Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

11 ползи от ниацинамид за лицето

Ниацинамид е съставка за грижа за кожата, която може да лекува практически всички кожни проблеми, като пигментация, бръчки, акне, излишен себум, разширени пори, сухота и зачервяване.

Ниацинамид е съставка за грижа за кожата, която може да лекува практически всички кожни проблеми, като пигментация, бръчки, акне, излишен себум, разширени пори, сухота и зачервяване.

Известен още като витамин B3, той е толкова универсален, нежен и ефективен, че всеки трябва да използва или поне да го опита.

Какво е ниацинамид?

Ниацинамидът е активната форма на витамин В3 (ниацин или никотинова киселина). Друго име, което обикновено се използва в изследванията, е никотинамид.

Като водоразтворим витамин е под формата на прах и не се разтваря в масло.
Ето защо обикновено ще го намерите в серуми на водна основа, както и в  овлажняващи гелове.

Как действа ниацинамидът?

В нашето тяло ниацинамидът се произвежда, когато ядем храни, богати на ниацин, като телешки черен дроб, пилешки гърди и ориз.

Ние превръщаме ниацин в активен ниацинамид, който от своя страна действа като предшественик на коензимите NADH и NADPH.

Тези коензими повишават клетъчния метаболизъм, което означава, че дават на нашите кожни клетки енергията, от която се нуждаят, за да изпълняват функциите си.
Всъщност NADH и NADPH участват в над 40 биохимични процеса, включително важни задачи като възстановяване на ДНК и клетъчна трансформация.

Но не е нужно да разчитате само на вашата диета, за да могат клетките на кожата да се възползват от този витамин.

Тъй като ниацинамидът лесно прониква, можем да го приложим и локално, за да получим още повече от това, което може да предложи.

Ето основните му механизми на действие:

  • Фотозащитно
  • Противовъзпалително
  • Антимикробен агент
  • Себостатичен (намаляване на секрецията на себум)
  • Успокояващо
  • Изсветляващо

Ниацинамидът влияе ли на кожата ви?

Сега нека поговорим за конкретните ползи от ниацинамида в рутинната ви грижа за кожата (това е ДЪЛЪГ списък!).

Ето всички начини, по които може да помогне на кожата ви:

1. Бори се със свободните радикали

Установено е, че ниацинамидът предпазва от свободните радикали и предотвратява оксидативния стрес.

Вижте още: 17 Страхотни храни против стрес и безпокойство

Свободните радикали са нестабилни молекули, които причиняват признаци на стареене, като изчерпват естествените антиоксиданти на кожата и увреждат протеините, ДНК и други части от кожните клетки.

Можете да го използвате като ежедневен антиоксидант вместо витамин С. Той е по-нежен и по-стабилен от L-аскорбиновата киселина, която се окислява бързо и често е дразнеща.

2. Намалява пигментацията

Ниацинамидът е доказано лечение за пигментни петна, обезцветяване и хлоазма.

Това проучване показа значително намаляване на обезцветяването, след като участниците са използвали само 2%  ниацинамид в продължение на четири седмици.
За мелазма това проучване установи, че 4% ниацинамид е сравним с 4% хидрохинон (избелващ агент на кожата), но с по-малко странични ефекти и много по-добър профил на безопасност. ( 1 )

3. Намалява бръчките

Ниацинамидът значително подобрява фините линии и бръчки, според това двойно-сляпо проучване, в което жените на възраст от 40 до 60 години са използвали 5% концентрация в продължение на 12 седмици.

Друго проучване установи, че 4% значително намаляват очните бръчки след осем седмици. ( 2 )

Докато някои изследователи предполагат, че действа чрез увеличаване на производството на колаген, по-точно е да се каже, че ниацинамидът помага за нормализиране на колагена.

Той инхибира протеиновото гликиране, като ефективно намалява отлагането на омрежени молекули колаген и еластин в кожата. Омрежените молекули колаген и еластин са твърди, което води до променени вискоеластични свойства на кожата.

4. Изчиства акнето

Благодарение на своите антибактериални и противовъзпалителни свойства, ниацинамидът може да помогне за лечение на леки до умерени случаи на акне.

За умерено възпалително акне проучване установи, че 4% ниацинамид дава резултати, сравними с 1% клиндамицин, локален антибиотик. И не носи риск от причиняване на резистентност на бактериите.
Друго проучване установи, че същото количество, 4%  е ефективно и безопасно за облекчаване на симптомите на леко до умерено акне. Бонус: също така е много по-нежен към кожата от киселини, ретиноиди или бензоил пероксид.

5. Регулира производството на себум

Нямате акне, но се борите с мазната кожа? Е, ниацинамидът  може да помогне и за това.

Проучване установи, че само 2% могат да намалят производството на себум, както и скоростта на производство на себум.

Това е съществена разлика спрямо повечето продукти за матиране и контрол на себума без рецепта.

Те действат само като абсорбират излишния себум със съставки като талк, глина и нишесте.

За разлика от тях, ниацинамидът действа върху основната причина за мазна кожа, като намалява количеството себум, секретиран от кожата и забавя освобождаването му.
Постоянната употреба може да отнеме две до четири седмици, преди да забележите тези промени.

6. Намалява порите и изглажда текстурата

Вероятно сте чували, че не можете да свиете порите си.
В продължение на 12-седмично проучване установи, че ниацинамидът и салициловата киселина заедно значително намаляват размера на порите и неравномерната текстура на кожата. ( 3 )

Отново, това се дължи на способността на ниацинамида да намалява производството и отделянето на себум. Порите винаги изглеждат по-големи, когато са пълни със себум и мъртва кожа. Ако се задържа по-малко себум, те няма да бъдат толкова разтегнати. С по-малки пори текстурата на кожата изглежда по-мека и гладка.

7. Намалява зачервяванията

Ако сте склонни към зачервяване, ниацинамидът е една от най-добрите съставки, които можете да използвате.

Това проучване установи, че 5% значително подобряват зачервяванията и петната по кожа след 12 седмици. И това проучване установи, че това е и полезно лечение за страдащи от розацея. ( 4 )

Това помага, защото ниацинамидът подобрява защитната бариерна функция на кожата, което означава по-малко дразнене и зачервяване.

8. Укрепва кожната бариера

Ако кожата ви е прекалено чувствителна и дори имате усещане за парене при прилагането на козметични продукти – възможно е кожната ви бариера да е компрометирана.

Това може да случи на хора които са прекалили с употребата на агресивни локални агенти като гликолова киселина или ретиноиди с рецепта. Използването на ниацинамид може да успокои тези симптоми.

9. Намалява сухотата

Друг начин за използване на ниацинамид е за лечение на суха кожа.

Това проучване сравнява концентрацията от 2% с бял вазелин и установява, че ниацинамидът значително намалява загубата на вода – но вазелинът не го прави. Освен това е доказано, че е по-ефективен за увеличаване на хидратацията в най-външния слой на кожата. ( 5 )

Друго проучване установи, че използването на ниацинамид два пъти дневно намалява загубата на вода, намалява възпалението и увеличава дебелината на роговия слой.

Така, че определено можете да го използвате вместо обикновените си овлажняващи серуми с хиалуронова киселина, тъй като предлага много други предимства.

10. Здрав вид на кожата

Забелязвали ли сте някога как кожата на някои хора изглежда придобива земен жълт оттенък с напредването на възрастта?

Това се дължи на оксидативния стрес, който се увеличава с възрастта – и който ниацинамидът, като антиоксидант, може да инхибира.
Проучване установи, че 5%, когато се прилагат два пъти дневно, значително намаляват обрива (пожълтяването) на кожата.

11. Предпазва от UV увреждане

И накрая, помислете за ниацинамида като добавка към вашия слънцезащитен крем, ако прекарвате много време на слънце. Изследванията показват, че може да поправи щетите и има няколко важни фотозащитни свойства.

Проучването показа, че ниацинамидът помага за възстановяването на ДНК след излагане на UV радиация , докато това проучване заключава, че е „обещаващо средство за превенция на рак на кожата“. ( 6 )

Ниацинамид противопоказания

Ниацинамид може да се прилага локално във високи дози (поне до 5%) и като цяло се понася добре.

Така че това е една от най-безопасните и нежни активни съставки и отлична алтернатива на суровите ретиноиди, киселини и L-аскорбинова киселина. Също така се счита за безопасно, ако сте бременна или кърмите.

Ако искате да сте в безопасност, придържайте се към концентрация от 10% или по-ниска. Това е повече от достатъчно за получаване на резултати, тъй като повечето клинични проучвания са направени само с 2-5%.

В редки случаи по-високи дози – като 15-20% от формулите, които са налични в момента – могат да причинят парене или зачервяване на чувствителната кожа. Ако това се случи, опитайте с по-ниска концентрация.

Трябва също да се помни, че едновременната употреба на ниацинамид с киселинни съставки (като AHA, BHA и L-аскорбинова) може да предизвика реакция.

Добавете SpiriTell към списъка си с източници (с натискане на бутона "Следване")