11 от най-умните кучета в света

най-умните кучета в света

Кучетата са лоялни, любвеобилни и невероятно умни, но знаете ли, кои са най-умните кучета в света?

Като цяло кучетата са интелигентни животни, но има определени породи, които са по-умни от други.

Важното е да се знае, че всяка порода кучета има своите силни страни, дори и да не присъства в този списък, кучето си остава „най-добрия приятел на човека“.

реклама

Най-умните породи кучета, независимо от размера или произхода, имат едно общо нещо – колко бързо могат да разбират командите и колко бързо ги следват.

Така че, ако търсите куче, което може да следва вашите команди с прецизност, или просто любезен семеен домашен любимец, който може да прави „номера“ за лакомство, ето списък на породите, които вероятно ще бъдат най-умни и лесни за обучение.

№1. Бордър коли

най-умното куче в света

Ако търсите куче, което може да изпълнява всякакви команди, значи търсите бордър коли.

Тези брилянтни пастирски кучета от векове пазят стадата овце в Шотландия и Уелс и овчарите често ги наричат „перфектното пастирско куче“.

В допълнение към бързото усвояване на сигналите, тези кучета са достатъчно интелигентни, за да научат и разберат рутинните действия и могат да бъдат обучени да се справят с ежедневните задачи без много зор.

Пъргави, атлетични и наблюдателни, бордър колитата непрекъснато се представят добре в състезания за умения, като доминират в конкурси като престижния Crufts International в родната им Великобритания.

Във видеото на BBC се вижда, че тази порода може да разбира 1022 думи!

№2. Пудел

най-умните кучета в света 2-ро място

Не позволявайте на пухкавата им козина да ви заблуди!

Пуделите са умели ловци, перфектни плувци и едни от най-умните кучета, които можете да срещнете.

Пуделите от всички размери притежават висока степен на интелигентност, но стандартният е най-добре подготвен да използва тази интелигентност, благодарение на по-големия си размер и сила.

Под всички тези къдрици стандартният пудел има силно и стройно тяло, което го прави чудесен плувец.

№3. Немска овчарка

най-умните кучета в света номер 3

Ненапразно те са една от най-популярните породи кучета. Немската овчарка, която може би притежава най-доброто съчетание от размер, атлетизъм и интелигентност в цялото кучешко царство, е ценено за всякакви цели – от изложбени състезания до защита на дома и за военни и полицейски кучета.

Добре обучените немски овчарки, които са много лоялни и искат да се харесат, са и отлични семейни любимци.

Първото куче истинска кинозвезда – Рин Тин Тин – е немска овчарка и това не е случайно. Те усвояват и запазват нови умения със застрашителна бързина и последователност, а физическите им дадености са достатъчни, за да извършат наистина удивителни подвизи.

№4. Голдън ретривър

най-умните кучета в света 4 място

По популярност голдън ретривърите са непосредствено след немската овчарка и са обичани заради своята приветлива, приятна за хората и весела природа. Но освен че са едни от най-дружелюбните, те са и едни от най-умните кучета.

Това спомага за отличния им избор за служебни и терапевтични кучета, както и за работа като кучета за търсене и спасяване, ловни кучета и шампиони в полеви състезания и състезания по изпълнение на команди.

№5. Доберман

най-умните кучета в света 5 място

Доберманът е олицетворение на благородството и въпреки митовете за неговия характер, той е много привързано семейно куче.

Те са идеални за пазачи, тъй като това е тяхната първоначална мисия. Собственикът трябва да е твърд в прилагането на правилата и да има същия силен характер като добермана.

Въпреки че са бързи, пъргави и силни, най-голямата особеност на тези кучета е тяхната интелигентност, която им позволява бързо да усвояват различни команди и задачи, които изпълняват безпогрешно. Тази порода е умна, учи се бързо, но не без съпротива.

№6. Шетландска овчарка

най-умните кучета в света 6 място

Породата Шелти е постоянен шампион в състезанията за изпълняване на команди.

Подобно на роднините си от породата коли, шетландското овчарско куче е изключително интелигентна порода.

Шелти се учи бързо, особено в непринудена игра, която му харесва. Добре възпитаното куче е толерантно и приятелски настроено към други кучета и котки. Охотно се отдава на забавленията, предлагани от по-големите деца.

Шелти е бдителен и любопитен и ще се докаже като пазач, като държи под око семейството и обкръжението си.

№7. Лабрадор

най-умните кучета в света 7

Лабрадорът е скъп приятел на всички, така накратко може да се опише породата. Нежни, желаещи да работят и играят, доверчиви, отдадени и обичащи хората.

Тази порода може да чете човешките емоции като от отворена книга и в същото време да се адаптира към тях.

Упорит и знаещ ученик, който ще направи много, за да се чувства горд и да направи своя учител доволен със собствените си усилия.

Играта и работата му доставят голямо удоволствие. Той е 100% отдаден и е запален по водните спортове. Лабрадорът е идеалният кандидат за първото куче в семейството.

№8. Папийон

Папийон

Папийонът е весело и дружелюбно куче. То обича да прекарва време със своя стопанин, следвайки го почти като сянка и трудно понася раздялата.

Тези очарователни малки кучета отдавна са любими сред кралските особи и аристокрацията благодарение на царствения си външен вид и очарователна личност.

Но вътре в тези мънички главички е поместен първокласен ум! Те се радват да учат трикове и да ги изпълняват пред хората. Да бъдеш център на вниманието и да караш хората да се усмихват е на практика причината за съществуването на папийона.

Тази малка сладка порода се нарежда на 8 място сред най-умните кучета.

№9. Ротвайлер

Ротвайлер

Може би една от най-изненадващите позиции в този списък, ротвайлерът е популярно куче за защита и пазач от десетилетия, но дали е умна порода куче?

Това е смело, уверено в себе си куче, може да бъде прекалено предпазливо към децата. Въпреки несправедливото мнение за агресията на тези кучета, те са спокойни животни, но изискват опитомяване със силна нужда от доминация.

Ротвайлерът мрази безделието и се нуждае от различни умствени и физически предизвикателства, за да остане балансиран. Собственикът трябва да бъде спокоен, настоятелен човек с опит в постоянното отглеждане на кучета, в противен случай кучето ще стане опасно.

Ранната социализация с хора от всички възрасти, животни, ситуации и места ще позволи на вашето куче да израсне в предсказуемо, грижовно и балансирано животно.

№10. Австралийско пастирско куче

10 най-умни кучета - Австралийско пастирско куче

Изцяло отдаден на задачата, работата е неговата стихия. Това куче просто трябва да се чувства необходимо. Той е перфектен не само в работата във фермата, но и практикува редица кучешки спортове.

Свързано с известното коварно диво куче в Австралия, динго, австралийското пастирско куче е отгледано по поръчка от британски заселници специално за справяне с интензивната жега в Австралия, неравен терен и широки открити пространства.

Някои от най-добрите овчарски кучета, които можете да намерите, австралийските пастирски кучета са много интелигентна порода, способни да следват стадата на големи разстояния и да поддържат стадата си в редица в продължение на дни.

Той е бързо учещ се, наблюдателен семеен домашен любимец с криво чувство за хумор и склонност към пакости.

№11. Уелско корги пемброк

Уелско корги пемброк

Подобно на другите овчарски кучета в този списък, Пемброк е достатъчно умен, за да се научи на рутина, да разбере кои неща са „негови“ и да бъде верен за дълги периоди от време.

Това е умение, което изисква импровизация и умения за критично мислене, които са много търсени сред селскостопанските кучета и този интелект е целенасочено заложен в ДНК на Пембрук.

В домашни условия тези дружелюбни малки кучета са щастливи да насочат тази интелигентност към изучаване на трикове и игра.

Кое наистина е най-умното куче в света?

Бордър колитата се считат за най-умните кучета. Бордър коли е най-интелигентното куче в света, както се потвърждава от надеждни тестове на изследователи по кучешка психология.

Бордър колитата показват изключителна отдаденост и дисциплина и с мъдър пазител бързо развиват своите спящи ресурси.

Настойникът обаче трябва да бъде креативен в организирането на дейности за бордър коли, защото освен, че кучето се учи бързо, то и бързо му омръзва.

При изследване на едно такова куче на име Chaser, успява да научи до 1000 имена на артикули и да сортира 200 различни играчки в няколко категории.

То успя да постигне толкова впечатляващ резултат за 36 месеца.

Въпреки това всеки собственик на несъмнено уникално куче знае отлично, че най-умното куче в света живее под неговия покрив и никаква класация за кучешки интелигентност няма да промени това.

Въпреки че това е субективна оценка, ние сме на същото мнение.

Най-умните кучета таблица

Порода Категория
1 Бордър коли Най-умните кучета

  • Разбиране на новите команди: по-малко от 5 повторения.
  • Спазване на първата команда: 95% от времето или по-добре.
2 Пудел
3 Немска овчарка
4 Голдън Ретривър
5 Доберман
6 Шетландска овчарка
7 Лабрадор
8 Папийон
9 Ротвайлер
10 Австралийско пастирско куче
11 Уелско корги пемброк Отлични работещи кучета

  • Разбиране на нови команди: 5 до 15 повторения.
  • Спазване на първата команда: 85% от времето или по-добре.
12 Миниатюрен шнауцер
13 Английски спрингер шпаньол
14 Белгийска овчарка Тервьорен
15 Шиперке

Таб. (най-умните кучета в света таблица)

Виж Още:
1. Най-голямото куче в света
2. Най-отровната змия в света
3. Най-интелигентните породи котки в света

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: