Невербална комуникация: Как да разбирате езика на тялото

невербална комуникация

Всички от агенти на ФБР до специалисти по човешки ресурси, използват езика на тялото (невербална комуникация) за да се сдобият с улики и/или информация за характера на човек.

Обичайно е медийните коментатори да разглеждат внимателно позите, жестовете и израженията на лицата на публични личности за да научат нагласите, вярванията и вътрешните им светове.

В началото на 70-те години на миналия век Алберт Мехрабиан, инженер, превърнал се в пионер в изследовател на невербалната комуникация, открива това, което понякога е известно като правило 7-38-55.

реклама

Това означава, че от комуникацията само 7% са вербални (само с думи), 38% са гласови (тон на глас, интонация и други звуци), а 55% са чрез невербални (без думи) форми на комуникация.

Невербалните послания са толкова важни за успеха в живота, че лидерите в много области дори наемат лични експерти по езика на тялото, за да им помогнат да общуват по-добре без думи.

За обикновения човек голяма част от възприятието за езика на тялото е привидно автоматично.

Например когато вашият ръководител ви дава инструкции и вашето кимване вероятно им позволява да научат, какво сте разбрали и дали го разбирате като цяло.

И все пак, когато става въпрос за истинско разбиране как хората общуват невербално, си струва да научите тънкостите на невербалната комуникация, позната като езика на тялото.

Какво е невербална комуникация?

На най-основно ниво езикът на тялото е. Езикът на тялото е историята, която нашите тела разказват за това как мислим и какво чувстваме.

Разбирането на езика на тялото изисква преглед на различните видове невербална комуникация и какво могат да означават те.

Видове невербална комуникация

Според Барбара и Алън Пийз, автори на „ Най-новата книга за езика на тялото “, изследователите са записали почти милион невербални знаци и сигнали.

Някои от тези знаци и сигнали включват:

  • изражения на лицето (повдигнати вежди, показващи изненада, намръщен, показващ гняв,  навъсен, показващ тъга)
  • невербални знаци (усмихване, намигване, кимане)
  • жестове с ръце (палци нагоре, помахване, сочене)
  • поза (прегърбена, накланяне на глава, изправен)
  • зрителен контакт

Как да разбираме и четем езика на тялото

Повечето хора забележително не са наясно със сигналите на езика на тялото и тяхното въздействие, въпреки факта, че са чули за вербална комуникация и това, че повечето от съобщенията във всеки разговор лице в лице се разкриват чрез телесни сигнали.

Четенето и разбирането на езика на тялото отнема време и е важно в няколко аспекта на живота, включително:

  • изразяване и разбиране на интимност
  • предоставяне и получаване на информация
  • постигане на професионализъм

Ето няколко съвета, които трябва да имате предвид, докато работите върху подобряването на вашите невербални комуникационни умения.

Запишете себе си

Блейк Ийстман, създател на The Nonverbal Group и бивш помощник професор по психология в Ню Йорк, предполага, че записването на себе си общувайки или под формата на презентация, или с доверен приятел е един от най-добрите инструменти за повишаване на разбирането на езика на тялото ни.

„Необработените поведенчески данни – показвани чрез видео – са реалността на случващото се“, казва той.

Според Ийстман анализирането на видеото ни позволява да забавим темпото и по-отблизо да проучим как общуваме невербално.

Микро-изрази

За да станете проницателен наблюдател на невербалната комуникация, трябва да обърнете внимание на фините движения, като накланяне на главата, завъртане на очите или малки измествания на устата.

Гледането на нечие лице или тяло за фини движения може да ви помогне да се настроите по-отблизо на това, което той съзнателно или несъзнателно изразява.

Проучете вашите предположения

Както голяма част от езика на тялото ни е автоматичен, така и голяма част от нашето възприятие за езика на тялото на другите е автоматичен.

Някой може да има празно изражение на лицето си, което може да приемете за незаинтересованост или дори гняв. Но това не винаги е така. Може би този израз е начинът, по който те изразяват задоволство или може би мислите им са някъде другаде.

Когато е подходящо, може да зададете лек разяснителен въпрос, за да съпоставите емоциите с израженията на лицето. Може да попитате например: „Как се чувствате от това, което току-що казах?“

Поставете невербалната комуникация в контекст

Невербалната комуникация се тълкува различно в различните култури и условия.

Целувката по бузата може да бъде романтичен жест в Америка, но просто платоничен поздрав в части от Европа. Продължителният зрителен контакт може да сигнализира за учтиво внимание по време на работа, но може да изглежда груб в обществения парк.

За да изучавате човешкото поведение чрез езика на тялото отчасти изисква изучаване на неизказаните правила на субкултурите и обкръжението, което обитавате.

Оставете място за неизвестното

Когато тълкуваме невербалната комуникация на другите, лесно може да предположим, че това, което виждаме във взаимодействието, е правилното.

Eastman, който е обучил хиляди клиенти как да подобрят езика на тялото си, съветва да признаем това, което не знаем за това как другите комуникират.

Той казва: „Често има поведенческа разлика между това, което хората искат да покажат и как го показват.

Освен поведенческото разминаване, не трябва да пренебрегвате въздействието на болестите, разсейването или просто лош ден, които могат да повлияят на езика на тялото на човек при всяко взаимодействие.

Може ли езикът на тялото да бъде подвеждащ?

„Ние никога не сме в състояние, в което да не предаваме информация“, каза Джо Наваро, автор на „ Речникът на езика на тялото “ в интервю за списание Wired.

Наваро, бивш агент на ФБР, знае от първа ръка колко информация можем да научим чрез жестове, движения на тялото, изражения на лицето и тон на гласа. Той също така знае колко внимателни трябва да бъдем в начина, по който тълкуваме езика на тялото.

Например, да кажем, че вашият съпруг кръстоса ръце. Може да предположите, че се затварят, но какво ще стане, ако кръстосаните им ръце показват самопрегръдка? Или може би вашият колега се прокашля и вие ще се чудите дали не лъже за нещо. Но помислихте ли, дали е възможно да има настинка или да го е подразнило гърлото?

Според Наваро и Ийстман това са често срещани фалшиви сигнали за езика на тялото. Кръстосването на ръцете и прокашлянето може да бъде едновременно самоуспокояващо или успокояващо поведение и не е непременно доказателство за незаинтересованост или лъжа.

Значението, което придаваме на езика на тялото на другите, може да бъде силно подвеждащо.

Да приемем, че мислите някого за недружелюбен, защото той не се усмихва толкова много, колкото се очаква в обществото. Но е възможно човека да е по-добър, отколкото си представяте. Всъщност някои хора изпитват притъпен афект, при който показват по-малко изражения на лицето от други.

Ийстман казва: „Първата стъпка в поведението при четене на сигналите на тялото е наистина да разбереш колко често грешиш“.

Като цяло разбирането на това, което се казва без думи, изисква практика и любопитство – и готовност понякога да грешите – относно човешкото поведение.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: