Оптимизма удължава живота, твърди проучване

оптимист

Учените потвърдиха, че хората с оптимистичен поглед към бъдещето са с 35% по-малка вероятност да имат сърдечно-съдови заболявания и 14% по-малко вероятно да умрат преждевременно.

Проучванията твърдят също, че хората, които „гледат от светлата страна на нещата“ имат по-голям шанс да достигнат 85 годишна възраст.

Общо 230 000 души на възраст от 2 до 40 години са участвали в проучванията, публикувани в списанието Jama Network Open.

реклама

Връзката между положителното виждане за живота и по-доброто здраве беше потвърдена дори когато учените изключиха други фактори, като наличието на заболявания, стрес или депресия.

Освен това, както се оказа, оптимизмът има „ефект на дозата“, колкото по-оптимистичен е пациентът, толкова по-малък е рискът от сърдечни проблеми или ранна смърт.

Важно е генетиката да не е основното тук. Всеки човек е в състояние да промени мирогледа си и да живее по-дълго. Това далеч не е скучно „мислете позитивно“, казват учените, има цял набор от фактори, които могат да помогнат за това.

Учените потвърждават, че оптимистите са склонни да водят по-здравословен начин на живот, да ядат здравословна храна, да спортуват, да не се фокусират върху проблемите и също така да се справят по-добре с трудностите.

Оптимизмът често е свързван с ползите за здравето. Освен, че хората с приповдигнато настроение имат по-малък риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт, сега изследователите твърдят, че той би могъл също да играе роля и в дълголетието.

Да видите чашата наполовина пълна, може да означава по-дълъг живот, според проучванията, сочещи, че оптимистите не само живеят по-дълго по принцип, но имат по-голям шанс да достигнат 85 или повече години.

Защото оптимизмът е психологически атрибут, характеризиращ се като общо очакване, че ще се случат хубави неща, или вярата, че бъдещето ще бъде благоприятно.

Въпреки това екипът казва, че оптимизмът е само един от много фактори, свързани със здравословните резултати, което означава, че проблемите не могат да бъдат предотвратени само чрез позитивно мислене и има още много за проучване.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: