Ниско самочувствие: Изследване на сложния танц на красотата и психологията в огледалото

Ниско самочувствие Изследване на сложния танц на красотата и психологията в огледалото

Идеални хора няма. Всеки има недостатъци и всеки има комплекси и понякога ниско самочувствие.

Никой не изглежда като моделите от кориците на списанията или от социалните медии – дори тези модели изглеждат така. Дори и най-красивата жена на света не винаги изглежда перфектно.

Много е важно обаче да се харесвате – преди всичко на себе си. Ако се чувствате добре в тялото си, вие се чувствате по-добре и в живота си. Как умът ви влияе на възприятието ви за външния ви вид и как води до ниско самочувствие?

реклама

Това, което виждате в медиите, е резултат от много часове работа на графични дизайнери и много филтри, които ви позволяват да изгладите и най-малките несъвършенства.

Никой обаче не изглежда така. Струва си да се преборите с вашето ниско самочувствие и да се научите да се гледате в огледалото, за да виждате положителните страни, вместо просто да търсите недостатъците. Борбата с комплексите е трудна, но възможна победа.

Защо се виждате грозни?

Защо се виждате грозни

Новороденото и кърмачето не знаят как изглеждат. До определен етап на развитие те дори не могат да се разпознаят в огледалото. Не могат да разберат, че това, което виждат в огледалото, е тяхното собствено отражение. Така че те не обръщат внимание на външния вид – те не познават понятието красота и съдене по външния вид.

Мама е добра и обичана, защото храни, играе, гушка и обича. Татко е страхотен, защото се мотае, люлее се и пее за сън. Детето все още няма представа за себе си, а представата на най-близките се основава на поведението им към детето.

С времето обаче детето започва да придобива представа за собственото си тяло. То започва да разбира, че това, което вижда в огледалото, е лицето му, започва да разбира, че е физическо същество и всичко, което идва с него. Откриването на собственото тяло и приемането му е нещо, което е естествен етап от развитието на детето.

В най-добрите условия детето расте в чувство на любов и приемане – както към света, така и към собственото си тяло.

Много различни фактори влияят върху това как се развива тялото на детето и неговото осъзнаване на външния вид.  Дали то ще приеме себе си и ще се смята за очарователно, или ще посочи всички недостатъци и ще се чувства зле в собственото си тяло?

Вижте още: Как да развием емоционална интелигентност? 3 ключови области

Влияние на родителите

Майката оказва най-голямо влияние върху това как детето започва да възприема своето тяло и своята женственост.

В случай на здрави, близки взаимоотношения,благодарение на съобщенията, които получава от майка си, детето има шанс да развие здравословно усещане за собственото си тяло.

Освен вербалните послания – изтъкване на предимства, хвалене, уверяване, че е нормално, че не сте идеални и няма нищо лошо в това, важни са и невербалните послания.

Докосването е най-важната невербална комуникация.

Може също така да се случи, че въпреки че майката никога няма да го каже на глас, тя не приема външния вид на детето си. Тя не харесва ушите, носа, формата на тялото или теглото.

И въпреки че не казва нищо по различен начин, дори несъзнателно, тя изразява неодобрение.

Тя също може да се оплаче на други хора за външния вид на детето си – независимо дали е нещо, на което могат да повлияят – като дрехи или цвета на боята за коса. Както и неща, които те не могат да контролират – момичето няма влияние върху какъв родилен белег, цвета на очите или формата на ушите, с които ще се роди.

Липсата на приемане от страна на майката може да има много негативно въздействие върху това как едно дете ще възприеме себе си.

Влияние на връстниците

Едно дете не може да живее само с родителите си. Семейството е първата и най-основна единица на обществото.

С течение на времето то излиза сред връстниците си и започва да се учи как да живее в обществото. Колкото повече време минава, толкова повече този социален кръг започва да се разширява.

Децата могат да бъдат наистина жестоки. Ако някой се отклони от шаблона, той е в състояние да го посочи веднага. Особено ако не е научен вкъщи, че някои неща не е редно да се говорят и че всеки човек заслужава уважение, независимо как изглежда. Не всеки научава този тип обучение от вкъщи.

Връстниците на детето могат да обърнат внимание на всичко – тялото, размера на ушите или дори формата на краката или степента на закръгленост на корема, дори ако детето е с нормално тегло.

С течение на времето детето пораства, тялото му започва да се променя, което отново може да го накара да стане жертва на връстниците си.

Насилието никога не е приемливо. Психологическо насилие, обиди, подигравки с външния вид – всичко това оставя много силен, негативен отпечатък върху психиката на детето.

Ето защо е толкова важно да се борим с това поведение и да не позволяваме то да се повтори. Сътрудничеството с училището, педагог, възпитател – всичко това е много важно.

Също така е много важно да обясните на детето, че връстниците изобщо не са прави и поведението им е глупаво и вредно. Укрепете самочувствието на детето си – борете се то да се чувства добре в кожата си.

Напомнете му, че всеки човек е различен и това, което някои хора не харесват, други може да го намерят за наистина красиво и очарователно.

Вижте още: 7 лесни стъпки към увереност

Влиянието на социалните медии и популярната култура

Социални медии и популярна култура – ​​светът на филмите, музиката и знаменитостите е нещо, което може сериозно да доведе до ниско самочувствие.

Вие и вашите близки сте бомбардирани със снимки и видеоклипове на красиви, перфектни хора всеки ден. Такива хора не съществуват. Всичко е въпрос на филтри, правилно позиране и магията на фотографията.

Не забравяйте, че само това, което човек иска да покаже, попада в социалните медии. Разбира се, той ще иска да покаже само най-доброто. Снимките, качени в интернет много често са въпрос на дори много часове обработка и наистина много опити да се направи най-добрият кадър.

Никой не става идеален от леглото. Всеки има несъвършенства по кожата, нежелани гънки, разрошена коса – можете да изброявате дълго време.

Това се крие в социалните мрежи. При знаменитостите голяма част от външния вид също е въпрос на подходящи стилисти, гримьори, фризьори или дори пластичен хирург.

И във всичко това няма нищо лошо – всеки може да прави каквото иска с външния си вид. Важно е обаче да разберете, че нито една знаменитост или инфлуенсър не е перфектен, те просто се преструват на такива и това е голяма разлика.

Телесна дисморфия

Всеки има по-малки или по-големи комплекси. Всеки би искал да промени нещо във външния си вид, да подобри нещо.

Не всеки, който не приема външния си вид, веднага ще развие сериозни разстройства поради него. И все пак може да се случи – например могат да се развият хранителни разстройства, включително например анорексия или булимия. Може да се развие и дисморфофобия.

Дисморфофобията е психично разстройство, което прави засегнатото лице неспособно да мисли положително за тялото си.

Дефектът, който разтревоженият вижда, е огромен и веднага привлича вниманието на всички, които реагират с ужас и отвращение.

Разбира се, всичко това е само в главата му. Всъщност дефектът може или да не съществува изобщо, или да е наистина незначителен.

Например може да е малък белег, който никой няма да забележи, или акне – нещо, което засяга много хора. Може да е и нещо, което не съществува. Дисморфофобията може да се отнася например до убеждението, че човек има грозни, криви пръсти, дори ако са напълно правилни.

Дисморфофобията може да засегне всяка част от тялото. Статистически най-често се развива в тийнейджърските години.

Дисморфофобията е много изкривена представа за себе си, която засяга и всички други аспекти на живота. Такъв човек е болезнено съсредоточен върху външния си вид и не може да спре да мисли за него.

Как да приемете външния си вид?

Приемането на външния вид е важно. Именно то ще ви позволи да живеете по-добър, по-щастлив и пълноценен живот.

Често обаче е трудно да приемете недостатъците си. Преди всичко не забравяйте, че приемането на външния ви вид не означава, че ще спрете да работите върху себе си.

Приемането на наднорменото ви тегло не означава, че ще спрете да отслабвате. Все още можете да направите това, обаче, когато се погледнете в огледалото, без да изпитвате обида, когато приемете себе си, целият процес може да стане много по-лесен и със сигурност по-приятен.

Борбата с комплексите е трудна. Въпреки това можете да се справите с него. Осъзнайте, че вашата красота не е само вашият външен вид.

Това е и вашата вътрешна красота. В края на краищата със сигурност можете да посочите примери за хора, които се отклоняват от приетите канони за красота и въпреки това не се оплакват от липсата на интерес, влизат в успешни, щастливи връзки и се обграждат с много хора, включително такива, които се считат за бъдете класически красиви. Характерът и увереността наистина имат значение. Така че си струва да работите върху това.

Ниско самочувствие – Обобщение

Осъзнайте, че независимо как изглеждате, вие заслужавате любов, уважение и признателност. Не отлагайте живота за по-късно – не чакайте с удоволствия, докато успеете да се отървете от недостатъка, който ви измъчва. Живей тук и сега.

Всичко това със сигурност е добър съвет, но вероятно няма да ви помогне, няма да ви накара да се почувствате убедени, когато имате сериозни комплекси или дори подозирате, че вие ​​или някой около вас страда от телесна дисморфия.

В този случай си струва да потърсите помощ от специалисти. По време на психотерапията имате шанс да се научите да обичате себе си отново, да откриете слоевете любов към себе си, които все още са във вас.

Можете също така да разберете откъде идват вашите вярвания и да започнете да се борите с тях. По този начин можете да се справите с появата на ниско самочувствие и да накарате комплексите си да изчезнат.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: