябва да се доставя с лодка от континента и няма тоалетни или канализационна система – повечето островитяни все още използват морето.

С липсата на тези неща простите задължения като миенето на чинии се превръщат в дейност, която изисква възхитително количество сътрудничество. Жителите трябва да се грижат за водоснабдяването си и да поставят голям акцент върху внимателното използване на ресурсите си.

Всичко от храната до забавлението се споделя в полза на всички.

Според местен жител хората живеят толкова близо един до друг, че всички сънуват един и същ сън. Интересното е, че около 65% от постоянните жители са под 18 години.

Що се отнася до електричеството, местните разчитали на един дизелов генератор, който ползвали само вечер. През 2015 година правителството инсталира слънчеви панели на острова.

Но това докара някои проблеми. За един месец местните бяха купили 20 телевизора и други уреди и започнаха да се опасяват, че няма да има достатъчно енергия за всички.

На острова има и училище. Но училището е до 10-ти клас, така че всеки, който иска да продължи образованието си, трябва да напусне острова за постоянно или да пътува всеки ден. Мнозина избират да останат и да ловят риба.

гъсто-населен-остров

Островът се превърна в дестинация за туристи. Но тъй като на острова няма място, туристите трябва да останат на близките острови.

Що се отнася до бъдещето, нищо не е сигурно. Риболовът беше причината да се разрасне на първо място, но риболовът намалява поради изменението на климата и неустойчивите риболовни практики, включително риболов с динамит, унищожиха местните коралови рифове.

Сега минават дни преди рибарите да постигнат успех. Също така броят на рибарите е нараснал значително. През 70-те години е имало 60 рибари, сега са 180 – и 600 идват от другаде.

Най-лошото за жителите на острова е, че нямат права върху острова. Освен това съществуват групи, които биха искали да се изгонят хората от острова, включително правителството на Картахена и богати граждани, които живеят наблизо, които не харесват острова.

Те го смятат за „фавела в морето“, отнасяйки се до бразилския термин за беден квартал или квартал на работническата класа.

Но островът има и своите поддръжници. Антропологът Лавиния Фиори каза пред Independent, че иска да помогне на острова чрез създаване на нови форми на доходи, като добавяне на ресторанти за туристи във водата и инвестиране в по-добра технология за риболов, както и създаване на пространство за отглеждане на плодове и зеленчуци.

Тя добави: „Трябва да им бъде позволено да продължат да живеят в морето“.

Източник: Independent

Вижте как изглежда острова отблизо в това видео на BBC.

Прочети още:

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: