30 от Най-красивите места в България спиращи дъха

най-красивите места в България

Когато стане въпрос за най-красивите места в България, кое е първото място, което ти хрумва?

Най-вероятно Велико Търново, след това може би някои места на Черно море, като нос Емине, Нос Калиакра, Несебър и това е може би всичко.

Но нашата малка балканска държава, споменавана като „диаманта в Източна Европа“ е пълна с красоти.

реклама

Някои от най-вълнуващите и красиви места в България се намират в емблематичните планински вериги, на брега на черно море или градове запазили древни традиции.

България има невероятна и разнообразна природа, малки селца, където времето сякаш е спряло преди век, и места, богати на културно-историческо наследство.

Научете кои са най-хубавите места в България, които задължително трябва да посетите:

1. Белоградчишките скали

най-красивите места в България

Белоградчишките скали са едно от природните чудеса в България и част от най-хубавите места в България. Тези червеникави скални скулптури в различни странни форми се намират в северозападна България.

Повечето от тях приличат на животни или хора и има много легенди за различните фигури. Местните хора са развихрили въображението си през годините, създавайки многобройни легенди за скалите въз основа на приликата им с животинските и човешките форми. Някои от по-известните са Близнаците, Ученичката, Овчарчето, Мечката, Конникът и Мадоната.

Белоградчишките скали са включени в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство.

В Белоградчик се намира и прочутата крепост Белоградчик, известна още като Калето.

Google Карти

2. Вазова екопътека

Вазова екопътека

Вазов прекарва много време по тази пътека и това е вдъхновение и за една от големите му творби – разказа  „ Дядо Йоцо гледа“.

Вазовата екопътека, едно от най-красивите места в България, се намира в уникалното искарско дефиле. Тук има още много красиви места. Но сега разглеждаме Вазовата пътека.

Един час след като започнете похода от долната страна, ще стигнете до водопада Скакля – четвъртия най-висок водопад в България.

Виж Още: Най-високият водопад в света: 11-те „Гиганта“

На самия връх се намира село Заселе с вкусна механа, където можете да се възнаградите с вкусна чаша Таратор или Шопска салата.

Водопадът е само на един час път от столицата на България и заслужава цялото време и усилия.

Google Карти

3. Копривщица

най-красивите места в България

Този малък град е едно от най-важните красиви и исторически места в България от времето на Възраждането (18 – 19 век). Заобиколена от красиви планини, Копривщица е прекрасно място, което все още пази духа на революционна България и на Априлското въстание от 1876г.

Преди да посетите Копривщица, опитайте се да прочетете малко повече за историята на България, за да разберете нейното значение. Веднъж на четири години Копривщица е домакин на най-големия автентичен фолклорен фестивал в страната.

Google Карти

4. Крушунски водопади

водопад

Крушунските водопади са природни феномени. Всеки човек трябва да види това място! Водопадите не са толкова големи, но са невероятно красиви.

Поредицата от живописни водопади на река Пройновска е най-голямата травертинова каскада в страната. Основният водопад е висок около 20 метра и се стича по меки варовикови скали, след което се разделя на няколко по-малки каскади. Те образуват множество кръгли тераси и естествени басейни, пълни с вода.

Каскадите са заобиколени от буйна растителност, която контрастира с яркия цвят на водата. По протежение на реката има туристическа пътека, водеща чак до пещерата Крушуна, където започва Пройновска река. По маршрута има стълби и мостове, от които можете удобно да наблюдавате каскадите, скалите и басейните.

Google Карти

5. Велико Търново

най-хубавите места в българия велико търново

Едно от най-добрите места за посещение в цяла Европа, Велико Търново се откроява със своята забележителна красота. Река Янтра криволичи из старата столица на България, създавайки живописна обстановка за този исторически град.

Старата част на града е построена на хълмове, така че предлага пешеходни калдъръмени улички, традиционни домове и древни църкви. Наблизо е известният манастир „Свето Преображение Господне“, който се отличава с красива архитектура и спиращи дъха произведения на изкуството от древността.

Междувременно новата част на града се превърна в интегрален икономически и административен център за Северна България.

Когато сте във Велико Търново, посетете Царевец през нощта, когато в нея се провежда звуково и светлинно шоу разказващо истории от миналото на България, царския замък и църквата на върха на хълма. Върнете се назад във времето, разхождайки се по калдъръмената улица „Гурко“ и пазарувайте ръчно изработени сувенири в Самоводската чаршия. За най-невероятните 360-градусови гледки към града отидете до паметника на Асеневци.

Велико Търново намира място във всяка класация за хубави градове и почти всеки е съгласен, че е едно от най-красивите места в България.

Google Карти

6. Арбанаси

най-хубавите места в българия

Арбанаси е много малко село, кацнало на хълм на около 5 километра от Велико Търново. Освен невероятната гледка към Велико Търново и Царевец, Арбанаси предлага и старомодни калдъръмени улички и стари къщи, заобиколени от високи възрожденски каменни огради.

Арбанаси е една от най-популярните дестинации и красиви места в България. В това малко селце има множество хотели и ресторанти.

Една от най-добрите атракции е църквата „Рождество Христово“. В него има няколко красиви стенописи, датиращи от 16 и 17 век. Можете също така да посетите една от типичните къщи в стила на Възраждането – Констанцалиевата къща – и да научите как хората са живели в онези дни.

Google Карти

7. Жеравна

най-хубавите места в българия

Разположено сред хълмовете на Балканската планинска верига е вълшебното село Жеравна. Селото е архитектурен резерват, състоящ се от над 200 къщи, построени през периода на Възраждането през 18 и 19 век. Разходката през селото е като пътуване назад във времето. Ще се удивите на прекрасните сгради с техните подробни дърводелски изделия, червени керамични керемиди и сложни декорации от дървен материал.

Много от сградите са превърнати в къщи за гости, така че е възможно да останете в града. Интериорът на къщите за гости е също толкова прекрасен, колкото екстериора, с дървени резби и богато украсени дърводелски работи, изпълнявани от майстори преди стотици години.

Google Карти

8. Археологически резерват Мадара

Археологически резерват Мадара

Мадара е била основното свещено място на Първата българска империя преди приемането на България в християнството през 9 век.

Мадарския конник е изсечен в 23-метрова скала близо до село Мадара в североизточна България. Релефът изобразява конник в естествена поза с меч в ръка. В краката на коня има лъв, а зад ездача е изобразено ловното му куче Надписите до скулптурата разказват за събития, настъпили между 705 и 801 г. сл. Хр.

Предположения свързват Мадарския конник с хан Крум (управление 803 – 814), Тервел (управление 701 – 718), Аспарух (управление 681 – 701) и дори с бог Тангра (върховното божество на прабългарите).

Мадарския конник е обект на ЮНЕСКО за световно наследство и заслужено присъства в най-красивите места в България.

Когато сте там, отправете се към каменните стълби, за да видите конника. На около 200 м вдясно от стълбите, намерете параклиса „Свети Пантелеймон“ от 12 век, изпълнено с икони пещерно светилище. Стръмна пътека вляво от стълбите води до руините на крепостта Мадара от 4 до 5 век (около 20 минути изкачване), с прекрасна гледки към околните равнини.

Google Карти

9. Нос Емине

най-хубавите места в българия

Уединено място до което се стига по неравна пътека, заобиколено от гори, граничещи с морски скали и станция на бреговата охрана, тук няма диви нощи, само тишина.

Нос Емине е разположен на брега на Черно море. Това всъщност е мястото, където Стара планина докосва морето. Гледката е изключителна.

През Средновековието на нос Емине е имало крепост, наречена Емона. Но в днешно време от нея са останали само някои руини.

Наблизо се намира малкото и тихо село Емона и красивият плаж Иракли.
Нос Емине е и крайната точка на известния европейски пешеходен маршрут Е3 „Ком-Емине“.

Google Карти

10. Резерват Камчия

най-красивите места в България

В България има много красиви национални паркове за посещение, но биосферният резерват Камчия се откроява с огромните си размери и девствената природна среда. Този резерват представлява 1200 хектара (2965 дка) биосфера, включена в списъка на ЮНЕСКО, разположена на северното крайбрежие на България. Той има разнообразен ландшафт, вариращ от обширни заливи в устието на река Камчия до дълги плажове на черноморското крайбрежие.

Създадена през 1977г., резервата съдържа много гори и невероятни природни водни пътища. Резерватът се намира на 20 км южно от Варна и е заобиколен от селата Близнаци, Старо Оряхово и Шкорпиловци.

Камчия е идеалното място за туризъм, къмпинг, разходка с лодка или релакс на един от многото обширни плажове. Това е спокойно място, което дава възможност на посетителите да се почувстват едно цяло с природата и да изследват зашеметяващата природна среда на България.

Google Карти

11. Варна

най-красивите места в България

Една от най-добрите летни дестинации в страната, Варна често е наричана морската столица на България. През лятото той се превръща в оживен град с много дейности и фестивали, които да забавляват гостите на града.

Варна е третият по големина град и едно от най-красивите места в България. Подобно на другите крайбрежни градове в България, Варна също е потопена в история.

Варненският археологически музей разполага с впечатляващи златни експонати с най-старото злато в света, произхождащо от района. Други забележителни забележителности са бароковата опера, катедралата Успение Богородично, варненския аквариум и делфинариум.

Провеждат се международен балетен конкурс, джаз фестивал, фолклорен фестивал и музикален фестивал, а това са само част от цялата картинка. Едно от най-красивите места в града е Морската градина – местните обичат да ходят там на разходка.

Има три основни плажа, които са посещавани в района. Те предлагат всички удобства на плажния живот, като морски ресторанти и барове, приключенски спортове и шезлонги.

Google Карти

12. Резиденция Евксиноград

най-красивите места в България

Резиденция Евксиноград е една от най-романтичните сгради в България и едно от най-добрите места за посещение в България.

Разположен на 8 километра северно от Варна, този дворец от 19-ти век често е бил използван като ваканционен дом за кралски особи. Сградата е построена, след като принц Батенберг посети Варна през 1880г. и беше толкова впечатлен от местната природа, че трябваше да има имот в района.

Външността на имението много прилича на френските имения от 18-ти век. Резиденцията е богато украсена, романтична и доста красива. Интериорът е луксозен, с мраморни камини, френски полилеи, големи трапезарии, антични мебели и редки картини. Очаквайте да видите много злато и коприна!

Туристите могат да посетят двореца, да разгледат парковете и дори да опитат вината.

Google Карти

13. Нос Калиакра

Нос Калиакра

Излезте извън утъпканата писта и посетете нос Калиакра на суровото северно Черноморие. Слушайте вълните, удрящи се във вертикалните скали, или се разходете по останките на средновековната крепост и се насладете на зашеметяващата гледка. Нос Калиакра е едно от вдъхноваващите и красиви места в България.

Легендата разказва, че 40 моми от близкото село са скочили от ръба на скалата със завързани коси. Те предпочитат да умрат, вместо да бъдат пленени от османците, които нахлуват в България през 14 век.

Google Карти

14. Седемте рилски езера

най-красивите места в България

Разположено в северозападната част на Рила планина, седемте рилски езера са зона със зашеметяваща красота и всеки посетил това място е съгласен, че те са част от най-красивите места в България.

Походът до езерата разкрива епични живописни гледки към суровите планински върхове.

Седемте рилски езера са група ледникови езера и местните жители са им дали имена, вдъхновени най-вече от формата им: Окото, Бъбрекът, Сълзата, Близнакът, Трилистникът, Рибното езеро и Долното езеро. Езерата са разположени в Национален парк Рила, най-големият национален парк в България.

Google Карти

15. Рилския манастир

Рилски манастир

 

Сгушен в Рила планина, Рилския манастир е просто зашеметяващ. Първоначално е основан през 10 век от св. Йоан Рилски, отшелник живял в близката пещера. Стотици поклонници и туристи идват да посещават мястото всяка година и от векове той е бил от изключително духовно значение.

Манастирът е построен, опожарен и възстановен през вековете, като най-новото строителство е от 1800-те години.

Манастирът дори крие няколко свои тайни. Твърди се, че тук понякога са се укривали революционни лидери, включително Васил Левски и Пейо Яворов. Той е изиграл важна роля за запазването на българската литературна култура, тъй като притежава библиотека съхранила приблизително 250 ръкописа от 11-ти век до 19-ти век.

Google Карти

16. Тевно Василашко езеро

Красиви места в българия за разходка

Езерото Тевно Василашко е едно от най-зрелищните места не само в България, но и в Европа. Това е великолепно ледниково езеро, заобиколено от сурови планински върхове, разположени в Пирин, България. Езерото има уникален наситен син цвят, който отразява огромните планини наблизо. Езерото Тевно е най-голямото от поредицата ледникови езера в района, наречено Василашко езеро.

Има туроператори, които предлагат еднодневни екскурзии до ледниковата долина Василашки, като посещават 3 или 4 от езерата. Това е вълшебно пътешествие, което показва невероятна част от многото красиви места в България.

Google Карти

17. Банско

най-красивите места в България

Град Банско е известен като ски-курорт номер едно в България. Град Банксо, в Южна България, е сгушен в подножието на Пирин планина, чийто връх Вихрен достига 2914 метра и е вторият най-висок връх в България.

На ски курорта Банско се приписва и най-дългият ски сезон в България. Той редовно се конкурира с курортите във Франция и Швейцария за висококачествено ски изживяване, на по-ниски цени от Алпите.

Курортът и самият град разполагат с безброй ресторанти и възможности за нощен живот и има спа центрове от световна класа, на които да се отдадете, когато не сте по пистите.

Всяка година градът провежда ежегодния джаз фестивал в Банско, който привлича международни участници и известни български изпълнители.

Google Карти

18. Национален парк Пирин

красива българия

Национален парк Пирин е целогодишна любима дестинация за всички българи.

Това е биосферен резерват на ЮНЕСКО, доста скалист и подобен на алпийски, с малко зеленина във високите си части.

Един от най-известните му хребети се нарича Кончето и е място, което трябва да посетите, за да отбележите в списъка си с туристически дестинации.

Много хора смятат, че това място е едно от най-красивите места в България, ако не и най-красивото.

Google Карти

19. Мелник

най-хубавите места в българия

Разположен на фона на драматичния пейзаж от пясъчни планини, Мелник е официално най-малкият град в България и може би най-очарователният.

Когато сте в Мелник, посетете Кордопуловата къща – това е най-голямата оцеляла къща от Възраждането. Построен е през 1754г. за богат гръцки търговец и има съоръжения за производство и съхранение на вино.

Мелник всъщност е известен със своето вино, така че не тръгвайте оттам, без да опитате специалното вино, произведено само в този регион. Посетете и избата на Шестака, добре запознатият с винопроизводството собственик ще ви разкрие невероятни тайни. Попитайте го и за историята на малката изба, тя е впечатляваща!

За най-добри гледки към пясъчните пирамиди в Мелник се изкачете до платото Свети Никола.

Google Карти

20. Язовир Доспат

най-хубавите места в българия

Един от най-големите язовири в България, той е разположен между Доспат и Сърница. Това е едно от най-красивите места у нас. Можете да правите много неща, като риболов, слънчеви бани, разходка из гората и събиране на билки и сладки плодове. И абсолютно задължително е да опитате местните родопски ястия.

Google Карти

21. Орлово око

най-хубавите места в българия

Разположена на върха на връх Свети Илия на 1560 метра надморска височина и с 670-метрова пропаст под краката ви, платформата за наблюдение на Орлово око предлага страхотни незабравими гледки из цялото Буйновско дефиле, та чак до Родопите, Пирин и Рила планина.

Има джипове, които могат да ви отведат до гледката, цената е около 60 лева за частно пътуване или 40 лева, ако споделяте с други хора. Шофьорите са много приятни и ви разказват малко за района докато пристигнете на върха, но пътуването нагоре е също толкова вълнуващо, колкото самата гледка!

Това е прекрасно офроуд изживяване, което завършва със зашеметяващи гледки и страховит, но прекрасен небесен мост. Не пропускайте това, ако сте в района!

Google Карти

22. Триградско ждрело и пещера Дяволското гърло

триградско ждрело

Триградското ждрело е без съмнение едно от най-красивите места в България. 7-километровият каньон, отсечен от река Триград, е разположен в Южна България в Родопите. Притиснат между реката от едната страна и вертикалните скали от другата, единственият път на дефилето свързва Триград с най-близкия град Девин.

В дъното на най-голямата скала на пролома е най-популярната туристическа дестинация в района, Дяволското гърло. Тук реката попада в пещерата, образувайки грандиозен 42-метров подземен водопад.

Google Карти

23. Пловдив

пловдив

Един от най-древните градове в Европа и сред най-добрите градове за посещение в България, Пловдив изненадва посетителите със своето разнообразие. Всъщност Пловдив е най-старият град в Европа – 4000-та година преди новата ера и шестият най стар град в света.

Древен Пловдив е в списъка на обектите на ЮНЕСКО за световно наследство. Разположен в южна България, Пловдив е като музей на открито на историята на България.

Днес можете да посетите римския амфитеатър, който все още функционира като театър на открито, римския стадион, римския форум и резиденцията Ейрене.

Самият град е построен на седем хълма, а околността е обиколена от Стара планина и планинската верига Родопи, които са се превърнали в любимо място за туристи и местни жители за дълги разходки.

За красива гледка към града се изкачете на един от седемте хълма, на които е построен градът.

Google Карти

24. Река Арда

най прекрасните места в българия

Арда е най-голямата река в Родопите, но не това я прави толкова специална, защото най-дългата река в България е друга. Всяка година стотици професионални и любителски фотографи се стичат по меандрите на реката, за да заснемат изумителни залези и изгреви от близките хълмове. Тук е идеално място за слънчеви бани, каяк и наблюдение на птици, тъй като в района живеят диви лешояди.

Google Карти

25. Атанасовско езеро

атанасовско езеро

Красиво ярко розово езеро, западно от град Бургас. За разлика от повечето други розови езера по света, цветът на езерото не се дължи единствено на високите нива на сол.

Въпреки че в езерото има много сол, цветът се влияе и от отглеждането на скариди във водата. Цветът на езерото има тенденция да варира в зависимост от това къде в момента са активни рибарите. В средата на южната страна на езерото има множество места, които се използват за добив на сол. Тези места често имат най-живите цветове, вариращи от тъмно червено до нежно розово.

За разлика от други розови езера, в Бургаско езеро е възможно да се плува. Всъщност се насърчава, тъй като се казва, че калта, която езерото съдържа, има лечебни свойства. Някои от местните хора вярват, че има антиейдж свойства и може да излекува някои заболявания, поради което е добре позната уелнес атракция в България.

Google Карти

26. Несебър

най красивите места в българия

Често наричан Перлата на Черно море, историческият град Несебър датира от древността, когато е основан като тракийско селище, известно като Менебрия.

Несебър е морски курорт, включен в списъка на ЮНЕСКО с редица добре запазени средновековни църкви в Стария град. Несебър е едно от най-красивите места по Черноморието. Старият град има живописна гледка на малък полуостров, вътре в морето.

Вървейки към Стария град ще минете покрай една от последните останали вятърни мелници в България.

Посетете старите църкви в Несебър и се вижте тракийските укрепления. Разходете се по калдъръмените улички и вижте дървените къщи от 19-ти век. Несебър е като музей на открито, разкриващ 3000 години история на своите посетители.

Google Карти

27. Замъкът Равадиново

най красивите места в българия

Замъкът „Влюбен във вятъра” се намира близо до село Равадиново, на около 3 км. от гр. Созопол. Посещението на замъка ще ви накара да се почувствате като в приказка. С уникалния си автентичен стил ще ви потопи във вълшебството на приказния свят. Замъкът Влюбени във вятъра е изграден изцяло от 20 000 тона камък (мраморизиран варовик), който променя цвета си сутрин, през деня и на пълнолуние.
В замъка може да видите изящен и живописен парк, красиво езеро с грациозни лебеди и параклис. Около замъка може да срещнете свободно разхождащи се пауни, да поседнете под някое дърво и да се насладите на невероятния аромат на цветята и различни билки. Красивите кули на замъка „Влюбени във Вятъра“ са прегърнати от красив бръшлян, което ще ви потопи още повече в приказната атмосфера. Въпреки, че не е част от древността това място е едно от най-хубавите и красиви места в България.

Google Карти

28. Созопол

най красивите места в българия

Созопол е друг скъпоценен камък на Черноморието. Очарователният морски град Созопол е най-старият град в България. Създаден е през 610 г. пр. н. е. от гърците.

Созопол е домакин на един от най-големите фестивали на изкуството в страната, всеки септември.

Цветни риболовни лодки и скалисти брегове допълват дървените къщи от 19-ти век и плажовете със златист пясък. В наши дни повечето хора посещават района заради великолепните морски курорти, прекрасни плажове и романтични калдъръмени улички.

За тези, които предпочитат нещо по-вълнуващо от слънчевите бани, през деня на плажовете се предлагат разнообразни спортове. Те включват сърф, джет, ветроходство, уейкборд и волейбол.

Google Карти

29. Плаж Крапец

най-хубавите плажове в България

Крапец е малко морско селце, разположено на 10 км северно от Шабла, на около 90 км от най-близкото летище Варна в края на достъпен път, който прегръща Черноморието.

Това е тихо място, известно със своите дюни, уникални води и красива природа. Селото е кацнало на брега на морето, заобиколено от обширни житни полета и диви природни резервати.

Районът на Крапец е плато, леко издигнато и наклонено към морето. Черноморското крайбрежие е ниско, съчетание от скални участъци и плажни ивици с пясъчни дюни.

Районът може да се похвали с богата история. Като начало, храмът Кибела, който е най-старият праисторически некропол в континентална Европа за забележителната си възраст от 2500 години, е открит по време на разкопки на близкия остров в езерото Дуранкулак.

30. Крепост Козник (Вила Козник)

козник

Сред красивата и необятна прелест на Родопите все още личат следите на старата крепост Козник. Според местните хора там е живял Ерим папа, оставил след себе си невиждано съкровище.

Според легендата, когато турците превзели крепостта, животът на Ерим папа бил пощаден. Войниците го освободили и му позволили да вземе със себе си само това, което може да носи. Останалото злато било оставено в крепостта, заедно с прочутата златна колесница, с която Ерим папа обикалял района.

Подобно на Асеновата крепост, Цепина, Аетос и Беаднос, Козник е бил част от укрепената отбранителна система на Родопите. В момента в него може да се види 50 -метрова стена с дебелина до 2 метра и височина 2 метра.

В днешно време край крепостта минава екопътека Кечи Кая – Козник.  Намира на 2 км от село Рибница. До началото на маршрута може да се стигне по асфалтиран път, след което следва двукилометров черен път, който се поддържа от собственика на вилата.

Козник е едно краиво място в нашата страна. Невероятна природа, която те оставя без дъх, а млаката сгушена вила Козник е място което ще те откъсне от света и ще ви даде спокойствието което сте търсили винаги.

ВИДЕО


Може да звучи малко клиширано, но България е истински скрит скъпоценен камък в Европа. Все още непознат и недостатъчно проучен, тя съчетава невероятни, автентични преживявания и зашеметяваща природа с прекрасни градове и старомодни малки градчета и села.

Прочети Още:
52 от най-красивите места в света, които трябва да посетите

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: