Носят ли ви парите здраве и щастие?

Когато попитали Далай Лама, какво го учудва най-много в човечеството, той отговорил:

„Защото човек жертва здравето си, за да спечели пари, а след това харчи парите си, за да си върне здравето. Освен това човека е толкова загрижен за бъдещето си, че не е щастлив в настоящето. В резултат на това той не живее нито в настоящето, нито в бъдещето; той живее така, сякаш никога няма да умре, а след това умира, без действително да е живял.“

Носят ли ви парите здраве и щастие?

Защо парите управляват нашия свят?
Думите на духовния и политически водач на тибетския народ, носител на Нобелова награда за мир, за съжаление отразяват цялата истина за човека.

Защо сме така? Е, от малки ни карат да вярваме, че най-важното в живота са парите. „Ако не се грижиш за образованието си, няма да намериш добра работа и ще бъдеш беден“ – това изречение повечето от вас вероятно са чували много пъти. Вероятно много от вас казват същото на собствените си деца. Сигнали, които придават на парите тяхната магическа сила, непрекъснато се създават и изпращат около нас, повече или по-малко косвено, не само от средствата за масова информация, но и от отделни членове на нашето общество.

реклама

Правят ли ви парите щастливи?

По-лесен ли е животът за богатите? Да, те не се притесняват от увеличението на цените и могат небрежно да харчат парите си. За съжаление, те също имат свои проблеми! Според Епикур щастието е да се наслаждаваме. Нещастие е да страдаш. Ако искате животът ви да е щастлив, трябва да се отървете от нуждите, които не можете лесно да посрещнете.

Заслепени от жаждата за пари, вие не можете да видите какво ви предлага живота всеки ден. По този начин не виждате истинската красота на живота и не му се наслаждавате. Истината е, че щастието не е просто поредната кола пред къщата, а това да имате близки и любими хора до вас. Важни са и желанията, които всеки човек има. Мечтите могат да се сбъдват всеки ден, независимо от вашето богатство.

Ако искате да бъдете щастливи, трябва да разберете и дефинирате собствените си нужди, а не да следвате примера на други хора. Когато се взирате във възможностите, които вярвате, че парите могат да предложат, често забравяте за себе си и за истинските си нужди. Парите са важни, но не бива да се поставят на първо място в опашката на вашите нужди.

Ако приемем, че парите носят щастие, всички богати трябва да им се радват по всяко време! Ако е така защо богатите хора често страдат от депресия? Когато ги питат какво наистина искат в живота, милионерите често не отговарят. Случва се често да попадат в психиатрични заведения или – още по-лошо – да се самоубиват!

Ново изследване, съфинансирано от Фондация Гейтс, представя богатите хора като изгубени души, депресирани от силни страхове, тревоги и сериозни проблеми на много нива!

Парите носят ли ви здраве?

От мащабно проучване в Англия британците вярват, че парите са по-важни в живота, отколкото да се радваш на добро здраве или щастлив семеен живот.

Почти половината от участниците, 41 % смятат, че богатството е ключът към щастието, в сравнение с 32 %, които смятат, че е най-важното да си здрав. Дали участниците, убедени в предимството на парите пред доброто здраве, биха останали на същото мнение в случай на сериозно или нелечимо заболяване?

По-добре е да си здрав и беден, или неизлечимо болен и богат?

Всеки от вас трябва сам да си отговори на този въпрос. Вярно е, че за богатите хора е много по-лесно да останат здрави, защото на теория могат да спортуват редовно и да ядат органична храна. Но наистина ли го правят? Въпреки, че може да се спекулира много в това отношение, няма смисъл да слагаме всичко под общ знаменател.

Важният факт обаче е, че богатите хора не живеят много дълго! Публично достъпната информация показва, че най-дълголетните хора в света, които се радват на отлично здраве през целия си живот, като цяло са бедни и никога не са се интересували от печелене на пари!

Единственото изключение е милиардерът Дейвид Рокфелер, който почина на 101-годишна възраст след седмата си сърдечна трансплантация.

Животът на един милионер не е лесен, а съпътстващия го силен стрес се отразяват на здравето. Парите не дават здраве. В противен случай богатите и известни хора никога нямаше да се разболеят.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: