Коя е най-рядката кръвна група?

най-рядката кръвна група

Кръвта е нещо общо за всички хора. Всеки има кръв, която се състои от плазма, тромбоцити, бели кръвни клетки и червени кръвни клетки. Докато цялата кръв прави едно и също нещо, тя не е една и съща. Една малка част от хората са с най-рядката кръвна група АБ-, Rh-null или така наречената златна кръв.

Кръвта е разделена на типове и се определя от това дали присъстват или не определени антигени, обикновено протеини. Антигенът е вещество, което може да накара имунната система на тялото да реагира. Има система, наречена ABO система за определяне на кръвни групи.

Коя е най-рядката кръвна група?

Общата дефиниция за рядка кръвна група е тази, която се случва с честота 1 на 1000 души или по-малко. Друго определение е, че вашата кръвна група е рядка, ако нямате антиген, който повечето хора имат, или имате антиген, който повечето хора нямат.

реклама

Една от най-редките кръвни групи в света е Rh-null или така наречената „златна кръв“ Тя е различна от Rh отрицателната, тъй като изобщо няма нито един от Rh антигените.

Тази кръвна група е толкова рядка, че само около 50 души в целия свят я притежават.

Защо Rh-null е най-рядката кръвна група?

Всеки от осемте типа кръвна група може да бъде разделен на много различни разновидности, което води до милиони различни кръвни групи, всяка класифицирана по множество комбинации от антигени.

Тук нещата стават трудни. Белтъкът RhD, се отнася само до един от 61 потенциални протеина в Rh системата. Кръвта се счита за Rh-нулева, ако в нея липсват всичките 61 възможни антигена в Rh системата. Това не само го прави рядък, но също така означава, че може да бъде приет от всеки с рядка кръвна група в Rh системата. Ето защо се смята за „златна кръв“.

Златната кръв е невероятно важна за медицината, но и много опасна за притежателя.  Ако носител с нулев Rh се нуждае от кръвопреливане, може да е трудно да се намери донор.

Кои са четирите основни кръвни групи?

основни кръвни групи

Четирите основни кръвни групи са:

 • Тип А: Тези хора имат антиген А.
 • Тип B: Тези хора имат B антиген.
 • Тип AB: Тези хора имат както А, така и В антигени.
 • Тип О: Тези хора нямат нито А, нито В антигени.

В допълнение към това кръвните групи могат да бъдат или отрицателни, или положителни, в зависимост от отсъствието или наличието на антигена D на Rh фактора.

Ако имате D антиген на Rh фактор, както повечето хора, се казва, че сте Rh положителен.

Ако го нямате, се казва, че сте Rh отрицателен. Да бъдеш Rh отрицателен е по-рядко срещан от Rh положителен. Когато вземете предвид основните антигени А и В и Rh фактори заедно, има осем общи кръвни групи.

Вижте още: Колко е нормалния пулс на човек?

Как се унаследяват кръвните групи?

Вие наследявате кръвната си група по същия начин, по който наследявате цвета на очите си – от биологичните си родители. Както ABO гените, така и Rh факторите идват от баща ви и майка ви. Поради многото възможни комбинации може да нямате точно същата кръвна група като родителите си.

Какви кръвни групи са съвместими за даряване на кръв ?

Решаването кой тип кръв е подходящ (съвместим) за човек, който се нуждае от кръв, зависи от групата ABO и Rh групата и как те съвпадат.

Ако имате кръв от тази група:

 • Положителен: Можете да получите донорска кръв, която е A положителна, A отрицателна, O положителна или O отрицателна.
 • Отрицателен: Можете да получите донорска кръв, която е отрицателна А или О отрицателна.
 • B положителен: Можете да получите донорска кръв, която е B положителна, B отрицателна, O положителна или O отрицателна.
 • B отрицателен: Можете да получите донорска кръв, която е B отрицателна или O отрицателна.
 • AB положителен: Можете да получите кръв от всяка кръвна група.
 • AB отрицателна: Можете да получите донорска кръв, която е AB отрицателна, A отрицателна, B отрицателна или O отрицателна.
 • O положителен: Можете да получите донорска кръв, която е O положителна или O отрицателна.
 • O отрицателен: Можете да получите само донорска кръв, която е O отрицателна.

Кръвта тип О е универсален кръводарител. Отрицателната кръв тип О най-често се използва за спешни случаи.

Може ли вашата кръвна група да се промени?

Обикновено през целия си живот ще имате една и съща кръвна група. В някои случаи обаче кръвните групи биха могли да се променят.

Това се дължи на необичайни обстоятелства, като трансплантация на костен мозък или получаване на определени видове рак или инфекции. Не всички промени в кръвната група са постоянни.

Какво представляват кръвните групи?

Отне известно време, за да се уточнят тънкостите на кръвта, но днес знаем, че това поддържащо живота вещество се състои от:

 • Червени кръвни клетки — клетки, които пренасят кислород и премахват въглеродния диоксид в тялото;
 • Бели кръвни клетки — имунни клетки, които защитават тялото от инфекции и чужди агенти;
 • Тромбоцити — клетки, които подпомагат съсирването на кръвта;
 •  Плазма – течност, която носи соли и ензими.

Всеки компонент играе роля във функцията на кръвта, но червените кръвни клетки са отговорни за нашите различни кръвни групи. Тези клетки имат протеини, покриващи повърхността им, наречени антигени, и наличието или отсъствието на определени антигени определя кръвната група – кръвта тип А има само антигени А, тип B само B, тип AB и двата и тип O няма нито един.

Червените кръвни клетки притежават друг антиген, наречен RhD протеин. Когато е налице, се казва, че кръвната група е положителна; когато липсва, се казва, че е отрицателен. Типичните комбинации от антигени A, B и RhD ни дават осемте общи кръвни групи (A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ и O-).

Протеините на кръвния антиген играят различни клетъчни роли, но разпознаването на чужди клетки в кръвта е най-важното.
Мислете за антигените като задкулисното преминаване към кръвния поток, докато нашата имунна система е портиерът. Ако имунната система разпознае антиген, тя пропуска клетката да премине. Ако не разпознае антиген, той инициира защитните системи на тялото и унищожава нашественика.

Ако човек с кръвна група А получи кръвопреливане на кръв от група В, имунната система няма да разпознае новото вещество като животоспасяваща необходимост. Вместо това, той ще разгледа червените кръвни клетки за нашественици и ще атакува. Ето защо толкова много хора или се разболяват, или умират по време на трансфузии преди блестящото откритие на Ландщайнер.
Затова хората с О отрицателна кръв се считат за „ универсални донори “. Тъй като техните червени кръвни клетки нямат антигени A, B и RhD, имунната система няма начин да разпознае тези клетки като чужди и така ги оставя достатъчно сами.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: