Настинка: Причини, Симптоми, Усложнения, Лечение

настинка

Обикновената настинка е вирусна инфекция на носа и гърлото (горните дихателни пътища). Обикновено е безобидна, въпреки че може да не ви се струва така.

Много видове вируси могат да причинят обикновена настинка.

Децата, под 6 години, са изложени на най-голям риск от настинки, но възрастните също могат да прекарат две или три настинки годишно.

реклама

Повечето хора се възстановяват от обикновена настинка в рамките седмица или до 10 дни. Симптомите могат да продължат по-дълго при хора, които пушат.

Ако симптомите на настинка не се подобрят, посетете вашия личен лекар.

Какво представлява обикновената настинка?

Настинката е инфекциозно респираторно заболяване, което засяга различни части на горната дихателна система, включително носа, гърлото, синусите и трахеята.

Заслужава да се отбележи, че обикновената настинка се причинява от различни вируси, а не само от коронавируси. Основният виновник за повечето настинки е риновирусът.

Терминът „чести“ се използва за описание на настинките, тъй като те са често срещани и широко разпространени.

През целия си живот е вероятно да изпитате повече настинки, отколкото всяка друга болест. Средно възрастните се разболяват от две до три настинки годишно, докато малките деца могат да страдат от четири или повече настинки годишно.

Какви са причините за обикновена настинка?

Настинката е често срещана инфекция на горните дихателни пътища. Въпреки че много хора смятат, че можете да настинете, като не се обличате достатъчно с топли дрехи през зимата, по-скоро това е мит. Истинският виновник е един от повече от 200 вируса.


Прочети Още: Каква е разликата между грип и настинка?


Обикновената настинка се разпространява, когато вдишвате вирусни частици от кихане, кашлица, при разговор или при здрависване – като след това докоснете устата или носа си.

Можете също да се заразите с вируса, като докоснете замърсена повърхност, до която се е докоснал заразен индивид. Това може да са ключалки, брави, телефони, детски играчки, кърпи и др.

Респираторните вирусите които причиняват настинка могат да бъдат класифицирани в няколко групи. Тези групи включват:

 • човешки риновируси
 • короновирусите
 • парагрипни вируси
 • аденовируси
 • респираторния синцитиален вирус

Риновирусите (които причиняват най-много настинки) могат да живеят до три часа върху твърди повърхности и ръце.

Има и други, които все още не са идентифицирани от съвременната наука.

Човешки риновируси

Тази група вируси – от които има повече от 100 вида – е най-честата идентифицирана причина за настинки.

Човешките риновируси (HRV) са силно заразни. Те обаче рядко водят до сериозни последствия за здравето.

В едно проучване се установява, че риновирусната инфекция значително променя експресията на много гени, свързани с имунния отговор, включително хемокини и антивирусни.

Тази информация би могла да доведе учените до важни пробиви в лечението на обикновената настинка.

Коронавируси

Има много разновидности на коронавирус, които засягат животни, а около шест могат да засегнат и хората. Този тип вирус обикновено причинява лек до умерен ТОРС (тежък остър респираторен синдром).

Парагрипни вируси, аденовирус и респираторен синцитиален вирус

Тези три групи вируси обикновено водят до леки инфекции, но могат да причинят тежки инфекции на долните дихателни пътища при деца, възрастни и най-вече при тези с отслабена имунна система.

Преждевременно родените бебета, децата с астма и тези с белодробни или сърдечни заболявания са изложени на по-голям риск от развитие на усложнения като бронхит и пневмония.

Една част от парагрипните вируси (HPIV), наречена HPIV-1, причинява круп при децата. Круп се характеризира с силния, стряскащ звук, който се издава, когато заразеният индивид кашля.

Пренаселените градове, лошите условия на живот и стреса увеличават риска от респираторни заболявания. Например, CDC (Центрове за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ) установяват, че новобранците в армията са изложени на по-голям риск от заразяване с аденовируси.

Симптоми

Симптомите на обикновена настинка, обикновено се появяват от един до три дни след излагане на вирус, причиняващ настинка. Признаците и симптомите, които могат да варират от човек до човек, могат да включват:

 • Хрема или запушен нос
 • Възпалено гърло
 • кашлица
 • Леки болки в тялото или леко главоболие
 • Кихане
 • Леко повишена температура
 • Неразположение

Секрета от носа ви може да стане по-гъст и с жълт или зелен цвят, докато обикновената настинка протича. Това не е индикация за бактериална инфекция.

Стадиите на обикновената настинка включват ранен, активен и късен.

Ранен (дни 1 до 3)

След излагане на вирус на настинка обикновено отнема около един до три дни, за да се появят симптомите.

Един от първите признаци, които може да забележите, е гъдел или дразнене в гърлото, което приблизително половината от всички хора с настинка изпитват като първи симптом.

Освен това по време на този ранен етап може да изпитате и други симптоми на обикновена настинка като:

Активен (дни 4 до 7)

По време на този етап на настинка симптомите обикновено се засилват или достигат своя връх. В допълнение към симптомите, споменати в първия етап, може да изпитате и следното:

 • Болки в тялото
 • Главоболие
 • Хрема
 • Умора
 • Треска (по-често се наблюдава при деца)

Късен (дни 8 до 10)

По време на този етап симптомите на настинка обикновено започват да отшумяват. Въпреки че някои хора могат да се възстановят напълно в този момент, обикновено е някои симптоми да продължават.

Продължителната кашлица е често срещано явление, което може да продължи до два месеца след респираторна инфекция.

Ако симптомите Ви се влошат, температурата Ви се възобнови или имате някакви тревожни промени, препоръчително е да потърсите медицинска помощ.

Възможно е да сте развили друга инфекция или усложнение, като бронхит, синузит или пневмония.

Какви са симптомите на обикновена настинка при бебета?

Бебетата с настинка могат да проявят следните симптоми:

 • Носът им може да започне да тече, като секрецията първоначално е прозрачна, а по-късно става по-гъста, възможно е да изглежда сива, жълта или зелена.
 • Кихане.
 • Треска, варираща от 38,3 до 38,9 градуса по Целзий.
 • Намален апетит.
 • Повишено слюноотделяне поради възпалено гърло и затруднено преглъщане.
 • Кашлица.
 • раздразнителност.
 • Леко подути жлези.

Как се различават симптомите на настинка от по-тежките инфекции при бебета и деца?

Ако детето ви проявява някой от следните симптоми, важно е да се свържете с лекар, тъй като тези признаци може да показват по-сериозно състояние от обикновена настинка:

 • Треска при бебе на 2 месеца или по-малко.
 • Затруднено дишане, особено ако ноздрите на вашето бебе или дете се разширяват при всяко вдишване.
 • Бързо или затруднено дишане.
 • хрипове.
 • Видими ребра при всеки дъх.
 • Синкави устни.
 • Отказ от ядене или пиене, което може да е признак на дехидратация.
 • Болка в ухото.
 • Прекомерна нервност или сънливост.
 • Упорита кашлица, продължаваща повече от 3 седмици.

Усложнения

Обикновената настинка, обикновено, протича без усложнения. В някои случаи обаче, може да засегне гърдите, синусите или ушите. След това инфекцията може да доведе до други състояния като:

Инфекция на ухото: Основните симптоми са болки в ушите или жълт или зелен секрет от носа. Това е по-често при деца.

Синузит: възниква, когато настинката не отшумява и остава дълго време. Симптомите включват възпалени и заразени синуси.

Астма: Затруднено дишане и / или хрипове, които могат да бъдат предизвикани от обикновена настинка.

Гръдна инфекция: Инфекциите от настинка могат да доведат до пневмония и бронхит. Симптомите включват продължителна кашлица, задух и слуз (храчки).

Инфекция на гърлото:  Симптомите включват силна болка в гърлото и понякога кашлица.

Лечение

Няма установен лек за настинка, но комбинирането на лекарства може да облекчи симптомите.

Обикновено настинките се подобряват сами в рамките на седем до 10 дни и рядко преминават в по-тежки състояния. Лечението на обикновена настинка включва използването на лекарства без рецепта (OTC) за облекчаване на симптомите и осигуряване на комфорт, докато се възстановявате.

Лекарствата за настинка без рецепта обикновено комбинират болкоуспокояващи с деконгестанти. Те включват:

 • Болкоуспокояващи
 • Назални спрейове
 • Сиропи за кашлица

От алтернативната медицина, цинкът може да се използва най-ефективно, ако се приема 24 часа след първите симптоми.

Казват, че витамин С или храни, богати на него (като цитрусови плодове), засилват имунната система. И често се смята, че ехинацеята и прополиса осигуряват силен тласък на имунната система.

Когато сте хванали настинка се препоръчва да си вземете допълнителна почивка и да се опитате да ядете храни с ниско съдържание на мазнини с високо съдържание на фибри. Трябва също да пиете много течности.

Защо антибиотиците не могат да излекуват настинка?

Антибиотиците са лекарства, предназначени да се борят с инфекции, причинени от бактерии. Тъй като настинките се причиняват от вируси, антибиотиците са неефективни при лечението на настинки.

В някои случаи децата могат да получат усложнения в резултат на бактериални инфекции, като ушни инфекции или пневмония. В такива ситуации лекарите могат да предписват антибиотици за справяне с тези специфични заболявания.

Как се лекуват обикновените настинки при бебета?

Освен ако не сте посъветвани от лекар, избягвайте да давате на бебето лекарства без рецепта за кашлица или настинка. Вместо това следвайте тези стъпки, за да управлявате обикновена настинка при бебета:

 1. Уверете се, че вашето бебе е добре отпочинало.
 2. Предложете течности, за да поддържате бебето си хидратирано. За кърмачета под 6 месеца се препоръчва кърма или адаптирано мляко. На 6 месеца можете да въведете и малко вода.
 3. Помогнете за облекчаване на запушения нос, като използвате капки физиологичен разтвор: Използвайте капки физиологичен разтвор без рецепта в ноздрите на вашето бебе около 15 минути преди хранене, за да разхлабите слузта. Използвайте гумена круша или орално устройство за засмукване, за да отстраните течността и слузта, позволявайки на вашето бебе да диша и да се храни едновременно.
 4. Намалете дразненето на носа с вазелин: Внимателно нанесете вазелин върху външната страна на ноздрите на вашето бебе, като избягвате запушване на носния проход. (Избягвайте да използвате спрейове за нос, освен ако не е препоръчано от доставчик на здравни услуги, тъй като продължителната употреба може да влоши задръстванията.)
 5. Използвайте овлажнител или изпарител: Увеличете влажността в стаята на вашето бебе с помощта на овлажнител или изпарител. Почистете и подсушете устройството старателно преди употреба, за да предотвратите развитието на бактерии или мухъл. Уверете се, че филтърът е в добро състояние и сменете, ако е необходимо. Избягвайте използването на изпарители с гореща вода поради риск от изгаряния.
 6. Опитайте вдишване с пара: Ако нямате овлажнител, заведете бебето си в задушена стая, като например баня с течаща топла вода. Седнете заедно в задушената стая за около 15 минути, като се уверите, че бебето ви никога не остава само. Бъдете внимателни около водата и топлата вана също може да осигури облекчение.

Не забравяйте да се консултирате с лекар за персонализирани съвети и насоки относно състоянието на вашето бебе.

Превенция

Няма ваксина срещу обикновената настинка, но можете да вземете предпазни мерки, за да забавите разпространението на простудни вируси:

 • Измий си ръцете. мийте ръцете си често със сапун и топла вода и научете децата си на това. Ако нямате възможност, използвайте дезинфекциращ препарат на базата на алкохол.
 • Дезинфекцирайте нещата си. Почистете плотовете в кухнята и батерията в банята с дезинфектант, особено когато някой от вашето семейство има настинка. Периодично мийте/перете детските играчки.
 • Използвайте носни кърпи. Кихайте и кашляйте с носна кърпа на устата и носа. Изхвърлете използваните носни кърпи веднага след употребата, след което измийте ръцете си със сапун. Учете децата да кихат или кашлят в ръкава на завоя на лакътя, когато нямат носни кърпи. По този начин те покриват устата и носа си, без да използват ръцете си.
 • Не споделяйте предмети и прибори. Не споделяйте чаши или прибори за хранене с други членове на семейството. Етикетирайте чашата с името на човека със настинка.
 • Избягвайте хора с настинка. Избягвайте тесен контакт с всеки, който има настинка.
 • Грижи се за здравето си. Здравословното хранене, спортуването, достатъчното сън и овладяването на стреса може да ви помогнат да се предпазите от настинки.

Как могат да се предотвратят настинките при бебетата?

За да предпазите бебето си от настинка, най-добрият подход е да го държите далеч от хора, които имат настинка. Ако е възможно, препоръчително е да държите бебето си у дома, тъй като вирусът, който причинява леко заболяване при по-големи деца или възрастни, може да бъде по-сериозен за кърмачетата.

Практикуването на подходяща хигиена на ръцете е от решаващо значение за намаляване на разпространението на настинки:

 • Възрастните, които влизат в контакт с бебета или малки деца, трябва да мият ръцете си след кашляне, кихане или избърсване на носа.
 • Измийте ръцете си, след като сте докоснали някой с настинка.
 • След като почистите носа на вашето бебе, не забравяйте да измиете ръцете си и ръцете на вашето бебе.
 • Редовно почиствайте играчките и избягвайте споделянето на играчки, които бебетата слагат в устата си.
 • Когато нямате сапун и вода, използвайте предварително навлажнени кърпички или дезинфектанти за ръце. Въпреки това, дръжте дезинфектантите за ръце далеч от деца, тъй като те могат да бъдат вредни при поглъщане.
 • Уверете се, че вашето бебе е в крак с всички препоръчани имунизации. Въпреки че няма да предотвратят настинки, те могат да помогнат за предотвратяване на определени усложнения като бактериални инфекции в ушите или белите дробове.

Кога да потърся лекар?

При настинки, които не отшумяват, е необходимо посещение при лекар. Важно е да потърсите лекарска помощ, ако имате температура по-висока от 38,5° C, температура не спада, затруднено дишане, постоянна болка в гърлото, болка в синусите или главоболие.

Децата трябва да бъдат заведени при личния лекар когато имат температура 38° C или по-висока, ако имат симптоми на настинка повече от три седмици или ако някой от симптомите им се усложнява.

Влияе ли настинката на бременността?

Преживяването на настинка по време на бременност обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това е важно да бъдете внимателни, когато обмисляте лекарства за настинка за облекчаване на симптомите.

Консултацията с вашия доставчик на здравни услуги ще ви помогне да определите кои лекарства са безопасни за употреба по време на бременност.

Ако подозирате, че може да имате грип или ако развиете треска, препоръчително е незабавно да се свържете с вашия доставчик на здравни услуги. В такива случаи може да е необходима бърза медицинска помощ.

Обикновена настинка срещу грип – каква е разликата?

Разграничаването на настинка от грип може да бъде предизвикателство, тъй като те споделят много сходни симптоми. И двете заболявания са разпространени през студените месеци и засягат предимно горните дихателни пътища.

Различни вируси обаче са отговорни за причиняването на всяко състояние. Грипният вирус причинява грип, докато различни други вируси допринасят за обикновената настинка.

Основната разлика между настинка и грип е, че грипът е по-вероятно да бъде придружен от треска и втрисане. Докато възрастните обикновено не изпитват треска, когато имат обикновена настинка, децата понякога могат да имат такава.

Освен това грипът има тенденция да причинява по-интензивни симптоми и болки в тялото в сравнение с настинката.

Въпреки че и двете заболявания могат да доведат до усложнения, усложненията, свързани с грипа, могат да бъдат тежки и потенциално животозастрашаващи.

Заключение

Докато обикновената настинка може да бъде притеснителна, тя обикновено не е сериозно заболяване.

Можете да облекчите симптомите на настинка с помощта на лекарства. За да улесните по-бързото възстановяване, осигурете си достатъчно почивка, останете хидратирани и минимизирайте контакта с другите.

Ако симптомите ви продължават повече от 10 дни без подобрение, препоръчително е да потърсите медицинска помощ.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЗДРАВЕ: