Науката зад Това Защо Някои Хора са Левичари

левичари

Левичарството е сравнително рядко, като само около 10% до 15% от населението са левичари.

Предпочитанието коя ръка да е „основната“ се забелязва още в ранна детска възраст. Причините, поради които някои хора са левичари, все още не са напълно изяснени.

В тази статия ще разгледаме науката зад левичарството, включително какво го причинява, как влияе на мозъка и защо е възникнало.

реклама

Какво причинява левичарството?

Смята се, че левичарството (Синистралност) се причинява от комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Първоначално вярването е било, че един ген е отговорен за определянето на доминирането на ръцете.

Скорошни проучвания обаче показват, че предпочитанието за ръце се влияе от множество гени, вероятно до 40.

Въпреки че всеки ген може да има малък ефект сам по себе си, заедно те имат значително влияние. Изглежда, че някои от тези гени участват в установяването на цялостната асиметрия на тялото по време на ранното развитие.

Въпреки това учените са идентифицирали само ограничен брой гени и е вероятно други фактори като пренаталната среда и културните влияния също да допринесат за предпочитането за използване на лявата ръка.

Проучванията също показват, че левичарството е склонно да се разпространява в семействата, което предполага, че може да има генетичен компонент. Все още обаче не са идентифицирани специфичните гени, които са отговорни за левичарството.

Факторите на околната среда също могат да играят роля за левичарството. Например, някои проучвания предполагат, че излагането на определени хормони в утробата може да увеличи вероятността от левичарство.

Освен това проучванията също показват, че левичарството е по-често при хора, които са родени преждевременно или са с ниско тегло при раждане.

Как левичарството влияе на мозъка?

Левичарите се свързват с разлики в структурата и функцията на мозъка в сравнение с десничарите.

Например, някои проучвания показват, че мозъците на левичарите имат повече връзки между двете полукълба, което може да помогне да се компенсира факта, че лявото полукълбо (което обикновено е доминиращо при хората с дясна ръка) е по-малко доминиращо при левичарите.

Освен това левичарите може да са по-добри в определени типове задачи, като например пространствено логическо разсъждение, поради разликите в мозъчната структура и функция. Въпреки това, левичарството се свързва и с повишен риск от някои неврологични състояния, като дислексия и шизофрения.

Защо е възникнало левичарството?

Еволюционните причини зад левичарството не са напълно разбрани, но има няколко теории, които са разглеждат.

Една теория предполага, че левичарството може да се е развило като начин за увеличаване на разнообразието в популациите. Тъй като левичарството е сравнително рядко, то може да е осигурило предимство за оцеляване в ситуации, в които са били необходими неочаквани движения, като например по време на битка или лов.

Друга теория предполага, че левичарството може да се е развило като начин за подобряване на социалното сътрудничество. Тъй като левичарството е сравнително рядко, левичарите може да са били по-забележими в социалните групи, което би могло да доведе до засилено сътрудничество и социално обвързване.

Погрешно схващане за лявата ръка

Едно често срещано погрешно схващане за лявата ръка е, че тя по своята същност е по-слаба или по-малко способна от дясната ръка. Това обаче е невярно.

Въпреки че е вярно, че много инструменти и уреди са предназначени за използване с дясна ръка, левичарите са напълно способни да използват лявата си ръка за различни задачи и дейности и дори могат да превъзхождат десничарите в определени области.

Всъщност някои проучвания показват, че левичарите могат да имат определени предимства, като например по-добро пространствено мислене и креативност.

Други възможни погрешни схващания за левичарите могат да включват:

 • Левичарите са по-тромави.
 • Левичарството е признак на отклонение или ненормалност.
 • Левичарите са по-склонни да имат затруднения в ученето или проблеми с психичното здраве.
 • Левичарството е резултат от лошо родителство.
 • Левичарите не са толкова добри в спорта или други физически дейности, колкото десничарите.

Важно е да се отбележи, че всичко това са погрешни схващания и че левичарите са също толкова способни и компетентни, колкото десничарите.

Важно е да се избягва поддържането на вредни стереотипи или предположения за левичарите и да се възхваляват уникалните способности и таланти на всички хора, независимо от доминиращата им ръка.

Известните левичари

Много велики хора в историята са били левичари, включително художници, музиканти, политици и спортисти. Ето само няколко примера:

 • Алберт Айнщайн – физик и нобелов лауреат
 • Леонардо да Винчи – известен художник и изобретател
 • Лудвиг ван Бетовен – прочут композитор
 • Кралица Елизабет II – кралица на Обединеното кралство
 • Владимир Ленин – руски революционер, политик
 • Махатма Ганди – индийски лидер и активист за независимост
 • Диего Марадона – аржентински футболист и треньор, считан за един от най-великите на всички времена
 • Юлий Цезар – римски държавник и военачалник
 • Наполеон Бонапарт – френски военачалник и император.
 • Бил Гейтс – предприемач и филантроп
 • Мария Кюри – физик и химик от полски произход и първата жена, спечелила Нобелова награда
 • Рафаел Надал – испански тенисист и многократен шампион от Големия шлем
 • Опра Уинфри – медиен изпълнителен директор и водещ на токшоу
 • Пол Маккартни – британски музикант и член на The Beatles

Тези хора, заедно с безброй други, са постигнали голям успех и са направили значителен принос в своите области, доказвайки, че левичарството не е пречка за успех или постижения.

Заключение

Левичарството е сложна човешка черта, която се влияе както от генетични фактори, така и от фактори на околната среда.

Докато точните причини, поради които някои хора са левичари, все още не са напълно изяснени, проучванията показват, че левичарството е свързано с разлики в структурата и функцията на мозъка и може да се е развило по различни причини, включително за увеличаване на разнообразието в популациите и подобряване на социалното сътрудничество.

Левичарството не е проблем или недостатък по никакъв начин. Всъщност да си левичар е просто естествена вариация в човешката биология, точно както да имаш сини очи или къдрава коса.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: