11 ползи от ниацинамид за лицето

11 ползи от ниацинамид за лицето

Ниацинамидът или никотинамидът е вид витамин B3. Приемането му може да помогне за предотвратяване на дефицит на B3 и може да лекува акне и екзема. Необходими са обаче повече изследвания.

Ниацинамидът е съставка за грижа за кожата, която може да лекува практически всички кожни проблеми, като пигментация, бръчки, акне, излишен себум, разширени пори, сухота и зачервяване.

Известен още като витамин B3, той е толкова универсален, нежен и ефективен, че всеки трябва да използва или поне да го опита.

реклама

Тази статия разглежда какво представлява ниацинамид, предимствата и какво да търсите в продуктите.

Какво е ниацинамид?

Ниацинамидът е активната форма на витамин В3 (ниацин или никотинова киселина). Друго име, което обикновено се използва в изследванията, е никотинамид.

Като водоразтворим витамин е под формата на прах и не се разтваря в масло.
Ето защо обикновено ще го намерите в серуми на водна основа, както и в  овлажняващи гелове.

Как действа ниацинамид?

В нашето тяло ниацинамида се произвежда, когато ядем храни, богати на ниацин, като телешки черен дроб, пилешки гърди и ориз.

Ние превръщаме ниацин в активен ниацинамид, който от своя страна действа като предшественик на коензимите NADH и NADPH.

Тези коензими повишават клетъчния метаболизъм, което означава, че дават на нашите кожни клетки енергията, от която се нуждаят, за да изпълняват функциите си.
Всъщност NADH и NADPH участват в над 40 биохимични процеса, включително важни задачи като възстановяване на ДНК и клетъчна трансформация.

Но не е нужно да разчитате само на вашата диета, за да могат клетките на кожата да се възползват от този витамин.

Тъй като ниацинамидът лесно прониква, можем да го приложим и локално, за да получим още повече от това, което може да предложи.

Ето основните му механизми на действие:

 • Фотозащитно
 • Противовъзпалително
 • Антимикробен агент
 • Себостатичен (намаляване на секрецията на себум)
 • Успокояващо
 • Изсветляващо

Как влияе ниацинамид на кожата ви?

Ниацинамидът играе роля в образуването на клетките на кожата и ги предпазва от фактори на околната среда като излагане на слънце, замърсяване и токсини. Той може ефективно да се справи с проблемите с акнето, особено по-тежките видове като възпалителни папули и пустули. При постоянна употреба може да забележите намаляване на лезиите и цялостно подобряване на текстурата на кожата.

Сега нека поговорим за конкретните ползи от ниацинамида в рутинната ви грижа за кожата (това е ДЪЛЪГ списък!).

Ето всички начини, по които може да помогне на кожата ви:

1. Бори се със свободните радикали

Установено е, че ниацинамидът предпазва от свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес.

Вижте още: 17 Страхотни храни против стрес и безпокойство

Свободните радикали са нестабилни молекули, които причиняват признаци на стареене, като изчерпват естествените антиоксиданти на кожата и увреждат протеините, ДНК и други части от кожните клетки.

Можете да го използвате като ежедневен антиоксидант вместо витамин С. Той е по-нежен и по-стабилен от L-аскорбиновата киселина, която се окислява бързо и често е дразнеща.

2. Намалява пигментацията

Ниацинамидът е доказано лечение за пигментни петна, обезцветяване и хлоазма.

Това проучване показа значително намаляване на обезцветяването, след като участниците са използвали само 2%  ниацинамид в продължение на четири седмици.
За мелазма това проучване установи, че 4% ниацинамид е сравним с 4% хидрохинон (избелващ агент на кожата), но с по-малко странични ефекти и много по-добър профил на безопасност. ( 1 )

3. Намалява бръчките

Ниацинамидът значително подобрява фините линии и бръчки, според това двойно-сляпо проучване, в което жените на възраст от 40 до 60 години са използвали 5% концентрация в продължение на 12 седмици.

Друго проучване установи, че 4% значително намаляват очните бръчки след осем седмици. ( 2 )

Докато някои изследователи предполагат, че действа чрез увеличаване на производството на колаген, по-точно е да се каже, че ниацинамидът помага за нормализиране на колагена.

Той инхибира протеиновото гликиране, като ефективно намалява отлагането на омрежени молекули колаген и еластин в кожата. Омрежените молекули колаген и еластин са твърди, което води до променени вискоеластични свойства на кожата.

4. Изчиства акнето

Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, ниацинамидът може да помогне за лечение на леки до умерени случаи на акне.

За умерено възпалително акне проучване установи, че 4% ниацинамид дава резултати, сравними с 1% клиндамицин, локален антибиотик. И не носи риск от причиняване на резистентност на бактериите.
Друго проучване установи, че същото количество, 4%  е ефективно и безопасно за облекчаване на симптомите на леко до умерено акне. Бонус: също така е много по-нежен към кожата от киселини, ретиноиди или бензоил пероксид.

5. Регулира производството на себум

Нямате акне, но се борите с мазната кожа? Е, ниацинамидът  може да помогне и за това.

Проучване установи, че само 2% могат да намалят производството на себум, както и скоростта на производство на себум.

Това е съществена разлика спрямо повечето продукти за матиране и контрол на себума без рецепта.

Те действат само като абсорбират излишния себум със съставки като талк, глина и нишесте.

За разлика от тях, ниацинамидът действа върху основната причина за мазна кожа, като намалява количеството себум, секретиран от кожата и забавя освобождаването му.
Постоянната употреба може да отнеме две до четири седмици, преди да забележите тези промени.

6. Намалява порите и изглажда текстурата

Вероятно сте чували, че не можете да свиете порите си.
В продължение на 12-седмично проучване установи, че ниацинамидът и салициловата киселина заедно значително намаляват размера на порите и неравномерната текстура на кожата. ( 3 )

Отново, това се дължи на способността на ниацинамида да намалява производството и отделянето на себум. Порите винаги изглеждат по-големи, когато са пълни със себум и мъртва кожа. Ако се задържа по-малко себум, те няма да бъдат толкова разтегнати. С по-малки пори текстурата на кожата изглежда по-мека и гладка.

7. Намалява зачервяванията

Ако сте склонни към зачервяване, ниацинамидът е една от най-добрите съставки, които можете да използвате.

Това проучване установи, че 5% значително подобряват зачервяванията и петната по кожа след 12 седмици. И това проучване установи, че това е и полезно лечение за страдащи от розацея. ( 4 )

Това помага, защото ниацинамидът подобрява защитната бариерна функция на кожата, което означава по-малко дразнене и зачервяване.

8. Укрепва кожната бариера

Ако кожата ви е прекалено чувствителна и дори имате усещане за парене при прилагането на козметични продукти – възможно е кожната ви бариера да е компрометирана.

Това може да случи на хора които са прекалили с употребата на агресивни локални агенти като гликолова киселина или ретиноиди с рецепта. Използването на ниацинамид може да успокои тези симптоми.

9. Намалява сухотата

Друг начин за използване на ниацинамид е за лечение на суха кожа.

Това проучване сравнява концентрацията от 2% с бял вазелин и установява, че ниацинамидът значително намалява загубата на вода – но вазелинът не го прави. Освен това е доказано, че е по-ефективен за увеличаване на хидратацията в най-външния слой на кожата. ( 5 )

Друго проучване установи, че използването на ниацинамид два пъти дневно намалява загубата на вода, намалява възпалението и увеличава дебелината на роговия слой.

Така, че определено можете да го използвате вместо обикновените си овлажняващи серуми с хиалуронова киселина, тъй като предлага много други предимства.

10. Здрав вид на кожата

Забелязвали ли сте някога как кожата на някои хора изглежда придобива земен жълт оттенък с напредването на възрастта?

Това се дължи на оксидативния стрес, който се увеличава с възрастта – и който ниацинамидът, като антиоксидант, може да инхибира.
Проучване установи, че 5%, когато се прилагат два пъти дневно, значително намаляват обрива (пожълтяването) на кожата.

11. Предпазва от UV увреждане

И накрая, помислете за ниацинамида като добавка към вашия слънцезащитен крем, ако прекарвате много време на слънце. Изследванията показват, че може да поправи щетите и има няколко важни фотозащитни свойства.

Проучването показа, че ниацинамидът помага за възстановяването на ДНК след излагане на UV радиация , докато това проучване заключава, че е „обещаващо средство за превенция на рак на кожата“. ( 6 )

Ниацинамид противопоказания

Ниацинамид може да се прилага локално във високи дози (поне до 5%) и като цяло се понася добре.

Така че това е една от най-безопасните и нежни активни съставки и отлична алтернатива на суровите ретиноиди, киселини и L-аскорбинова киселина. Също така се счита за безопасно, ако сте бременна или кърмите.

Ако искате да сте в безопасност, придържайте се към концентрация от 10% или по-ниска. Това е повече от достатъчно за получаване на резултати, тъй като повечето клинични проучвания са направени само с 2-5%.

В редки случаи по-високи дози – като 15-20% от формулите, които са налични в момента – могат да причинят парене или зачервяване на чувствителната кожа. Ако това се случи, опитайте с по-ниска концентрация.

Трябва също да се помни, че едновременната употреба на ниацинамид с киселинни съставки (като AHA, BHA и L-аскорбинова) може да предизвика реакция.

Продуктите за кожа за предпочитане ли са пред храните и добавките?

Поддържането на добре балансирана диета е основният подход за получаване на микронутриенти като витамин B3 (ниацинамид). Употребата на добавки трябва да се наблюдава от медицински специалист.

За цялостното здраве на кожата някои от ползите на ниацинамида могат да бъдат извлечени от хранителни източници, включително:

 • яйца
 • Зърнени храни
 • Зелени зеленчуци
 • Бобови растения
 • Риба
 • Мляко

Въпреки това е предизвикателство да се гарантира, че хранителните вещества във вашата диета конкретно влияят върху здравето на кожата ви. За директно справяне с грижите за кожата, най-ефективният метод е локалното приложение на ниацинамид.

Има ли значение вида на продукта за грижа за кожата или кога се използва във вашата рутина?

Продуктите с ниацинамид за локално приложение често се предлагат под формата на серум, служейки като специализирано лечение за специфични кожни проблеми извън стандартната рутина за почистване, тонизиране и овлажняване.

Когато включвате серум с ниацинамид във вашата грижа за кожата, нанесете го след тонизиране и преди овлажняване.

Струва си да се отбележи, че ниацинамида може да присъства и в определени почистващи препарати и кремове. Освен това можете да го намерите в някои маски за лице, които трябва да се отмиват след всяко нанасяне.

За оптимални резултати прегледайте внимателно етикета на всеки продукт и се придържайте към предоставените инструкции за употреба.

Какво трябва да търся при избора на продукт?

Концентрацията на ниацинамид може да се различава между продуктите, но по-голямата част от формулировките съдържат 5 процента или по-малко.

Има доклади, показващи, че формулите с 5 процента ниацинамид са успешни при справяне с хиперпигментацията и свързаните със слънцето увреждания.

Хората с чувствителна кожа могат да изберат да започнат с по-ниска концентрация. Продукти, съдържащи 2% ниацинамид, могат да помогнат за облекчаване на симптомите, свързани със състояния като екзема.

На етикетите на продуктите може да срещнете ниацинамид, посочен като „ниацин“ или „никотинамид“.

Може ли ниацинамида да се комбинира с други съставки за грижа за кожата за максимален ефект?

Използването на локален ниацинамид обикновено се счита за безопасно.

Индивидите със съществуващи алергии може да имат по-голяма вероятност да се сблъскат с алергична реакция, тъй като ниацинамида може да предизвика освобождаването на хистамин.

За да предотвратите обширни алергични реакции и продуктова чувствителност, можете да извършите тест с пластир:

 • Нанесете малко количество от продукта върху предмишницата си.
 • Изчакайте 24 часа.
 • Ако забележите зачервяване, сърбеж или подуване през този период, измийте мястото и спрете да използвате продукта.
 • Ако не изпитвате никакви неблагоприятни ефекти, трябва да е безопасно да го приложите другаде.

Какви резултати можете да очаквате?

Точно както при всеки нов продукт за грижа за кожата, не трябва да очаквате значителни резултати веднага.

Въпреки че повечето изследвания показват забележими подобрения след около четири седмици, точната времева линия може да варира.

Възможно е да наблюдавате по-изразени промени в кожата си след приблизително осем седмици. Тези промени могат да включват постигане на по-гладка, по-равномерна и добре хидратирана кожа.

Въпреки това, ако не забележите забележими подобрения в рамките на няколко месеца, може би е добра идея да потърсите съвет от дерматолог. Те могат да оценят вашия режим на грижа за кожата, да препоръчат подходящи продукти, да предложат диетични корекции за подобряване на здравето на кожата ви и да предоставят допълнителни насоки.

Заключение

Когато се прилага ежедневно като част от вашата рутинна грижа за кожата, ниацинамида има потенциала да подобри цялостното ви здраве на кожата. Тази съставка може да играе роля в намаляването на възпалението и хиперпигментацията, усъвършенстването на текстурата на кожата ви и придаването на сияен тен.

Имайте предвид, че може да отнеме няколко седмици, за да станете свидетели на забележими подобрения, така че е изключително важно да проявите търпение и да поддържате последователно рутината си.

Важно е да се отбележи, че добавките с ниацинамид трябва да се приемат само под ръководството на медицински специалист, особено когато са предписани за справяне с дефицит на B3 или друго основно медицинско състояние.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от КРАСОТА: