Най-отровната змия в света, НЕ е най-смъртоносната!

Най-отровната змия в света

Малко животни пораждат толкова страх у хората, колкото отровните змии, но знаете ли коя от тях е най-отровната змия в света?

Според Световната здравна организация на Земята има повече от 3000 вида змии  около 600 са отровни, но само около 200 могат да нанесат реална вреда на хората. ( 1 )

Най-отровната змия в света от тези 200 е континенталния Тайпан – Oxyuranus microlepidotus. ( 2 )

реклама

Въпреки че шансовете да бъдете ухапани и инжектираната отрова в тялото ви да доведе до лош край, са минимални в сравнение със смъртта от рак, сърдечни заболявания или автомобилна катастрофа, този на пръв поглед неразумен страх – „Офидиофобия“ остава много реален за много хора.

Описаните тук змии живеят предимно в тропическите региони, но някои може да живеят в зоологически градини близо до вас или дори да се отглеждат от ваш съсед.

Класацията е определена посредством средната летална доза LD50 и проведени тестове с подкожни и интравенозни инжекции на мишки.

По-ниската LD 50 е показател за повишена токсичност.

Вижте списъка с 5 от най-отровните змии в света:

1. Континентален тайпан, най-отровната змия в света

Най-отровната змия в света - континентален тайпан

  • подкожна инжекция LD 50 – 0,025 mg / kg

Посочен като най-отровната змия в света, континенталния Тайпан е известен и като „свирепата змия“. Обитава централна Австралия. ( 3 )

Ухапване от този вид Тайпан често причинява парализа на нервната система и съсирва кръвта на жертвата.

Континенталният Тайпан, един от трите вида тайпани е с тъмнокафяв цвят, вариращ от наситен, тъмен оттенък до кафеникаво светло-зелен, в зависимост от сезона.

Установено е, че този вид Тайпан е по-малък от крайбрежния вид и може да достигне до 1,7 метра дължина.

Отровата му се състои от тайпоксин, сложна комбинация от невротоксини, прокоагуланти и миотоксини.

За щастие континенталния Тайпан не е особено агресивен и рядко се среща от хората в дивата природа. Наричат ​​го „свирепа змия“ заради отровата, а не заради темперамента.

2. Източна кафява змия

кафява змия - втората най-отровната змия в света

  • подкожна инжекция LD 50 – 0,053 mg / kg

Източната псевдоная ( Pseudonaja textilis ) се смята за втората най-отровна земна змия и е причина за около 60% от смъртните случаи на ухапвания от змия в Австралия.

Те са с дължина до 2 метра и с тънко телосложение. Въпреки че се нарича източна кафява змия, тя се среща в редица цветове – от бледо кафяво до черно – и има кремаво жълта долна страна.

Родом от Източна и Централна Австралия и Южна Нова Гвинея, източнокафявата змия се среща в повечето местообитания, освен в гъстите гори.

Основните ефекти на отровата оказва влияние върху кръвоносната система, което води до кръвоизлив, сърдечно-съдов колапс и сърдечен арест.

3. Крайбрежен Тайпан

Крайбрежен Тайпан - третата най-отровната змия в света

  • подкожна инжекция LD 50 – 0.099 mg / kg

Крайбрежният братовчед на континенталния Тайпан има по-слаба отрова, но мнозина го смятат за по-опасен. Живее в дюни и гори сред тропическото крайбрежие на Австралия, където хората вероятно ще влязат в контакт с него. ( 4 )

Както при повечето змии, агресията е последна мярка за крайбрежния тайпан. Но когато е застрашен, той може да хапе няколко пъти последователно, като многократно доставя пълна доза отрова.

Те са изключително нервни и бдителни змии и всяко движение близо до тях вероятно ще предизвика атака, а това ги прави една от най-смъртоносните змии в света.

Главата на крайбрежния тайпан е дълга и тясна (подобно на черната мамба) с тънко тяло, оцветено от светло маслинено до черно.

4. Многолентов Крайт

многолентов крайт

  • подкожна инжекция LD 50 – 0,108 mg / kg

Многолентовият Крайт ( Bungarus multicinctus ), известен също като тайванския Крайт или китайски Крайт, е отровна змия срещаща се в централната и южната част на Китай и Югоизточна Азия.

Той е средно голям вид змия със средна дължина от 1 до 1,5 м, като максималната дължина която достигат е 1,85 м.

Цветът на змията е черен до тъмно синкаво-черен с приблизително 21–30 бели или кремаво-бели ленти по цялата дължина на горната част на тялото.

Многолентовият крайт обитава най-вече блатисти райони през цялото си географско разпространение, въпреки че се среща в друго местообитания.

5. Тигрова змия

тигрова змия

  • подкожна инжекция LD 50 – 0,131 mg / kg

Източната тигрова змия ( Notechis scutatus ) е най-широко разпространеният вид тигрова змия, която обитава южния край на Австралия и близките острови в региона.

Тази силно отровна змия е една от най-смъртоносните змии в Австралия.

Отровата на тигровата змия съдържа средство за съсирване на кръвта и нервен парализатор, поради което може да се счита и за една от най-смъртоносните змии в света.

Тигровите змии съставляват 17% от идентифицираните жертви на ухапвания от змия в Австралия между 2005 и 2015г.

Симптомите от ухапването включват локализирана болка в областта на ухапването, изтръпване, изпотяване, последвано от доста бързо настъпване на затруднено дишане и парализа.

Те са силно променливи на цвят и често са ивици като ивиците на тигър. Тигровата змия може да нарасне на дължина до 1,5 метра.

Те често ловуват във водата и могат да останат потопени до девет минути. Известно е, че също се катерят по дървета и храсти. Женските раждат живи бебета, вместо да снасят яйца.

Най-отровната змия в Европа

Най отровната змия в Европа

Европейската усойница ( Vipera berus ) е най-отровната змия в Европа и най-отровната змия в България.

Змията не е агресивна и обикновено хапе само когато наистина е провокирана, настъпена или се опитате да я хванете.

Ухапванията от усойницата могат да бъдат много болезнени, но рядко са фатални.

В този списък са включени само сухоземни змии.
Има много теории, че някои морски змии са с по-силна отрова.
Пример за това е морската змия Дюбоа.

Мнозина вярват, че тази водна змия е най-отровната змия в света. Смята се, че ухапването е 100 пъти по-смъртоносно от това на континенталния Тайпан. За щастие е известно, че този жител на Индийския и Тихия океан рядко хапе хората.

Друга силно отровна змия е клюнеста морска змия. Само 1,5 милиграма от отровата и, е четири до осем пъти по-токсични от отровата на кобрата. Този широко разпространен вид е отговорен за девет от всеки десет смъртни случая от ухапвания от морски змии.

Най-смъртоносната змия

Най-отровната змия в света не е най-смъртоносната!

В една друга класация на отровните змии, първото място принадлежи на друг.

1. Пясъчна усойница ( Echis Carinatus ) – най-смъртоносната змия в света

Пясъчна усойница - най-смъртоносната змия

Въпреки че отровата и не е много силна, пясъчна усойница се счита за една от най-смъртоносните змии в света, тъй като се смята, че е отговорна за повече човешки смъртни случаи, отколкото всички други змии, взети заедно.

2. Кралска Кобра – най-дългата отровна змия в света

Кралска Кобра - най-голямата отровна змия

Достигайки 5,5 метра дължина, кралската кобра ( Ophiophagus hannah ) е най-дългата отровна змия в света. Отровата на змията е толкова силна и толкова обемна, че може да убие слон само за няколко часа.

3. Черната мамба – най-бързата змия в света

черна мамба най-бързата змия на света

Черната мамба е втората по дължина отровна змия след кралската кобра. Те са известни със своите големи размери, бързина и изключително мощна отрова, което ги прави една от най-смъртоносните змии в света.

Вътрешността на устата на тази змия е черна, откъдето идва и името й – Черната мамба.

Средната черна мамба е с дължина 2–2,5 метра, с максимална дължина 4,3 метра.

Отровата на черна мамба атакува както нервната система, така и сърцето и повечето ухапвания са фатални, което ги прави страховито същество в родния си регион, както и една от най-опасните змии в света.

Прочети Още:
Най-голямото куче в света – 11 от най-големите породи кучета

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: