10 от най-цветните птици в света

10 от най-цветните птици в света

Смята се, че на Земята има около 11 000 вида птици, които заедно съставляват популация от до 50 милиарда крилати същества. Да подслушваш трепетите им и да наблюдаваш поведението им несъмнено е страхотно забавление, но истинско удоволствие за запалените орнитолози са срещите с най-цветните птици в света.

10-те най-цветни птици в света

индийски паун
индийски паун

За много от нас олицетворение на колоритната птича красота е индийският паун ( Pavo cristatus ) с неговата ветрилообразна опашка. И въпреки че не може да се отрече красивото му оцветяване, в природата можете да срещнете още по-фантастични, дори авангардни цветове.

Вижте още: Най-голямото куче в света – 11 от най-големите породи кучета

реклама

Според учените цветните пера изпълняват редица важни функции. От камуфлаж и сплашване на враговете, до изкусително съблазняване и дори способността за идентифициране на собствения вид. Ето 10 вида птици с най-уникалната палитра от цветове.

1. Огненогърло колибри

Огненогърло колибри
Огненогърло колибри

В планинския пейзаж на Панама и Коста Рика можете да срещнете огненогърло колибри ( Panterpe insignis ), чието тегло не надвишава 6 g ! Принадлежащ към семейството на колибри, този вид изглежда като обшит с пайети. Освен синята шапка, птицата е получила от щедрата майка природа метално зелено наметало със синя и черна опашка.

Най-голямата му гордост обаче е дъговият корсет. Цветовете на златото и оранжевото се преплитат около медното гърло, а гърдите са украсени с лилав и син медальон. Елегантните колибри се хранят с нектар от малки цветя, които могат ефективно да направят дупки, за да стигнат до дъното.

В допълнение, в цветните крила ефективно се хващат членестоноги, които са „месеста“ разновидност на диетата. Заслужава да се отбележи, че това е едно от най-агресивните колибри, което охотно доминира над братовчедите си. Фантастичното оперение несъмнено му придава дух!

2. Червеноглава гулдова амадина

Червеноглава гулдова амадина
Червеноглава гулдова амадина

Фактът, че красивите цветове могат да доведат до загуба, вече беше открит от ( Chloebia gouldiae ), който е в Червения списък на IUCN на застрашените видове от 2003 г. насам.

Птицата от Австралия е толкова популярна сред животновъдите, че хиляди индивиди се хващат всяка година, за да украсят клетки и волиери. Дълъг около 15 см, амадина непрекъснато се движи в търсене на вода и зърна които съставляват по-голямата част от диетата му. Цветът му е пъстър и преливащ, като мъжките се хвалят с малко по-цветно „облекло“.

Черната, червена или оранжева глава е заобиколена от тюркоазена лента, под която можете да се любувате на лавандуловите гърди. Гърбът е зелен, коремът е жълт, а опашката е черна. Както можете да видите, всеки цвят може да се комбинира с всеки!

3. Многоцветен лорикет

Многоцветен лорикет
Многоцветен лорикет

Също така в Австралия можете да срещнете многоцветен лорикет ( Trichoglossus moluccanus ), който, както подсказва името, показва богато обагрено оперение на почитателите, които гледат от земята.

Птицата също има тъмносиня глава, докато гърдите са червени и жълти, а крилата и гърбът са лайм зелени. Интересното е, че това е един от малкото видове птици, обхванати от равни права – женските са толкова красиви, колкото и мъжките! И тъй като няма място за ревност заради красивите пера в една връзка, двойки многоцветни лорикети практикуват моногамия и често остават заедно за цял живот!

4. Червен ара

Червен ара
Червен ара

Червените ара ( Ara macao ), срещащи се в Централна и Южна Америка, също вярват в моногамията и правото на еднакво красиво оперение и за двата пола.

Тези относително големи птици са дори над 80 см от върха на главата до края на опашката, а размахът на крилата може да достигне 120 см! Именно крилете са най-голямата гордост на елегантния папагал – оперението по тях преминава от кървавочервено, през слънчево жълто, след това морско синьо и накрая в сочно тъмносиньо. Останалите пера са червени, с изключение на синя лента на опашката.

Те могат да живеят заедно над 70 години, така че имат време за всичко. Женската снася яйца само веднъж на 1-2 години и със следващо потомство задържа, докато децата й станат напълно независими, което може да отнеме до 12 месеца.

5. Мандаринка

Мандаринка
Мандаринка

В класацията за най-цветните птици в света има място и за патица. Мандаринката( Aix galerieculata ) първоначално идва от Азия, но днес се среща и в Ирландия, Великобритания, Съединените щати и дори Полша. Мъжката мандаринка, може да вдъхнови най-големите дизайнери.

Червеният клюн се слива в метално зелено чело, с бели и бежови ивици от двете страни. Задната част на главата е в ръждив цвят, както и вдигнатата яка, а гърдите са лилави с две бели ивици. Допълнителна атракция са червените стрелички, които стърчат като платна от сгънатите крила. На неговия фон сивата женска изглежда наистина бледа…

6. Опашата синявица

Опашата синявица
Опашата синявица

Сред африканските пернати красавици заслужава внимание опашатата синявица ( Coracias caudatus ). Тази средно голяма птица с размах на крилете около 55 см е известен акробат, който се издига до 140 м височина, след което се спуска спираловидно надолу, издавайки остри писъци. Щом спре на клон, той гордо издава люляковите си гърди в сянка, невиждана в цялото небесно царство. Красотата се добавя и към красотата на маслиновия скалп, синьото коремче и мозаечните крила в различни нюанси на синьото.

7. Ceyx rufidorsa

Ceyx rufidorsa
Ceyx rufidorsa

Майсторът на цветовете в семейството обаче е типичното за Индийския полуостров и Югоизточна Азия, Ceyx rufidorsa. Тази малка птичка живее край потоци и езера, където не липсват риби, жаби и раци, за които тя смело се гмурка в дълбините. Женските са почти идентични с мъжките и се характеризират с бунт от неонови цветове – от розова глава, през интензивен жълт корем, до метално сини крила.

8. Златен фазан

Златен фазан
Златен фазан

Внушителния златен фазан ( Chrysolophus pictus ), първоначално идва от Китай, но днес популациите му са се заселили в много европейски страни, криейки се главно в гори и планински райони.

През зимата се среща около човешки селища, където търси житни зърна. Женските, благодарение на матовото си оперение, лесно се губят в пейзажа на сухи листа и сива земя, мъжкият е трудно да се пренебрегне. Противно на името, по-голямата част от тялото на фазана е червено, но главата всъщност е в красив златист нюанс, подчертан с черни ивици. Крилата, които фазанът използва доста пестеливо, летейки само от време на време на няколко метра, са покрити с металически сини пера.

9. Папска чинка

Папска чинка
Папска чинка

Пъстри птици от Северна Америка липсват в нашия списък досега. Достоен техен представител е папската чинка ( Passerina ciris ), която се среща в крайпътни и горски храсталаци.

Този изключително интересен вид от семейството на кардиналите, чиято дължина на тялото не надвишава 15 см, е много по-малко оперен през първата си година от живота. През втората година на мъжките, като истинска пепеляшка, започват да растат ярки, многоцветни пера: главата става синя, гърбът е зелен, торсът е червен и само върховете на крилата остават сивкави. Благодарение на тази необикновена трансформация чинката безспорно узурпира титлата на най-красивата птица в Съединените щати и отчасти в Мексико, където прекарва зимата.

10. Ръбестоклюн тукан

Ръбестоклюн тукан
Ръбестоклюн тукан

Нашият списък не може да пропусне тукана, една от най-разпознаваемите екзотични птици в света. Характерният клюн и силните цветове са най-интересни в интерпретацията на ръбестоклюния тукан ( Ramphastos sulfuratus ). Видът обитава джунглата от южно Мексико до Колумбия и дори е националната птица на Белиз.

По-голямата част от оперението е черно, но внимание заслужават сочните жълти гърди и шия и най-вече дебелият и извит клюн, с размери до 15 см – зелен, с червен връх и оранжеви петна отстрани. За да е пълна екстравагантността, този необичаен тукан има сини крака и червени пера на опашката.

10 от най-цветните птици в света – обобщение

Защо повечето от най-цветните птици в света идват от тропическите региони? Учените изследват тази тема от дълго време и са стигнали до заключението, че яркото оцветяване не е просто еволюционен въпрос на съвпадение с пищен, екзотичен пейзаж. Изглежда, че диета, богата на цветни плодове и цветя, позволява на отделните видове да произвеждат подходящо изразителни пигменти.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: