Най-дългата река в света е…

най-дългата река в света

Определянето на най-дългата река в света не е лесна задача. Въпреки, че за повечето от нас отговорът ще бъде река Нил, но има част от учени, които разглеждат река Амазонка като истинският носител на тази титла.

Трудността при обявяването на единодушен победител се състои във факта, че определянето на речното корито или началото на реката често е доста объркващо.

Защото, големите реки като Нил и Амазонка имат многобройни големи и малки притоци.

реклама

Всъщност източниците на много големи реки все още са неизвестни или оспорвани.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ: Нил покрива територия от 3 862 км в права линия, а Амазонка едва 1 770 км.

Тук споменаваме най-дългите реки в света според приетите стандарти.

№1. Река Нил – 6 695 км

бели и сини нил
Гугъл карти

Нил е международна река, преминаваща през 11 страни в Африка: Танзания ,Уганда , Руанда , Бурунди , Демократична република Конго , Кения , Етиопия , Еритрея , Южен Судан , Република Судан и Египет.

Тя е основният източник на вода в две страни: Египет и Судан. Синият и Белият Нил са двата притока на реката, като последният има по-голяма дължина от първия.

За началото на Бели Нил, все още се водят спорове, но се смята, че е някъде в Бурунди или Руанда.

Според някои мнения за начало на най-дългата река в света се счита езерото Виктория, от където започва притока Бели Нил.

Което от своя страна захранва басейна си от река Кагера, чиито два основни притока са реките Рувиронза в Бурунди и Нябаронго в Руанда.

Но, през 150 г. сл. Н. Е. Птолемей, известният гръцки географ, живеещ в Римски Египет, пише, че реката води началото си от „Планините на Луната” дълбоко в африканската вътрешност.

Сини Нил има по-точен произход от езерото Тана в Етиопия. Двата притока се срещат близо до суданската столица Хартум.

Накрая река Нил минава през Египет, преди да образува делтата  си и се влива в Средиземно море.

Това е най-дългата река в света, както и най-дългата река в Африка.

№2. Река Амазонка – 6,436 км

река амазонка

Река Амазонка безспорно е най-голямата река в света по обем на водата, като е по-голяма от следващите седем най-големи реки взети заедно.

Освен това, позицията и като втората най-дълга река в света е силно оспорвана.

Спорът произтича от определянето на началото на Амазонка. Доскоро водите на река Апуримак се смятаха за началото на река Амазонка.

Обаче, скорошно проучване твърди, че Амазонка е най-дългата река в света. Която тече 6 993 км от перуанските Анди през Бразилия до Атлантическия океан.

Всъщност това не е потвърдено и продължават споровете около това от къде тръгва амазонка, а географите които я увенчаха като шампион, бяха частично финансирани от бразилското правителство.

Въпреки това, ако се признае най-отдалеченото устие за край на реката, Амазонка ще е с дължина приблизително 6 751 км – което би направило Амазонка най-дългата река в света.

Амазонка е безспорен лидер в класацията най-дългата река в Южна Америка.

№3. Река Яндзъ – 6,378 км

Яндзъ
снимка Wikipedia

Река Яндзъ е третата най-дълга река в света и най-дългата, която тече изцяло в една страна.

Тя е и най-дългата река в Азия. Поречието на Яндзъ е заселено една трета от населението на Китай, която е най-населената страна в света.

За начало на река Яндзъ има две предположения. По традиция правителството на Китай признава притока Туотуо като начало на реката, разположен в планините Тангула.

Обаче, според нови данни, река Яндзъ, започва от хълма Яри, откъдето тръгват водите на притока Дам Ку.

Тези притоци оформят могъщата река Яндзъ, която накрая се влива в Източнокитайско море при Шанхай, който е един от най-големите градове в света.

№4. Мисисипи / Мисури / Джеферсън – 6 275 км

4-та най-дълга река в света
Гугъл карти

Реките Мисисипи, Мисури и Джеферсън, се счита за четвъртата най-дълга речна система в света.

Река Мисисипи започва в северната част на Минесота, като се смята, че езерото Итаска дава началото на реката. Накрая се влива в Мексиканския залив.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ: Мартин Стрел, плувец, преплува цялата река Мисисипи за 68 дни.

Обаче, когато разглеждаме река Джеферсън като най-отдалечената начална точка на река Мисисипи, получаваме речната система Мисисипи – Мисури – Джеферсън.

Река Мисури, най-дългата река в Съединените щати (което я прави най-дългата река в Северна Америка), река Мисисипи, втората най-дълга река в Съединените щати, и в комбинация с река Джеферсън – 134 км, образуват тази система с обща дължина от 6 275 км.

ВАЖНО: Самата Мисури има обща дължина от 3 626 км. Обаче, някои източници посочват комбинираните дължини на Мисури и река Джеферсън като една река – Мисури, вместо да я определя като речна система, съставена от две реки.

При това положение, може да се каже, че Река Мисури е най-дългият приток на река Мисисипи и втората най-дълга река в Северна Америка. Което поставя Мисисипи на първо място, с дължина 3 730км.

 

№5. Енисей / Ангара – 5 539 км

река Енисей
снимка Wikipedia

Това е петата най-дълга речна система в света и най-голямото оттичане в Северния ледовит океан.

Река Селенга се счита за начална точка на тази речна система. Река Селенга е дълга 992 км и се влива в езерото Байкал.

Река Ангара започва от езерото Байкал близо до Листвянка и протича през Иркутската област на Русия и накрая се присъединява към река Енисей.

Накрая, Енисей се влива в Северния ледовит океан. Общата покрита дължина е 5539 км.

Коя е най дългата река в европа?

Най-дългата река в Европа е Волга – 3 645 километра, което я прави 15-ата най-дълга река в света.

Волга е велика река във всяко отношение. Дренажният му басейн е с площ от 1350 000 квадратни километра, което го прави 18-ти по големина в света.

Източникът и е във Валдайските хълмове, на 228 метра надморска височина и протича през десет руски области.

Влива се в Каспийско море, а плаването е възможно почти по цялата и дължина. Основните притоци на Волга са реките Кама и Ока и има общо около 200 притока.

На 2-ро място в класацията „Най-дългата река в Европа“  е река Дунав -2860 км.

Дунав е Най-дългата река в територията на ЕС.

Защо има спор относно дължините на реките и на какво да вярваме?

Реки като Амазонка и Нил, имат десетки или дори стотици начални точки. Но географите обичат да опростяват нещата. Те се опитват да изберат от всички тези потенциални варианти една единствена отправна точка като начало на реката.

И така, как решават?

„Използвани са и продължават да се използват различни дефиниции на източника на река“, казва Андрю Джонстън, географ в Смитсън, Вашингтон.

Съществуват обаче две основни дефиниции, които са използвани по-често от останалите.

По традиция много географи и изследователи определят източника като най-отдалечената точка нагоре по течението, която осигурява най-голям обем вода на реката.

Това обаче не е перфектен начин за определяне на източника. Всеки приток, който допринася за реката, е различен и някои променят обема и скоростта на водите си, през различните сезони.

„Проблемът с това определение е, че количеството вода във всеки клон варира през годината“, казва Джеймс Контос. „Така че, в зависимост от сезона, когато някой проучва реката нагоре по-течението, може да се окаже следвайки съвсем различен клон.“

Освен това ще ви трябват няколко години данни, за да знаете кой клон доставя най-много обем вода на реката. Този тип данни не са лесно достъпни за повечето реки, казва Контос.

Това означава, че много решения за източници на реки в миналото са се основавали на приток, който е „изглеждал“, че носи най-много вода.

Втората дефиниция започна да набира популярност, след като картографите започнаха да картографират цели речни басейни.

Източникът, според това определение, е най-отдалечената точка нагоре по течението на най-дългия приток на реката.

„В исторически план тази информация [за дължините на различните притоци] не винаги е била известна при прилагането на имена към реките,“ казва Контос. „Значи имената на реките са дадени въз основа на това, откъдето е идвал по-големия обем вода.“

Ето защо, в зависимост от това, кое определение или тълкуване предпочитате, бихте могли да стигнете до два или повече различни отговора за началната точка на дадена река.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: