Наистина ли 5G е толкова опасен за хората и за околната среда?

опасна ли е 5г мрежата

Не може да се отрече, че смартфоните са променили света и няма да твърдим, че това е най-лошото.

Променящият се пейзаж на мобилния интернет

Възможността за достъп до Интернет в движение промени света. Вече можем да използваме телефоните си, за да потърсим каквото и да е, по всяко време.

Това е далеч от дните на неистово търсене на Интернет кафене по улицата, когато ни се наложи да се свържем със света.

реклама

Поколение Z, попитайте родителите си какво означава това. Това за вас е приказка за „лека нощ“, която ще ви изпълни с ужас.

Смартфоните също отвориха ново измерение на технологичния напредък. Всяка година се пуска ново устройство, което обещава повече екстри и предлага повече на крайния потребител.

За да сме в крак с непрекъснато усъвършенствания хардуер, инфраструктурата в света на комуникациите също трябваше да се подобри.

WAP отстъпи място на 3G и когато 3G остаря и стана неприемлив, на фронта се появи 4G.

Без съмнение сте чули, че и 5G вече е е тук, но много хора изразяват сериозна загриженост относно новата 5G технология.

В зависимост от това, кого питате, това е или върхът на човешкото постижение или неприемлив риск, който излага здравето на човека на сериозен риск.

Какво е 5G и защо има значение?

5G, както подсказва името, е еволюция и следващото поколение след 4G. Това е нова инфраструктура, която обещава да направи всичко, което правите на вашия смартфон, по-голямо, по-бързо и по-добро.

Може би най-големият от 5G обещаните бонуси е скоростта, която ще осигури. Все повече и повече хора използват смартфоните си за да гледат видео или слушат музика.

Освен ако не сте свързани с акаунт за безжичен интернет, сегашното 4G може да свърши работа и да гледате HD видео с разумна скорост, но само ако сте в зона с силен сигнал.

5G превъзхожда драстично 4G по отношение на скоростта. Твърди се, че ще бъде до хиляда пъти по-бързо.

Това означава, че можете да гледате най-новия епос на Отмъстителите возейки се в автобус или да играете сложни мобилни игри в 4K.

Тази скорост важи и за латентността. 5G може да изпраща данни от едно устройство до друго в една милисекунда.

4G отнема агонизиращи 50 милисекунди. Кой има време да чака толкова дълго?

Всички сме заети хора! Като цяло, това ще е от полза и за бизнеса, където времето е наистина ценно.

Освен постоянната скорост, вие също няма да изпитвате никакви смущения във вашата връзка с 5G.

 В момента по-голямата част от потребителите на смартфони са на 3G или 4G.

Това означава, че мрежите се натоварват, което може да създаде смущения, забавяне на видеото и създаване на бял шум.

5G ще се поддържа само от най-високия клас устройства и ще работи на различна честота, така няма да изпита тези проблеми.

И накрая, 5G предлага значително подобрена честотна лента. Това означава, че ще можете да свържете редица различни устройства към 5G рутер, без той да се претоварва или да намалява производителността си.

В епохата на смартфоните, смарт телевизорите и всички останали умни устройства, това може да стане изключително полезно всеки един от нас.

5G, опасно ли е наистина?

В последно време се говори, че тази технология е опасна за човека и не само. Но, други твърдят, че това е просто недобре информиран страх от новите технологии, като например когато хората на 50-те години бяха загрижени, че телевизията ще „направи мозъците им на супа“ – някои хора още вярват в това и не гледат телевизия.

Най-големият проблем при 5G са антените необходими за използване на технологията.

5G въздушните вълни не изминават големи разстояния като 4G. Това означава, че ще трябва да се инсталират огромен брой нови антени, близо една до друга, така че да има добър обхват.

Това означава, че ще се излъчва все повече и повече радиация. Никой не харесва идеята за това.

Сега дали 5G е всъщност опасен, ще кажа, че зависи от това в какво вярвате.

 Над 200 учени от 40 различни страни казват, че е вредно.

Тези учени обединиха сили, за да напишат отворени писма до ООН и FCC (Федерална комисия по комуникации на САЩ), молейки ги да преразгледат внедряването на 5G в целия свят без повече тестове.

Един конкретен експерт, д-р Мартин Пал от Университета на щата Вашингтон, стига дотам, че нарича насоките на FCC „остарели“ и обвинява органа, че е фаворизирал комуникационната индустрия пред обществената безопасност.

Според д-р Пал, 5G е огромен проблем за здравето. Той твърди, че евентуалното въздействие може да включва слепота, рак на кожата, безплодие при мъжете, загуба на слуха и дисфункция на щитовидната жлеза.

 Проучванията са доказали, че радиацията на къси разстояния е навредила на редица животни.

FCC обаче не са съгласни. Те планират да разгърнат 5G в САЩ до 2020г. Всъщност те остават толкова непреклонни, че планират да въведат законодателство, което не позволява на местните държавни правителства да спрат похода в бъдещето, което 5G обещава.

Това ще ни застигне и нас в България, кога? Най-вероятно няма да се забави.

Вече има голям брой хора, които се обединяват във Фейсбук група, която е против това.

Теория на конспирацията и подпалването на 5G антени

 Теория на конспирацията, която твърди, че 5G мрежата стои зад избухването на коронавирус, доведе до палежи и нападения на над 70 кули на мобилните оператори във Великобритания.

Непотвърдени разкази за 5G и коронавируса са били споделяни стотици хиляди пъти в социалните медии. Те варират значително от твърденията, че коронавирусът е прикритие за 5G внедряване до такива, които казват, че нови 5G инсталации са виновни за разпространението на вируса.

Към 18 май 17 клетъчни кули бяха нападнати в Окланд, Уелингтън и Нортланд, причинявайки щети на стотици хиляди долари. Клетките за мобилните телефони в Нова Зеландия са подпалени и властите смятат, че атаките са свързани с нарастващото разпространение на теорията, свързваща 5G мрежите с пандемията от коронавирус.

Анализ на The New York Times откри 487 общностти във Facebook, 84 акаунта в Instagram, 52 акаунта в Twitter и десетки други публикации и видеоклипове, тласкащи конспирацията. Обществата във Facebook добавиха близо половин милион нови последователи през последните седмици.

Не ми харесва изложеното до тук

Ние не ви обвиняваме – има много за 5G което да не ви харесва, и докато не бъде гарантирана неговата безопасност, е препоръчително всеки да застане на страната на предпазливостта.

Няма смисъл да се наслаждавате на подобрена комуникационна мрежа, ако всички сме твърде болни, за да общуваме.

За съжаление може да се направи малко, освен да подпишем петиция за спиране на 5G, докато не бъдат проведени повече изследвания и не се предприемат мерки.

Разбира се, ако не виждате никаква полза от 5G, можете просто да не го използвате.

4G не отива никъде и само най-новата и най-добра технология ще поддържа 5G така или иначе.

Не се притеснявайте да използвате текущия си смартфон и се придържайте към това, което познавате и на което имате доверие.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ЛАЙФСТАЙЛ: