Начини за естествено повишаване на енергийните нива

Начини-за-естествено-повишаване-на-енергийните-нива

Писнало ли ви е да се чувствате уморени през цялото време? Чуденето как да се справите с повишаване на енергийните нива? Това е често срещана грижа в наши дни, тъй като все повече и повече хора прекарват следобедите си в спад, от който изглежда никога не се възстановяват.

Всеки е свикнал да се чувства уморен след дълъг работен ден, но хроничното ниско ниво на изтичане на енергия може да бъде още по-вредно.

Ако не страдате от грип, но все още чувствате, че енергийните ви нива са вечно изчерпани, може би е време да проучите начини как да увеличите енергийните нива, така че да можете да се ободрите, когато е необходимо.

реклама

Значението на високо енергийно ниво

Да останете активни и енергични е едно от най-важните неща, които можете да направите за здравето си.

Проучванията съобщават, че липсата на физическа активност може да доведе до депресия, наддаване на тегло и по-ниска мотивация да вършите най-добрата работа.

Така че, ако установите, че постоянно избирате дрямка пред тренировка, време е да се справите с причината за изтощението си и да помислите за повишаване на енергийните нива.

Причини за ниска енергия

Повечето случаи на обедно изтощение могат да бъдат свързани с фактори на начина на живот, като употребата на:

  • алкохол или наркотици;
  • нискокачествена диета;
  • липса на сън;
  • физически упражнения;
  • странични ефекти от вашите лекарства;
  • недиагностицирани медицински състояния.

Ако ниското ниво на енергия се отразява на живота ви, важно е да разберете как да увеличите нивата на енергия, така че да можете да се справите отново със симптомите си и да предотвратите справянето с по-сериозни проблеми в бъдеще.

15 най-добри начина за повишаване на енергийните нива

По-лесно е, отколкото си мислите, да увеличите издръжливостта си и да подобрите чувствата си всеки ден. Тези съвети са един чудесен начин да започнете.

1. Яжте храни, богати на желязо

Този основен микроелемент е това, което тялото ви използва, за да произвежда енергия от глюкоза, която е основният източник на гориво както за тялото, така и за мозъка ви.

Без адекватно снабдяване с желязо ще почувствате, че се изтощавате бързо. Вземайте ежедневна добавка с желязо, за да облекчите проблема. На-добре се заредете с богати на желязо храни като червено месо, риба, пиле, яйца, пълнозърнести храни и листни зеленчуци като зеле и спанак.

2. Разходете се навън

Понякога всичко, което е необходимо, за да разпръснете скуката на деня си, е известно време на чист въздух, за да събудите сетивата си и да се върнете в състояние на готовност.

Вашата продуктивност вероятно ще се възползва от процеса.

Ако напускането на бюрото ви не е опция, помислете дали да научите някои техники за „офис тренировка“, които ще ви предотвратят да се чувствате схванати и да изпадате в ступор през следобеда.

3. Увеличете своите витамини от група В

Тази изчерпателна гама от основни витамини е отговорна за подхранването на тялото ви с въглехидрати, протеини и мазнини, от които се нуждае, за да функционира без умора.

Така че ежедневният прием на B-мултивитамини е добра идея, ако не получавате достатъчно от пълнозърнести храни или риба и домашни птици.

4. Взимайте си зареждаща дрямка

Може да почувствате, че дрямката е признак на провал, защото се поддавате на умората си.

Но истината е, че проучванията показват, че силната дрямка в подходящ момент може да обърне ефектите от претоварването с информация, да ви помогне да запазите наученото и дори подобрете резултатите си за цял ден.

Всичко от 25 до 60 минути изглежда идеално, по-дълго може да станете твърде сънливи.

5. Намерете здравословни изходи за вашия стрес

Малко неща са по-изтощителни от живота с хроничен стрес, така че намирането на начини да поддържате нивата си под контрол може да направи чудеса за вашата продуктивност всеки ден.

Прекарвайте известно време всяка сутрин в медитация или дори тренировка и ще откриете, че стресът ви ще падне от раменете ви, оставяйки ви повече енергия, за да се справите с причината за стреса си.

6. Проверете функцията на щитовидната си жлеза

Ако имате необяснимо ниски нива на енергия редовно, проблемът може да произтича от щитовидната ви жлеза.

Посещението при вашия лекар ще ви позволи да си направите кръвен тест, за да разберете дали имате проблеми с щитовидната жлеза, които допринасят за вашите симптоми.

7. Увеличете приема на магнезий

Магнезият често се смята за хранително вещество против стрес и има основателна причина!

Този минерал се намира в цели, здравословни храни богати на магнезий като боб, ядки, семена и листни зеленчуци и е важен за повишаване на енергийните нива.

Магнезият е отговорен за над 300 биохимични процеса в тялото ви, включително превръщането на глюкозата в лесна енергия.

Това означава, че оставянето на вашите нива да спаднат може да доведе до по-ниска енергия от средната.

8. Изберете сложни въглехидрати

Ако не следите качеството на въглехидратите, които приемате всеки ден, вероятно ще изпратите тялото си през цикли на високи нива на захар и сривове, докато преработва тези съставки, оставяйки ви да се чувствате изтощени.

По-добра идея е да се напълните със сложни въглехидрати като кафяв ориз и пълнозърнести храни, за да не се изтощавате от неравномерни енергийни нива.

9. Спете достатъчно

Осем часа сън трябва да е минимумът за здрави възрастни, тъй като почивката е времето, когато клетките ви могат да преработят протеина, от който се нуждаят, за да се възстановят.

По същия начин липсата на сън ще ви затрудни да се концентрирате през деня и дори ще отслаби имунната ви система.

10. Кажете не на захарта

Простите въглехидрати вече са установени като лоши за вашето тяло, но още по-добра идея е да избягвате напълно сладките храни.

Стоенето настрана от сладкиши ще поддържа кръвната ви захар балансирана през целия ден. Това ще ви попречи да се изтощите, когато въздействието на вашата закуска отслабне.

11. Вземете спирулина

Сладководните водорасли може да звучат като странен лек за умора, но този уникален източник на храна е пълен с основни витамини и минерали като магнезий, желязо и цинк.

Добавянето само на няколко чаени лъжички спирулина  към ежедневното ви смути може да гарантира, че енергийните ви нива остават високи.

12. Приемайте по-малко кофеин

Колкото и да искате да разчитате на тази следобедна чаша кафе, за да се събудите всеки ден, това не е добър навик.

Кофеинът стимулира производството на хормон на стреса в тялото ви, което смекчава енергийния тласък, който осигурява, с тревожност и раздразнителност.

По-добра идея? Вместо това се придържайте към чайове с ниско съдържание на кофеин.

13. Не пропускайте закуската

Може да не се смятате за сутрешен човек, но здравословната закуска все още е един от най-добрите начини да започнете деня си правилно.

Хората, които се засищат на закуска, обикновено започват деня си в по-добро настроение.

Те имат по-високи нива на енергия през деня, което ви помага да се преборите с чувството на обедно изтощение.

14. Пийте повече вода

Кофеинът и алкохолът могат да дехидратират клетките ви, но пиенето на много вода ще ви поддържа по-добро здраве.

Жаждата често е водеща причина за умора, така че носенето на бутилка вода със себе си може да се окаже най-добрият начин да се ободрите по време на сънливост.

Опитайте да влеете водата си с плодове, за да придадете по-сладък и приятен вкус!

15. Хапнете си лека закуска

Правилната храна в точното време ще промени ежедневните ви енергийни нива.

Планирайте да заредите организма си с малко протеини в средата на деня и обмислете съчетаването на закуската с малко чай.

Естествено повишаване на енергийните нива – Обобщение

Да знаете как да повишавате нивата на енергия всеки ден не е лесно, но тези съвети са предназначени да ви дадат насоки откъде да започнете.

Започнете да ги включвате в ежедневието си и може да се изненадате колко по-добре се чувствате всеки ден, без умората да ви спира.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: