Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Настинка: Причини, Симптоми, Усложнения, Лечение

Можете да закупите лекарства за облекчаване на симптомите на настинка от аптеката. Фармацевтът може да ви посъветва за най-доброто лекарство.

Обикновената настинка е вирусна инфекция на носа и гърлото (горните дихателни пътища). Обикновено е безобидна, въпреки че може да не ви се струва така.

Много видове вируси могат да причинят обикновена настинка.

Децата, под 6 години, са изложени на най-голям риск от настинки, но възрастните също могат да прекарат две или три настинки годишно.

Повечето хора се възстановяват от обикновена настинка в рамките седмица или до 10 дни. Симптомите могат да продължат по-дълго при хора, които пушат.

Ако симптомите на настинка не се подобрят, посетете вашия личен лекар.

Какви са причините за обикновена настинка?

Настинката е често срещана инфекция на горните дихателни пътища. Въпреки че много хора смятат, че можете да настинете, като не се обличате достатъчно с топли дрехи през зимата, по-скоро това е мит. Истинският виновник е един от повече от 200 вируса.


Прочети Още: Каква е разликата между грип и настинка?


Обикновената настинка се разпространява, когато вдишвате вирусни частици от кихане, кашлица, при разговор или при здрависване – като след това докоснете устата или носа си.

Можете също да се заразите с вируса, като докоснете замърсена повърхност, до която се е докоснал заразен индивид. Това може да са ключалки, брави, телефони, детски играчки, кърпи и др.

Респираторните вирусите които причиняват настинка могат да бъдат класифицирани в няколко групи. Тези групи включват:

 • човешки риновируси
 • короновирусите
 • парагрипни вируси
 • аденовируси
 • респираторния синцитиален вирус

Риновирусите (които причиняват най-много настинки) могат да живеят до три часа върху твърди повърхности и ръце.

Има и други, които все още не са идентифицирани от съвременната наука.

Човешки риновируси

Тази група вируси – от които има повече от 100 вида – е най-честата идентифицирана причина за настинки.

Човешките риновируси (HRV) са силно заразни. Те обаче рядко водят до сериозни последствия за здравето.

В едно проучване се установява, че риновирусната инфекция значително променя експресията на много гени, свързани с имунния отговор, включително хемокини и антивирусни.

Тази информация би могла да доведе учените до важни пробиви в лечението на обикновената настинка.

Коронавируси

Има много разновидности на коронавирус, които засягат животни, а около шест могат да засегнат и хората. Този тип вирус обикновено причинява лек до умерен ТОРС (тежък остър респираторен синдром).

Парагрипни вируси, аденовирус и респираторен синцитиален вирус

Тези три групи вируси обикновено водят до леки инфекции, но могат да причинят тежки инфекции на долните дихателни пътища при деца, възрастни и най-вече при тези с отслабена имунна система.

Преждевременно родените бебета, децата с астма и тези с белодробни или сърдечни заболявания са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения като бронхит и пневмония.

Една част от парагрипните вируси (HPIV), наречена HPIV-1, причинява круп при децата. Круп се характеризира с силния, стряскащ звук, който се издава, когато заразеният индивид кашля.

Пренаселените градове, лошите условия на живот и стреса увеличават риска от респираторни заболявания. Например, CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ) установяват, че новобранците в армията са изложени на по-голям риск от заразяване с аденовируси.

Симптоми

Симптомите на обикновена настинка, обикновено се появяват от един до три дни след излагане на вирус, причиняващ настинка. Признаците и симптомите, които могат да варират от човек до човек, могат да включват:

 • Хрема или запушен нос
 • Възпалено гърло
 • кашлица
 • Леки болки в тялото или леко главоболие
 • Кихане
 • Леко повишена температура
 • Неразположение

Секрета от носа ви може да стане по-гъст и с жълт или зелен цвят, докато обикновената настинка протича. Това не е индикация за бактериална инфекция.

Усложнения

Обикновената настинка, обикновено, протича без усложнения. В някои случаи обаче, може да засегне гърдите, синусите или ушите. След това инфекцията може да доведе до други състояния като:

Инфекция на ухото: Основните симптоми са болки в ушите или жълт или зелен секрет от носа. Това е по-често при деца.

Синузит: възниква, когато настинката не отшумява и остава дълго време. Симптомите включват възпалени и заразени синуси.

Астма: Затруднено дишане и / или хрипове, които могат да бъдат предизвикани от обикновена настинка.

Гръдна инфекция: Инфекциите от настинка могат да доведат до пневмония и бронхит. Симптомите включват продължителна кашлица, задух и слуз (храчки).

Инфекция на гърлото:  Симптомите включват силна болка в гърлото и понякога кашлица.

Лечение

Няма установен лек за настинка, но комбинирането на лекарства може да облекчи симптомите.

Лекарствата за настинка без рецепта обикновено комбинират болкоуспокояващи с деконгестанти. Те включват:

 • Болкоуспокояващи
 • Назални спрейове
 • Сиропи за кашлица

От алтернативната медицина, цинкът може да се използва най-ефективно, ако се приема 24 часа след първите симптоми.

Казват, че витамин С или храни, богати на него (като цитрусови плодове), засилват имунната система. И често се смята, че ехинацеята и прополиса осигуряват силен тласък на имунната система.

Когато сте хванали настинка се препоръчва да си вземете допълнителна почивка и да се опитате да ядете храни с ниско съдържание на мазнини с високо съдържание на фибри. Трябва също да пиете много течности.

Кога да потърся лекар?

При настинки, които не отшумяват, е необходимо посещение при лекар. Важно е да потърсите лекарска помощ, ако имате температура по-висока от 38,5° C, температура не спада, затруднено дишане, постоянна болка в гърлото, болка в синусите или главоболие.

Децата трябва да бъдат заведени при личния лекар когато имат температура 38° C или по-висока, ако имат симптоми на настинка повече от три седмици или ако някой от симптомите им се усложнява.

Превенция

Няма ваксина срещу обикновената настинка, но можете да вземете предпазни мерки, за да забавите разпространението на простудни вируси:

 • Измий си ръцете. мийте ръцете си често със сапун и топла вода и научете децата си на това. Ако нямате възможност, използвайте дезинфекциращ препарат на базата на алкохол.
 • Дезинфекцирайте нещата си. Почистете плотовете в кухнята и батерията в банята с дезинфектант, особено когато някой от вашето семейство има настинка. Периодично мийте/перете детските играчки.
 • Използвайте носни кърпи. Кихайте и кашляйте с носна кърпа на устата и носа. Изхвърлете използваните носни кърпи веднага след употребата, след което измийте ръцете си със сапун. Учете децата да кихат или кашлят в ръкава на завоя на лакътя, когато нямат носни кърпи. По този начин те покриват устата и носа си, без да използват ръцете си.
 • Не споделяйте предмети и прибори. Не споделяйте чаши или прибори за хранене с други членове на семейството. Етикетирайте чашата с името на човека със настинка.
 • Избягвайте хора с настинка. Избягвайте тесен контакт с всеки, който има настинка.
 • Грижи се за здравето си. Здравословното хранене, спортуването, достатъчното сън и овладяването на стреса може да ви помогнат да се предпазите от настинки.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")