Най-редките и необичайни алергии в света

алергии

Сенната хрема е често срещана алергия към цветен прашец, която засяга всеки четвърти човек, а симптомите могат да бъдат контролирани с редица лекарства.

Докато вие или някой, когото познавате, вероятно страда от сенна хрема и знаете за какво става въпрос, знайте, че има и алергии, които са много по-необичайни.

Вижте някои от най-необичайните алергии в света.

реклама

1. Алергия от вода

Аквагенната уртикария, позната като алергия от вода, е рядко състояние, което причинява сърбящи и болезнени уртикария, когато страдащият влезе в контакт с вода.

Тези обриви се появяват в резултат на мастоцитите на тялото, освобождаващи хистамин, който е виновника за копривната треска.

Промяната на температурата на водата не оказва влияние върху алергичната реакция и няма ефективно лечение. Лосионите или кремовете против сърбеж могат да помогнат за успокояване на сърбежа.

2. Алергия от физическо натоварване

Въпреки че редовните упражнения се препоръчват като част от здравословния режим, има няколко души, които имат основателна причина да не посещават фитнес залата.

Симптомите на анафилаксия, предизвикана от физическо натоварване (EIA), могат да включват сърбеж, копривна треска (уртикария), зачервяване, силна умора и хрипове. Тя е изключително рядка и тежка алергична реакция, причинена от физическо натоварване.

Анафилаксията е известна още като анафилактичен шок и е потенциално животозастрашаваща, включително симптоми като замаяност, стесняване на дихателните пътища и дори колапс.

Следователно не е изненада, че в случай на анафилаксия страдащите ще бъдат посъветвани да тренират само с партньор, който да може да му направи инжекция с адреналин в случай на спешност.

3. Алергия от монети

Вярвате или не, има някои хора, които страдат от алергични реакции само от боравене с пари.

Развитието на алергичен обрив по ръцете ви след боравене с монети е знак, че сте алергични към никелов сулфат. Потърпевшите се съветват да избягват контакт с лъскави предмети като бижута, метални части от дрехи, фиби за коса, запалки и дори някои дръжки на вратите.

Разбира се, ръкавиците се препоръчват там, където трябва да се борави с парите, и е препоръчително страдащите от алергии към никел да не носят монети в джобовете си.

4. Човешко докосване

Тези, които страдат от дермографизъм всъщност могат да напишат собствените си имена върху кожата си, тъй като докосването им причинява физическа алергична реакция.

Това е друга форма на уртикария и често е състояние през целия живот, въпреки че има начини да се сведе до минимум. Облекчение може да бъде намерено под формата на антихистамини, които могат да спрат хистаминът да причини подуване.

5. Слънцето

Наричана слънчева уртикария, симптомите включват обриви при излагане на слънце. Както при други форми на уртикария, мастоцитите на тялото отделят хистамин, който причинява реакцията.

Важно е страдащите да не излагат големи части от тялото си на слънчева светлина, тъй като това може да причини гадене и световъртеж.

Антихистамините и слънцезащитните продукти също помагат за намаляване на реакциите до минимум и въпреки че няма постоянно лечение, в някои редки случаи състоянието може да изчезне от само себе си.

Тази алергия не трябва да се бърка с топлинна уртикария – друга рядка алергична реакция, която се проявява, когато страдащият е изложен на температури по-високи от 43℃.

Справяне с алергии

Независимо дали страдате от рядка алергия като споменатите по-горе или от по-често срещана алергия като сенна хрема, жизненоважно е да потърсите медицински съвет и лечение, за да контролирате състоянието.

Алергиите могат да варират по тежест от леки до животозастрашаващи, така че винаги трябва да изследвате и диагностицирате източника на вашите алергични реакции.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: