Отслабване с вода: Помага ли японската терапия за отслабване?

отслабване с вода

Японската терапия за отслабване с вода се изразява в това, че първото нещо сутрин, което трябва да направите е да пиете няколко чаши вода със стайна температура.

Също така определя строги 15 минути прозорци в които може да се храните, с дълги почивки между тях.

Докато някои хора споделят, че този метод е подобрил определени аспекти на тяхното здраве, мнозина се чудят дали е ефективен инструмент за отслабване с вода.

реклама

Доказано е, че повишеният прием на вода е свързан със загуба на телесно тегло, произведено чрез два механизма, намалено хранене и повишена липолиза.

Тази статия обяснява ползите, рисковете и ефективността на японската водна терапия и дали помага за отслабване с вода.

Отслабване с вода, какво представлява японската водна терапия?

Водната терапия произхожда от Япония и стана популярна по целия свят до голяма степен от уста на уста.

Тя включва пиене на вода със стайна температура или топла вода на гладно след ставане от сън, за да се прочисти храносмилателната система и да се регулира здравето на червата, което – според привържениците – може да излекува различни състояния.

В допълнение, защитниците на японската терапия за отслабване с топла вода твърдят, че студената вода е вредна, защото може да доведе до втвърдяване на мазнините и маслата в храната ви в храносмилателния тракт, като по този начин забавя храносмилането и причинява заболявания.

Виж Още: Една вода с лимон, моля!

Има два основни компонента за това как японската терапия води до отслабване с вода.

  1. Привържениците на водната терапия пият 3/4 чаши вода (по 160 – 180 мл) със стайна температура на гладно всяка сутрин, 45 минути преди всяко хранене. След това пиете вода през целия ден.
  2. Застъпниците на този метод препоръчват при всяко хранене да се яде за 15 минути, с почивка от поне 2 часа, преди да ядете или пиете нещо друго.

Според практикуващите, японската водна терапия трябва да се прави за различен период от време, за да се лекуват различни състояния. Ето няколко примера:

  • Запек: 10 дни
  • Високо кръвно налягане: 30 дни
  • Диабет тип 2: 30 дни
  • Рак: 180 дни

Въпреки че пиенето на повече вода може да помогне при запек и кръвно налягане, няма доказателства, че японската водна терапия може да лекува диабет тип 2 или рак. Пиенето на повече вода обаче може да донесе някои други ползи за здравето.

Терапия за отслабване с вода

Проведени са малко научни изследвания по отношение на японската водна терапия и доказателствата за загуба на тегло за подобни модели за отслабване с вода са смесени.

Въпреки това, хидратацията при водната терапия може да помогне за отслабване.

Имайте предвид, че са от значение и много други фактори, като начина на хранене и времето, което отделяте за спорт.

Виж Още: Диета за отслабване с 10 кг в 8 лесни стъпки

Повишен прием на вода

Пиенето на повече вода може да има засищащ ефект, тъй като водата запълва стомаха ви. На свой ред това може да залъже глад ви и съответно преяждането, които иначе могат да допринесат за нежелано наддаване на тегло. ( 1 )

Едно проучване установи, че възрастни с наднормено тегло или затлъстяване, които са пили 2,1 чаши (500 мл) вода 30 минути преди хранене, са яли 13% по-малко храна от други, които не са пили вода преди ядене. ( 2 )

Друго проучване при мъже с умерено тегло дава подобни резултати. ( 3 )

По-нисък прием на калории

Практикуването на японска водна терапия може да ви помогне да отслабнете чрез ограничаване на калориите.

Нещо повече, един преглед установява, че питейната вода значително увеличава енергийните разходи в покой при възрастни. Това се отнася до основния брой калории, които тялото ви изгаря, докато е в покой. ( 4 )

Освен това, проучванията показват, че заместването на подсладени със захар напитки с вода може да намали приема на калории. ( 5 ) ( 6 )

И накрая, 15-минутните прозорци за хранене и почивките между храненията могат допълнително да намалят приема на калории.

Какво казва проучването?

Поддръжниците на японската терапия за отслабване с вода твърдят, че тя помага за изчистването на храносмилателната система, подобрява здравето на червата, предотвратява запек и намалява риска от състояния като диабет тип 2, рак и високо кръвно налягане.

Но нито едно научно доказателство не подкрепя подобни твърдения.

И все пак, пиенето на достатъчно вода ви поддържа хидратирани, което може да насърчи оптималната мозъчна функция, нивата на енергия и кръвното налягане, както и да предотврати главоболие, запек и камъни в бъбреците. ( 7 ) ( 8 ) ( 9 ) ( 10 )

Имайте предвид обаче, че основните нужди от вода варират в зависимост от човека.

8 чаши (1,9 литра) на ден е често срещана препоръка, но научните доказателства зад това количество липсват. ( 11 )

Рискове от бърза диета за отслабване с вода

Докато адекватната хидратация е полезна за цялостното здраве, възможно е да се приеме и повече вода от необходимото.

Свръххидратацията, наричана още водна интоксикация, възниква, когато пиете голямо количество вода за кратък период от време.

Това може сериозно да понижи концентрацията на натрий в кръвта и да доведе до опасно състояние, наречено хипонатриемия. На свой ред това може да причини гадене, повръщане, гърчове, кома и дори смърт, ако не се лекува. ( 12 ) ( 13 )

Докато хипонатриемията е рядкост при здрави хора с нормално функциониращи бъбреци, най-добре е да избягвате да пиете повече от максималното количество вода, което здравите бъбреци могат да филтрират – около 4 чаши (945 мл) на час. ( 20 )

Въпреки че пиенето на препоръчаните 4-5 чаши вода сутрин вероятно е безопасно за повечето възрастни, може да е твърде много вода за някои хора, за да е безопасно. Слушайте тялото си и спрете да пиете вода, ако започнете да се чувствате неудобно.

Японската терапия за отслабване с вода е популяризирана заради ползите от загубата на тегло, но има недостатъчни научни доказателства в подкрепа на този ефект.

Прочети Още:
1. Чай за отслабване: Ускорете резултатите с тези 6 вкусни чая
2. 26 Съвета за отслабване, основани на доказателства
3. Военна „тридневна“ диета за бързо отслабване с 10 кг
4. Японско чудо – 14 дневна диета с яйца за отслабване

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна:


Още от ДИЕТИ: