Отслабване с ябълков оцет, възможно ли е?

отслабване с ябълков оцет

Отслабване с ябълков оцет! Може ли консумацията на тази кисела течност (acetum) да ви помогне да изгорите излишните мазнини?

Няма магическо вещество, което да ви накара да отслабнете бързо и без да променяте начина си на живот.

Доказано е обаче, че ябълковият оцет има много ползи за здравето.

реклама

Проучванията показват, че помага за понижаване на кръвната захар при диабет тип 2 и намалява LDL холестерола.

Непастьоризираният и нефилтриран оцет от ябълки е е пълен с много ценни съставки – аминокиселини, ензими, биофлавоноиди и живи бактериални култури. ( 1 ) ( 2 )

Благодарение на това може да се използва успешно както за медицински, така и и козметиката.

Но дали е възможно да се постигне отслабване с ябълков оцет?

Тази статия разглежда ефективността на ябълковия оцет и загубата на килограми.

Какво представлява ябълковият оцет?

Ябълковият оцет се прави чрез процес наречен ферментация. ( 3 )

Ябълките се нарязват или смилят и се добавя мая (дрожди), за да се превърне захарта им в алкохол. След което бактериите са отговорни за да ферментират алкохола в оцетна киселина.

Направата му по естествен начин отнема около един месец, но някои производители драстично ускоряват процеса, така че отнема няколко дни.

Оцетната киселина е основният активен компонент на ябълковия оцет.

Известна още като етанова киселина, това е органично съединение с кисел вкус и силна миризма. Терминът оцетен идва от acetum, латинската дума за оцет.

Около 5-6% от ябълковия оцет се състои от оцетна киселина. Също така съдържа вода и други киселини, като ябълчена киселина. ( 4 )

Една супена лъжица оцет от ябълки съдържа около три калории и почти нула въглехидрати.

Оцетната киселина помага за загуба на мазнини

Различни проучвания върху животни показват, че оцетната киселина в ябълковия оцет може да насърчи загубата на килограми и топене на мазнини по няколко начина:

 • Изгаря мазнини: Проучване при мишки, хранени с храни високо съдържание на мазнини, като е добавена и оцетна киселина, установи значително увеличение на гените, отговорни за изгарянето на мазнини, което доведе до по-малко натрупване на телесни мазнини. ( 5 )
 • Намалява нивата на инсулин: В проучване при плъхове оцетната киселина също намалява съотношението инсулин към глюкагон, което може да благоприятства изгарянето на мазнини. ( 6 )
 • Намалява съхранението на мазнини: Лечението на затлъстели плъхове с оцетна киселина или ацетат ги предпазва от наддаване на тегло и повишава експресията на гени, които намаляват съхранението на мазнини в корема и мазнините в черния дроб. ( 7 ) ( 8 )
 • Потиска апетита: Друго проучване предполага, че ацетатът може да потисне центровете в мозъка ви, които контролират апетита, което може да доведе до намален прием на храна. ( 9 )
 • Подобрява метаболизма: Проучване при плъхове, изложени на оцетна киселина, показва увеличение на ензима AMPK, който засилва изгарянето на мазнини и намалява производството на мазнини в черния дроб. ( 10 )

Необходими повече проучвания с участието на хора, за да се потвърди, че тези ефекти ще се отразят и при човек.

Отслабване с ябълков оцет

Доказано е, че оцетната киселина повишава метаболизма, като повишава активността на ензимите, които разграждат мазнините. И накрая, помага да се контролират нивата на кръвната захар. Поддържайки нивата на кръвната захар под контрол, ябълковият оцет може да помогне за предотвратяване на наддаване на тегло и затлъстяване.

Това, което също прави ябълковия оцет добър за отслабване, е, че има нула въглехидрати и само три калории на супена лъжица!

Едно проучване при хора показва, че ябълковият оцет има впечатляващи ефекти върху теглото и телесните мазнини. ( 11 )

Проучването се провело сред 144 възрастни със затлъстяване, които консумират или 1 супена лъжица оцет, 2 супени лъжици оцет или плацебо напитка всеки ден в продължение на 12 седмици.

Тези, които консумират 1 супена лъжица оцет на ден:

 • Загуба на тегло: 1,2 кг
 • Намаляване на процента на телесните мазнини: 0,7%
 • Намаляване на обиколката на талията: 1,4 см

Тези, които консумират 2 супени лъжици оцет на ден:

 • Загуба на тегло: 1,7 кг
 • Намаляване на процента на телесните мазнини: 0,9%
 • Намаляване на обиколката на талията: 1,9 см

Плацебо групата всъщност качва 0,4 килограма и обиколката на талията им леко се увеличила.

Друго проучване възлага на 155, произволно избрани затлъстели субекти да пият по една или две супени лъжици ябълков оцет дневно в продължение на 12 седмици. ( 12 )

Резултатите ясно показаха, че хората, които пият 2 супени лъжици ябълков оцет на ден, губят почти 2 кг, а тези, които пият една супена лъжица, свалят около 1 кг.

Въпреки това, както посочват изследователите, това изследване не доказва, че ябълковият оцет е вълшебно средство за отслабване. Но резултатите ясно показват, че може да бъде ефективна добавка към здравословното хранене и повече физическа активност.

Освен това, в проучване, проведено от Journal of Functional Food, с участието на 39 възрастни, установи, че участниците, които консумират супена лъжица ябълков оцет, разтворен в чаша вода на обяд и вечеря (следвайки диета минус 250 калории), губят близо 4 кг. в рамките на 12 седмици. ( 13 )

Как да използвате ябълков оцет за отслабване?

Когато го включите в ежедневната си диета, трябва да го използвате умерено.

Има няколко начина да включите ябълков оцет в диетата си.

Важен елемент е количеството, което приемаме. За щастие рецептата е доста проста.

За да подкрепите диетата за отслабване, смесете 1-2 супени лъжици ябълков оцет (15-30 мл) с чаша вода. Пийте тази смес веднъж на ден или я разделете на 2 порции – за предпочитане сутрин на гладно и преди хранене през деня.

Това обаче не е единствената употреба на ябълков оцет. Ще бъде идеално и като  допълнение към много ястия – можете например да приготвите основа за дресинги и сосове за салати. Освен това може успешно да се използва и за мариноване на месо, риба и зеленчуци.

Най-доброто време за пиене на ябълков оцет за отслабване?

Най-доброто време за пиене на ябълков оцет за отслабване е преди всяко хранене. Това ще ви помогне да намалите количеството храна, което ядете, и да контролирате нивата на кръвната си захар.

За най-добри резултати го пийте разреден с вода или го добавете към салати или други ястия. Пиенето на ябълков оцет сутрин на празен стомах също е чудесен начин да детоксикирате тялото си и да започнете деня си.

Колко ябълков оцет трябва да пия за отслабване?

Въпреки че няма официална препоръчителна дозировка, повечето експерти предполагат, че 1-2 супени лъжици (15-30 мл) на ден е добре за начало.

За да видите резултатите, трябва да пиете поне две супени лъжици ябълков оцет на ден. Въпреки това, ако тепърва започвате, най-добре е да започнете с една супена лъжица и да продължите бавно нагоре.

След като напреднете, може да приемате 2 до 3 дози през деня и може да е най-добре да го пиете преди хранене.

Приемането на повече от това не се препоръчва поради потенциално вредни ефекти при по-високи дози, като лекарствени взаимодействия или ерозия на зъбния емайл.

Не забравяйте да разредите ябълковия оцет с вода, когато го пиете!

Други ползи за здравето

Освен отслабване с ябълков оцет, консумацията му има няколко други ползи за здравето.

Здравословните ползи от ябълков оцет включват:

 • Подобрява инсулиновата чувствителност: Едно проучване при хора с инсулинова резистентност или диабет тип 2 установи, че добавянето на оцет към храна с високо съдържание на въглехидрати подобрява инсулиновата чувствителност с 34%. ( 14 )
 • Намалява нивата на холестерола: Проучвания при плъхове и мишки установиха, че ябълковият оцет повишава „добрия“ HDL холестерол. Той също така намалява „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. ( 15 ) ( 16 ) ( 17 )
 • Понижава кръвното налягане: Проучвания при животни показват, че оцетът може да понижи кръвното налягане, като инхибира ензима, отговорен за свиването на кръвоносните съдове. ( 18 ) ( 19 )
 • Намалява кръвната захар и инсулина: Когато се консумира с храна с високо съдържание на въглехидрати, ябълковият оцет значително понижава кръвната захар и нивата на инсулин след хранене. ( 20 ) ( 21 ) ( 22 )
 •  
 • Убива вредните бактерии и вируси: Оцетът се бори с бактериите, които могат да причинят хранително отравяне, включително E. coli. В едно проучване оцетът намалява броя на определени бактерии с 90% и някои вируси с 95%. ( 23 ) ( 24 )

Рискове

Въпреки че употреба на ябълков оцет е безопасна за повечето хора, тя носи някои рискове. Например:

 • Ябълковият оцет е силно кисел. Може да раздразни гърлото ви, ако го пиете често или в големи количества.
 • Ябълковият оцет може да взаимодейства с определени добавки или лекарства, включително диуретици и инсулин. Това може да допринесе за ниски нива на калий.

Заключение

Приемането на умерено количество ябълков оцет изглежда помага за отслабване и осигурява редица други ползи за здравето.

Препоръчва се около 1-2 супени лъжици (15-30 ml) ябълков оцет на ден, за да получите пълна полза от загуба на тегло. За най-добри резултати смесете с вода и изпийте.

Не забравяйте обаче, че няма вълшебен еликсир за отслабване. Бъдете скептични към всеки подход, който твърди, че можете да отслабнете, без да намалявате калориите или да увеличавате физическата активност.

Споделете тази статия

Как актуализираме тази статия:

Непрекъснато следим за налична нова информация и актуализираме нашите статии.

Дата на публикуване:

Дата на последна промяна: