Никога не спете с глава обърната към тази страна на света!

Никога не спете с глава обърната към тази страна на света!

Като хора ние сме неделима част от природата, в резултат на което всички явления, случващи се в природната среда, оказват пряко въздействие върху нашето здраве и благополучие.

Става въпрос не само за атмосферни фактори като налягане и температура, но и за много по-фини въпроси, като магнитното поле на нашата планета.

Може да ви се струва нечувано, но магнитното поле на Земята има дълбок ефект върху нашето тяло и ум. Не напразно жителите на южното полукълбо на нашата планета се различават от нас по темперамент и нрав.

реклама

Можете лесно да разберете доколко магнитното поле на Земята влияе върху качеството на нашето ежедневие, например като наблюдавате собственото си благополучие след сън през нощта, когато тялото ви е правилно разположено спрямо посоките на света.

Значението на посоката на съня спрямо посоките на света

В случай на затруднения със съня, често събуждане посред нощ и твърде лек сън, си струва да помислим за причината за нарушения, които съсипват здравето ви.

Понякога, въпреки че имате уж удобни условия за сън, удобно легло, пространство, което не изобилства с твърде много устройства и ненужни аксесоари, все пак се събуждате недоспали и хронично уморени.

Може ли лошото качество на съня да е резултат от неадекватно позициониране на леглото и тялото спрямо ъглите на света?

Вижте още: Вижте 10-те причини защо добрия сън е толкова важен

Посока на спане: препоръки по Фън Шуй

Фън Шуй е древно китайско изкуство за планиране на пространството, което се стреми към максимална хармония между хората и заобикалящата ги среда. Според Фън Шуй, малка промяна в подредбата на вашето жизнено пространство – направена в правилната посока – може да доведе до изненадващи резултати.

Според древните китайски знания тялото трябва да лежи север-юг, докато спи, с главата на север. Спането в такава поза понякога се сравнява със зареждането на батерията. В такава ситуация определен вид жизнена енергия може да се допълва по-ефективно, което се изразява в по-добро благополучие през деня.

Спането по този начин може да осигури естествен, непрекъснат поток на жизнена енергия през специални канали, наречени енергийни меридиани. Според специалистите по Фън Шуй трябва да спите с главата на север.

Посока на спане: препоръки Васту Шастра

Индийският еквивалент на китайския Фън Шуй е Васту Шастра, древното изкуство за проектиране и изграждане на къщи с акцент върху околната среда, енергийния поток и елементите на природата.

Текстовете на Васту Шастра твърдят, че най-добрата посока за сън е юг – тоест тялото е подредено по линия юг-север, като главата е обърната на юг и краката сочат на север. Тази теория се подкрепя и от някои изследвания ( 1 ).

Според привържениците на Васту също спането на изток може да се окаже добра идея, особено след като тази страна на света подобрява паметта, насърчава медитацията и улеснява концентрацията.

Всички тези фактори допринасят за доброто здраве. Спането с глава на изток е идеално за учители, изследователи и хора, фокусирани върху професионалното развитие. Тази посока ви кара да се събудите бодри и пълни с енергия.

Въпреки, че съществуват и Васту вярванията за спане с глава на запад, те не са съвсем ясни. Някои твърдят, че западът е идеалната страна на света за сън, поне за хора, които се стремят към слава и са движени от успеха.

Според това съобщение, ако целите ви се коренят в слава или амбиция, трябва да се опитате да спите с глава на запад! Други привърженици обаче смятат, че западът е доста неутрална посока, поне що се отнася до спането.

Освен това има и такива, които казват, че спането с глава на запад допринася за смущаващи сънища!

Посока за сън: препоръки от Аюрведа

Аюрведа е традиционна индийска медицина, чийто произход датира от 12 век пр. н. е. Аюрведа традицията предполага, че спането по оста юг-север, с глава на юг, носи дълбок и успокояващ сън, просперитет, здраве и богатство. От друга страна, не се препоръчва да спите с главата си на север:

„Само мъртвите спят с глави на север.“

Според хиндуисткия обичай главата на починалия е обърната на север до кремацията. Според индуизма северът е пътят, по който душата поема, за да излезе от тялото. Поради тази причина спането с глава на север се счита за желателно само за осъзнато сънуване и астрално пътуване; в противен случай не е препоръчително да спите с главата си на север.

„Спинето с глава на север извлича енергия от тялото, нарушавайки интеграцията тяло-ум-дух.”

Ами науката?

Може ли позицията за сън спрямо посоките на света да окаже значително влияние върху здравето ни? Учените са силно разделени в това отношение.

Някои проучвания показват, че животните, като крави и елени, естествено подравняват телата си север-юг, когато ядат или почиват. Защо се случва това? Е, според науката, магнитното поле на Земята допринася за това.

Това може да окаже значително влияние върху кръвното налягане и също така да допринесе за аритмия.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: