Най-силният звук в историята – Кракатау

Най-силният звук в историята идва от вулканичното изригване на индонезийския остров Кракатау в 10:02 часа сутринта на 27 август 1883г.

Експлозията разрушила две трети от острова и се образувало цунами с височина на вълната до 46 метра, която достигнала чак до Южна Африка.

Най-малко 36 417 смъртни случая се дължат на изригването и създаденото от него цунами. Телата на жертвите били открити в океана месеци след събитието.

реклама

Кракатау – може би най-силният звук, чуван някога

Най-силният естествен звук в история Кракатау
Литография на изригването на Кракатау. Кредити: Parker and Coward.

Има много истории за Кракатау, всички от хора далеч от вулкана – защото никой наистина близо до него не би могъл да оцелее.

Когато Кракатау изригва през 1883г. на практика унищожи острова и атола, изпускайки 20 милиона тона сяра в атмосферата и обвивайки цялата планета в аерозоли, които намаляват глобалните температури в продължение на години.

Над 30 000 души бяха убити от вулкана и предизвиканите от него цунами. Звуковите вълни също бяха безбожни.

Съобщава се, че експлозията е била чута на 4800 км разстояние!

Газовият завод Batavia (Северна Джакарта), на 160 км от източника, регистрирал скокове на нивото на звуковото налягане от повече от 172 децибела. За сравнение  в близост до реактивен двигател диапазона е 144 dB.

Капитанът на британски кораб Norham Castle, който бил на 64 км от Кракатау,  написал завладяващ доклад за изригването:

„Експлозиите са толкова силни, че тъпанчетата на повече от половината от моя екипаж са спукани. Последните ми мисли са за скъпата ми съпруга. Убеден съм, че Денят на Страшния съд настъпи”

Звуковата вълна обиколила земното кълбо общо 7 пъти през следващите пет дни. Твърди се, че звукът се чул на 50 различни места по света!

За да придобиете представа, това е видео на един много по-малък вулкан със сравнително слаб тътен.

Изригване на вулкан в Папуа Нова Гвинея (Звуковата вълна)

Смята се, че изригването на Кракатау е достигнало 310 dB и е може би най-силният звук, който някога е изпитвал човешкото ухо.

Почти сигурно е имало дори по-силни изригвания в историята на Земята, но е невъзможно да се каже колко силни са били те.

Сила на звука

Интензитетът на звука обикновено се измерва в децибели. Децибелът (dB) по същество е мерна единица за нивото на звуковото налягане във въздуха. Референтното налягане за звука във въздуха е важно – например децибелите във въздуха и децибелите във водата не означават едно и също нещо.

На теория се чуват звуци от 1 dB или няколко dB. Но в реалния живот никога не е наистина тихо. Ако трябваше да стоите в изключително тиха стая, лесно бихте чули сърцето си. Може дори да чуете белите дробове или стомаха си.

В действителност винаги има някакъв околен фонов шум. Дишането ни е около 10 dB. Преминаващите автомобили, вятърът и електрониката също произвеждат няколко dB. Шепот идва при около 20 dB, а нормален разговор при около 60 dB.

Започваме да изпитваме остра болка при 125 децибела или дори под това. Според Националния институт за безопасност и здраве при работа, максималното време на експозиция при 85 dBA е осем часа. При 110 dBA максималното време на експозиция е една минута и 29 секунди. Ако сте изложени на 140 децибела дори за секунди, можете да претърпите необратимо увреждане на ухото. Това вече е сериозна сила на звука.

Ето няколко нива на звук за справка:

  • валеж: 50 dB;
  • шумен ресторант: 70 dB;
  • силна музика: 80 dB;
  • електрическа бормашина: 95 dB;
  • футболна игра: 115 dB;
  • гръм: 120 dB;
  • пушка: 140 dB.

Също така е важно да се отбележи, че акустичните децибели не са линейна скала. Нещо, което има 100 dB, не е два пъти по-силно от нещо с 50 dB – то е много, много по-силно.

Това е така, защото децибелите по същество са логаритмична скала – когато нещо е с 10 dB по-високо, то е 10 пъти по-силно. Когато нещо е с 20 dB по-високо, то е 100 пъти по-силно. Когато нещо е с 60 dB по-високо, то е невероятно 1 000 000 пъти по-високо.

Начинът, по който възприемаме звуците обаче също не е линеен. Увеличението с 10 dB се възприема от хората като звучи приблизително два пъти по-силно.

Научи още интересни факти

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: