Човекът, който купи остров Мойен и го превърна в най-малкият национален парк в света

Остров Мойен

През 1962 година Брендън Гримшоу прави нещо, за което много от нас само мечтаят – купува си тропически остров. Остров Мойен се намира на 4,5 км от северния бряг на Мае, най-големият остров от Сейшелския архипелаг с общо 115 острова. Необитаем, обрасъл и с легенди за пиратски съкровища, Гримшоу се влюбва в малкия остров в момента, в който стъпил на него. Той е само 400 метра дълъг и 300 метра широк.

Гримшоу отишъл за първи път на Сейшелите на почивка през въпросната 1962 г. По това време той бил редактор, работещ за някои от най-големите вестници в Източна Африка. Като част от работата си той общувал с харизматичния нов лидер и бъдещ президент на Танзания Джулиъс Ниерере.

Знаейки, че скоро ще остане безработен, Гримшоу търсел нова посока в живота, която да го отведе по-близо до природата. Той мечтаел да притежава земя точно на Сейшелските острови.

реклама

Случайна оферта

През първите си няколко седмици на Сейшелските острови Гримшоу се зачудил дали не е нужна промяна на плана, защото нямало много острови на пазара, а тези, които имало, били много скъпи. Но за негов късмет на предпоследния ден от почивката му млад мъж се приближил до него и го попитал дали иска да купи остров.

По-късно същия ден те посетили остров Мойен. Остров Мойен криел малка тропическа гора, толкова гъста, че падащите кокосови орехи не удряха земята. било невъзможно да се премине. Гримшоу веднага се влюбил в тишината и дивата плетеница от растителност. „Беше съвсем различно“, казал той пред екип на документален филм през 2009 г. „Беше специално чувство. Това е мястото, което търсих”, добавил той.

Четири минути преди полунощ в последния ден от ваканцията си на Сейшелите Гримшоу подписал споразумение да плати £8000 за Мойен.

Остров Мойен

остров Мойен

Мойен е един от най-малките вътрешни острови на Сейшелите: той е дълъг само 0,4 км и широк едва 0,3 км, а бреговата му ивица е по-малко от 2 км. Най-високата му точка се издига на надморска височина от само 61 метра.

Мойен притежава същия райски бял пясък и гранитни камъни, които характеризират толкова много брегове на Сейшелите, но също така е дом на гъста, непрекъсната стена от дървета.

С изключение на семейство рибари, които живееха на острова, Мойен бил изоставен от десетилетия.

Работата започва

Въпреки миниатюрния размер на Мойен, възстановяването на естествената красота на острова била огромна задача.

Гримшоу привлича помощта на местния жител, Рене Антоан Лафортюн. Двамата се заели да възстановят острова да това, което Сейшелите са били преди туризма и развитието.

Първоначалната цел на Гримшоу била да защити Мойен от свръхразвитие, като трансформират острова, да изчистят храсталаците, да засадят дървета и да проправят пътеки през шубраците. Засаждането се превърна в мания и днес Мойен има над 16 000 дървета.

След това Гримшоу се обърна към следващия проблем: липсата на местна фауна. Затова той донесъл различни птици и започнал да ги храни за да останат на острова.

После транспортира и няколко гигантската костенурка от Алдабра. Видът е роден на Сейшелските острови, но е изчезнал на много от островите.

Дългосрочната му мечта били да създаде естествен рай, който да го надживее и да остане защитен дълго след като си отиде.

Оферта от 50 милиона долара

най-малкият-национален-парк-в-света

Преди смъртта си през 2012 г. той отхвърлил множество предложения за закупуване на острова. Веднъж саудитски принц му предложил 50 милиона долара.

Гримшоу живее на острова до края на живота си, но не винаги е бил сам. Когато майка му умира през 1981 г., той кани баща си да дойде да живее при него. Той беше едновременно развълнуван и изненадан, когато 88-годишният му баща се съгласи.

Баща му починал пет години по-късно и бил погребан на острова, до гроба, който Гримшоу вече бил изкопал за себе си.

Дори след като баща му починал, Гримшоу не останал сам. Лафортюн също остана на острова. Те позволили на любопитни хора да правят еднодневни екскурзии от Мае срещу малка такса. Без пристан посетителите трябвало да газят по белите пясъци на острова, където Гримшоу ги посрещал. През 2010 г. филмов екип също посети острова, за да направи документален филм за Гримшоу и това, което е направил с острова.

С напредването на възрастта Гримшоу все повече осъзнава, че му остава ограничено време, за да защити бъдещето на острова.

Той подписва споразумение от 2009 г. с министерството на околната среда на Сейшелските острови, което включва Мойен като част от морския парк Ste Anne, но му дава свой собствен специален статут.

Така се ражда Националният парк Moyenne Island, най-малкият национален парк в света.

Задачата да се изпълнят желанията на Гримшоу сега е в ръцете на Фондацията на остров Мойен. Освен ресторант – Jolly Roger – който сервира местни ястия като риба на скара и къри с морски дарове в червен креолски сос, малък музей, посветен на живота на Гримшоу, и два развъдника за излюпени малки костенурки, Moyenne остава така, като е искал Гримшоу.

Според една оценка Мойен има повече растителни видове на квадратен метър от всеки друг национален парк в света.

Дори по време на пиковия туристически сезон на острова рядко има повече от 50 посетители наведнъж и никога повече от 300 за един ден.

Прочети Още:

Един човек засадил гора, като засаждал по дърво на ден в продължение на 40 години

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: