Цялата информация е във вашите ръце!

реклама

Отслабване с ябълков оцет, възможно ли е?

Наистина ли ябълковият оцет е ефективен за отслабване? Тази статия разглежда проучванията зад ябълковия оцет и загубата на килограми.

Отслабване с ябълков оцет! Може ли консумацията на тази кисела течност (acetum) да ви помогне да изгорите излишните мазнини?

Няма магическо вещество, което да ви накара да отслабнете бързо и без да променяте начина си на живот.

Доказано е обаче, че ябълковият оцет има много ползи за здравето.

Проучванията показват, че помага за понижаване на кръвната захар при диабет тип 2 и намалява LDL холестерола.

Непастьоризираният и нефилтриран оцет от ябълки е е пълен с много ценни съставки – аминокиселини, ензими, биофлавоноиди и живи бактериални култури. ( 1 ) ( 2 )

Благодарение на това може да се използва успешно както за медицински, така и и козметиката.

Но дали е възможно да се постигне отслабване с ябълков оцет?

Тази статия разглежда ефективността на ябълковия оцет и загубата на килограми.

Какво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се прави чрез процес наречен ферментация. ( 3 )

Ябълките се нарязват или смилят и се добавя мая (дрожди), за да се превърне захарта им в алкохол. След което бактериите са отговорни за да ферментират алкохола в оцетна киселина.

Направата му по естествен начин отнема около един месец, но някои производители драстично ускоряват процеса, така че отнема няколко дни.

Оцетната киселина е основният активен компонент на ябълковия оцет.

Известна още като етанова киселина, това е органично съединение с кисел вкус и силна миризма. Терминът оцетен идва от acetum, латинската дума за оцет.

Около 5-6% от ябълковия оцет се състои от оцетна киселина. Също така съдържа вода и други киселини, като ябълчена киселина. ( 4 )

Една супена лъжица оцет от ябълки съдържа около три калории и почти нула въглехидрати.

Оцетната киселина помага за загуба на мазнини

Различни проучвания върху животни показват, че оцетната киселина в ябълковия оцет може да насърчи загубата на килограми и топене на мазнини по няколко начина:

 • Изгаря мазнини: Проучване при мишки, хранени с храни високо съдържание на мазнини, като е добавена и оцетна киселина, установи значително увеличение на гените, отговорни за изгарянето на мазнини, което доведе до по-малко натрупване на телесни мазнини. ( 5 )
 • Намалява нивата на инсулин: В проучване при плъхове оцетната киселина също намалява съотношението инсулин към глюкагон, което може да благоприятства изгарянето на мазнини. ( 6 )
 • Намалява съхранението на мазнини: Лечението на затлъстели плъхове с оцетна киселина или ацетат ги предпазва от наддаване на тегло и повишава експресията на гени, които намаляват съхранението на мазнини в корема и мазнините в черния дроб. ( 7 ) ( 8 )
 • Потиска апетита: Друго проучване предполага, че ацетатът може да потисне центровете в мозъка ви, които контролират апетита, което може да доведе до намален прием на храна. ( 9 )
 • Подобрява метаболизма: Проучване при плъхове, изложени на оцетна киселина, показва увеличение на ензима AMPK, който засилва изгарянето на мазнини и намалява производството на мазнини в черния дроб. ( 10 )

Необходими повече проучвания с участието на хора, за да се потвърди, че тези ефекти ще се отразят и при човек.

Отслабване с ябълков оцет

Доказано е, че оцетната киселина повишава метаболизма, като повишава активността на ензимите, които разграждат мазнините. И накрая, помага да се контролират нивата на кръвната захар. Поддържайки нивата на кръвната захар под контрол, ябълковият оцет може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло и затлъстяване.

Това, което също прави ябълковия оцет добър за отслабване, е, че има нула въглехидрати и само три калории на супена лъжица!

Едно проучване при хора показва, че ябълковият оцет има впечатляващи ефекти върху теглото и телесните мазнини. ( 11 )

Проучването се провело сред 144 възрастни със затлъстяване, които консумират или 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици оцет или плацебо напитка всеки ден в продължение на 12 седмици.

Тези, които консумират 1 супена лъжица оцет на ден:

 • Загуба на тегло: 1,2 кг
 • Намаляване на процента на телесните мазнини: 0,7%
 • Намаляване на обиколката на талията: 1,4 см

Тези, които консумират 2 супени лъжици оцет на ден:

 • Загуба на тегло: 1,7 кг
 • Намаляване на процента на телесните мазнини: 0,9%
 • Намаляване на обиколката на талията: 1,9 см

Плацебо групата всъщност качва 0,4 килограма и обиколката на талията им леко се увеличила.

Друго проучване възлага на 155, произволно избрани затлъстели субекти да пият по една или две супени лъжици ябълков оцет дневно в продължение на 12 седмици. ( 12 )

Резултатите ясно показаха, че хората, които пият 2 супени лъжици ябълков оцет на ден, губят почти 2 кг, а тези, които пият една супена лъжица, свалят около 1 кг.

Въпреки това, както посочват изследователите, това изследване не доказва, че ябълковият оцет е вълшебно средство за отслабване. Но резултатите ясно показват, че може да бъде ефективна добавка към здравословното хранене и повече физическа активност.

Освен това, в проучване, проведено от Journal of Functional Food, с участието на 39 възрастни, установи, че участниците, които консумират супена лъжица ябълков оцет, разтворен в чаша вода на обяд и вечеря (следвайки диета минус 250 калории), губят близо 4 кг. в рамките на 12 седмици. ( 13 )

Как да използвате ябълков оцет за отслабване?

Когато го включите в ежедневната си диета, трябва да го използвате умерено.

Има няколко начина да включите ябълков оцет в диетата си.

Важен елемент е количеството, което приемаме. За щастие рецептата е доста проста.

За да подкрепите диетата за отслабване, смесете 1-2 супени лъжици ябълков оцет (15-30 мл) с чаша вода. Пийте тази смес веднъж на ден или я разделете на 2 порции – за предпочитане сутрин на гладно и преди хранене през деня.

Това обаче не е единствената употреба на ябълков оцет. Ще бъде идеално и като  допълнение към много ястия – можете например да приготвите основа за дресинги и сосове за салати. Освен това може успешно да се използва и за мариноване на месо, риба и зеленчуци.

Най-доброто време за пиене на ябълков оцет за отслабване?

Най-доброто време за пиене на ябълков оцет за отслабване е преди всяко хранене. Това ще ви помогне да намалите количеството храна, което ядете, и да контролирате нивата на кръвната си захар.

За най-добри резултати го пийте разреден с вода или го добавете към салати или други ястия. Пиенето на ябълков оцет сутрин на празен стомах също е чудесен начин да детоксикирате тялото си и да започнете деня си.

Колко ябълков оцет трябва да пия за отслабване?

Въпреки че няма официална препоръчителна дозировка, повечето експерти предполагат, че 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден е добре за начало.

За да видите резултатите, трябва да пиете поне две супени лъжици ябълков оцет на ден. Въпреки това, ако тепърва започвате, най-добре е да започнете с една супена лъжица и да продължите бавно нагоре.

След като напреднете, може да приемате 2 до 3 дози през деня и може да е най-добре да го пиете преди хранене.

Приемането на повече от това не се препоръчва поради потенциално вредни ефекти при по-високи дози, като лекарствени взаимодействия или ерозия на зъбния емайл.

Не забравяйте да разредите ябълковия оцет с вода, когато го пиете!

Други ползи за здравето

Освен отслабване с ябълков оцет, консумацията му има няколко други ползи за здравето.

Здравословните ползи от ябълков оцет включват:

 • Подобрява инсулиновата чувствителност: Едно проучване при хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2 установи, че добавянето на оцет към храна с високо съдържание на въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност с 34%. ( 14 )
 • Намалява нивата на холестерола: Проучвания при плъхове и мишки установиха, че ябълковият оцет повишава „добрия“ HDL холестерол. Той също така намалява „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )
 • Понижава кръвното налягане: Проучвания при животни показват, че оцетът може да понижи кръвното налягане, като инхибира ензима, отговорен за свиването на кръвоносните съдове. ( 18 ) ( 19 )
 • Намалява кръвната захар и инсулина: Когато се консумира с храна с високо съдържание на въглехидрати, ябълковият оцет значително понижава кръвната захар и нивата на инсулин след хранене. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )
 • Убива вредните бактерии и вируси: Оцетът се бори с бактериите, които могат да причинят хранително отравяне, включително E. coli. В едно проучване оцетът намалява броя на определени бактерии с 90% и някои вируси с 95%. ( 23 ) ( 24 )

Рискове

Въпреки че употреба на ябълков оцет е безопасна за повечето хора, тя носи някои рискове. Например:

 • Ябълковият оцет е силно кисел. Може да раздразни гърлото ви, ако го пиете често или в големи количества.
 • Ябълковият оцет може да взаимодейства с определени добавки или лекарства, включително диуретици и инсулин. Това може да допринесе за ниски нива на калий.

Заключение

Приемането на умерено количество ябълков оцет изглежда помага за отслабване и осигурява редица други ползи за здравето.

Препоръчва се около 1-2 супени лъжици (15-30 ml) ябълков оцет на ден, за да получите пълна полза от загуба на тегло. За най-добри резултати смесете с вода и изпийте.

Не забравяйте обаче, че няма вълшебен еликсир за отслабване. Бъдете скептични към всеки подход, който твърди, че можете да отслабнете, без да намалявате калориите или да увеличавате физическата активност.